#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2010 13:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tι ακριβώς έκανε, για να διωχθεί ποινικά ο Assange;Η υπόθεση σχετικά με τη σύλληψη του Julian Assange έχει πολύ δράμα. Ο ιδρυτής της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks βρίσκεται κλεισμένος σε φυλακή του Λονδίνου, αναμένοντας την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει ποινική δίωξη με τη κατηγορία ότι «βίασε» δυο γυναίκες. Ο συνήγορός του προειδοποιεί ότι ο Assange έχει ήδη μοιράσει ψηφιακά στοιχεία, «εφάμιλλα με μια πυρηνική βόμβα», σε τρίτους, για τη περίπτωση που πάθει κάτι. Οι υπερασπιστές του επιμένουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι στημένες, με σκοπό να πάει στη Σουηδία, η οποία διατηρεί στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ζητήματα εκδόσεων.

Όμως, η δικηγόρος Gemma Lindfield που εκπροσωπεί το σουηδικό κράτος, δήλωσε χθες στο δικαστήριο του Λονδίνου ότι ο πολιτικός ακτιβισμός του κατηγορούμενου δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Πρόκειται, λέει, για αξιόπιστα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι ο Assange διέπραξε το αδίκημα του βιασμού.

Οι δυο γυναίκες που τον κατηγορούν, έχουν παραδεχθεί ότι έκαναν συναινετικό σεξ μαζί του, τουλάχιστον μια φορά. Η αναφορά από πλευράς της σουηδικής αστυνομίας, ότι ο Assange δεν φορούσε προφυλακτικό ή ότι αυτό έσπασε, έχουν οδηγήσει σε πολλές φήμες και παραπληροφόρηση. Η αλήθεια είναι άλλη.

Όπως λέει η Lindfield, οι δυο γυναίκες απέσυραν τη συναίνεση τους για σεξ, είτε λίγο πριν, είτε στη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Το αποτέλεσμα είναι να κατηγορείται για 4 παραβάσεις της σουηδικής νομοθεσίας αναφορικά με σεξουαλικά εγκλήματα. Στη περίπτωση της πρώτης γυναίκας, κατηγορείται ότι την πίεσε να συναινέσει και ότι δεν φόρεσε προφυλακτικό, αν και του ζητήθηκε. Στη δεύτερη περίπτωση, ο Assange φέρεται να έκανε σεξ μαζί της εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι αυτή κοιμόταν. Βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσε να υπάρξει συναίνεση σε αυτή τη περίπτωση. Στη Σουηδία, στις ΗΠΑ, αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες, η νομοθεσία προβλέπει πως μπορεί μεν να υπάρχει συναίνεση, αλλά αυτή μπορεί να αποσυρθεί οποιαδήποτε στιγμή. Πάντως το γεγονός ότι οι δυο γυναίκες ήταν ήδη γνωστές του, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Το αν ο Assange θα αντιμετωπίσει και κατηγορίες ή άλλα νομικά προβλήματα για τη διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων δεν είναι γνωστό. Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, τον οποίο τα έγγραφα χαρακτηρίζουν ως control freak, δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο Assange για την εν λόγω διαρροή. Γενικά, στις ΗΠΑ, δεν συνηθίζεται να διώκονται τα ΜΜΕ για αποκαλύψεις στοιχείων που η αμερικανική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να παραμείνουν απόρρητες. Για αυτό και κανένας δεν γνωρίζει πως θα μπορούσε να διωχθεί, αν εδιώκετο, ο Assange. Πάντως, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, «Οι Αμερικανοί ευθύνονται… η βασική ευθύνη, και άρα και η νομική ευθύνη, βρίσκεται σε αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα των εγγράφων που διέρρευσαν».

S.A.- The Christian Science Monitor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/12/2010 13:49:34

  το μυστικό είναι να μην αποσύρει η λεγάμενη την συναίνεση. Πρέπει να βρεις το κουμπί πριν αλλάξει γνώμη, έτσι και δεν το βρεις, αυτά παθαίνεις.

  • giannis avatar
   giannis @ archaeopteryx 09/12/2010 15:25:40

   Οι "γρήγοροι" τώρα δικαιώνονται. lol

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 09/12/2010 13:56:11

  Χμμμ, για Μάτα Χάρι του καθήκοντος μου μοιάζουν οι δύο "βιασμένες" τύπισσες.

  Κάτι για την υπογραφή και για κάτι άλλο που μας έλεγαν οι παλιοί τελικά είχαν απόλυτο δίκιο...

 3. gram avatar
  gram 09/12/2010 16:16:24

  Δεν προηγούμενο νομίζω που ύποπτος για βιασμό/ούς να υπόκειται σε ένταλμα της Interpol και να συλλαμβάνεται σε χρόνο μηδέν και να αντιμετωπίζει έκδοση σε τρίτη χώρα.
  Πέρα απ' αυτό τώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπρος σε μια εκολαπτόμενη νέα μορφή τρομοκρατίας όπου τα προιόντα (υπο)κλοπής διακινούνται υπό την απειλή καταστροφικών (κυβερνο)επιθέσεων.
  Η (τεχνο)κοινωνία μας θα πρέπει να βρει επιπλέον τρόπους άμυνας και νομολογίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.