#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2013 18:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Πάπας Φραγκίσκος κατά της απληστίας και των εισοδηματικών ανισοτήτωνΟ Πάπας Φραγκίσκος, στο πρώτο μήνυμά του για την Ημέρα της Ειρήνης βάσει του εορτολογίου της Καθολικής Εκκλησίας (1η Ιανουαρίου), επέκρινε τις υπέρογκες αμοιβές διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων και το εισοδηματικό χάσμα διεθνώς, που χαρακτήρισε συμπτώματα μιας οικονομίας βασισμένης στην απληστία και στην ανισότητα, καλώντας εκ νέου τα έθνη να μειώσουν τις ανισότητες, τα πρόσωπα να επιδείξουν περισσότερη «αδελφοσύνη» και τα κράτη «αλληλεγγύη» για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Στο μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος —το Πρόσωπο της Χρονιάς για το περιοδικό TIME— κάλεσε τους έχοντες να μοιράζονται τον πλούτο τους σε όλους πλήττονται από την ανέχεια και τις κυβερνήσεις να μειώσουν το χάσμα πλουσίων και φτωχών, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν μόνο με «ψίχουλα».

«Οι σοβαρές οικονομικές κρίσεις της εποχής μας. . . έχουν ωθήσει τον άνθρωπο να αναζητεί ικανοποίηση, ευτυχία και ασφάλεια στην κατανάλωση και στα εισοδήματα πέραν πάσης σχέσης προς τις αρχές μιας οικονομίας η οποία λειτουργεί ορθά», ανέφερε. «Η αλληλουχία των οικονομικών κρίσεων θα έπρεπε να οδηγήσει σε έναν επίκαιρο αναστοχασμό των μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης και σε μια αλλαγή των τρόπων ζωής», πρόσθεσε, καταδικάζοντας την «παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας».

Ο Φραγκίσκος έχει καλέσει και την ίδια την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να είναι πιο δίκαιη, λιτή, να στέκεται λιγότερο στην δική της μεγαλοπρέπεια και να προσεγγίσει τους φτωχούς και τους αναξιοπαθούντες.

Το μήνυμα του Πάπα —ο οποίος κατάγεται από την Αργεντινή και κατά κόσμον ονομάζεται Χόρχε Μπεργκόλιο— θα σταλεί σε ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, αλλά και σε ΜΚΟ.

«Για να ηττηθεί η φτώχεια υπάρχει μια μέθοδος (. . :) να μοιραστούμε τον πλούτο μας, καταφέρνοντας να ζήσουμε σε πραγματική κοινωνία με τους συνανθρώπους μας».

Η πολιτική πρέπει «να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αίσθημα ευθύνης, ώστε να ευνοηθεί η αδελφοσύνη και η κοινωνική ειρήνη».

Τα μπόνους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που λαμβάνουν ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων έχει προκαλέσει οργή σε πολλούς σε όλο των κόσμο, καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει και το χάσμα υπερπλουσίων-φτωχών μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο.

Ο Φραγκίσκος επισήμανε ότι σε πολλές περιοχές του πλανήτη καταγράφεται «σοβαρή αύξηση» των ανισοτήτων, ακόμη και ανθρώπων που ζουν πλάι-πλάι. Επέκρινε καυστικά το «μεγεθυνόμενο χάσμα εκείνων που έχουν περισσότερα» και εκείνων «που πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με τα ψίχουλα» καλώντας τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν «αποτελεσματικές πολιτικές» για να εγγυηθούν ότι γίνονται σεβαστά θεμελιώδη, οικουμενικά δικαιώματα όπως η υγεία, η πρόσβαση σε κεφάλαια και σε τεχνολογία, σε εκπαιδευτικούς πόρους κ.ά.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στάθηκε επίσης στις διάφορες μορφές διαφθοράς και την δράση του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες ζημιώνουν όλο και περισσότερο το κοινωνικό σύνολο. «Προκαλούν τεράστια φθορά στην νομιμότητα και στην δικαιοσύνη και πλήττουν καίρια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», υπογράμμισε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν —σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Ιταλίας— το πρόσωπο των συζητήσεων ή των αναφορών περίπου 1,2 δισεκ. χρηστών του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook το 2013.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. AkriAkri avatar
  AkriAkri 12/12/2013 21:21:09

  Πολύ πολύ ευχάριστη έκπληξη ο Φραγκίσκος!!

 2. Χαραλάμπης avatar
  Χαραλάμπης 12/12/2013 21:41:11

  Σωστός ο Φραγκίσκος !

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 12/12/2013 22:03:37

  Δηλαδή οἱ καθολικοί ἔχουν 1η Ἰανουαρίου σήμερα;

 4. ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 12/12/2013 23:02:11

  Για τις σκοτεινες μπιζνες της τραπεζας του Βατικανου μιλησε ο παπας;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.