#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/03/2013 12:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H διάσωση της Κύπρου απειλεί την «ειδική σχέση» Γερμανίας- ΡωσίαςΗ οργή του Κρεμλίνου για τις ζημιές από το πακέτο διάσωσης της Κύπρου θα μπορούσε να βάλει το καρφί στο φέρετρο της «ειδικής σχέσης» που έχει η Γερμανία με τη Ρωσία, φοβούνται οι γερμανοί επιχειρηματίες. «Φυσικά υπάρχουν εντάσεις» είπε ένας σύμβουλος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Φοβάμαι για τις σχέσεις. Εάν οι Γερμανοί καταρρεύσουν, τότε η Ρωσία δεν θα έχει απολύτως κανένα σύμμαχο στην Ευρώπη πια».

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση δεν είναι και οι καλύτερες, απ’ όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία πέρυσι, εν μέσω πρωτόγνωρων  διαμαρτυριών. Η καταστολή των επικριτών του – συμπεριλαμβανομένων της φυλάκισης των διαδηλωτών, των νέων νόμων που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και μιας πρόσφατης επιδρομής στις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το τελικό αγκάθι θα μπορούσε να είναι η Κύπρος. Πολλοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και κρατικές επιχειρήσεις – και, σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ο ίδιος ο Πούτιν – έχασαν μεγάλα ποσά από τη συμφωνία διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρωσική οργή έχει ενταθεί και σε μεγάλο βαθμό κατευθύνεται προς το Βερολίνο. Μερικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν παρουσιάσει το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ ως ένα γερμανικό σχέδιο για να τιμωρήσει τη Ρωσία.

«Το πρόβλημα στην Κύπρο ξεκίνησε από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε ένα βασικό ρεπορτάζ της Φωνής της Ρωσίας, ενός ραδιοφωνικού σταθμού που ανήκει στο Κρεμλίνο. Ο Αλέξανδρος Νεκράσοφ, ένας πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι, στην περίπτωση μεγάλων απωλειών, «η Μόσχα θα πρέπει να ψάξει τρόπους για να τιμωρήσει την ΕΕ», όπως το πάγωμα ή η φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των μεγάλων γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Το διακύβευμα είναι δυνητικά τεράστιο. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας μετά την Κίνα, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές να φθάνουν τα 72 δις δολάρια το 2011. Ο αγωγός Nord Stream, που λειτούργησε εκείνο το έτος, σταθεροποίησε τους δεσμούς ενέργειας της χώρας.

Οι εμπορικές σχέσεις τους υπάρχουν ανεξάρτητα από την πολιτική σχέση η οποία έχει επιδεινωθεί σταθερά από την εποχή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, το 2005 – αν μη τι άλλο λόγω της προσωπικής σχέσης του Πούτιν με τη χώρα. Μιλάει άπταιστα τη γλώσσα, έχοντας υπηρετήσει ως πράκτορας της KGB στην Ανατολική Γερμανία λίγο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Έχτισε μια ισχυρή προσωπική φιλία με τον Σρέντερ, που κάποτε αναφέρθηκε στον επί χρόνια ρώσο ηγεμόνα ως «άψογο δημοκράτη». Ο Πούτιν τον αποπλήρωσε αδρά, δίνοντάς του μια προσοδοφόρα δουλειά στο διοικητικό συμβούλιο του αγωγού Nord Stream. Βοήθησε επίσης τον Σρέντερ να υιοθετήσει  δύο ρωσικά παιδιά.

Ο διάδοχός του, η Άνγκελα Μέρκελ – η οποία μιλά άπταιστα ρωσικά και μεγάλωσε στην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία – δεν τρέφει την ίδια συμπάθεια για τον Πούτιν. Οι βοηθοί της θυμούνται πως κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Σότσι, ο Πούτιν εσκεμμένα άφησε τον σκύλο του να οσφριστεί τα πόδια της καγκελαρίου. Η Μέρκελ έχει μια γνωστή αποστροφή για τα σκυλιά. «Τυπική KGB», παραπονέθηκε μια από τις βοηθούς της καγκελαρίου.

Η Μέρκελ έχει μια πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τη ρωσική πραγματικότητα από ό, τι ο Σρέντερ», είπε ένας ισχυρός γερμανός επιχειρηματίας ο οποίος έχει εργαστεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. «Η γνώμη του σχετικά με τη Ρωσία ήταν διαφορετική και, όπως θα πρέπει να θυμάστε, η Ρωσία ήταν διαφορετική». Στην τρίτη θητεία του, ο Πούτιν έχει εξαπολύσει μια ανελέητη εκστρατεία για τη φίμωση των επικριτών του και μια ταυτόχρονη εξωτερική πολιτική επίθεση κατά της Δύσης. Αυτά τα δύο στοιχεία συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν δεκάδες Ρώσοι εισαγγελείς και εφοριακοί εισέβαλαν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δύο γερμανικές ΜΚΟ. Οι επιθεωρητές φαίνεται να ήταν  ιδιαίτερα σκληροί με τα γερμανικά ταμεία – το Ίδρυμα Konrad Adenauer στην Αγία Πετρούπολη, που πρόσκειται στο κόμμα CDU της Μέρκελ και το Ίδρυμα Friedrich Ebert στη Μόσχα, που συνδέεται με τους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας – και κατάσχεσαν υπολογιστές και έγγραφα. Το Βερολίνο αντέδρασε με αγανάκτηση για τις πρωτοφανείς επιδρομές. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, προειδοποίησε ότι οι επιδρομές θα έχουν μια «διαρκή επίδραση στις διμερείς σχέσεις».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατήρησε ωμά ότι το «αυταρχικό καθεστώς» του Πούτιν μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια καλόπιστη δικτατορία». Η Handelsblatt έγραψε: «Οι πολιτικές εντάσεις μπορεί να έχουν ευρείες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και στις δύο χώρες». Για πρώτη φορά, οι γερμανικές εταιρείες παρατηρούν με «σκεπτικισμό» τις ανησυχητικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, είπε.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αρχίσει να επιτίθενται στον γερμανικό Τύπο. Ο Αλεξέι Πούσκοφ, επικεφαλής της επιτροπής της Δούμας για τις διεθνείς σχέσεις, έγραψε την Παρασκευή στο τουίτερ: «Ήρθε η ώρα για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο γερμανικός Τύπος είναι αντιδημοκρατικός, μη πλουραλιστικός και έχει μετατραπεί σε αντι-ρωσική προπαγάνδα». Η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον. «Δεν νομίζω ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να ασκήσει πίεση στις γερμανικές εταιρείες», δήλωσε ένας άλλος επιχειρηματίας ο οποίος έχει εργαστεί στη Ρωσία επί 17 χρόνια. «Δεν είναι χρήσιμο γι ‘αυτούς. Όμως, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν εάν οι ρωσικές αρχές συνεχίσουν να ψάχνουν τα κεφάλαια και τις ΜΚΟ μας. Αυτό είναι πραγματικά μια πράξη που αφορά τις αρχές στη Γερμανία και την κοινή γνώμη».

Καθώς οι ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου πλησιάζουν, η σχέση της Γερμανίας με αντιδημοκρατικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα πρόκειται να είναι ένα βασικό θέμα, σχολιάζει ο σύμβουλος. «Η ρωσική θέση είναι: Ναι, η Μέρκελ και οι Γερμανοί κάνουν μια προεκλογική εκστρατεία στις πλάτες μας και μας παίρνουν τα χρήματα». Ενώ αποκαλύφθηκε η κρίση στην Κύπρο, ο Πούτιν καλωσόρισε τον νέο πρωθυπουργό της Κίνας,Σι Τζινπίνγκ, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό. Υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών για το πετρέλαιο καθώς και μιας πολυαναμενόμενης συμφωνίας για το φυσικό  αέριο εντός του τρέχοντος έτους. Ήταν η τελευταία κίνηση απομάκρυνσης του Πούτιν από τη Δύση, η οποία εδώ και καιρό αναζητά τρόπους για να πάψει να εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια.

Ένα τεστ για τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις θα γίνει στις 7 Απριλίου, όταν ο Πούτιν επισκεφθεί τη χώρα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκε με τη Μέρκελ, συγκρούστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της φυλάκισης των μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot. Η επίσκεψη αυτή θα έρθει στον απόηχο της αυξανόμενης γερμανικής οργής για τη μεταχείριση των ΜΚΟ. Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε ακόμα αν ο Πούτιν θα ταξιδέψει με το σκύλο του.

guardian

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.