#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/01/2014 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Independent: «Καλωσήρθατε στο μεγάλο ευρωπαϊκό ξεπούλημα: Ελληνικό αρχιπέλαγος αντί 8,5 εκατ. ευρώ»

Για μερικούς, η Ευρώπη της λιτότητας είναι μια χώρα των ευκαιριών - κάστρα, νησιά, ακόμα και ιθαγένεια προσφέρονται, γράφει ο Independent.Για έναν πολίτη εκτός ΕΕ που ονειρεύεται μια καλή ζωή και έχει μερικά εκατομμύρια στην τράπεζα, το 2014 θα μπορούσε να είναι μια καλή χρονιά. Πρώτον, μπορεί να αποκτήσει υπηκοότητα της Μάλτας  και ως εκ τούτου ένα διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί 1,15 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, μπορεί να κάνει φιγούρα σε μια βίλα πρώην καρδινάλιου στην Ιταλία, ως μόνιμη κατοικία. Για μια παραμυθένια απόδραση τον χειμώνα, προσφέρονται τα πολωνικά κάστρα. Και τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από ένα καλοκαίρι στο ελληνικό αρχιπέλαγος, με μόλις 8,5 εκατ. ευρώ;

Το ξεπούλημα της Ευρώπης, που ξεκίνησε όταν η οικονομική κρίση ανάγκασε τις κυβερνήσεις να βρουν καινοτόμους τρόπους για να κλείσουν τις τρύπες στους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς τους, έχει φτάσει σε νέα ύψη καθώς ολοένα και πιο ενδιαφέροντα κρατικά περιουσιακά στοιχεία προσφέρονται προς πώληση. Αλλά υπάρχει και αντίδραση, με τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να συγκρούονται σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται  την ιστορία και τον πολιτισμό ενός έθνους.

Η έκδοση διαβατηρίων από τη Μάλτα προκάλεσε δημόσια κατακραυγή και ανάγκασε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της. Εξοργισμένοι ντόπιοι ματαίωσαν την πώληση ενός ιταλικού νησιού σε έναν επιχειρηματία από τη Νέα Ζηλανδία. Ακόμη και αν οι κυβερνήσεις μπορούν να ξεπεράσουν την πολιτική αντιπολίτευση επειδή «πουλούν τα ασημικά της οικογένειας», ο ειδικός καθηγητής σε θέματα ιδιωτικοποίησης William Megginson λέει ότι αντιμετωπίζουν μια σειρά από εμπόδια, που κυμαίνονται από μια απλή έλλειψη ενδιαφέροντος σε ελκυστική κρατικά περιουσιακά στοιχεία ως τα δυσδιάκριτα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ο Δρ Megginson, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα και πρώην σύμβουλος στην επιτροπή ιδιωτικοποιήσεων της ιταλικής κυβέρνησης, λέει: «Στην περίπτωση της Ελλάδα είχαν λίγες πωλήσεις, αλλά έχουν θεμελιώδη προβλήματα σχετικά με το ότι τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν λογικά να πουλήσουν -η γη - δεν υπάρχουν καν σε ένα ακριβές κτηματολόγιο. Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της γης που θα πουλήσουν. Επιφανειακά ακούγεται καλό, αλλά υπάρχουν πραγματικά πολιτικά προβλήματα με το ξεπούλημα κομματιών μιας χώρας».

Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μεγάλο κύμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη, μετά την κρίση υπήρξαν κάποιες προβεβλημένες πωλήσεις, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που έχει πληγεί σημαντικά. Τον Μάιο, ένα μήνα πριν παραιτηθεί υπέρ του γιου του, ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι αγόρασε έξι νησιά του Ιονίου Πελάγους - που ήταν ήδη στα χέρια ιδιωτών – αντί 8,5 εκατ. ευρώ. Η πώληση θεωρείται ευκαιρία για τον Εμίρη, ο οποίος φέρεται να χτίζει ένα πολυτελές καταφύγιο για τις τρεις συζύγους του και τα 24 παιδιά του και κάνει πολλούς να ευελπιστούν για ένα χρυσορυχείο στην περιοχή.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι ιταλικές αρχές. Τον Οκτώβριο ένας επιχειρηματίας από τη Νέα Ζηλανδία, ο Michael Harte, δαπάνησε 2,9 εκατ. ευρώ για το νησί Μπουντέλι, έναν εθνικό δρυμό με αμμώδεις παραλίες, ακριβώς έξω από την ακτή της Σαρδηνίας. Δήλωσε ότι ήθελε να το διατηρήσει, αλλά οι οικολόγοι εξοργίστηκαν. Μάζεψαν 85.000 υπογραφές ζητώντας την ακύρωση της πώλησης και τώρα η κυβέρνηση εξετάζει την επαναγορά του νησιού. Η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοια εμπόδια με δεκάδες ιστορικά ακίνητα που σχεδιάζει να βγάλει στο σφυρί μέσα στους επόμενους μήνες. Οι προϋπολογισμοί λιτότητας σήμαιναν λιγότερα χρήματα για τη συντήρηση των κρατικών μνημείων, αφήνοντας πολλά εγκαταλελειμμένα ή ερειπωμένα. Για τα πολύ τουριστικά μέρη, όπως το Κολοσσαίο της Ρώμης και η γέφυρα του Ριάλτο στη Βενετία, η κυβέρνηση είχε την ιδέα να αφήσει διαφημίσεις μεγάλων εταιρειών που ασχολούνται με τη μόδα, σε αντάλλαγμα για τα μετρητά που απαιτούνταν για επισκευές.

Αλλά για τα λιγότερο επιφανή μνημεία, χρειαζόταν ένα εναλλακτικό σχέδιο. Το Local, μια ιστοσελίδα με ιταλικές ειδήσεις στα αγγλικά, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι 50 τέτοια περιουσιακά στοιχεία θα έπρεπε να δημοπρατηθούν για ναν συγκεντρωθούν 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του εθνικού χρέους της Ιταλίας. Περιλαμβάνουν το κάστρο όπου παντρεύτηκαν οι ηθοποιοί Tom Cruise και Katie Holmes, μια πρώην αποικιακή φυλακή και τη Villa Mirabellino του 18ου αιώνα, πρώην κατοικία του καρδινάλιου στη Λομβαρδία.
Ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις αυτές είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν τα ιστορικά μνημεία που καταρρέουν, άλλοι έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι  εθνικοί θησαυροί πέφτουν σε ιδιωτικά χέρια και οι ντόπιοι έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία με στόχο να σταματήσουν την πώληση του Villa Mirabellino.
Αν η εκστρατεία πετύχει, οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ένα από τα 30 κρατικά κάστρα που διαθέτει η Πολωνία στην αγορά από το περασμένο έτος. Η Wall Street Journal ανέφερε το Νοέμβριο ότι το Υπουργείο Γεωργίας ετοίμαζε άλλα 140 προς πώληση το 2014. Η αγορά τους, ωστόσο, είναι πιο εύκολη με ένα διαβατήριο της ΕΕ, κάτι που διαθέτει η Μάλτα.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν υπηκοότητα σε ξένους υπηκόους που επενδύουν μεγάλα ποσά στη χώρα, αλλά οι περισσότεροι απαιτούν και λίγα χρόνια παραμονής. Το σχέδιο της Μάλτας που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο δεν απαιτούσε διαμονή και απλά ζητούσε από τους επίδοξους πολίτες να δώσουν € 650.000, σε ένα πρόγραμμα που ο  Πρωθυπουργός Joseph Muscat είπε ότι θα μπορούσε να αποφέρει  € 30 εκ. το χρόνο .
Τα σχέδια της Μάλτας προκάλεσαν οργή ​​σε όλο το πολιτικό φάσμα. Μπήκαν προσωρινά στο αρχείο, αλλά ξαναβγήκαν προ ημερών με νέους όρους. Το κόστος έχει εκτοξευθεί στα 1,15 εκατ. ευρώ, με 500.000 ευρώ να απαιτούνται για επενδύσεις σε ακίνητα, ομόλογα και μετοχές στο νησί. Ακόμα και αν δεν περάσει ο αμφιλεγόμενος νόμος, στο μέλλον οι πολίτες θα πρέπει να το σκεφτούν καλά πριν αγοράσουν το όνειρό της Ευρωπαϊκής ζωή τους: το Εθνικιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι δεν θα αποκλείσει την κατάργηση της νέας υπηκοότητας αν γίνει κυβέρνηση.

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/a-greek-archipelago-for-85m-a-maltese-passport-for-1m-and-polish-castles-going-for-a-song-welcome-to-the-great-european-fire-sale-9032981.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TopGunZ avatar
  TopGunZ 02/01/2014 14:29:21

  Να κάνω κι εγώ μια από τις κλασικές χαζές ερωτήσεις μου: γιατί δλδ δικαιούται ο μπαρμπα Μήτσος να πουλήσει όπου θέλει το χωράφι που έκλεψε ο παππούς του από μια χήρα για δυο καρδάρες γάλα πριν έναν αιώνα και δεν μπορεί να διαθέσει το ελληνικό και οποιοδήποτε κράτος τα οικόπεδα του προς πώληση? Δεν πουλάει την εθνική επικυριαρχία πάνω σε αυτά, την γη προς χρήση πουλάει. Τι πάει να πει ξεπουλάω ένα νησί? Θα το αγοράσει ο Αμπντούλ και θα το ανακηρύξει ανεξάρτητο χαλιφάτο της Αμπντουλίας? Από τη μία κλαιγόμαστε για την κρίση και το θεσμό της ιδιοκτησίας που πλήττεται και από την άλλη το παίζουμε και δύσκολες στα γκαφρά που θα πέσουν σε αχρησιμοποίητες εκτάσεις, σκηνικό που ενισχύει και από πάνω την επικυριαρχία μας σε αυτές, καθώς άλλο η ακατοίκητη βραχονησίδα και άλλο το συμβατικά κατοχυρωμένο οικόπεδο "πελάτη" μας (ούτε θέλω να θυμάμαι ελληναράδες αγρότες που μου έλεγαν αν είναι να παρουμε λεφτά ας παραχωρήσουμε κανα νησι στους Τουρκους). Το δε σχέδιο της Μάλτας είναι ιδιοφυές, εδώ έχουμε κουβαλήσει κάθε καρυδιάς καρύδι με το ΣΥΡΙΖΑ να τους νομιμοποιεί με τους δικηγόρους του και τη ΧΑ να τους χρησιμοποιεί στις δουλειές της, θα μας χάλαγε να έρθουνε καμιά αρμαθιά εκατομμυριούχοι να αφήσουνε μπερντέ εδώ? (και μη μου αρχίσετε τα ψευτοεθνικιστικά, αν η συνοχή της πατρίδας μας απειλείται από καμιά 1000αρα jet-setters να το κλείσουμε τώρα το ρημάδι και να πετάξουμε το κλειδί στη σχάρα του υπονόμου)

  • ωρε μανα μου avatar
   ωρε μανα μου @ TopGunZ 02/01/2014 16:26:46

   περαστικά..

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ ωρε μανα μου 02/01/2014 19:27:31

    Μακάρι να είχε νόημα να ευχηθώ το ίδιο και για την δική σας περίπτωση.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ TopGunZ 02/01/2014 22:54:32

   Δεν έχεις απόλυτο άδικο, αλλά μη μου πεις ότι θα τα έδινες σε Τούρκους, Σκοπιανούς, Βούλγαρους και Αλβανούς όσα και να έδιναν. Έχουμε μακρά ιστορία φιλίας με όλους τους και συνεχίζουν να προκαλούν.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Γεώργιος Τ. 03/01/2014 00:00:59

    Τί είναι αυτά που λες; Θα'σαι κανας σκοταδιστής δεξιοσυντήρας. Τα Ιερά Αναγνώσματα του φιλελευθερισμού δεν αναγνωρίζουν τέτοια κωλύματα! Ρώτα και τη Ντόρα, ρώτα και τον Μάνο, ρώτα και τη Γιαννάκου άν δεν με πιστεύεις! (Όσο για κάτι Βρεταννούς και Αμερικάνους που επανειλλημένως έχουν μπλοκάρει εμπορικές συμφωνίες για στρατηγικούς λόγους, αυτοί τελούν διαχρονικώς υπό την πλάνη του κρατικισμού.)

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Γεώργιος Τ. 03/01/2014 09:05:58

    Εννοείται πως συμφωνώ με το ξεψαχνισμα του κάθε επίδοξου αγοραστή και με ειδικές δικλείδες ασφαλείας. Με τους ψευτοπατριώτες του όχι σε όλα διαφωνώ.

 2. Χου-χου avatar
  Χου-χου 02/01/2014 16:13:03

  Ο κάθε μπαρμπα Μήτσος καλώς ή κακώς κάποιο τίτλο ιδιοκτησίας έχει και μπορεί να πουλήσει.Η κάθε κυβέρνηση όμως, πού βρήκε τίτλους για να πουλήσει την Δημόσια περιουσία;Δηλαδή την περιουσία Μου και την περιουσία Σου;
  Οι κυβερνήσεις δεν είναι ιδιοκτήτες αλλά διαχειριστές και μάλιστα ορισμένου χρόνου.Οπως λοιπόν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας μου δεν μπορεί να πουλήσει μέρος αυτής,έτσι και εμείς οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Δημόσιας περιουσίας,πρέπει να ερωτηθούμε δια δημοψηφίσματος για το αν συναινούμε στην πώληση μέρους της περιουσίας ΜΑΣ.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Χου-χου 02/01/2014 17:49:50

   Είναι μια άποψη αυτή. Όμως, τι έκανες εσύ κι όλοι μας, όταν επι δεκαετίες περιουσιακά μας στοιχεία, έχουν αφεθεί να περιέλθουν σε κατάρρευση, όταν έχουν γίνει οίκοι ανοχής εκλεγμένων μας, όταν καταληστεύονται και καταπατούνται. Πάμπολλα τα παραδείγματα και γνωστά στο πανελλήνιο.
   Πραφανώς είμαστε άχρηστοι ιδιοκτήτες. Μόνο για λόγια. Τα οικόπεδα ρουμάνια και τα κτήρια φιδοφωλιές.
   Δεν άκουσα ένα κόμμα, κανένα, κανέναν πολιτικό της κεντρικής και τοπικής εξουσίας να ενδιαφερθεί για την υπό εγκατάληψη δημόσια περιουσία. Μόνο "πατριωτικά" λόγια όταν πρέπει κάτι να γίνει επ΄ αυτού. Η περιουσία του Δημοσίου πρέπει να αποδίδει. Από ότι ξέρω σχετικά σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην εγκατάλειψη της δημόσιας περιουσίας. Βέβαια υπάρχουν πολλοί που επωφελούνται από αυτήν.

   • παραμεθοριος avatar
    παραμεθοριος @ Μανιάτης 02/01/2014 18:20:31

    Δεν ηταν παρατημενα, ταχαμε στην ακρη για καμια δυσκολη ωρα. Ειναι τωρα αυτη η ωρα;

   • galanos avatar
    galanos @ Μανιάτης 04/01/2014 07:41:34

    [ορμανια] μομιζω

  • GJ avatar
   GJ @ Χου-χου 02/01/2014 18:07:31

   Να υποθέσω ότι δεν θα είχατε πρόβλημα να τα είχαν τα νησιά Έλληνες μεγαλοεφοπλιστές κ Έλληνες κάτοχοι off shore? Δηλ. τη Μάνη που την έχουν εδώ και χρόνια οι Γερμανοί ως επί το πλείστον, δεν μας πειράζει γιατί τα λεφτά τους πήγαν στις δικές μας τσέπες κ όχι σε αυτές του κράτους!!!!!!!!!!!!!!!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Χου-χου 02/01/2014 19:33:15

   Ο "τίτλος ιδιοκτησίας" δεν είναι τπτ άλλο παρά νοίκιασμα διαμερίσματος της πολυκατοικίας που λέγεται κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση απλά διαχειρίζεται πόσο ενοίκιο θα πληρώνει καθένας (βλέπε φόρο ακινήτων). Όποιος νομίζει ότι κατέχει ακίνητη περιουσία ανεξάρτητα του κράτους, ας προσπαθήσει να πουλήσει διαμέρισμα σε χωματόδρομο, με βόθρο-γεννήτρια και δήλωση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής ότι δεν το καλύπτει.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Χου-χου 02/01/2014 20:40:49

   Hταν στο προεκλογικο πρόγραμμα και εγκριθηκε με την ψηφο του λαου.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ ψυχραιμια 02/01/2014 21:04:08

    Ποτέ ἕνα προεκλογικό πρόγραμμα ἑνός κόμματος,δέν ἐγκρίνεται ὁλόκληρο καί ἀπό ὅλους ὅσους τό ψηφίζουν.

 3. GJ avatar
  GJ 02/01/2014 18:03:44

  Έριξαν οι Αγγλάρες το δόλωμα και τσιμπήσατε... Πώς το είπαμε, "διαίρει κ βασίλευε"!!!! well done...

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 02/01/2014 18:29:10

  Φάκτορα,
  άκυρο το άρθρο.
  Εδώ οι ξεπεσμένοι Βρετανοί "ευγενείς" έχουν ξεπουλήσει όλους τους πύργους τους.

 5. ανεργος avatar
  ανεργος 02/01/2014 23:29:06

  παιδια μην αγχωνεστε, τα φιλετα δεν θα πανε απο το κρατος στους ξενους, θα τα παρουν οι διαπλεκομενοι τσαμπα, και τα πουλησουν ακομα και σε τουρκους, και δεν θα ανοιξει μυτη, οπως εκαναν με τις μαρινες.
  Εαν πουληση το κρατος στους ξενους κατευθειαν ειναι.."ξεπουλημα"..Εαν τα παρουν οι ελληνες τσαμπα και τα δωσουν στους ξενους ειναι οκ.
  Οι χρησιμοι ηλιθιοι εξυπηρετουν τα αφεντικα τους

 6. evan avatar
  evan 03/01/2014 21:51:56

  Τι σημαίνει "έχουμε"? Είστε εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος όλων των πολιτών? Ο άνθρωπος μπορεί να μην εχει προσωπικά καμιά ιστορία έχθρας με κανέναν Σποπιανο, Βουλγαρο, Τουρκο και Αλβανο. Το ίδιο μπορεί να ισυει και για τους αγοραστές των παραπάνω κρατών.

  Εγω αμα αγοράσω γη ή επενδύσω στα Σκοπια και στην Τουρκια για κάποιο λογο θα το κάνω που σίγουρα δεν θα ειναι για να τους κατακτήσω. Και σίγουρα δεν θα με απασχολήσει η ιστορία.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ evan 04/01/2014 11:05:45

   Καλά έγραψε ο άνθρωπος, «έχουμε». Απλώς, εσύ είσαι η υποσημείωση που δεν έβαλε - και η οποία δεν αλλάζει κάτι.

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 03/01/2014 23:54:23

  Eνα προτεινόμενο μουσικό διάλλειμα, ειδικά αφιερωμένο, στον μονίμως ξινισμένο βρετανό Ανθέλληνα, δήθεν Independent http://youtu.be/kGsfFOvjVyQ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.