#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2012 20:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Spiegel: Ο ιδανικός Γερμανός υπουργός...Το τρέχον έντυπο Spiegel (no. 44, σσ. 34-38) φιλοξενεί ένα αλλόκοτο πορτρέτο πολιτικού, το οποίο κατ’ ουσίαν δείχνει το κατά πόσον σκέφτονται διαφορετικά ως κοινωνία οι Γερμανοί. Όχι καλύτερα ή χειρότερα, διαφορετικά.

 

Αφορά τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Γερμανίας Πέτερ Άλτμάιερ (54, CDU), ο οποίος χειρίζεται το τεράστιο ζήτημα της Energiewende, της «ενεργειακής αλλαγής» και του αιτήματος απο-πυρηνικοποίησης της Γερμανίας. Ο Άλτμάιερ είναι σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Γερμανία, αγαπητός ή έστω πολύ συμπαθής σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα του γερμανικού λαού και της πολιτικής γεωγραφίας. Και όντως, είναι μια πολύ συμπαθής φιγούρα και φυσιογνωμία.

Το γεγονός ότι δεν είναι παντρεμένος, ποτέ δεν είχε σύντροφο και κατοικεί εδώ και δεκαετίες μόνος προξένησε διάφορες φήμες για πιθανή ομοφυλοφιλία του (εδώ βλέπουμε πως οι «ψίθυροι» και οι «αποκρύψεις» δεν είναι ελληνικά φαινόμενα που έχουν ξεπεραστεί αλλού, όπως νομίζουν κάποιοι).

Μέχρι που η εφημερίδα TAZ θεώρησε σκόπιμο να «του κάνει outing», να δημοσιεύσει άρθρο που τον παρουσιάζει ως κρυπτο-ομοφυλόφιλο, για να ακολουθήσουν δηλώσεις του ότι «ο Θεός με έφτιαξε εργένη και μόνο».

Αυτά είναι τα προεόρτια του εκτενούς και σε μεγάλο βαθμό αγιογραφικού πορτρέτου του Spiegel, που παρουσιάζει (θετικά) τον παχύσαρκο Άλτμάιερ ως ασεξουαλικό άσχημο πλάσμα χωρίς καμία έννοια ιδιωτικής ζωής που έχει αντικαταστήσει την λίμπιντο με την χαρά του φαγητού, περίπου ως καλοφαγά κοσμοκαλόγερο (και ναι, για το Spiegel και τους Γερμανούς αναγνώστες του, αυτό είναι ένα ενθουσιωδώς θετικό πορτρέτο).

Το εκτενές άρθρο τονίζει σε πολλά του σημεία το πώς ο Άλτμάιερ είχε διαπιστώσει πως είναι τελείως ανέραστος από την πρώιμη εφηβεία του, πως δεν ενδιαφέρεται για γυναίκες ή άντρες, και επαναλαμβάνει εξουθενωτικά την αγάπη του για το φαγητό με κάθε δυνατό τρόπο εκφραστικής: «θέλετε έξι ορεκτικά; Φέρτε δέκα», «στο τι αγαπά περισσότερο από το φαγητό, θα απαντούσε ένα επιδόρπιο μετά το φαγητό», «ζήτησε επανειλημμένως από τον οδηγό της υπουργικής λιμουζίνας να κάνουν μια στάση για ένα μεσημεριανό της προκοπής», «μου εξηγούσε πόσο του αρέσουν τα εστιατόρια».

Παρουσιάζει έναν εξαιρετικά μονήρη στον όποιο ιδιωτικό του βίο άνθρωπο, ο οποίος χρειάζεται ένα σπίτι 280 τετραγωνικών μέτρων για να υποκαταστήσει την μοναξιά του, γράφει το Spiegel. Ο Άλτμάιερ μας λέει πως λόγω εξωτερικής εμφάνισης δεν πίστευε ποτέ ότι θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, είχε παραιτηθεί από αυτήν την φιλοδοξία – καθώς του έφερναν το επόμενο πιάτο.

Το περίεργο για τον Έλληνα αναγνώστη σε όλα αυτά είναι ότι οι παραπάνω περιγραφές αποτελούν, στοχευμένες στο γερμανικό κοινό, μια πολύ θετική παρουσίαση του πολιτικού ανδρός. Η ασεξουαλικότητά του, η μοναξιά του, η οργιώδης αυτοδιαφημιζόμενη παχυσαρκία του αποτελούν θετικά στοιχεία που μεταγγίζουν οικειότητα και ασφάλεια στον πολίτη, όπως πάλι σημειώνει το περιοδικό.

Ένα ελληνικό άρθρο που θα παρουσίαζε κάποιον Έλληνα πολιτικό με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, όχι απλώς δεν θα θεωρείτο διαφήμιση αλλά μάλλον θα κατέληγε στα δικαστήρια… Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ελάχιστο παράδειγμα του πώς η γερμανική κοινωνία αποτελεί μια διαφορετική κοινωνία.

Στην προσπάθεια της Ελλάδας να συνεννοηθεί με τους εταίρους, δεν προσκρούει απλώς στις ατομικές ιδιαιτερότητες (ή παραξενιές) συγκεκριμένων ξένων ηγετών, αλλά στην διαφορετική νοοτροπία ολόκληρων λαών. Άντε να συνεννοηθούμε μετά…

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φ avatar
  Φ 04/11/2012 21:30:41

  Είναι απόλυτα συμπαθής διότι, μες την ιδιαιτερότητα του, δεν ενοχλεί κανέναν.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Φ 04/11/2012 22:30:41

   Μὰ ἐμένα δὲν μοῦ εἶναι ἀντιπαθής. Δὲν σχολιάζω τὸν Ἄλτμάιερ, ἀλλὰ τὰ διαφορετικὰ κριτήρια καὶ τὶς διαφορετικὲς συμπεριφορές/νοοτροπίες τῶν Γερμανῶν.

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 04/11/2012 22:25:29

  Να τους στείλουμε τον πληροφοριοδότη τους, τον Στέφανο τον Μάνο τότε, που ασχολείται με τα κουζινικά. Θα τον λατρέψουν.

 3. Sthlh Allatos avatar
  Sthlh Allatos 04/11/2012 22:57:55

  Επιδέχεται και άλλης ανάγνωσης η ιστορία: μέσω της συμπαθητικής φυσιογνωμίας του Υπουργού, προβάλλεται ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής, ο μοναχικός, που είναι σαφώς οικονομικότερος και λιγότερο απαιτητικός, από τη συμβίωση ή τη δημιουργία οικογένειας. Συμπαθητική κατάσταση είναι, δεν ενοχλεί. Αλλά εάν προβάλλεται επιδέξια, μπορεί να γίνεται και παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό είναι βολικό σε ένα περιβάλλον (επερχόμενης) λιτότητας. Ειδικά, όταν η κ. Οικονομική Κρίση, φαίνεται πως σε λίγο θα χτυπήσει και την πόρτα της Γερμανίας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Sthlh Allatos 05/11/2012 10:22:52

   Τι οικονομικότητα, αυτός τρώει τον αγλέουρα...

   • Sthlh Allatos avatar
    Sthlh Allatos @ Ο Θείος 05/11/2012 23:52:08

    Ναι αλλά φανταστείτε τι θα έτρωγε και μια σύζυγος με τα δικά του κυβικά !!! Προσθέστε και τους απογόνους και θα δείτε ότι το πρότυπο του εργένη όσο και να τρώει, είναι οικονομικότερο.. :)

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Sthlh Allatos 06/11/2012 13:30:03

     Πάντως ως αρχιτέκτονας, επισημαίνω τον Τευτονικό ...ορθολογισμό ως προς την χρήση του χώρου: Ένα άτομο ανά 280 τετραγωνικά μέτρα, μάλλον πλησιάζει για ρεκόρ Γκίνες, άν δεν είχαν προηγηθεί ο Ροβινσών και ο Παρασκευάς (ολόκληρο νησί δικό τους).

 4. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 05/11/2012 08:59:01

  Αποκλείεται να είναι οικονομικοτερος γιατί καλητερα να τον ντυνεις παρά να τον ταιζεις

 5. avanti avatar
  avanti 05/11/2012 09:36:43

  Ομορφάντρας... τι να πεις, απ΄όλα έχει ο πολιτικός μπαχτσές στην Γερμανία για κάθε γούστο .... και βαλάντιο.

 6. Γιάννης avatar
  Γιάννης 05/11/2012 10:20:55

  Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί είναι ένας βαθύτατα διεστραμμένος, κτηνώδης λαός, που μισεί τη ζωή και τον Άνθρωπο.

  Επί Κατοχής αμολούσαν τα ντόμπερμάν τους πάνω στα πεινασμένα και εξαθλιωμένα Ελληνάκια και γελούσαν σαδιστικά, ενώ το βράδυ οι ίδιοι άνθρωποι έγραφαν στις κοπέλλες τους στη Γερμανία δακρύβρεχτα ερωτικά γράμματα.

  Στην κατεχόμενη Πολωνία, οδηγούσαν δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπων στους θαλάμους αερίων και μετά, το βράδυ, "χαλάρωναν" στο σπίτι τους ακούγοντας Βάγκνερ και πίνοντας κονιάκ.

  Μεγαλώνουν τα παιδιά τους με μηδέν συναίσθημα και μηδέν ευσπλαγχνία, ενώ παράλληλα φέρονται με αγάπη στα καναρίνια τους ή στους φίκους τους (Έχετε δει τη "Λευκή κορδέλλα" τού Χάνεκε;).

  Στη δίκη της Νυρεμβέργης απλώς έλεγαν ότι εκτελούσαν τις εντολές που τους δόθηκαν, και ότι δεν έχουν απολύτως καμμία τύψη συνείδησης αφού το παν είναι να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου απέναντι στον ανώτερο. Αυτή η στάση των Γερμανών, η απόλυτη υποταγή στην εξουσία και η νοοτροπία τής διεκπεραίωσης έκαναν την Χάνα Άρεντ να γράψει για την κοιντοπία τής ανθρώπινης κακίας.

  Έτσι δεν υποτάσσονται και σήμερα στην Άνγκελα Μέρκελ και τα γαυγίσματά της; Βγήκε κανείς Γερμανός να ορθώσει το ανάστημά του στον λόγο τής Αρχηγού της Φυλής του; Μόνο κάτι κόμματα τής Αριστεράς, με ποσοστά της τάξης τού 10% και μέλη ανθρώπους σαν τη Σάρα Βάγκενκνεχτ, που είναι ιρανικής καταγωγής (άρα, άλλα μυαλά).

  Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ήταν ο Γιόσκα Φίσερ, ένας Γερμανός οικολόγος, ο πρώτος ΥΠΕΞ της μεταπολεμικής Γερμανίας που αποφάσισε να βομβαρδίσει τη Βοσνία και τη Σερβία με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Όπως οι σαδιστές στρατιωτικοί τού Χίτλερ, έτσι κι αυτός το πρωί μόλυνε το έδαφος της Γιουγκοσλαβίας με ουράνιο και το βράδυ, όταν γύριζε σπίτι του, ανακύκλωνε τις πλαστικές συσκευασίες για να προστατέψει το περιβάλλον.

  Έχουμε δει κι έχουμε διαβάσει χιλιάδες αφηγήσεις Αμερικανών που δεν μπορούν να συνέλθουν μετά τη δράση τους στο Βιετνάμ ή στο Ιράκ. Οι άνθρωποι υποφέρουν πραγματικά, πονάει η ψυχή τους γι'αυτά που αναγκάστηκαν να κάνουν. Από τη Γερμανία, τι έχουμε δει κι ακούσει; Τίποτα! Η απόλυτη σιωπή.

  Φυσικά, όπως το σκυλί μαθαίνει να μην κοπρίζει πάνω στο χαλί αν τις φάει 5-6 φορές με την εφημερίδα από το αφεντικό, έτσι και οι Γερμανοί έμαθαν να μιλάνε "πολιτικώς ορθά" μετά από την πολυετή κηδεμονία που τους επέβαλαν οι νικητές τού Β'ΠΠ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μετανόησαν για τα όσα έκαναν.

  Κατά καιρούς έρχονται κάτι μπαρμπάδες στην Κρήτη για να δουν τον τόπο του εγκλήματος και ζητούν συγγνώμη, αλλά χωρίς συντριβή, λες και απλώς έσπασαν το τζάμι του κυρ-Μανώλη παίζοντας ποδόσφαιρο. "Έλα μωρέ, εντάξει, σου σκότωσα τη μάνα και τον πατέρα, πώς κάνεις έτσι; Τώρα όλα αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα, πάμε να πιούμε μια τσικουδιά".

  Ήμουν κι εγώ ένας από αυτούς που νόμιζαν ότι οι Γερμανοί είχαν αλλάξει. Η ελληνική κρίση και ο σαδιστικός και ρατσιστικός τρόπος με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί, με σόκαρε βαθύτατα. Ένιωσα όπως σε κάτι ταινίες στις οποίες ο πρωταγωνιστής με φρίκη συνειδητοποιεί ότι ο άνθρωπος που του πουλούσε φιλία είναι στην ουσία ένας ψυχοπαθητικός δολοφόνος.

  Περιττό να σας θυμίσω ότι ο πρώτος και μοναδικός πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Β' ΠΠ, δηλαδή η διάλυση τής Γιουγκοσλαβίας που ακόμη συνεχίζεται στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια, είναι δημιούργημα των Γερμανών, άμα τη επανενώσει τους. Καλά-καλά δεν πρόλαβαν να ενωθούν και βάλθηκαν να βάζουν φυτίλια στην Ευρώπη.

  Αν πραγματικά θέλουμε μια Ευρώπη ειρήνης και ευημερίας, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απομονώσουμε και να ακυρώσουμε τη Γερμανία.

 7. partyman avatar
  partyman 05/11/2012 11:26:20

  και όχι μόνο αυτό, σκέψου και τα 280 τετραγωνικά που κατοικεί τι "τρώνε"..

  πάντως συμπαθητική φάτσα.. μακάρι και οι άλλοι γερμανοί υπουργοι να ήταν έτσι..

 8. partyman avatar
  partyman 05/11/2012 11:34:24

  τον κόβω να θέλει το μισό πακέτο διάσωσης ετησίως για σνίτσελ, αλλά ακόμα δεν είναι σε θέση να συναγωνιστεί το ειδικό πολιτικό βάρος του δικού μας ογκόλιθου Πάγκαλου..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.