Stratfor: Η Ευρώπη το 2015
05/12/2014 16:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Stratfor: Η Ευρώπη το 2015

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη αργά αλλά σταθερά διαβρώνει τα πολιτικά συστήματα πολλών χωρών στην ηπειρωτική Ευρώπη. Νέοι «παίκτες» αναδύονται και απειλούν την κυριαρχία των παραδοσιακών παραγόντων. Συμμαχίες και γεγονότα που φαίνονταν αδύνατα μόλις λίγα χρόνια πριν, τώρα συζητούνται ανοιχτά σε όλη την Ευρώπη. Στις 3 Δεκεμβρίου, για παράδειγμα, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει πρόωρες εκλογές, εν μέρει λόγω των πολιτικών κινήσεων από την άκρα δεξιά. Στην Ισπανία, το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα συζητά ανοιχτά το ενδεχόμενο σύναψης μιας συμμαχίας με τους κεντροαριστερούς παραδοσιακά αντιπάλους του για να αποτρέψει ένα κόμμα διαμαρτυρίας από την εξουσία. Βασικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Σουηδία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και, ενδεχομένως, η Ελλάδα, θα διεξάγουν εκλογές το 2015. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χώρες αυτές θα δουν αποτελέσματα που κανείς δεν θα περίμενε το 2008.

Σουηδία

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές όταν η κεντροαριστερή κυβέρνησή του έχασε μια ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας. Η ανακοίνωση του Λεβέν επισπεύσθηκε από την απόφαση του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» να υποστηρίξει την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας του προϋπολογισμού. Οι πρόωρες εκλογές της Σουηδίας, οι πρώτες στη χώρα σχεδόν εδώ και 60 χρόνια, θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μαρτίου με το κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες που είναι ενάντια στη μετανάστευση να διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο. Στις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία τον Σεπτέμβριο, κανένας συνασπισμός δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, αλλά οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από την ισχυρή απόδοση του ακροδεξιού κόμματος, το οποίο έλαβε 12,9 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 5,7 τοις εκατό το 2010, όταν ήταν υποψήφιο για πρώτη φορά.

Αν και η Σουηδία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, η ανεργία παραμένει πάνω από τα επίπεδα προ κρίσης. Επιπλέον, η Σουηδία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό των αιτήσεων ασύλου κατά κεφαλήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρυσι, οι βίαιες ταραχές συγκλόνισαν τα προάστια της Στοκχόλμης όπου ζουν κυρίως μετανάστες, αποκαλύπτοντας τον αγώνα της Σουηδίας για την ένταξη των μεταναστών της στην παραδοσιακή κοινωνία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σουηδοί εξακολουθούν να στηρίζουν ευρέως την ιδέα του να ζουν σε μια χώρα που είναι ανοικτή στους αιτούντες άσυλο, αλλά επίσης ανησυχούν για τις οικονομικές και πολιτιστικές επιπτώσεις της αυξημένης μετανάστευσης. Αν οι Σουηδοί Δημοκράτες κρατήσουν τη θέση τους ως τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, θα παίξουν κατά πάσα πιθανότητα σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Αυτό θα θέσει ένα ακροδεξιό κόμμα σε μια θέση εξουσίας, σε μια από τις κύριες οικονομίες της Ευρώπης.

Ισπανία

Οι γενικές εκλογές της Ισπανίας, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2015, πιθανόν να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πολιτική του συστήματος. Η διαρκής οικονομική κρίση της χώρας και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς που εμπλέκουν το κυβερνών κόμμα οδήγησαν σε δραματική αύξηση της λαϊκής υποστήριξης στους Podemos, ένα αριστερό κόμμα διαμαρτυρίας που θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους του χρέους και του ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους. Το Podemos δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, αλλά οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του φτάνουν περίπου στο 28 τοις εκατό - πάνω από αυτά του παραδοσιακού κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κεντροαριστερού Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE).

Η άνοδος του Podemos στην Ισπανία ήταν τόσο μεγάλη, που στις 2 Δεκεμβρίου η επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ ανέφερε ότι το κόμμα της θα εξετάσει μια συμμαχία με το PSOE, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Το PSOE απέρριψε την ιδέα, όπως και τα μέλη του Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, οι δηλώσεις Κοσπεδάλ επισημαίνουν την έκταση της απειλής στο δικομματικό σύστημα της Ισπανίας, η οποία δημιουργήθηκε μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο στην τέλη του 1970. Πριν από την κρίση, τα μεγάλα κόμματα της Ισπανίας κέρδιζαν συνήθως μεταξύ 70 και 80 τοις εκατό των ψήφων. Οι εκλογές του 2015 πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν την πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας που τα συνδυασμένα ποσοστά τους θα πέσουν κάτω από το 50 τοις εκατό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το PSOE, το οποία πρόσφατα κινήθηκε λίγο περισσότερο προς τα αριστερά για να γίνει αρεστό σε μερικούς από τους ψηφοφόρους των Podemos. Το κόμμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει να διακινδυνεύσει να χάσει τους ψηφοφόρους προς τα αριστερά συντασσόμενο με το Λαϊκό Κόμμα ή αν θα ρισκάρει να χάσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους συντασσόμενο με το Podemos.

Ελλάδα

Η Ελλάδα προσφέρει ένα παράδειγμα του πως θα μπορούσε να μοιάζει στο μέλλον η ισπανική πολιτική. Όπως η Ισπανία, η Ελλάδα είχε ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα, με την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά εναλλαγή στην εξουσία. Αλλά η οικονομική κρίση οδήγησε στην ταχεία άνοδο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας της ΕΕ που υποστηρίζουν τα μεγάλα κόμματα. Το 2012, χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις ώστε τα παραδοσιακά κόμματα να σχηματίσουν μια συμμαχία για να κρατήσει μακριά τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ελλάδα, όπου οι πολιτικές αντιπαλότητες είναι παλιές και βαθιές, μια τέτοια συμμαχία θα φαινόταν αδύνατη πριν από την κρίση.

Η Ελλάδα θα επιστρέψει πιθανότατα στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το επόμενο έτος, όταν το ελληνικό κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο. Αν το κοινοβούλιο αποτύχει, θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, θα είναι πιο δύσκολο να κρατηθεί το νέο ισχυρό κόμμα μακριά από την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος στην Ελλάδα, μια κίνηση που θα μπορούσε πιθανότατα να προκαλέσει εκνευρισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να δημιουργήσει αβεβαιότητα σε όλη την ευρωζώνη, σε μια εποχή που η Ευρώπη θεωρούσε ότι είχε βρει κάποια σταθερότητα. Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε να παρέμβει στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχεδόν πριν από δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την αίσθηση του επείγοντος που είχε στα πρώτα στάδια της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως στη Γερμανία, επέλεξε την προσοχή αντί της δράσης. Εάν η Ελλάδα δημιουργήσει ξανά αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν όλα τα θέματα που μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει.

Βρετανία

Τελικά, ο ευρωσκεπτικισμός θα είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα πραγματοποιήσει εκλογές τον Μάιο. Η Βρετανία είχε επίσης ένα λειτουργικό δικομματικό σύστημα πριν από την κρίση, κάνοντας συμμαχίες σχετικά σπάνια. Αλλά η άνοδος του αντιμεταναστευτικού UKIP απειλεί σοβαρά αυτό το σύστημα. Ένας συνασπισμός μεταξύ του Συντηρητικού Κόμματος και του Εργατικού Κόμματος ή μια συμφωνία μεταξύ των Συντηρητικών και του UKIP φαίνεται αδύνατη τώρα, αλλά θα ήταν πιθανή εάν κανένα κόμμα δεν κερδίσει αρκετές έδρες για να κυβερνήσει μόνο του.

Το νυν φυσιολογικό στην Ευρώπη θα φαινόταν αδύνατο μόλις πριν από πέντε ή έξι χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πίστευαν ότι η ανεργία στην Ισπανία ή την Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει πάνω από το 25 τοις εκατό ή ότι τα εθνικιστικά, ευρωσκεπτικά κόμματα και τα κόμματα διαμαρτυρίας θα αναλάμβαναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική. Και το πιο σημαντικό, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να σκεφτούν ότι η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τεθεί κάτω από μια τόσο σοβαρή απειλή. Για πολλούς Ισπανούς, Έλληνες, Σουηδούς και Βρετανούς, ο μετασχηματισμός του πολιτικού τους συστήματος μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται απίθανος, αλλά προς έκπληξη κάποιων είναι πιθανό να συμβεί το ερχόμενο έτος.

http://www.stratfor.com/geopolitical-diary/europe-when-unthinkable-becomes-possible#axzz3Kf435r7Y

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.