Δύο άτομα σκοτώθηκαν και 28 τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και αντιπάλων τους στο Ντονέσκ
Δύο άτομα σκοτώθηκαν και 28 τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και αντιπάλων τους στο Ντονέσκ
15/03/2014 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tι μας διδάσκει η ιστορία για την κρίση στην Ουκρανία

Όποια δύναμη επιθυμεί να έχει παγκόσμια επιρροή πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό της το δόγμα Μακιαβέλι για την ισορροπία συμφερόντων, και να μην χάνει ποτέ την σκληρή πραγματικότητα ότι η σταθερότητα προέρχεται μέσα από την ισορροπία δυνάμεων και όχι μέσα από την ηγεμονία.

Η κρίση στην Ουκρανία είναι αναμφίβολα ένα θέμα το οποίο τάραξε τα νερά του διεθνούς συστήματος και ενεργοποίησε την παραδοσιακή διπλωματία, η οποία λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008 είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Σε καθημερινή βάση εδώ και αρκετές εβδομάδες, γράφονται εκατοντάδες αναλύσεις και άρθρα στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, για το τι σημαίνει αυτή η κρίση, τις επιπτώσεις που θα έχει στο διεθνές σύστημα, στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τη διπλωματία, την πολιτική και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος έχουν ακούσει όχι μια αλλά πολλές φορές τη φράση, «η ιστορία επαναλαμβάνεται», και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη σημασία που έχει η ιστορία στην εξήγηση κρίσεων, στην επίλυσή τους, και στη διαμόρφωση στρατηγικής σε κρίσιμα θέματα.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η ιστορία έχει μεγάλο βάρος και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις μέχρι σήμερα, αλλά και στις από εδώ και στο εξής εξελίξεις.

Με βάση αυτή την παραδοχή αξίζει να εξετάσει κανείς το ιστορικό παρελθόν και να δει εάν υπάρχουν ιστορικά παράλληλα που να εξηγούν και γιατί όχι να δίνουν λύση στην πολύ σοβαρή κρίση της Ουκρανίας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν γραφτεί πολλά γύρω από την ιστορία της περιοχής, και έχουν γίνει πάρα πολλοί ιστορικοί παραλληλισμοί. Με δεδομένο ότι το θέμα της Ουκρανίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εικόνα και την επιρροή της μοναδικής υπερδύναμης του διεθνούς συστήματος σήμερα, των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και με άλλες σοβαρές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση – Γερμανία, ένα ιστορικό παράλληλο ξεχωρίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Τον Οκτώβριο του 1897, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη μεγάλη Βρετανία, Τζόν Χέϊ, είχε μια ανεπίσημη κουβέντα με τον βρετανό Πρωθυπουργό, Λόρδο Σάλισμπουρι. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η Κούβα, η οποία το διάστημα εκείνο βρίσκονταν σε χαώδη κατάσταση λόγω ξεσηκωμού εναντίον των Ισπανών ηγεμόνων. Ο αμερικανός πρεσβευτής μέσα από την κουβέντα επιδίωκε να διερευνήσει ένα υπήρχε ενδιαφέρον και πιθανή αντίδραση από την Μ. Βρετανία, μοναδική τότε υπερδύναμη στον πλανήτη, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επενέβαιναν, πιθανόν και στρατιωτικά, στην κρίση της Κούβας η οποία βρίσκεται μόλις 90 μίλια από τις ακτές της Αμερικής.

Η μεγάλη Βρετανία ήταν απόλυτα κυρίαρχη σε όλα τα επίπεδα του διεθνούς συστήματος εκείνη τη χρονική στιγμή και με βάση αυτό το δεδομένο η απάντηση του βρετανού πρωθυπουργού έχει μεγάλη ιστορική σημασία και μεγάλη αξία για την κατανόηση της σημερινής κρίσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο βρετανός Πρωθυπουργός, μίλησε με σοβαρή επιφύλαξη και τη συνήθη προσοχή. Ο πρέσβης μετέφερε στον τότε αμερικανό πρόεδρο, Ουίλιαμ Μακίνλεϊ, ότι ο Πρωθυπουργός, «αναγνώρισε την άσχημη κατάσταση των εξελίξεων στην Κούβα και εξέφρασε την ελπίδα η νέα ισπανική κυβέρνηση να κάνει κάτι για να επαναφέρει την ειρήνη. Είπε ότι η Αγγλία δεν είχε συμφέροντα στην υπόθεση, εκτός από εμπορικά, και ότι θα αντιμετωπίσει θετικά οποιαδήποτε πολιτική η οποία θα επαναφέρει ηρεμία και κάποιο βαθμό ευημερίας στην Κούβα.»

Μετά από αυτή την τοποθέτηση του βρετανού Πρωθυπουργού ο πρέσβης είπε στον αμερικανό Πρόεδρο, ότι η συζήτηση του επιβεβαίωσε την άποψη που ήδη είχε, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετώπιζαν εμπλοκή από την Αγγλία εάν γίνονταν απαραίτητο να υιοθετήσουν ενεργά μέτρα στην Κούβα.

Είναι χρήσιμο να συγκρίνει κανείς την απάντηση του βρετανού πρωθυπουργού το 1897, με την αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στα γεγονότα στην Ουκρανία, που όπως η Κούβα για τις ΗΠΑ, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας. Εκείνη την εποχή η Μεγάλη Βρετανία με την απάντηση του Πρωθυπουργού αναγνώρισε το «Δόγμα Μονρό» των ΗΠΑ, δηλαδή τη διακήρυξη του αμερικανού Προέδρου Μονρό το 1823 η οποία καθόρισε τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και προειδοποίησε τις άλλες χώρες ότι οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτή θα επέφερε αντίδραση και επιπτώσεις από τις ΗΠΑ. Για τον Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας το να προκαλέσει τις ΗΠΑ μέσα στη σφαίρα επιρροής τους δεν άξιζε το κόστος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός απεχθάνονταν τον βρετανικό τσαμπουκά σε αναλύσεις που φιλοξενούνταν στις σελίδες των μεγάλων αγγλικών εφημερίδων της εποχής. Αντιθέτως, αντιμετώπιζε το διεθνές σύστημα με το ίδιο μάτι που το αντιμετωπίζουν οι ρεαλιστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως ο Χένρι Κίσσινγκερ.

Ο τότε βρετανός Πρωθυπουργός και η σχολή των ρεαλιστών στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, είχαν και έχουν πάντα στο μυαλό τους όταν αναλύουν κρίσεις και διαμορφώνουν στρατηγικές τη φημισμένη «έννοια της ισορροπίας συμφερόντων», του Νίκολο Μακιαβέλι, βάση της οποίας εκείνο που μετράει είναι ποια δύναμη έχει μεγαλύτερο συμφέρον στην παρτίδα, όταν συγκρούονται συμφέροντα.

Όταν το 1962 ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Κρούτσεφ, προσπάθησε να τοποθετήσει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα, δεν υπολόγισε σωστά την ισορροπία συμφερόντων και την πυγμή των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν μια τέτοια ενέργεια η οποία θα προκαλούσε σοβαρή ανακατάταξη στην ισορροπία δυνάμεων μέσα στη γειτονιά τους. Ακριβώς το ίδιο έκαναν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν προσπάθησαν να τραβήξουν την Ουκρανία από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός εκείνη την εποχή αντιλαμβάνονταν σωστά, ότι μια ηγεμονική υπερδύναμη όπως ήταν η Μεγάλη Βρετανία, θα αντιμετώπιζε αναπόφευκτα πολλαπλές προκλήσεις, και σαν αποτέλεσμα θα έπρεπε να εξετάσει σοβαρά, με βάση πάντα τα βασικά συμφέροντα της, για ποιες από αυτές θα συγκρούονταν.

Η Μεγάλη Βρετανία εκείνη την εποχή κινήθηκε πάρα πολύ προσεκτικά, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε αχρείαστες συγκρούσεις, αλλά και σε πολλές κρίσεις ταυτόχρονα. Απέφυγε επίσης να εμπλακεί σε πολέμους. Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αντί να οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε υποχώρηση και χάσιμο της ηγεμονικής της θέσης στο διεθνές σύστημα, τις απόφερε νέες τεράστιες κατακτήσεις και οδήγησε στον βρετανικό αποικιακό ιμπεριαλισμό του 19ου αιώνα.

Το μάθημα που προκύπτει από αυτό τον ιστορικό παραλληλισμό, είναι ότι όποια δύναμη επιθυμεί να έχει παγκόσμια επιρροή και να πετύχει παγκόσμια σταθερότητα θα πρέπει να αποφεύγει κενούς περιεχομένου λεονταρισμούς, γεωπολιτικές περιπέτειες και κρίσεις που δεν επηρεάζουν άμεσα τα στρατηγικά της συμφέροντα, να έχει πάντα στο μυαλό της το δόγμα Μακιαβέλι για την ισορροπία συμφερόντων, και να μην χάνει ποτέ την σκληρή πραγματικότητα ότι η σταθερότητα προέρχεται μέσα από την ισορροπία δυνάμεων και όχι μέσα από την ηγεμονία.

Εάν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά σήμερα τους σοβαρούς αναλυτές και διανοητές στο χώρο της διεθνούς πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, θα δει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει παραβιάσει αυτές τις βασικές αρχές στην ουκρανική κρίση. Όσο πιο γρήγορα επανέλθει σε αυτές τόσο πιο πολύ κερδισμένη θα βγει, κατοχυρώνοντας και ενισχύοντας τη θέσης της ως η μοναδική υπερδύναμη στο διεθνές σύστημα σήμερα.

Τόμας Τζέφερσον

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεξί Χαφ avatar
  Δεξί Χαφ 15/03/2014 10:12:07

  Τι λέτε ρε πάτε καλα; Δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑΣ ουκρανός (όχι ρωσόφονοι ή ρώσοι κλπ) κατά του Μαϊντάν. Όλοι οι λαοί πέριξ της ρωσίας εκτός από ελάχιστες τραγικές εξαιρέσεις θέλουν να τελειώνουν με τον βραχνά των Ρώσων, μιας χώρας υπανάπτυκτης σε θέματα θεσμών και δημοκρατίας και υποδεέστερης σε επίπεδο ζωής από ΟΛΕΣ τις δυτικές χώρες ακόμα κι από την Ελλάδα. Δηλαδή τώρα θα συγκρίνουμε τον Δυτικό Πολιτισμό με όλους τους καθυστερημένους του πλανήτη; Ο ουκρανικός λαός διψάει για σύγχρονο δυτικό κράτος, όπως κάποτε διψούσαν οι Έλληνες και το κατάφεραν με τη βοήθεια των συμμάχων τους. Εδώ κύριοι πάει να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτική παρουσία, ανεξέλεγκτη βία και νοθεία και σας φταίει ο... Ομπάμα και η Δύση που είναι στο πλευρό του Ουκρανικού λαού; Ρε όλους αυτούς θα τους πάρει ο διάολος πάρτε το χαμπάρι μιλάμε για κυβερνήσεις που ακρωτηριάζουν τους θεσμούς την αντιπολίτευση το ίντερνετ ότι βρουν μπροστά τους. Είναι γνωστό ότι οι λαοί της Δύσης τραβάνε βάσανα, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε τις αξίες μας επειδή το λένε ένα μάτσο τυχοδιώκτες του μεγαλορωσικού ιδεατισμού. Πούλο από την Κριμέα, πούλο από παντού.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Δεξί Χαφ 15/03/2014 10:48:05

   Δεξί χαφ, τι φουμάρεις?

 2. pythagorean avatar
  pythagorean 15/03/2014 11:12:18

  Προς φάκτορα: Η ανάρτηση του "δεξιού χαφ" (15/3/2014, ώρα 10:12) χρησιμοποιεί απαράδεκτη γλώσσα και δυσφημεί το φόρουμ.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ pythagorean 15/03/2014 11:23:59

   Αν και διαφωνώ, δεν βλέπω γιατί δυσφημεί ρο φόρους! Τι λογική είναι αυτή!

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ Μανιάτης 15/03/2014 12:11:28

    Φράσεις τύπου "Π@@@@ από την Κριμέα, π@@@@ από παντού" υποβιβάζουν το επίπεδο. Όμως, δεν πειράζει, ας βλέπουν οι αναγνώστες το ποιον των ανθρώπων που υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες του Κιέβου.

  • Vee avatar
   Vee @ pythagorean 15/03/2014 17:46:18

   Aν και συμφωνώ με όσα λέει ο Δεξί Χαφ, τους Ρώσους τους σιχαίνεται το σύμπαν στην περιοχή (Φινλανδοί για την περιοχή της Καρέλια, εισβολή σε Τσεχία, εισβολή σε Ουγγαρία, Πολωνία--δάσος του Κατίν, Γεωργία, κλπ, κλπ, κλπ), στυλιστικά ίσως το ύφος του να μην είναι το κατάλληλο. Ας μείνουμε όμως στην ουσία αυτών που γράφει, που είναι ολόσωστα. Η Ρωσία ήταν και είναι ουσιαστικά μια δικτατορία που δεν έχει σχέση με τους δημοκρατικούς θεσμούς του 21ου αιώνα (ούτε του 20ου, ούτε του 19ου, ...).

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ Vee 15/03/2014 23:55:28

    Τα εγκλήματα που αναφέρεις διαπράχθησαν από το Σοβιετικό καθεστώς του Γεωργιανού αιμοσταγούς δικτάτορα Στάλιν και του Ουκρανού δικτάτορα Χρουστσώφ, όχι από το Ρωσικό λαό, που στέναζε και αυτός από τη δικτατορία. Όποιοι άνθρωποι "σιχαίνονται τους Ρώσους", δεν έχουν καμιά σχέση με "δημοκρατικούς θεσμούς", αλλά μάλλον με ρατσισμό, φασισμό, ναζισμό και ζουν στον κόσμο της παρανοϊκής ψύχωσης. Όπως και οι φασίστες του "δεξιού τομέα" που ανέτρεψαν με βίαιο πραξικόπημα την εκλεγμένη ουκρανική κυβέρνηση, με καθοδήγηση της "δημοκρατικής" δύσης.

 3. pythagorean avatar
  pythagorean 15/03/2014 11:13:05

  Σύμφωνα με ευρέως γνωστές λεπτομερείς πληροφορίες, οι δολοφόνοι των 2 θυμάτων του Ντονετσκ ανήκουν στο νεοναζιστικό "δεξιό τομέα", ήταν ταμπουρωμένοι στα γραφεία της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και έχουν συλληφθεί.

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 15/03/2014 11:21:18

  Το πρόσφατο άρθρο του Χ. Κίσινγκερ στην ουάσικστον πόστ δίνει το πλαίσιο της στρατηγικής ανάλυσης και της κριτητικής για της ενέργειες της Δύσης.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Μανιάτης 15/03/2014 12:04:22

   Η πρόταση Κίσινγκερ είχε 2 στόχους: (1) Μη αλλαγή συνόρων (δηλαδή παραμονή Κριμαίας στην Ουκρανία). Αυτό αποτελούσε επιθετικό, και ιστορικά απαράδεκτο, στρατηγικό στόχο της Ουάσιγκτον. Ήδη χάσανε! (2) Ουκρανική κυβέρνηση αποδεκτή από Ρωσία και δύση. Αυτό θα αποτελέσει έναν έντιμο συμβιβασμό.

 5. Dimos avatar
  Dimos 15/03/2014 12:11:04

  Να λοιπόν ποιοί είναι οι θεσμοί του δυτικού πολιτισμού όπως και η δημοκρατία που επικαλείται: α απαγόρευση σε ρώσους δημοσιογράφους να παραστούν στη συνέντευξη Ομπάμα με το πρακτοράκι του, β χρήση μισθοφόρων που πυροβολούν αθώους για να προκαλέσουν αιματοκύλισμα, πρώτα στο Κίεβο τώρα στο Χάρκοβο (σύμφωνα με την Άστον και έναν εσθονό υπουργό), γ αποκλεισμός των ρώσικων πληθυσμών από την υγεία, την παιδεία και το δημόσιο στις βαλτικές χώρες, δ κατευθυνόμενη προπαγάνδα από δήθεν ελεύθερα ΜΜΕ. Έγινε παγκόσμιος σάλος για τις Πούσι ράιοτς, τους γκει, για τους αδέσποτους σκύλους, αλλά για τους πληρωμένους δολοφόνους σκοπευτές που εκτελούσαν εν ψυχρώ αθώους ή για το αιματοκύλισμα 35 ρώσων πολιτών από ισλαμιστές (ήταν πράγματι ισλαμιστές;) στο Βόλκογκραντ, τσιμουδιά. Έπρεπε τότε να επιτευχθεί μποϋκοτάζ των αγώνων του Σότσι για να απομονωθεί η Ρωσία, δ ανατροπή νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης σε συνεργασία με ναζιστικές ορδές και πληρωμένους δολοφόνους. Αλήθεια, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ γιατί κατεστάλησαν οι αγανακτισμένοι δια της βίας και χαρακτηρίστηκαν ότι βάλλουν κατά εκλεγμένων κυβερνήσεων; Αυτά τα λίγα για του δημοκρατικούς θεσμούς της Δύσης. Όσο για το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, τα έχω ξαναγράψει αλλά καποιοι δεν κάνουν τον κόπο να τα εξακριβώσουν αφου αρκούνται στην εικόνα της Ρωσίας σαν υποσαχάρια χώρα ή σαν μιας μεγάλης Βουλγαρίας της ΕΕ με μισθούς των 150 ευρώ. Σε μια μέση εταιρεία ο πρώτος μισθός είναι 70.000 ρούβλια (1300 ευρώ) και φτάνει τα 150.000, με τιμές κοινόχρηστων και θέρμανσης στο 1/4 της Ελλάδας, τιμή εισιτηρίου στο λεωφορείο 30 λεπτά του ευρώ, 12.000 για δεύτερο παιδί και 13.000 ευρώ για τρίτο, 4,5 χρόνια άδεια μετά κανονικών αποδοχών στις μητέρες για μεγάλωμα παιδιού και μετά υποχρεωτική επιστροφή στην εργασία. Επίσης τα παιδιά των ρώσων ούτε φροντιστήρια πάνε, ούτε χρειάζονται γυναίκες να τα κρατάνε, φεύγουν από το σχολείο 6 ώρα το απόγευμα αφού στα δημοτικά τρώνε και κοιμούνταιι στο σχολείο! Οι συγκρίσεις ανάμεσα στην υποαναπτυκτη Ρωσία και τις αποικίες χρέους των ΗΠΑ και της ΕΕ, δικές σας. Και όσο αφορά την τεχνολογία με τις κυρώσεις που θα επιβάλει η Αμερική πως θα ανεβαίνουν οι αστροναύτες της στο διαστημικό σταθμό; Πετώντας;

 6. Ρηνα avatar
  Ρηνα 15/03/2014 12:25:06

  Kαμμια "επικυριαρχια" δεν γινεται δεκτη ευκολα απο τους πολιτες. Απλα η Δυση το κανει πιο "βελουδινα" πιεζοντας πολιτικα και οικονομικα τις Δυτικου τυπου χωρες και αιματηρα τις υπολοιπες ενω η Ρωσια διαλεγει παντα τον δευτερο τροπο, ωμα και απροσχηματιστα. Τωρα στη Ουκρανια ποιον τροπο θα διαλεξει η Δυση; η ανθρωποτητα κρατα λιγο την ανασα της αν και αναγνωριζονται τα "δικαιωματα" της Ρωσιας μεσα στην αυλη της. Αυτο νομιζω παραδεχεται και ο αρθρογραφος συσχετιζοντας με την Κουβα. Τους Ουκρανους κανεις δεν τους ρωταει, αυτη ειναι η μοιρα των αδυνατων οικονομικα χωρων, παροτι ειναι μια πελωρια πλουσια χωρα.......

  • ΑΛΕΚΟΣ. avatar
   ΑΛΕΚΟΣ. @ Ρηνα 15/03/2014 14:32:08

   Mακάρι η Δύση να χαρίσει στην Ουκρανία τα 30 δις που χρειάζεται για να μην χρεωκοπήσει, αλλά προς το παρόν οι πιό "αποφασιστικές" προτάσεις που ακούγονται απο Δυτικούς, είναι για 1-2 δίς το πολύ. Βλέπω τη Δύση στο θέμα της Ουκρανίας να "στρίβει δια του αρραβώνος", με ψηλές κορώνες για δήθεν "κυρώσεις"στη Ρωσία...Εδώ δεν διαθέτει 10 δις για την Ελλάδα, θα διαθέσει 30 δις για την Ουκρανία, τώρα που έχασε και την Κριμαία?

  • Δεξί Χαφ avatar
   Δεξί Χαφ @ Ρηνα 17/03/2014 17:30:18

   Μα ακριβώς αυτή είναι η θέληση των Ουκρανών η οριστική απαλλαγή από τον ρωσικό βραχνά. Μήπως αντί να υιοθετούμε συνωμοσίες για εκτατεμένη δυτική εμπλοκή να τους αναγνωρίζαμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση; Δεν διαφωνώ ότι ΕΕ και ΗΠΑ έχουν τα δικά τους συμφέροντα και τη δική τους ατζέντα όλοι τα έχουν αυτά σ'αυτόν τον κόσμο. Απλά μπορούν να δώσουν σε ένα λαό περισσότερα εργαλεία και χώρο για την ανάπτυξη του με σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματα του. Εξάλλου κι εμείς αυτούς διαλέξαμε διαχρονικά για συμμάχους διότι η δική τους πρόοδος θέλουμε να αντανακλάται στο μέλλον μας. Οι ουκρανοί δεν είναι χαζοί και κατευθυνόμενοι, βλέπουν που έχουν φτάσει χώρες σαν την Φινλανδία που τελείωσαν με τη Ρωσία πολλές δεκαετίες πριν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.