#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2011 13:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O ρόλος της Αμερικής στη τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίσηΗ  κρίση χρέους που γονατίζει την Ευρώπη, είναι πολύ πιο σημαντική για την Αμερική από ότι πιστεύει η κυβέρνηση του Ομπάμα. Για αυτό, και σε αυτή τη κρίσιμη καμπή της Ευρώπης, οι ΗΠΑ  μάλλον απέχουν. Ή αγνοούν το πρόβλημα, ή δεν θέλουν να επηρεάσουν.

Πέρα όμως από τις οικονομικές διασώσεις και τα δημοσιονομικά πισωγυρίσματα, η κρίση προκαλεί έντονες διαδηλώσεις στους δρόμους της Ευρώπης, υψηλή ανεργία, υφέρπουσα απολυταρχικότητα, πολιτική αστάθεια, εθνικισμό, εξτρεμισμό, μετανάστευση, κτλ.

Οι αμερικανικές τράπεζες κρατάνε στα χέρια τους $1.4 τρισ. ευρωπαϊκού χρέους. Οι οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη είναι θεόρατες. Στα τέλη του 2008, οι αμερικανικές επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ευρώπη ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερες από αυτές στην Ασία. Η Ευρώπη είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αμερικής, και εισάγει το 21%4 των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών.

Οι συμβατικά σκεπτόμενοι θεωρούν τη Ευρώπή «πασέ», και επιμένουν πως το αμερικανικό οικονομικό μέλλον έγκειται στη Κίνα και στις λοιπές αναδυόμενες οικονομίες. Ενώ όμως το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη μειώνεται, αυξάνεται αυτό της Κίνας. Και περιέργως, αυτός που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αλληλεγγύη για το ευρωπαϊκό οικονομικό πρόβλημα δεν είναι η παραδοσιακή σύμμαχος και φίλη Αμερική, αλλά οι Κινέζοι.

Το Πεκίνο αγοράζει σημαντικές ποσότητες του ευρωπαϊκού χρέους (πρόσφατα ανακοινώθηκε αγορά ισπανικού χρέους αξίας $7.8 δισ.) και συνάπτει εξίσου σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες. Ίσως η Αμερική ξυπνήσει μόλις η επιρροή της Κίνας στα ευρωπαϊκά ζητήματα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Τι θα γίνει όμως αν η ευρωπαϊκή κρίση δεν μπορέσει να συγκρατηθεί και αρχίσει να βαθαίνει και να μεταδίδεται; Τα σπρέντς των ελληνικών ομολόγων ήδη ξεπέρασαν τα επίπεδα του Μάιου του 2009. Τα αντίστοιχα ισπανικά έχουν πιάσει ύψος ρεκόρ για τα τελευταία 11 χρόνια. Αν η Ευρώπη περιέλθει σε βαθιά ύφεση, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την αμερικανική ανάπτυξη, θα υπονομεύσει τον καταναλωτισμό της, και θα επιτείνει  την ήδη αυξημένη ανεργία. Αν μία ή δυο χώρες της Ευρώπης οδηγηθούν  σε χρεοκοπία, θα κινδυνεύσει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, και πολύ πιθανό να ξαναδούμε μια παγκόσμια τραπεζική κρίση. Εξάλλου, κάτι επικίνδυνο ήδη συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου διαφαίνεται πλέον ένας διαχωρισμός μεταξύ των πλουσίων Βορείων και των φτωχών του Νότου.

Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης ήταν το σύμβολο της στρατιωτικής και ιδεολογικής διαίρεσης της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο φαίνεται να αναδύεται και σήμερα, αυτή τη φορά μεταξύ Βορρά και Νότου. Και σήμερα, όπως και επί ψυχρού πολέμου, ο ρόλος της Γερμανίας στη διαίρεση αυτή είναι κρίσιμος.

Η ώρα έφτασε για την Αμερική να επιλέξει. Ή θα παραμείνει αδιάφορος θεατής και θα παρεμβαίνει μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο, ή θα εμπλακεί ενεργά στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής σε σχέση με το πώς η ΕΕ και το ΔΝΤ σχεδιάζουν τη σταθεροποίηση, τη δημιουργικότητα, και τη καινοτομία. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) θα πρέπει να επεκτείνει τη συνεργασία της με την ΕΚΤ, όχι μόνο σε θέματα ρευστότητας, αλλά και σε πολιτική και ιδεολογική στήριξη.  Η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες, και το Βερολίνο θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσο διάλογο όσον αφορά στο πως θα πρέπει να κατευθυνθεί και να συντονιστή η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Από τις κρίσεις πηγάζουν ευκαιρίες, όμως η Αμερική θα πρέπει πρώτα να τις αδράξει.

S.A.- Christian Science Monitor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/01/2011 13:54:04

  Μια ψύχραιμη ματιά πέρα από τον Ατλαντικό στα Ευρωπαικά.
  H CSM είναι γνωστή για την "ψύχραιμη" οπτική της και την αποφυγή της "υστερικής", πολωτικής δημοσιογραφίας.
  Παρά τον τίτλο της, δεν έχει ως εφημερίδα συγκεκριμένη "ταυτότητα" ως προς τα θρησκευτικά δόγματα, ούτε βλέπει τα πράγματα από την οπτική των θρησκευόμενων και μόνον. Περιέχει μόνον ένα ένθετο για θρησκευτικά θέματα.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/01/2011 14:26:09

  Ευρώ /δολλάριο:
  Από "τεχνική" άποψη, το διάγραμμα είναι και 6 μήνες long για το ευρώ.
  Στο γύρισμα του χρόνου πήγε να αντισταφεί η σχέση (συνέπεσε με την "Πορτογαλική κατάσταση", την πληθώρα γνωμών περί χρεωκοπίας, τις παλινωδίες στη Γερμανική κυβέρνηση κτλ. Αλλά γύρισε χτυπώντας στη στήριξη, βοηθούσης και της ακαμψίας του "καπετάν" Τρισέ στη "γέφυρα" του σκάφους.
  h**p://boersen.manager-magazin.de/spo_mmo/kurse_einzelkurs_charts.htm?u=0&p=0&k=0&s=EUR&l=276&b=691&n=EUR%2FUSD%20SPOT&popup=0&zeit=10000&d1=38&d2=200&vergleich=0&typ=0

 3. The Saint avatar
  The Saint 22/01/2011 02:02:51

  Απ'όσα μπορώ και καταλαβαίνω (guru στα οικονομικά δεν είμαι...) μου δημιουργούνται κάποιες απορίες.

  1) αναφέρεται ότι η Αμερική μειώνει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ε.Ε. ενώ παράλληλα έχει στις τράπεζές της ευρωπαικά "τοξικά" 1.4 τρις...
  Τι θα τα κάνει αυτά?

  2) Το γεγονός ότι ΔΕΝ την συμφέρει να χρεοκοπήσουν κάποιες ευρωπαικές χώρες, να θεωρήσω ότι σημαίνει κάποιου είδους "εγγύηση" ότι δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα π.χ. να χρεοκοπήσει?

  3) Τι ξέρουν οι Κινέζοι και επενδύουν πάνω στην αναμπουμπούλα? Μου θυμίζει τον "νόμο" του χρηματιστηρίου, που λέει ότι οι σοβαροί επενδυτές αγοράζουν στην κατρακύλα, γιά να έχουν υψηλά κέρδη στην ανάκαμψη...
  Ισχύει, και αν ναί, πότε πιά αυτή η ανάκαμψη θα λάβει χώρα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.