#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/10/2011 08:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Putin: Διευθύνων Σύμβουλος της «Κρεμλίνο Α.Ε.»
Ο Vladimir Putin ανακοίνωσε πρόσφατα την επιστροφή του στη προεδρία της Ρωσίας, θέση στην οποία θεωρητικά θα μπορούσε να μείνει έως και το 2024. Ο  Putin πρωταγωνιστεί στην Ρωσία από το 2000, είτε ως πρόεδρος, είτε ως πρωθυπουργός, υπό τον μαθητή του Dmitri Medvedev, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε απλά αχυράνθρωπος.

Τώρα που οι μάσκες έπεσαν, ο Πουτινισμός μοιάζει ανίκητος. Δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες στην Ρωσία. Ούτε υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιας ρωσικής άνοιξης. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οδήγησαν την ρωσική οικονομία σε άνθηση, με αποτέλεσμα ο Putin να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, και πολύ πιο δημοφιλής από τον προκάτοχό του Boris Yeltsin.

Αντί η Ουάσιγκτον να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν, και να περιορίζεται σε ηθικά κηρύγματα περί ελευθερίας και δημοκρατίας, θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει δράση, ξεσκεπάζοντας τον ρόλο του Putin, το καθεστώς του οποίου θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως «Κρεμλίνο Α.Ε.», με τον ίδιο ως διευθύνοντα σύμβουλό του.

Το Κρεμλίνο Α.Ε εκπροσωπεί τη δεύτερη φάση της εξέλιξης της Ρωσίας από την εποχή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ το 1991. Στη πρώτη φάση, είδαμε μια νέα τάξη ολιγαρχών να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του αλκοολικού Yeltsin, και τις αδυναμίες του νέου κράτους, χτίζοντας τα ολόδικά τους φέουδα. Ο απλός κόσμος απεχθάνονταν αυτούς τους φανταχτερούς νεόπλουτους ολιγάρχες που επιδείκνυαν ασύστολά τα λεφτά τους, την ίδια ώρα που το κράτος αδυνατούσε να πληρώσει τις συντάξεις στην ώρα τους.

Έτσι, ο πρώην συνταγματάρχης της KGB Putin, εκμεταλλεύτηκε αυτή την απέχθεια, επανακτώντας την ισχύ του επίσημου κράτους, και αρπάζοντας για λογαριασμό του μεγάλα κομμάτια της οικονομίας του, που βασίζονταν στους πλούσιους φυσικούς πόρους. Το αποτέλεσμα ήταν μια μαζική αναδιανομή πλούτου, από τους ολιγάρχες προς το Κρεμλίνο.

Σε κάποιο επίπεδο, η επιστροφή του κλεμμένου από τους ολιγάρχες πλούτου στο κράτος θα ήταν δικαιολογημένη. Δεν συνέβη όμως κάτι τέτοιο. Αντί για την νόμιμη και ελεγχόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία κρατικοποίηση των περιουσιακών αυτών στοιχείων, αυτό που συνέβη ήταν μια βίαιη επιχείρηση κατάσχεσης, όπου ο κερδισμένος δεν ήταν το δημόσιο συμφέρον, αλλά μια ανελέητη ομάδα κρατικών ολιγαρχών, της οποίας ηγούνταν ο ίδιος ο Putin.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, ήταν η ανατροπή του μεγιστάνα του πετρελαίου Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος τόλμησε να αμφισβητήσει την εξουσία του προέδρου. Το 2003 συνελήφθη για απάτη και φοροδιαφυγή, και οι αρχές κατάσχεσαν την πιο κερδοφόρα επιχείρησή του, την οποία μέσα από πολλά σκοτεινά μονοπάτια, πρόσφεραν τελικά στο πιάτο μιας ελεγχόμενης από το Κρεμλίνο εταιρίας, της Rosneft, που την ήλεγχε ένας στενός συνεργάτης του Putin.

Ο ίδιος ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου εκείνη την εποχή, αποκάλεσε την όλη επιχείρηση, ως την «κομπίνα της χρονιάς», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «παλιά χρησιμοποιούσαμε τραμπούκους, σήμερα χρησιμοποιούμε κρατικούς αξιωματούχους». Λίγο αργότερα παραιτήθηκε. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Khodorkovsky  παραμένει στη φυλακή, και το μεγάλο ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Ποιος ή ποιοι ελέγχουν τα περιουσιακά στοιχεία της  Rosneft ;

Η παραπάνω «επιχείρηση Khodorkovsky» αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα της λειτουργίας του Κρεμλίνου Α.Ε. Και προς τιμήν της, η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά, πως η κατανόηση των επιχειρηματικών κινήσεων του Putin, είναι απαραίτητο στοιχείο για να κατανοηθούν και τα πολιτικά του σχέδια για τα επόμενα 12 χρόνια.

Όπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα The Guardian,  «το βασικό κίνητρό του για να συνεχίζει στην πολιτική  είναι η διασφάλιση της περιουσίας του, και αυτής των στενών συνεργατών του». Με άλλα λόγια, ο Putin  θεωρεί πως αν πάψει να είναι ο πολιτικός ηγέτης της Ρωσίας, το Κρεμλίνο Α.Ε. θα πέσει θύμα εχθρικής επίθεσης από κάποια άλλη ανταγωνίστρια εταιρία. Έτσι δυστυχώς λειτουργεί η ρωσική πολιτική σκηνή.

Η Exxon Mobil Corp. και η  Rosneft συμφώνησαν πρόσφατα να επενδύσουν από κοινού στα ρωσικά πετρελαϊκά κοιτάσματα της Αρκτικής, με την Rosneft να αποκτά δικαιώματα στα κοιτάσματα της Exxon στο Τέξας. Η συμφωνία υπογράφηκε στο εξοχικό του Putin στην Μαύρη Θάλασσα, παρουσία του ιδίου. Είναι άγνωστο αν ο Putin επιβλέπει τα περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού δημοσίου, ή τα δικά του.

Η Αμερική διαθέτει την τεχνολογία και όλες τις δυνατότητας απόκτησης πληροφοριών, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στην Ρωσία. Και όπως λέει ο Jonathan Winer, ένας πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, «όποτε έχεις μια κυβέρνηση με συστημική διαφθορά, και απουσία διαφάνειας, τότε έχεις ένα καθεστώς στο  οποίο δεν μπορείς να βασιστείς για τίποτα, επειδή οι δημόσιες δεσμεύσεις του μπορεί να είναι ακριβώς αντίθετες των ιδιωτικών του συμφερόντων».

Η Αμερική όμως, δεν προχωρά σε δημόσιο «ξεσκέπασμα» αυτών των άνομων δραστηριοτήτων του Κρεμλίνου. Και σίγουρα, οι λόγοι είναι πολιτικοί. Η κυβέρνηση Ομπάμα εξαρχής μίλησε για επαναπροδιορισμό των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Αν η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε αποκαλύψεις για όλα όσα ξέρει, θα δημιουργηθεί διπλωματικό χάος. Οι συνέπειες όμως, μπορεί και να μην είναι τόσο φοβερές όσο νομίζουν κάποιοι. Ο Putin είναι ρεαλιστής. Έχει συνεργαστεί με την Αμερική πολλές φορές, ειδικά σε ζητήματα καταπολέμησης των ριζοσπαστών Ισλαμιστών.

Όπως και να έχει, ο ρωσικός λαός θα πρέπει να μάθει την αλήθεια. Μπορεί να μην είναι τόσο φανατικά διακείμενος προς την δημοκρατία, όμως θα πρέπει να γνωρίζει σε ποίου τις τσέπες καταλήγουν τα έσοδα των κρατικών πετρελαϊκών και άλλων επιχειρήσεων. Και όπως είδαμε στην περίπτωση της ανατροπής του Μουμπάρακ, το ζήτημα του ποιος ελέγχει την κρατική περιουσία μπορεί να είναι εκρηκτικό.

Στην δεκαετία του 1990, η Αμερική έπαιξε ρόλο στη δημιουργία της αντεπανάστασης του Putin, έχοντας αγκαλιάσει με ενθουσιασμό τον καθόλου δημοφιλή Yeltsin, την ίδια ώρα που οι ολιγάρχες λεηλατούσαν την χώρα. Σήμερα, θα μπορούσε να κάνει μια πραγματική χάρη στον ρωσικό λαό. Να δημοσιεύσει τις τραπεζικές καταθέσεις του Putin.

 

Του Paul Starobin.

The New Republic

http://www.tnr.com/article/politics/95609/putin-kremlin-oligarchs-russia-oil-corruption

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. popolaros avatar
  popolaros 05/10/2011 09:07:28

  O κύριος Starobin να μας πει, με ποιόν καλό Άγγλο Λόρδο πασίγνωστης τραπεζοοικογένειας, είχε κάνει business με τη κρατική περιουσία ο Khodorkovsky;;
  Μέχρι και συμφωνία μεταβίβασης της ρώσικης πετρελαιοεταιρείας στον Άγγλο τραπεζίτη είχαν κάνει, σε περίπτωση που πάθει κάτι ο 'πατριώτης' Khodorkovsky.
  Για αυτό ζει ακόμα, έστω και στη φυλακή.
  Αρχίζει από Roth...

  • KillTheKing avatar
   KillTheKing @ popolaros 05/10/2011 12:07:11

   και τελειωνει σε ...child?
   TheKing

  • Κραντωρ avatar
   Κραντωρ @ popolaros 05/10/2011 13:55:31

   Ο Πωλ Σταρομπιν ειναι γνωστος ως ο συγγραφευς του "After America" και των Πεντε Δρομων για το Μελλον". Ηταν επικεφαλης στο εν Μοσχα γραφειο του BUSINESS WEEK μεταξυ 1999-2003.Παλαιοτερα ειχε περιγραψει τον Βλ.Πουτιν ως ενα ηγετη που συγκεντρωνει στοιχεια " απο τον τσαρο Αλεξανδρο Γ' ,απο τον παρανοικο Σταλιν και τον θρησκευομενο εθνικιστη Ντοστογιευσκυ". Τα περι ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΑΕ ισχυον περισσοτερο επι Γελτσιν, οποτε μερικες δεκαδες εγκληματιες εφορμησαν επι του δημοσιου ρωσικου πλουτου. Ο Τσουμπαις που ειχε δεξι χερι... τον μεθυσο Γελτσιν μοιρασε τον φυσικο πλουτο στα αρπακτικα, τα οποια, κατα το πλειστον, ηταν και ειναι εβραικης προελευσεως. Σημερα ο Τσουμπαις απολαμβανει, τα δισεκατομυρια που αρπαξε, στο Ισραηλ. Ο Νεριμπρασκα ενυμφευθη την εγγονη του Γελτσιν και εγινε μεγαλοεπιχειρηματιας και βασιλευς του αλουμινιου. Για τις ΗΠΑ λιαν προσφυως εχει λεχθη οτι ειναι μια επιχειρησις με κρατικη υποσταση. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ! Θα μπορουσε να ονομαζεται Unitended S.A . O Σταρομπιν εκπροσωπει την ιμπεριαλιστικη διψα απο την οποια διαπνεονται οι διορισμενες κυβερνησεις της Ουασιγκτον, Λονδινου και Παρισιων. Δημιουργουμε ταραχες σ' ενα κρατος απο ελεγχομενες μειοψηφιες και μετα βομβαρδιζουμε τον λαο, αν αντισταθη, εν ονοματι της " δημοκρατιας" , της " ελευθεριας" και των " ατομικων δικαιωματων". Και μετα και μετα ερχονται η EXXON-MOBIL, TOTAL, SHELL, B.P κλπ για να επενδυσουν ως " Ιδιωται" και "Αγορες".

 2. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 05/10/2011 09:11:09

  Ρε, μανία αυτοί οι Αμερικάνοι να ...σώσουν(!) το ρωσικό λαό! Την έχουν δει "σωτήρες" όλου του κόσμου! Δε δημοσιεύουν καλύτερα τις τραπεζικές καταθέσεις των Προέδρων τους και των λαμογιών των οίκων αξιολόγησης καλύτερα οι ..."δήθεν" δημοκράτες και ψευτοηθικολόγοι;

  • apis22 avatar
   apis22 @ ΝΙΚΟΣ 05/10/2011 09:22:44

   +1000

  • Lampros avatar
   Lampros @ ΝΙΚΟΣ 05/10/2011 09:43:18

   +100000

 3. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 05/10/2011 09:24:32

  Τελικά πονάει πολύ τις Εγγλέζες ο Πούτιν.
  Ας μας πούν οι Εγγλέζες για τον Μπερεζόφκι και τους υπόλοιπους φυγόδικους που λεηλάτησαν τον Ρωσικό πλούτο και βρήκαν καταφύγιο στην Βρετανία..

 4. Lampros avatar
  Lampros 05/10/2011 09:47:58

  στο όνομα μιας "ελευθερίας" και "δημοκρατίας" όπως αυτοί την καταλαβαίνουν οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι θέλουν σωνει και καλα να αλλάξουν οτι δεν τους βολευει. Μαλιστα. Ο Πουτιν εινια αντιδημοκρατης, και ανελευθερος. Μαγκες, πηγαινετε να του την πέσετε αν εχετε αντιρηση όπως κανατε και αλλου.
  Απο την άλλη, εμεις που σφίζουμε απο δημοκρατια και ελευθερία, θα μας χαλαγε να ειχαμε έναν Πουτιν για προεδρο αντι του Παπουλια...

 5. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 05/10/2011 10:21:42

  Το περιοδικό New Republic είχε κατά την εποχή των hippies, και για μερικά χρόνια ακόμη, αρκετά προοδευτική γραμμή. Υπέστη μετάλλαξη και κατέληξε σε εργαλείο των πιο ακραιφνών ‘νεοσυντηρητικών’, ιδιαίτερα από την δεκαετία του ‘80 και μετά. Η σύνταξή του στηρίζει λοιπόν τους ομόθρησκους τους στην Ρωσία.
  Πάντα αυτοί οι δημιουργικοί ‘καταφερτζήδες’ χειρίζονται άψογα την προπαγάνδα χρησιμοποιώντας ως κάλυμμα γενικούς όρους και αξίες όπως ελευθερία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, κλπ. Στην ουσία, επειδή είναι λίγοι, ένας είναι ο στόχος τους: η δικτατορία των μειονοτήτων και μέσα από αυτήν, η κυριαρχία της μιας μειονότητας.

 6. Agni avatar
  Agni 05/10/2011 11:02:42

  Συγωμη,είναι τελικά το αντι-νιους,εναλλακτική ειδησεογραφία η όχι?Δεν κάνω κάποια κριτική απλώς ήδη τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας με πρωτοπόρα τα κρατικά αποτελούν φερέφωνα της αυτοκρατορίας Μέρντοχ.Οπότε μένει ένα κενό στην αντίθετη η καλύτερα στην πιο ορθολογική και επιστημονική προσέγγιση των συμβάντων,εκείνη που οι πλειοψηφίες διαισθάνονται αλλα αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν εκείνους τους όρους που θα τους χάριζαν ηθική ανωτερότητα(δημοκρατία,διαφάνεια κλπ)..

 7. brankaleon avatar
  brankaleon 05/10/2011 11:56:55

  Tο ότι είναι κόκκαλο στον λαιμό της Δύσης, είναι φως φανάρι.
  Ενώ αν ήταν κάτι πιο light, (κάτι σαν τον Gorbi ή τον Υeltshin), τότε όλα θα ήταν μέλι-γάλα.

  Κι' εδώ που τα λέμε δεν κάναμε και λίγα των Ρώσσων, εμείς ως Ελλαδικό κράτος.
  - Είτε με την εκστρατεία της Κριμαίας (Νιέδερ, Πλαστήρας, Βενιζέλος,κ.λ.π.) το '18 -' 19, είτε σαν τον
  - Συνταγματάρχη των S.S. Φουλίδη στα μετόπισθεν του Ερυθρού Στρατού, στην περιοχή του Καυκάσου, είτε με τα συγχαρτήρια τηλεγραφήματα της "αγιο"ρείτικης κοινότητας, "... επί τη νικηφόρα προελάσει των γερμανικών δυνάμεων στην Ε.Σ.Σ.Δ. στον Χίτλερ.

  Αν μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι "εμείς" οι Ελλαδίτες, ότι πέρα από τα καθήκοντα του σφογκοκωλάριου στις Αγκλεταίρες και στις Ομπαμίες μπορούμε να είμαστε και πραγματικοί φίλοι.

  Κάτι τέτοια, σήμερα πληρώνουμε.

  • Lampros avatar
   Lampros @ brankaleon 05/10/2011 12:16:53

   Εχεις απολυτο δίκιο. Προσπαθουμε επι 150 χρονια να γινουμε φίλοι με τους Αγγλογαλλους και αμερικάνους ενώ αυτοί συνεχίζουν και μας πουλανε. Ειναι σαν να κυνηγαμε μαι γκομενα που δεν μας θέλει. Θα ξεφτυλιζόμαστε και απλά δεν προκειται να γίνει κάτι. Οι ομόθρησκοι μας όμως ειναι εκεί.

 8. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 05/10/2011 12:08:50

  Aπο τη δημοκρατία του Παπούλια και του ΓΑΠ, χίλιες φορές τη μοναρχία του Πούτιν...

 9. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/10/2011 12:10:26

  Δεν είναι 'φανατικά διακείμενοι προς τη δημοκρατία' οι Ρώσοι και είναι οι Αμερικανοί; Που δεν πάνε καν να ψηφίσουν; Άσε που το πολίτευμά τους δεν είναι καν δημοκρατία αλλά τι να κάνουμε, στο δυτικό λεξιλόγιο προ-αντιπροσώπευση και δημοκρατία έχουν ταυτιστεί.
  Οι Ρώσοι αντιμετώπισαν στο έδαφός τους τέσσερα εκατομμύρια Ναζί, τους νίκησαν πολεμώντας μέχρις εσχάτων και γλίτωσε η Ευρώπη από τους Γερμανούς. Δεν γλίτωσε χάρη στο στρατιώτη Ράυαν και την D-day. Οι Αμερικανοί πότε χρειάστηκε να παλέψουν για την επιβίωσή τους; Για αυτούς πόλεμος είναι το να πατάς κουμπιά και να σκοτώνεις αμάχους σε χώρες που μέχρι χθες δεν ήξερες ούτε καν ότι υπάρχουν. Όσοι από αυτούς πάνε στο πεζικό και βλέπουν τη φρίκη από κοντά γυρνάνε πίσω τρελοί ή αποκτηνωμένοι. Όσο για τη σχέση τους με τη δημοκρατία την έχουμε δει με τα όσα έχουν κάνει από τη δεκαετία του 1960 στην Λατινική Αμερική, στο Βιετνάμ, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Ή μήπως ο υπερκαταναλωτισμός και η επίδειξη την ώρα που ο πλανήτης πεινάει και ο φασισμός της πολιτικής ορθότητας είναι δείγματα δημοκρατίας;
  Ας κοιτάξουν την καμπούρα τους πρώτα. Αλλά ξέρουμε πόση ελευθερία λόγου έχουν και μέχρι ποιο σημείο τους επιτρέπεται να μιλάνε. Μετά ενεργοποιούνται τα ...taser (άλλο ένα δείγμα ελευθερίας).

 10. Stathis avatar
  Stathis 05/10/2011 12:11:11

  Όσο και να διαφωνεί κανείς μετις απολυταρχικές μεθόδους του, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Βλαδίμηρος έδωσε πίσω στο ρωσικό λαό την χαμένη του αξιοπρέπεια μετά την κατάρρευση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής πατρίδας του. Το ότι πρώτο μέλημα είναι η δημιουργία ενός εθνικού κράτους με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να παίζει σημαντικό ρόλο πλέον, ενοχλεί πολύ τους νεοταξίτες, μα πάρα πολύ....

  • Lampros avatar
   Lampros @ Stathis 05/10/2011 12:17:49

   +10000000

 11. Stand avatar
  Stand 05/10/2011 12:45:16

  Δεν προκαλεί έκπληξη αν δει κανείς ποιους ηγέτες της Ρωσίας συμπαθούν διαχρονικά πιο πολύ οι δυτικοί: Από τη μια τον Γκορμπατσόφ που διέλυσε την ΕΣΣΔ και από την άλλη τον Γιέλτσιν που ήταν ανδρείκελο των Αμερικάνων και είχε μετατρέψει τη Ρωσία σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Και βέβαια, ποιον αντιπαθούν πιο πολύ: Τον Πούτιν, που κατέστησε τη Ρωσία και πάλι ανεξάρτητη χώρα και σημαντική δύναμη.
  Δεν αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές απολυταρχικές μεθόδους κατά την άσκηση της εξουσίας του, σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω ότι η τελική του συνεισφορά είναι θετική.
  Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι οι Ρώσοι έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι δεν πολυσυμπαθούν ιδιαίτερα τα δημοκρατικά καθεστώτα. Και ως γνωστόν εξαγωγή δημοκρατίας με το ζόρι δεν γίνεται.

 12. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 05/10/2011 13:03:49

  Σα να τη θέλει τη ''Ρωσική Άνοιξη'' ο αρθρογράφος;

 13. TopGunZ avatar
  TopGunZ 05/10/2011 19:03:59

  http://www.gsk.com/

  To παραπάνω είναι το site της GlaxoSmithKline, παρασκευάστριας εταιρείας του γνωστού Panadol. Μπορούν οι Αμερικάνοι να απευθυνθούν στην εταιρεία για μαζικές παραγγελίες του γνωστού αναλγητικού αφού ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟΣΟ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.