Stratfor: Πιθανότητα εκλογών ή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα
11/03/2015 21:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Stratfor: Πιθανότητα εκλογών ή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

Στους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση θα πιεστεί πολύ και υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών ή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αναφέρει ανάλυση του αμερικανικού κέντρου στρατηγικών μελετών Stratfor.

Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας και αρχηγός του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, Πάνος Καμμένος, πρότεινε στις 7 Μαρτίου η Αθήνα να προκηρύξει δημοψήφισμα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το χρέος της Ελλάδας. Στις 8 Μαρτίου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να διεξάγει ένα δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές. Ο Καμμένος και ο Βαρουφάκης δεν διευκρίνισαν τι θα καλύπτει το δημοψήφισμα και Έλληνες αξιωματούχοι απέρριψαν τις εικασίες των ΜΜΕ ότι θα αποφασίσει αν η Ελλάδα θα παραμένει μέλος της ευρωζώνης. Ωστόσο, αμφότερες οι δηλώσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο μικρός συνεργάτης του στο συνασπισμό, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τουλάχιστον συζητούν το ενδεχόμενο να ρωτήσουν αν θέλει ο λαός να εφαρμόσουν τις πολιτικές που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική κυβέρνηση προτείνει ένα δημοψήφισμα για τη σχέση της Αθήνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης της ευρωζώνης στα τέλη του 2011, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε ένα δημοψήφισμα σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αλλά ο Παπανδρέου αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαφωνίες εντός της κυβέρνησής του, κάτι που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την ιδέα. Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα εξακολουθούσε να κυβερνάται από τα παραδοσιακά κόμματα και ένα μεγάλο μέρος τους ελληνικού κατεστημένου ήταν υπέρ της αποδοχής των απαιτήσεων των Βρυξελλών.

Αλλά η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχει αλλάξει από το 2011. Το να ρωτήσουν τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα αν θα συμμορφωθούν με τα αιτήματα της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πιο πιθανό τώρα για έναν απλό λόγο: ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος στην Ελλάδα, για να βάλει τέλος στη λιτότητα και για να κρατήσει την Αθήνα στην Ευρωζώνη. Αλλά η Αθήνα δυσκολεύεται εξαιρετικά στο να επιτύχει αυτούς τους στόχους ταυτόχρονα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δώσει στην Ελλάδα άλλα χρήματα εάν η Αθήνα δεν εισάγει ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τη μείωση των δαπανών, την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, τον επανασχεδιασμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και την μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει τις πολιτικές που πηγαίνουν ενάντια στην εκλογική πλατφόρμα της και επικεντρώνει τις προτάσεις της στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Ενώ η Αθήνα και το Eurogroup συζητούν για το μέλλον στην Ελλάδα, οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν παγιδευτεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ δημοφιλής και πολλοί ψηφοφόροι στηρίζουν τη σκληρή τακτική διαπραγμάτευσης της Αθήνας. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην ευρωζώνη, κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει και τις δύο εντολές χωρίς να κάνει συμβιβασμούς. Το δίλημμα έρχεται ενώ το κόμμα αντιμετωπίζει εσωτερικές διαφωνίες. Οι φράξιες της Αριστεράς στο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν τις πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και μερικοί πιστεύουν ακόμη και ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης.

Οι δανειστές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν επίσης πολιτικούς περιορισμούς που επηρεάζουν τη διαπραγματευτική τους θέση. Στη Γερμανία, μερικά από τα πιο συντηρητικά στελέχη της κυβέρνησης αντιτάσσονται στις παραχωρήσεις προς την Αθήνα. Μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του αδελφού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, επίσης ανησυχούν για την άνοδο των Εναλλακτικών για τη Γερμανία, ενός ευρωσκεπτικιστικού κόμματος που επικρίνει την ένταξη της Γερμανίας στην ευρωζώνη και αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε εύκολα την επέκταση του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ένας αριθμός ρεκόρ συντηρητικών βουλευτών ψήφισαν εναντίον.

Η Γερμανία ανησυχεί επίσης θεωρώντας ότι αν κάνει παραχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τη δημοτικότητα και άλλων αντισυστημικών κομμάτων σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία - χώρες που έχουν λάβει πακέτα διάσωσης κατά τα τελευταία χρόνια - θα διενεργήσουν εκλογές από τα τέλη του 2015 ως τις αρχές του 2016. Το Βερολίνο φοβάται ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγματευθεί με επιτυχία το χρέος στην Ελλάδα, οι άλλες κυβερνήσεις θα απαιτήσουν παρόμοιες παραχωρήσεις στο μέλλον. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι σημερινές συντηρητικές κυβερνήσεις στη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα και το Δουβλίνο έχουν λάβει μια σκληρή στάση έναντι του αιτήματος της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους. Οι κυβερνήσεις αυτές υπερασπίστηκαν τα μέτρα λιτότητας στο παρελθόν και δεν μπορούν να υποστηρίξουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα που δεν έχουν ζητήσει για τον εαυτό τους.

Λόγω αυτών των αντικρουόμενων συμφερόντων, οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι πολιτικές διαμάχες στην ευρωζώνη. Η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της είναι τόσο εύθραυστη, που θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών. Η στρατηγική της Αθήνας είναι να κάνει επιλεκτικές υποσχέσεις προς τους δανειστές της και να περάσει ίσα-ίσα μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης της (περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ) χωρίς να δημιουργήσει αναταραχή στο εσωτερικό.

Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της στα τέλη Ιουνίου, αλλά αμέσως μετά θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Η Αθήνα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επειδή το κόστος δανεισμού είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, κι έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιέσει την Ελλάδα να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Αυτό θα ήταν, ωστόσο, πολιτικά απαράδεκτο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει για την ελάφρυνση του χρέους, πιθανότατα με τη μορφή μεγαλύτερης διάρκειας, με χαμηλότερα επιτόκια και επιστροφές που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορεί να δεχθούν τις προτάσεις αυτές, οποιαδήποτε συμφωνία θα έρθει με περιορισμούς. Οι όροι αυτοί θα θέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ υπό σημαντική πίεση, καθώς θα αποφασίσει αν θα εγκαταλείψει ορισμένες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις και θα δεχθεί τα αιτήματα της ΕΕ ή θα τις απορρίψει, μια πορεία δράσης που θα οδηγήσει την Ελλάδα επικίνδυνα κοντά σε μια χρεοκοπία και, ενδεχομένως, θα την αναγκάσει να φύγει από την ευρωζώνη.

Αυτό είναι το σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αισθάνεται ότι δεν διαθέτει την εκλογική εντολή για να λάβει μια τόσο κρίσιμη απόφαση και όπου ένα δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να συμβούν. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με το Der Spiegel, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ποιητικά, «Αν επρόκειτο να διεξαγάγουμε δημοψήφισμα αύριο με την ερώτηση ‘θέλετε την αξιοπρέπεια σας ή τη συνέχιση αυτής της ανάξιας πολιτικής’, τότε όλοι θα επέλεγαν την αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που θα συνοδεύουν την εν λόγω απόφαση». Η ειρωνεία πίσω από μια ψηφοφορία για το μέλλον της Ελλάδας είναι ότι δεν θα μπορούσε να θέσει ένα τέλος στην κρίση της χώρας, διότι κάθε εναλλακτική λύση δεν δημιουργεί τίποτα άλλο εκτός από νέα προβλήματα.

www.stratfor.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. airman avatar
    airman 12/03/2015 07:28:48

    Η ανικανότητα της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις διακυβέρνησης της Χώρας στο πλαίσιο των πραγματικών συνθηκών την οδηγεί σε μια προσχεδιασμένη "απόδραση". Επειδή γνώριζε πριν τάξει ότι αυτά που έλεγε ήταν ανέφικτα, όπως επίσης γνώριζε ότι όσοι την ψήφισαν σε ποσοστό 70%-80% περίμεναν να κάνει την κωλοτούμπα, έβαλε σε δράση το προπαγανδιστικό σχέδιο δημιουργίας εικονική/πλασματικής πραγματικότητας. Ο Ελληνικός λαός σε ποσοστό 70%-80% επιλέγει την αταλάντευτη πορεία του εντός του Ευρώ, άσχετα εάν προτιμά αυτό να γίνει "Alexis way". Αυτό το ποσοστό πρέπει να "διορθωθεί" ώστε είτε να υπερισχύσει ένα "υπερήφανο GREXIT" είτε να λυθούν τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει 3ο Μνημόνιο. Η "υψηλή ρητορική" με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και ειδικότερα με την απόφαση για τη θηριωδία στο Διστομό, αποσκοπεί στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος απέναντι στη Γερμανία, η οποία εντέχνως μέχρι σήμερα έχει πάρει τη θέση του "εχθρού" στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, άσχετα εάν το σκόρ είναι 18-1. Αυτή την προπαγάνδα σαφώς και θα επηρεάσει το θυμικό του λαού και ένα δημοψήφισμα με ποσοστά 55% προς 45% είναι πολύ πιθανό να προκύψει. Άσχετα με το τι θα υπερισχύσει ο λαός θα διχαστεί. Δε χρειάζεται να ανατρέξουμε και πολύ στην ιστορία. Το δημοψήφισμα για το πολιτειακό, παρότι είχε ξεκάθαρο αποτέλεσμα, άφησε ανεξήτιλο αποτύπωμα. Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό. Κάποιοι επενδύουν στο διχασμό. Επειδή εγκλωβίσθηκαν επιδιώκουν να "αποδράσουν" βάζοντας το λαό να κάνει την επιλογή που αυτοί δεν μπορούν. Τίποτα πρωτότυπο. Τόσο η ιστορία τους όσο και η σημερινή πραγματικόιτητα στο ίδιο τους το κόμμα το διχασμό πρεσβεύουν. Μήπως είναι πλέον ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.