H Χίλαρι Κλίντον «επιτίθεται»
14/03/2014 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Χίλαρι Κλίντον «επιτίθεται»

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του περιοδικού Time, ένας ολόκληρος «στρατός» ετοιμάζεται για την πιθανή υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά οι ηγέτες των Δημοκρατικών κρατάνε απόσταση ασφαλείας.

O Κρεγκ Σμιθ εργάζεται χρόνια για την Χίλαρι και τον Μπιλ Κλίντον. Εργάστηκε για το ζεύγος στο Αρκάνσας, τους ακολούθησε στο Λευκό Οίκο και στη συνέχεια τους συμβούλευε στις εκστρατείες του 1996 και του 2008. Αλλά τους τελευταίους μήνες, ο Σμιθ και οι μέντορές του δεν μιλούν. «Κοιτάξτε, γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους για πάνω από 30 χρόνια», λέει. «Το να είσαι σε μια κατάσταση που να μην μπορείς να μιλήσεις για αυτούς είναι λίγο περίεργο. Αλλά έτσι είναι».

Ο λόγος για την απόσταση του Σμιθ είναι ο σημερινός ρόλος του ως ανώτερος σύμβουλος της Ready for Hillary, μιας σούπερ Επιτροπής Πολιτικής Δράσης που έχει συσταθεί για την οργάνωση της ενδεχόμενης υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι επιτροπές αυτές δεν επιτρέπεται να έχουν συγκεκριμένες δαπάνες και να εξεύρεση χρημάτων. Έτσι ο Σμιθ έχει κόψει όλες τις άμεσες σχέσεις με το πρώην «Πρώτο Ζεύγος». «Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε την Ferrari των βασικών επιχειρήσεων» λέει ο Σμιθ. «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας οδηγός που θα πατήσει το γκάζι».

Όλα είναι προσεκτικά οργανωμένα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κλίντον έχει πει σε φίλους ότι είναι ευγνώμων για την προσπάθεια της Ready for Hillary, παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητές της και πιστεύει ότι είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόταν στον αγώνα της κατά του Μπαράκ Ομπάμα το 2008. Η σούπερ επιτροπή, εν τω μεταξύ, στέλνει μηνύματα στην Κλίντον σε κοινή θέα. Όταν προσλαμβάνονται στην ομάδα άνθρωποι χωρίς προφανείς δεσμούς με τους Κλίντον, συχνά ανακοινώνονται σε δελτία τύπου που περιέχουν μαρτυρίες από κάποιον στον κύκλο των Κλίντον - μια κίνηση που αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η Χίλαρι θα αισθάνεται άνετα με την επιλογή.

Κατά τους προσεχείς μήνες, η ομάδα σχεδιάζει να εγγράψει υποστηρικτές σε κάθε πολιτεία. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών της επιτροπής, το 2014 θα λήξει με 5 εκατομμύρια υποστηρικτές και 2 εκατομμύρια ενεργούς εθελοντές, αριθμοί που πιθανότατα θα επισκιάσουν όλους τους υποψήφιους του GOP. Η προσπάθεια θα είναι πολύ πιο σημαντική από αυτήν που έγινε πριν από έξι χρόνια. Θα μπορέσει κάποιος, Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος, να πιάσει το «μηχάνημα» Κλίντον αυτή τη φορά; «Δεν ξέρω» απαντά ο Σμιθ. «Νομίζω ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να οικοδομήσουμε μια λειτουργία βάσης. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται εν μία νυκτί». Όντως δεν γίνονται και υπάρχουν λίγα αυθόρμητα πράγματα σε αυτό. Ο Σμιθ εκτιμά ότι η όλη προσπάθεια θα κοστίσει 1,7 δις δολάρια συνολικά. Αυτός ο υπολογισμός βασίζεται στην παρατήρηση ότι σε κάθε προεδρική εκστρατεία, ο νικητής καταλήγει με δαπάνες περίπου στο 150 % απ’ ό,τι ο νικητής ξόδεψε τέσσερα χρόνια πριν.
Η άλλη ώθηση στην Ready for Hillary έχει έρθει από την πολιτική μηχανή του Ομπάμα. Πλέον η ανταγωνιστικότητα από το 2008 έχει ξεθωριάσει και υπάρχει ευρύς ενθουσιασμός για την υποψηφιότητα της Κλίντον. Σύμβουλοι του Ομπάμα έπρεπε να διαβεβαιώσουν τον πρόεδρο ότι η στήριξη στην Κλίντον από νωρίς είναι κάτι καλό. Έχει εκφράσει την ανησυχία του που ο διευθυντής της εκστρατείας του Τζιμ Μεσίνα έχει αναλάβει και μία άλλη σούπερ επιτροπή υπέρ της Χίλαρι, την Priorities USA Action, και ανησυχεί ότι η πρώιμη υποστήριξη θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από την προσπάθειά του να περιορίσει τις απώλειες στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές. Ο Ομπάμα γνωρίζει επίσης ότι η βιασύνη θα μπορούσε να μειώσει το ρόλο του αντιπροέδρου του Τζο Μπάιντεν, είτε βάλει υποψηφιότητα είτε όχι.
Εν τω μεταξύ, η σημερινή Πρώτη Κυρία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την κληρονομιά του συζύγου της - βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η Μισέλ Ομπάμα είναι αποφασισμένη το κόμμα να επιλέξει τον ισχυρότερο δυνατό υποψήφιο για να παραμείνει ο Λευκός Οίκος στα χέρια των Δημοκρατικών. Φυσικά, κανείς δεν αναμένει μια δημόσια υποστήριξη σύντομα. Αλλά, σχεδόν όπως και όλοι από το περιβάλλον του προέδρου, η Μισέλ έχει κάνει σαφές ότι θεωρεί την Κλίντον την καλύτερη επιλογή προς το παρόν.

http://time.com/

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.