#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2012 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tο σκάνδαλο Libor και η χειραγώγηση της πραγματικότηταςΤο τεράστιο τραπεζικό σκάνδαλο Libor, που αποκαλύφτηκε πρόσφατα, μπορεί να μοιάζει με μια κλασική παλιομοδίτικη οικονομική απάτη, αλλά παράλληλα αποτελεί και το τελευταίο παράδειγμα ενός πιο σύγχρονου φαινομένου: Του πολέμου εναντίον της πραγματικότητας, που έχουν εξαπολύσει κάποια ειδικά συμφέροντα, τα οποία κερδίζουν από  την μειωμένη αντίληψη των πραγματικών γεγονότων, από πλευράς της κοινής γνώμης.

Πρόκειται για μια αποτελεσματικότατη εκστρατεία, όχι  για την αλλοίωση της πραγματικότητας, αλλά για το θόλωμα της αντίληψής μας, και για την διάβρωση της στοιχειώδους κατανόησής μας απέναντι σε ζητήματα που είναι καθημερινά, αλλά και κρίσιμα. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, ακόμη και το εύρος της μέσης μας!

Ο δείκτης Libor είναι σημαντικός, με την έννοια ότι αποτελεί βαρόμετρο της γενικότερης υγείας της παγκόσμιας οικονομίας. Επηρεάζει τα πάντα, και όσοι ασχολούνται με την διαχείριση του χρήματος τον χρησιμοποιούν ως οδηγό της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας.

Όταν ο Libor πέφτει, τα πράγματα πάνε καλά. Όταν ανεβαίνει, αυτό προκαλεί ανησυχίες και διστακτικότητα στον δανεισμό. Εν ολίγοις, ο Libor παίζει κρίσιμο ρόλο στις χρηματαγορές.

Τα μεγάλα στελέχη των τραπεζικών οργανισμών κλπ δεν συμπαθούν την επιφυλακτικότητα. Πληρώνονται αδρά όταν οι μετοχές κερδίζουν σε αξία, και αυτό συμβαίνει όταν δανείζουν περισσότερα χρήματα και παίρνουν περισσότερα ρίσκα. Αμείβονται για να κλείνουν δουλειές και όχι για να είναι επιφυλακτικά αρνητικοί. Ο Libor όμως, πολλές φορές μεταφέρει το μήνυμα για την ανάγκη επιφυλακτικότητας.

Ο γίγαντας του τραπεζικού τομέα, η βρετανική  Barclays, ανέφερε ψευδώς ότι μπορεί να δανειστεί ευκολότερα απ ότι ίσχυε. Αυτό κατέβασε τον δείκτη Libor. Παράλληλα την παρουσίαζε ως πιο υγιή απ ότι ήταν, ενώ χειραγωγήθηκαν όλα τα παράγωγα που ήταν συνδεδεμένα με τον Libor, υπέρ της συγκεκριμένης τράπεζας.

Στην ουσία η παραποίηση των στοιχείων προκάλεσε έναν ψευδή Libor, με αποτελέσματα που δεν είναι εύκολο να μετρηθούν, αλλά που σίγουρα οδήγησαν σε περισσότερα ρίσκα, καταλήγοντας σε μια οικονομική καταστροφή την οποία υφίστανται απλοί άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, ακόμη και τις καταθέσεις τους.

Η Barclays αποκλείεται να έδρασε μόνη της. Υπάρχουν φήμες πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Tim Geithner ήξερε για το θέμα από τότε που ήταν πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, και πως κάποιοι αρμόδιοι το κουκούλωσαν, ώστε να μην δημιουργηθούν αναταράξεις στην χρηματαγορά. Υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν ότι ο Geithner είχε στείλει το 2008 επιστολή στην Τράπεζα της Αγγλίας, ανησυχώντας αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Libor. Τελικά όμως δεν έγινε τίποτα. Για χάρη των αγορών. Στη συνέχεια, όταν κατέρρευσαν οι «πανίσχυροι» Bear Stearns και  Lehman Brothers, οι αρχές αποφάσισαν να αποκρύψουν τα περί Libor, φοβούμενες πως η αγορά δεν θα αντέξει ένα ακόμη σκάνδαλο.

Αυτού του είδους οι υπολογισμοί δεν περιορίζονται στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. Σε ολόκληρο τον κόσμο των επιχειρήσεων, η κυρίαρχη πίστη και λογική είναι ότι ο απλός λαός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Και όταν η αλήθεια εμποδίζει το κέρδος, αυτοί που είναι να κερδίσουν πολύ συχνά μας προσφέρουν μια άλλη πραγματικότητα.

Υπάρχει ένα φαινόμενο στο λιανικό εμπόριο που ονομάζεται vanity sizing (μεγέθη ματαιοδοξίας). Πριν από μερικά χρόνια, ένας μπλόγκερ του Esquire πήγε από μαγαζί σε μαγαζί με τη μεζούρα στο χέρι για να μετρήσει τη μέση στα ανδρικά παντελόνια. Στο κατάστημα της Gap, παντελόνια με ετικέτα μεγέθους 36 ιντσών ήταν στη πραγματικότητα 39! Σ’ αυτό της Old Navy, τα αντίστοιχα ήταν στην πραγματικότητα 41 ίντσες!

Προφανώς, οι κατασκευαστές θεώρησαν ότι αν ο κόσμος αντικρύσει την σκληρή πραγματικότητα της αυξανόμενης μέσης του, το προϊόν τους θα δυσκολευτεί να πουλήσει. Οπότε, άλλαξαν τα μεγέθη. Κάποιοι  λοιπόν που θα έσπευδαν να αγοράσουν ένα μοντέρνο παντελόνι, αλλά θα συνειδητοποιούσαν ότι πάχυναν, είναι πιθανό να ακύρωναν την αγορά και να επέστρεφαν στο σπίτι. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, οι υπεύθυνοι της Old Navy, αποφάσισαν να τους κάνουν ευτυχισμένους, ξεγελώντας τους.

Αυτή η πρακτική δεν διαφέρει και πολύ απ αυτήν που οι τραπεζίτες έκαναν σε σχέση με τον δείκτη Libor. Η πραγματικότητα έστειλε ένα αρνητικό σήμα, ότι παχύναμε και ότι τα οικονομικά γλέντια τελειώνουν, για αυτό και οι αρμόδιοι παρέκαμψαν την πραγματικότητα και όλα καλά.

Η μεταμφίεση της πραγματικότητας δεν είναι κάτι καινούργιο στον επιχειρηματικό κόσμο. Τα αποτελέσματα της όμως είναι ιδιαίτερα οδυνηρά σε μια εποχή όπου το μάρκετινγκ καλύπτει τα πάντα με μια υγιή καλοσύνη.

Πρόσφατα, μια έρευνα της εφημερίδας New York Times αποκάλυψε πως η Coca Cola, η  Cargill και η  Kraft έφτασαν να αποτελούν τους κυρίαρχους συντελεστές στα αρμόδια κρατικά όργανα που αποφασίζουν τι θεωρείται επίσημα ως «οργανικό». Οι εταιρίες αυτές κατάφεραν να αλλάξουν τον ορισμό προς όφελός τους, συμπεριλαμβάνοντας τον σε προϊόντα που είναι φτηνά και ανθυγιεινά. Δεν κοροϊδεύουν απλά τον κόσμο, πουλώντας χημικά ως οργανικά, αλλά αλλάζουν την όλη αίσθησή μας περί του τι ακριβώς συνιστά το υγιεινό τρόφιμο.

Κάτι ανάλογο κάνουν και οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, που εκμεταλλεύονται μαϊμού μελέτες, χρηματοδοτούμενες από τις πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες υπονομεύουν την επιστημονική ομοφωνία ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει από την εξάρτησή της στα ορυκτά καύσιμα.

Αντί λοιπόν, να συζητήσουν το τι πρέπει να γίνει για να προσαρμοστούμε στην νέα αυτή πραγματικότητα, οι αρνητές επιτίθενται στην πραγματικότητα και στην επιστήμη, μολύνοντας την ανθρώπινη κατανόηση για χάρη του κέρδους της Exxon-Mobil.

Έτσι και σήμερα, με αφορμή τον δείκτη Libor, η πραγματικότητα αντιμετωπίζει μια νέα απειλή. Την ώρα που οι μεγάλοι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αντάλλασσαν μεταξύ τους αδιαφανή τοξικά προϊόντα, οδηγώντας το σύστημα στην κατάρρευση, κάποιοι που ήταν στο τιμόνι αποφάσισαν να μας κρύψουν την αλήθεια, που αν την βλέπαμε θα είχαμε τουλάχιστον προειδοποιηθεί.

huffingtonpost.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κύριος Χ avatar
  κύριος Χ 18/07/2012 18:38:30

  Καταπληκτικό άρθρο!!!
  Ευχαριστούμε πολύ για την αναδημοσίευση και την ωραία μετάφραση.
  Πόσοι αλήθεια θα το διάβαζαν εδώ στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε το antinews?
  Συνεχίστε!

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/07/2012 22:19:20

  Σας ευχαριστούμε πολύ, και ευχαριστούμε ιδιαίτερα το φάκτορα που μας δίνει βήμα, και υπάρχει άριστη συνεργασία, κι αυτό βγαίνει προς τα έξω, μπλα μπλα....
  Πάντως κύριε Χ, μερσί μποκού και μπον φιλέ για τα καλά σου λόγια.
  Δίνουν κουράγιο για συνέχεια στην άχαρη δουλειά της μετάφρασης, που κάποιοι κακότροποι γέροι στυλ Ροδινού και Δαναού θεωρούν πλέον δεδομένη, και δεν λένε ούτε έναν καλό λόγο..

 3. abc avatar
  abc 18/07/2012 23:46:55

  Το άρθρο αποτελεί ακόμα ενα αδειάσειστο ντοκουμέντο οτι ο πραγματικός εχθρός είναι οι Υπερτράπεζες που κυβερνούν ανεγξέλεκτες πλέον τον πλανήτη, αφού οι μόνοι που θα μπορούσαν να τις ελέγξουν, οι πολιτικοί, είτε είναι εξαγορασμένοι, είτε ελεγχόμενοι, είτε σύμμαχοί τους πιστεύοντας αυτό που οι ίδιες επέβαλλαν: "It's to big to fail"(Eίναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει).
  Μόνο κοινός αγώνας απ' άκρη σ' άκρη μπορεί να τους νικήσει.
  Μερσί μποκού και απο εμένα Φάκτωρ και Strange, και όχι μόνο για το παρόν άρθρο, αλλα κυρίως για το πολύτιμο βήμα επικοινωνίας που μας προσφέρετε σε τόσο χαλεπούς καιρούς και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ...

 4. Nik avatar
  Nik 19/07/2012 01:15:20

  "Κάτι ανάλογο κάνουν και οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, που εκμεταλλεύονται μαϊμού μελέτες, χρηματοδοτούμενες από τις πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες υπονομεύουν την επιστημονική ομοφωνία" Αυτό τι το ήθελες; Πάμε ένα στοίχημα ότι οι οπαδοί της κλιματικής αλλαγής παίρνουν πολλαπλάσια από τις πετρελαϊκές από ότι οι αρνητές; Τι σημαίνει επιστημονική ομοφωνία; Υπάρχουν τουλάχιστον χίλιες δημοσιευμένες και peer reviewed εργασίες που διαφωνούν με το θέμα σε διάφορα σημεία- πχ αν το διοξείδιο συμβάλλει στην υπερθέρμανση, για το ρόλο του ήλιου στο κλίμα, την εγκυρότητα της παλαιοδενδρολογίας ως μέσο εξακρίβωσης παρελθόντος κλίματος κλπ. Αν το υπόλοιπο άρθρο είναι εξίσου έγκυρο με αυτό το απόσπασμα, τότε βράσε όρυζα.

 5. κύριος Χ avatar
  κύριος Χ 19/07/2012 03:41:12

  Είμαι βέβαιος ότι κατά βάθος εκτιμούν την προσφορά σου.
  Τέτοια άρθρα που σου δίνουν και ένα ερέθισμα να δεις τα πράγματα από ψηλά ας πούμε και πιο καθαρά σπανίζουν, όπως δυστυχώς σπανίζουν και τα site/blog ή όπως τα λέει ο καθένας που έχουν να πουν και κάτι, που εκφέρουν γνώμη άσχετα αν διαφωνείς ή συμφωνείς με την οπτική τους. Το antinews είναι φωτεινή εξαίρεση σε ένα κατάμαυρο τοπίο και το λέω εγώ που ας πούμε ιδεολογικά δεν είμαι και ο πιο κοντινός στην φιλοσοφία που το διαπνέει τις περισσότερες φορές.
  Και πάλι ευχαριστούμε (και αν χρειάζεστε καμία βοήθεια σε κάποια μετάφραση με χαρά να συμμετέχουμε και εμείς, το εμαιλ το έχετε).

 6. Factorx avatar
  Factorx 19/07/2012 03:58:57

  Μες στην γκρίνια είσαι Παράξενε. Κανένας δεν λέει κουβέντα

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Factorx 19/07/2012 07:38:28

   Καλά, εσύ από χιούμορ είσαι....... άστα να πάνε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.