#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/04/2011 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Nατοϊκό αδιέξοδο» στην επιχείρηση της Λιβύης


Η απόφαση της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας να στείλουν μικρές ομάδες αποτελούμενες από στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους στη μάχη τους κατά του Καντάφι, έχει εγείρει αρκετά ερωτήματα για το αν η συγκεκριμένη κίνηση είναι η αρχή της  αποστολής χερσαίων συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη.  Το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο αποτελεί και την βάση της διεθνής παρέμβασης στη Λιβύη, αποκλείει οποιασδήποτε μορφής ξένης κατοχικής δύναμης, σε  οποιοδήποτε σημείο του λιβυκού εδάφους. Και οι τρείς χώρες έχουν διαβεβαιώσει, ότι οι σύμβουλοι θα προμηθεύσουν τους αντικαθεστωτικούς μόνο με υλικοτεχνική βοήθεια. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν έχει δώσει την άδεια για αλλαγή του καθεστώτος, ενώ ο Λίβυος ομόλογός του τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα παρατείνει τις μάχες.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, έχει επίσης αποκλείσει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη. Ωστόσο, πράκτορες της CIA βρίσκονται στην περιοχή για συλλογή  πληροφοριών, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει να στείλει στους εξεγερμένους οικονομική βοήθεια (δεν θα περιέχει στρατιωτικό υλικό) ύψους $25 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, ένα παρατεταμένο αδιέξοδο στη Λιβύη θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουάσιγκτον και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να εξετάσουν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, σύμφωνα με τον πρώην Αμερικανό πρέσβη στο ΝΑΤΟ, Robert Hunter.

Για την ώρα, ενώ η Ουάσιγκτον έχει επιλέξει να βρίσκεται στις πίσω θέσεις του «θεάτρου» των επιχειρήσεων, ορισμένοι αναλυτές θέτουν ερωτήματα για την ικανότητα του ΝΑΤΟ, να ηγείται της επιχείρησης  στη Λιβύη. Καθώς εντείνονται οι μάχες στην Μισράτα, την τρίτη μεγαλύτερη λιβυκή πόλη, με τις συνθήκες να χειροτερεύουν καθημερινά, η Βρετανία και η Γαλλία πιέζουν το ΝΑΤΟ να κάνει κάτι παραπάνω. Αρκετοί αναλυτές, θεωρούν ότι ο τελικός αποδέκτης του μηνύματος είναι οι ΗΠΑ.

Όμως, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Joe Biden υποστήριξε, ότι το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή του στην Λιβύη, χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ, καθιστώντας σαφές ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην στρατιωτική ικανότητα των νατοϊκών χωρών, αλλά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Βέβαια, δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την τοποθέτηση. Αμερικανοί αναλυτές , εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για την δυνατότητα του ΝΑΤΟ να εκτελέσει με επιτυχία την αποστολή του, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των μελών του για την επιχείρηση και της έλλειψης σαφών στόχων. Ορισμένοι εξ αυτών, κάνουν ένα βήμα περαιτέρω, αμφισβητώντας τον λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ και θεωρούν ότι η αποστολή στη Λιβύη ενδέχεται  να επισπεύσει την διάσπασή του.

Οι εκκλήσεις για πολιτική λύση στην περιοχή, συνεχώς αυξάνονται, καθώς οι εξεγερμένοι δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κερδίσουν την μάχη χωρίς την εμπλοκή ξένων χερσαίων δυνάμεων. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Αφρικανική Ένωση, πρότεινε μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Επίσης, πρόταση ειρήνης έγινε και από την Τουρκία. Πρόσφατα, το καθεστώς Καντάφι, δήλωσε διατεθειμένο να διεξάγει ελεύθερες εκλογές, μετά από μία μεταβατική περίοδο έξι μηνών.

Μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν είναι και η καλύτερη λύση για τους συμμάχους,  γατί υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταφέρουν να απομακρύνουν τον Καντάφι από την εξουσία, που είναι και ο βασικός στόχος της όλης επιχείρησης. Από την πλευρά τους, οι εξεγερμένοι αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τις συγκεκριμένες προτάσεις για ειρήνη και επιμένουν στην απομάκρυνση  του Καντάφι από την εξουσία, επισημαίνουν αναλυτές.

Σύμφωνα με blog του δικτύου CNN, τα τρία πιθανότερα  σενάρια για το μέλλον της Λιβύης, είναι τα εξής: « Ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, μία διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, ή μία ολοκληρωτική νίκη από την μία πλευρά».

Ασχέτως από το αποτέλεσμα, το θέμα για το τι θα ακολουθήσει μετά παραμένει ο βασικός βραχνάς μεταξύ των διαμορφωτών πολιτικής των δυτικών χωρών, δεδομένων των εμπειριών της οικοδόμησης νέων κρατών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ύστερα από την εκδίωξη των τυραννικών καθεστώτων που τα κυβερνούσαν.

CFR

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 22/04/2011 12:07:35

  Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Ο Καντάφι είναι επιλογή της δύσης και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

 2. arab_subleague avatar
  arab_subleague 23/04/2011 03:38:30

  όσο πιο γρήγορα ξεμπερδεύουν με το κακό σκυλί τόσο καλύτερο

  νίκη στην επανάσταση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.