«Kομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία στέλνει η Ρωσία
11/08/2014 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Kομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία στέλνει η Ρωσία

Η Ρωσία αποφάσισε την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στην ανατολική Ουκρανία, σε συνεργασία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, εν μέσω φόβων στο Κίεβο και τη Δύση ότι η κίνηση είναι ένα πρόσχημα για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων. Το Κρεμλίνο αναφέρει σε δήλωση, που δεν αποκαλύπτει πότε θα ξεκινήσει το κομβόι: «Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στέλνει ένα κομβόι βοήθειας προς την Ουκρανία». Ο Ερυθρός Σταυρός δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, οι δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης έχουν πλησιάσει τα λίγα εναπομείναντα φιλο-ρωσικά προπύργια των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης που κατέχουν οι αντάρτες. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είπε ότι θα υποστηρίξει μια αποστολή βοήθειας από τη Ρωσία μόνο αν γίνει σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι είχε μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποστήριξε το διεθνές σχέδιο.

Η επιφυλακτική υποστήριξη έρχεται αφού η Δύση προειδοποίησε έντονα τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε απόπειρα να στείλει στρατιωτικό προσωπικό της στην Ουκρανία υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να θεωρηθεί ως εισβολή. Η Ουκρανία αναφέρει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 45.000 στρατιώτες στα σύνορά της, ενώ το ΝΑΤΟ είπε ότι υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα» στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Πριν από την ανακοίνωση της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Το γραφείο του Μπαρόζο ανέφερε σε δήλωσή του ότι είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία «ενάντια σε τυχόν μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωπιστικής βοήθειας». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει για τις λεπτομέρειες της ανθρωπιστικής αποστολής με την ουκρανική ηγεσία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι «δυτικοί εταίροι μας δεν θα προβάλουν εμπόδια».

Όσον αφορά τα κέρδη του Κιέβου στα ανατολικά της χώρας, ο Λαβρόφ είπε ότι θεωρούν τη στρατιωτική δράση ως μια προσπάθεια για να αναγκάσουν τους Ρώσους να φύγουν και «να εγκαταστήσουν άλλους, οι οποίοι θα έχουν μια διαφορετική στάση στην ιστορία του έθνους μας, στον πολιτισμό, στη φιλία και στους δεσμούς που έχουν υπάρξει για αιώνες».
Τη Δευτέρα, ρουκέτες χτύπησαν μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ντονέτσκ, προκαλώντας την απόδραση 100 κρατούμενων.

www.independent.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pythagorean avatar
  pythagorean 12/08/2014 07:02:34

  Η Ουάσιγκτον έχει λυσάξει ακόμα και για την ανθρωπιστική βοήθεια. Φυσικά ο λόγος δεν είναι ότι τάχα μαζί με την ανθρωπιστική θα περάσει και στρατιωτική βοήθεια. Κάτι τέτοιο θα ήταν άμεσα επαληθεύσιμο και συνεπώς η Μόσχα δεν θα έπαιρνε τέοιο ρίσκο. Ο εμφανής λόγος της αντίδρασης των “δυτικών” είναι ότι η λιμοκτονία σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ θα διευκόλυνε την αιματηρή κατάληψή τους από τους φασίστες του Κιέβου. Φαίνεται όμως πως στις ουκρανικές κρατικές δομές υπάρχουν ακόμα αρκετοί λογικοί άνθρωποι που συνεννοούνται με Πούτιν / Λαβρώφ και δεν επιθυμούν τη γενοκτονία των συμπατριωτών τους.

  • Tassos avatar
   Tassos @ pythagorean 12/08/2014 07:32:09

   Τι έγινε ο φίλος σου ο Πούτιν, δεν τον βλέπω καλά...Μην μπουκάρουν οι Ουκρανοί στην ρωσσία τώρα που πήραν φόρα. Λοιπόν άκου τι προτείνω: να αφήσει το κονβόι τα τρόφιμα και να πάρει πίσω τους μισθοφόρους που στείλαν στην Ουκρανία. Και ιδίως εκείνον τον Γκίργκιν με το μουστακάκι και τις αφέλειες στα μαλλιά. Γιατί βλέπω κρεμάλες έτσι και τους τσιμπήσουν.

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ Tassos 12/08/2014 11:04:17

    Ποιες ουκρανικές μονάδες πήραν φόρα και θα μπουκάρουν στη Ρωσία? Η 72η ταξιαρχία της οποίας περίπου 600 άνδρες παραδώθηκαν με το βαρύ οπλισμό τους στους αυτονομιστές και εκ των οποίων 400 προτίμησαν να παραμείνουν στη Ρωσία για να γλυτώσουν από τις μάχες και από τα στρατοδικεία? Μήπως η 79η ταξιαρχία που επίσης παραδόθηκε με βαρύ οπλισμό και επιπλέον παρέδωσε στους αυτονομιστές τους Πολωνούς μισθοφόρους που την συνόδευαν? Η μήπως το τάγμα Krivbass των εγκληματιών πολέμου Kardabnev & Kachur του «δεξιού τομέα» που εξαυλώθηκαν σε ενέδρα των αυτονομιστών? Οι κρεμάλες περιμένουν μάλλον το φίλο σου τον Γιάτσενιουκ το χειμώνα, όταν θα φανεί σε όλο της το μεγαλείο η οικονομική και πολιτική καταστροφή στην οποία οδηγεί τη χώρα η αμερικανοκίνητη αιματοβαμμένη φασιστοσυμμορία του.

    • Tassos avatar
     Tassos @ pythagorean 13/08/2014 16:37:50

     Κόψε τα βουλγάρικα site εμπόρων όπλων. Οι Ουκρανοί έχουν περικυκλώσει τις δύο τελευταίες πόλεις υπό ομηρία και βομβαρδίζουν. Οι Γκιργκίνηδες με τις αφέλειες θα την κοπανήσουν μάλλον, αυτοί που θα μείνουν πίσω θα την πλερώσουν, εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες

     • Γιώργος avatar
      Γιώργος @ Tassos 14/08/2014 11:53:57

      Να υποθέσω είσαι στην Ουκρανία και τα γνωρίζεις από πρώτο χέρι, ε;

     • Tassos avatar
      Tassos @ Γιώργος 15/08/2014 08:52:25

      Την κοπάνησε ο Γκίργκιν... Γελοιοποιήθηκες. Να σε πω και την συνέχεια: τα φορτηγά αν δεν μπουν υπό την εποπτεία των Ουκρανών θα βομβαρδιστούν.

     • pythagorean avatar
      pythagorean @ Tassos 14/08/2014 16:45:23

      @Tasso, συνέχισε να γράφεις, ώστε να αντιλαμβάνονται οι αναγνώστες το ποιόν των ανθρώπων που υποστηρίζουν την αιμοδιψή φασιστοσυμμορία του Κιέβου.

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Tassos 12/08/2014 11:55:09

    Η πιο χαρούμενη μέρα της ζωής σου αν ρίξουν πυρηνικά στην Μόσχα, ε; Συγκρατήσου και λίγο και μην εκτίθεσαι...

 2. Ισόνομος πολίτης avatar
  Ισόνομος πολίτης 12/08/2014 11:37:20

  Στα μέρη όπου στέλνεται η βοήθεια, το 75% των κατοίκων είναι Ρώσοι ή Ρωσόφιλοι. Οι άνθρωποι κάτω από τις δυσκολότατες συνθήκες πολεμικών συγκρούσεων που επικρατούν εκεί και έχουν απορυθμίζει την οικονομική και συναλλακτική ζωή, λιμοκτονούν στην κυριολεξία. Αυτό το γνωρίζουν όχι μόνο οι όμοροι κάτοικοι των ρώσικών περιοχών, αλλά και όλοι σχεδόν οι Ρώσοι πολίτες. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι έντονο λαϊκό αίτημα και σαν τέτοιο, καμία διπλωματία και κανένας πολιτικοστρατιωτικός ελιγμός δεν μπορεί να την παρεμποδίσει. Μελλοντικά η περιοχή πάει για αποστρατικοποίηση και αυστηρή αυτονόμηση υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών νομίζω.. Διαφορετικά η ένταση μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες και πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που θα μετεξελεχθούν σε άκρως επιβλαβείς και επώδυνες για την Ευρώπη σε πρώτη φάση...

 3. Ισόνομος πολίτης avatar
  Ισόνομος πολίτης 14/08/2014 20:57:44

  Ουκρανοί φασιστοσυμμορίτες και εν Ελλάδι……. χρυσαυγήτες, σημειώσατε "Χ"…. Κάπως έτσι κάποτε ονειρευόντουσαν και τις "οίκαδε εξελίξεις" οι έγκλειστοι του Κορυδαλλού. Δυστυχώς όμως για εκείνους τους πρόλαβαν..... και πούσαι ακόμη..... Σηκώσανε κεφάλι σαν τις οχιές και από το 1%, φιγουράρουν "μνημονίων ένεκεν" τώρα στο 9 και κάτι %... Έχουν γνώση οι φύλακες και "αυτοί" δεν θα περάσουν....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.