Iσλαμικό Kράτος: Εκτελούν Χριστιανούς, πωλούν γυναίκες και παιδιά
03/10/2014 17:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Iσλαμικό Kράτος: Εκτελούν Χριστιανούς, πωλούν γυναίκες και παιδιά

Μια νέα έκθεση του ΟΗΕ δίνει μια τρομακτική εικόνα της ζωής υπό το Iσλαμικό Kράτος.

Στις αρχές Αυγούστου, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στο μικρό χωριό Ματουράτ των Γεζίντι στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ και μετέφεραν τις γυναίκες στη φυλακή Badush στη Μοσούλη. Εκατοντάδες ακόμα γυναίκες και κορίτσια οδηγήθηκαν σε μια αρχαία ακρόπολη στην πόλη Ταλ Αφάρ στη βόρεια επαρχία της Νινευή. «Από το Ταλ Αφάρ, μια ομάδα από 150 ανύπαντρα κορίτσια και γυναίκες, ως επί το πλείστον από Χριστιανικές οικογένειες ή Γεζίντι, επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη Συρία, είτε για να δοθούν στους μαχητές του ISIL ως ανταμοιβή ή για να πωληθούν ως σκλάβες του σεξ», σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ.

Η έκθεση των 26 σελίδων - που τεκμηριώνει παραβιάσεις των δικαιωμάτων από τις 6 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου- αποτελεί τον πιο λεπτομερή λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και ρίχνει περισσότερο φως στη μαζική υποδούλωση γυναικών και κοριτσιών. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από μια ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ. Οι περισσότερες από τις συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες διεξήχθησαν στην Ερμπίλ και την Ντοχούκ, όπου χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ο ΟΗΕ τεκμηριώνει την απαγωγή μέχρι και 2.500 αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών, από τις βόρειες ιρακινές πόλεις και περιοχές του Σιντζάρ, του Ταλ Αφάρ, τις Πεδιάδες της Νινευή και το Σιρκχάν. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτίθενται σεξουαλικά στα έφηβα αγόρια και κορίτσια, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων στα Ηνωμένα Έθνη. Όσοι αρνούνται να ενταχθούν στην ομάδα διατρέχουν τον κίνδυνο της εκτέλεσης. «Οι γυναίκες και τα παιδιά που αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν παραχωρήθηκαν σε μαχητές του ISIL ή έπεσαν θύματα σωματεμπορίας... στις αγορές στη Μοσούλη και στη Ράκα, στη Συρία», σύμφωνα με την έκθεση. «Στις παντρεμένες γυναίκες που αλλαξοπίστησαν, οι μαχητές του ISIL είπαν ότι ο προηγούμενους γάμους τους δεν αναγνωρίζεται από τον ισλαμικό νόμο και ότι και αυτές, όπως και οι ανύπαντρες γυναίκες που αλλαξοπίστησαν, θα πρέπει να δοθούν στους μαχητές ως σύζυγοι».

Μια αγορά για την πώληση των απαχθέντων γυναικών συστάθηκε στη γειτονιά αλ-Κουντς της Μοσούλης. «Οι γυναίκες και τα κορίτσια έφεραν πινακίδες αναγραφής της τιμής για τους αγοραστές, ώστε να επιλέξουν και να διαπραγματευτούν την πώληση», σύμφωνα με την έκθεση. «Οι αγοραστές λέγεται ότι είναι ως επί το πλείστον νέοι από τις τοπικές κοινωνίες. Προφανώς το ISIL τους πουλά αυτές τις Γεζίντι για να τους ωθήσει να ενταχθούν στις τάξεις του».

«Η σειρά των παραβάσεων και των παρατυπιών που διαπράττονται από το ISIL και τις συναφείς ένοπλες ομάδες είναι συγκλονιστική και πολλές από τις πράξεις τους μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ζέιντ Ρά'αντ αλ-Χουσεΐν, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχολιάζοντας την έκθεση. Ο Ζέιντ κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να εξετάσει το ενεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η διακίνηση σκλάβων του σεξ είναι μόνο μία πτυχή της βίαιης εκστρατείας του ισλαμικού κράτους, να μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας σε ισλαμικό χαλιφάτο. Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη του κινήματος, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έχουν διαπράξει πολλαπλές μαζικές δολοφονίες των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως οι Γεζίντι, οι σιίτες του Ιράκ, ακόμη και οι σουνίτες μουσουλμάνοι που αρνούνται να «μετανοήσουν» και να δηλώνουν την πίστη τους στην σκληρή εκδοχή του Ισλάμ. Την Τετάρτη, η οργάνωση αποκεφάλισε 10 άτομα στη Συρία, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες που αγωνίζονταν με τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Συνολικά, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 8.500 άμαχοι και περισσότεροι από 15.700 τραυματίστηκαν στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους. Οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες σημειώθηκαν μεταξύ Ιουνίου και 31 Αυγούστου, μια περίοδος η οποία συμπίπτει με τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισλαμικού Κράτους. Από τον Αύγουστο, πάνω από 1,8 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί. Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ απαρίθμησε έναν μακρύ κατάλογο των αδικημάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των «εκτελέσεων και άλλες στοχευμένων δολοφονιών αμάχων, απαγωγές, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής και σωματικής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών, καταστροφή ή βεβήλωση των χώρων θρησκευτικής ή πολιτιστικής σημασίας, αδικαιολόγητη καταστροφή και λεηλασία της περιουσίας και άρνηση των θεμελιωδών ελευθεριών».

Η εκστρατεία του ισλαμικού κράτους μοιάζει σε πολλά στις εκστρατείες εθνοκάθαρσης. Στις 17 Ιουλίου, μαχητές της ομάδας άρχισαν την σήμανση σε σπίτια χριστιανών σε δύο γειτονιές στη Μοσούλη, γράφοντας ένα «n», το πρώτο γράμμα της αραβικής λέξης «Nasara» δηλαδή Ναζωραίοι ή Χριστιανοί, αρπάζοντας τις περιουσίες τους. Τα σπίτια των σιιτών μουσουλμάνων σημαδεύτηκαν με το «r», το πρώτο γράμμα της λέξης «Rafidha», που είναι το όνομα πολλών σουνιτών εξτρεμιστών. Μια ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση, το ISIL διένειμε φυλλάδια που διέταζαν τους Χριστιανούς «είτε να παραδοθούν , είτε να πληρώσουν φόρους προστασίας, είτε να φύγουν ή να πεθάνουν».

Το Ισλαμικό Κράτος στοχεύει επίσης τις δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης. Σε μία πράξη που θεωρείται η πιο αιματηρή της σύγκρουσης, το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε περίπου 1.500 στρατιώτες και άντρες από τις δυνάμεις ασφαλείας από μια πρώην βάση του Αμερικανικού Στρατού, το Στρατόπεδο Speicher, στη βόρεια επαρχία του Σαλαχουντίν. Μαζικές εκτελέσεις έχουν αναφερθεί σε αρκετές άλλες ιρακινές επαρχίες, όπως στη Νινευή, τη Ντιγιάλα και το Κιρκούκ.

Η έκθεση καταγράφει και βαρβαρότητες της άλλης πλευράς. Αναφέρεται σε ένα σχέδιο για «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα» από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές. Πολλές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν «οδηγήσει σε ... σημαντικό αριθμό θανάτων και τραυματισμών αμάχων και στην καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών», προτρέποντας τον νέο ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι να διατάξει το πάγωμα τέτοιων επιχειρήσεων σε περιοχές αμάχων, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι κυβερνητικές αεροπορικές επιδρομές γύρω από το Κιρκούκ είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 17 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και επτά παιδιά. Το βράδυ της 14ης Αυγούστου, σε δύο αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαουίτζα σκοτώθηκαν 15 άμαχοι, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες και οκτώ παιδιά. Στην επαρχία Ντιγιάλα, μια χρηματοδοτούμενη από το Ιράν φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακής Σιιτών, η Ασαΐμπ αλ Χακ, βασάνισε και δολοφόνησε ύποπτους μαχητές και πιστούς στο Ισλαμικό Κράτος, καταστρέφοντας σπίτια και ανατινάζοντας τζαμιά σε σουνιτικές γειτονιές. Στις 31 Ιουλίου, μαχητές από την ομάδα φέρεται να συνέλαβαν πάνω από 15 άνδρες ύποπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους, να τους εκτέλεσαν και να τους κρέμασαν από φανοστάτες στην πόλη Μπακούμπα. Ιρακινές δυνάμεις ή συναφείς παραστρατιωτικές ομάδες είναι επίσης ύποπτες για βανδαλισμούς στον τάφο του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, και των δύο γιων του.

www.foreignpolicy.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 03/10/2014 21:29:49

  Γυναίκες και παιδιά στο παζάρι με την τιμή κρεμασμένη στο λαιμό και αυτό μια θρησκεία το επιτρέπει . Όσο για την πολιτισμένη δύση απλώς διαπραγματεύεται ,νομίζω πως οτι και να πούμε περιττεύει .

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 03/10/2014 22:04:17

  Θέλουν γυναίκες οι φασισταράδες; Αυτή τους χρειάζεται: Η 35χρονη ταγματάρχης Mariam al-Mansouri είναι επικεφαλής του σμήνους των 5 F-16 των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων που εκτελεί επιδρομές εναντίον του "Ισλαμικού κράτους" http://theurbanchica.com/stars-of-the-game-mariam-al-mansouri-is-the-united-arab-emirates-first-female-fighter-pilot/

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 03/10/2014 22:12:18

   Το προσέχει πολύ το F16 της και φροντίζει σε κάθε αποστολή να μη λείπει τιποτε ...εκρηκτικό και πυραυλικό απο το φορτίο του. Πρέπει να "αγαπά πολύ" το ISIS. http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29367214 Υπάρχει στην παρέα και ένας Σαουδάραβας ...πρίγκηπας-πιλότος που εφοδιάζει τους χαλίφηδες με "μάννα εξ ουρανού που κάνει μπούμ". Οικογενειακή βεντέτα θανάτου μεταξύ Ουαχαμπιτών.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 03/10/2014 23:23:55

   Με αφορμή αυτό, παρατηρώ ότι στις ένοπλες δυνάμεις των Η.Α. Εμιράτων έχουν τα Αμερικανικά ονόματα των βαθμών και όχι τα Αγγλικά (άν και ήταν Βρετανική αποικία): Η πιλότος Μαριάμ αλ-Μανσούρι έχει το βαθμό της Major - ταγματάρχη της αεροπορίας (όπως στις ΗΠΑ), ενώ το αντίστοιχο στη RAF είναι Squadron leader και στην Ελλάδα Επισμηναγός. Βέβαια παρά το διαφορετικό όνομα, ο/η Επισμηναγος ειναι πάντα ο συνήθης διοικητής του σμήνους (των 5 αεροπλάνων). Συμπέρασμα: Ο απόλυτος εξαμερικανισμός έχει επικρατήσει κατά κράτος στην κάποτε αγγλο-γαλλική "στρατιωτική κουλτούρα" της Μέσης Ανατολής.

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 03/10/2014 23:07:55

  Κι ενώ βλέπουμε να εκτελούν τους χριστιανούς στα Συριακοϊρακινά εδάφη,ήδη,σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων όπως οι L.A.Times, προειδοποιούν ότι μέσω των διάτρητων συνόρων μας περνούν ομάδες τζιχαντιστών οι οποίοι εκπαιδεύονται εδώ,αλλά και χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό για την προώθησή τους πρός την κεντρική Ευρώπη. Και εμείς,έχουμε την τραγική ατυχία να έχουμε έναν επικίνδυνο Υπουργό Εξωτερικών που διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν τζιχαντιστές εδώ...

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ Κυθήριος 04/10/2014 10:24:21

   Έναν υπουργό που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική του σωτηρία . Άφαντος σε κάθε εθνικό θέμα και παρόν όπου θεωρεί ότι θα τον ανεβάσει πολιτικά. Εντωμεταξύ οι λάθρο κάνουν περατζαδες στο ανατολικό Αιγαίο , η Τουρκία κλείνει εκκλησίες μας με γελοίες δικαιολογίες , ο γιός του Σαδίκ στην Θράκη, με τις ευλογίες του γνωστού προξενείου, προπαγανδίζει υπερ της Τουρκικής Θράκης, οι Τουρκικές Ε.Δ κάνουν διακοπές στον αέρα και τα νερά μας, και εδώ έχουμε αποχαυνωθεί στην λογιστική αποτίμηση των πάντων και την προεδρολογία. Άντε λοιπόν παλικάρια να σώσουμε όλοι μαζί την οικονομία της όποιας Ελλάδας θα έχει απομείνει. Ας ξαναπάρει ο αέρας καμιά σημαία, ευρώπουλα να μην πάρει μόνο και τι θα κάνουμε.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Σπαθάριος 04/10/2014 11:30:23

    ...ούτε σημαία θα ξαναπάρει φίλε Σπαθάριε,οι αποκεφαλιστές στερεώνουν καλά τις μαύρες σημαίες τους...

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 04/10/2014 17:12:13

  Η στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με χώρες του Κόλπου εναντίον του ISIS: Το Εμιρατιανό σμήνος των 5 F16 που λέγαμε, επιχειρεί στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας 3000 χιλιόμετρα μακριά απο τα Εμιράτα. Τα αεροπλάνα αρχικά "σηκώνονται" απο το Ντουμπάι. Τα ανεφοδιάζει εν πτήσει με καύσιμα αμερικανικό αερο-τάνκερ (δεν έχουν δικά τους). Ξεφορτώνουν το πρώτο φορτίο βομβών και πυραύλων στα εδάφη του ΙSIS στη Συρία. Μετά πηγαινοέρχονται στο αεροπανοφόρο Ιndependent που πλέει στη Μεσόγειο κάπου ανάμεσα σε Κύπρο και Συρία. "Φορτώνουν-ξεφορτώνουν" βόμβες, σαν τα πυροσβεστικά σε πυρκαιά. Κάποιοι επιμένουν πάντως, στο "φονιάδες των λαών αμερικάνοι": Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ότι η οικογένεια της Μαρίας Αλ Μανσούρι την αποκήρυξε, αφότου άρχισε να ρίχνει "δωράκια" στους "πιστούς του Αλλάχ". Δεν ξέρω άν είναι ακριβές. Και τι μπορούσε να κάνει, μήπως να πεί "αυτούς δεν τους χτυπάω, είναι καλά παιδιά"; Στρατιωτικός είναι, ταγματάρχης, δεν είναι μέλος σε ρεμπέτ ασκέρι...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 04/10/2014 17:20:10

   Σίγουρα, κάποιοι "αντιιμπεριαλιστές" Έλληνες όχι μόνον θα αφόριζαν την Αλ Μανσούρι, αλλά θα έλεγαν αυτό που της είπαν από την "μεγάλη σύμμαχο" κάποιοι φαλλοκράτες σχολιαστές του Fox Νew - όπως αυτά που καταλογίζουν στις γυναίκες οδηγούς αυτοκινήτων: "Σίγουρα χειρίζεται καλά τους πυραύλους, αλλά το βράδυ μετά την προσγείωση, μπορεί να παρκάρει σωστά το αεροπλάνο"; Μπάχαλο έγινε στις ΗΠΑ: οι πιλότοι άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές διαμαρτυρίας κατά των ΜΜΕ...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 04/10/2014 17:51:07

   Το αεροπλανοφόρο δεν έιναι φυσικά το (...παροπλισμένο) Independence, αλλά το George H.W. Bush. Συγγνώμη.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 04/10/2014 17:46:16

  «Γέννησε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας Μία 36χρονη σουηδέζα έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο στην οποία είχε γίνει μεταμόσχευση μήτρας και κατάφερε να γεννήσει ένα παιδί, ανέφερε η βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Αυτή η σημαντική εξέλιξη στον αγώνα κατά της υπογονιμότητας, επέτρεψε στη γυναίκα να γεννήσει τον Σεπτέμβριο ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους ενός κιλού και 775 γραμμαρίων μετά από 31 εβδομάδες κύησης, όπως γράφει το επιστημονικό περιοδικό. Η μητέρα, της οποίας η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται, γεννήθηκε χωρίς μήτρα εξαιτίας μίας γενετικής διαταραχής. Της έγινε μεταμόσχευση μήτρας με δότρια μια 61χρονη γυναίκα η οποία είχε ήδη περάσει προ επταετίας στην εμμηνόπαυση. Η μητέρα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά τον τοκετό και το μωρό βγήκε από τη μονάδα των νεογνών δέκα ημέρες μετά τη γέννηση. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους όπως αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση. Αυτή η «επιτυχία βασίζεται σε περισσότερα από δέκα χρόνια εντατικής έρευνας και δημιουργεί τη δυνατότητα για τη θεραπεία πολλών νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από στειρότητα της μήτρας», εξηγεί στο περιοδικό ο καθηγητής Ματς Μπράντσρομ, ειδικός μαιευτήρας γυναικολόγος στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.» MSN EIΔΗΣΕΙΣ - ΚΟΣΜΟΣ/04-10-2014/ 8 ώρες πριν ** “H ζωή είναι γυναίκα: Μάρθα, Ξένια και Πηγή. H ζωή είναι γυναίκα και σαν γυναίκα, αιμορραγεί. Ευανθία και Αλέκα. Η Ζωή είναι Γυναίκα!” http://youtu.be/aK4EpF3Wg3o

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.