#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2012 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Οικονομία είναι ένας ζωντανός νεκρός! Η πρόσφατη υποβάθμιση αρκετών  χωρών της ευρωζώνης από πλευράς των οίκων αξιολόγησης, σημαίνει πως η χρεοκοπία τους είναι θέμα χρόνου, άσχετα με τις όποιες προσπάθειες διάσωσης.

Πάντοτε πιστεύαμε ότι το ευρώ θα καταρρεύσει πριν από το δολάριο, το οποίο θα είναι το τελευταίο νόμισμα που θα γονατίσει.

Αυτή λοιπόν θα είναι η τραγική κατάληξη της επιδίωξης της σοσιαλιστικής ουτοπίας, στην οποία υποτίθεται ότι οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονταν να ανησυχούν για τίποτα, αφού το πανταχού παρόν κράτος θα τους φρόντιζε από την γέννησή τους μέχρι και στο νεκροταφείο.

Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην αυτοκρατορική Γερμανία του καγκελάριου Otto von Bismarck, ο οποίος είχε πει πως:

«η πρόθεσή μου ήταν να δωροδοκήσω την εργατική τάξη, ή αλλιώς, να τους πάρω με το μέρος μου, να θεωρούν το κράτος ως έναν θεσμό που υπάρχει για αυτούς, και για το καλό τους…».

Σύμφωνα με τον Frideric Howe, που θαύμαζε το γερμανικό σύστημα, «το άτομο υπάρχει για το κράτος, και όχι το κράτος για το άτομο».

Σήμερα ζούμε το τέλος αυτής της δωροδοκίας, αλλά και της κλοπής που συμπαρέσυρε ολόκληρο τον κόσμο στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Η πιο ακραία μορφή σοσιαλισμού, αυτή του σοβιετισμού, κατέρρευσε από μόνη της πριν από 20 χρόνια. Τώρα, οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Δύσης, που πίστεψαν ότι μπορεί να υπάρχει και τρίτος δρόμος προς την ουτοπία, ανακαλύπτουν πως η διαφθορά του σοσιαλισμού έχει υπονομεύσει και τα δικά τους κοινωνικά θεμέλια.

Οι «κοινωνικοί μηχανικοί» θέλησαν να ελέγξουν την ζωή, να τιθασεύσουν τις αγορές, και να δημιουργήσουν μια οργανωμένη και προβλέψιμη κοινωνία, διοικούμενη από πεφωτισμένους γραφειοκράτες. Εκεί που υπήρχε η, κατά τον Μαρξ, αναρχία της παραγωγής, αυτοί ήθελαν να βάλουν το κρατικό μονοπώλιο.

Αυτά όλα τελειώνουν. Και οι αναταραχές που βλέπουμε, είναι απλά προάγγελος του τι έχει να γίνει, μόλις τα καλοφροντισμένα μωρά του κράτους τροφού, ανακαλύψουν ότι δεν έχουν πλέον φαί να φάνε.

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν λένε την αλήθεια. Υποφέρουν από την ίδια πάθηση που υποφέρουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες, πιστεύουν δηλαδή ότι μια κεντρική επιτροπή μπορεί να κατευθύνει τις ζωές και τη δράση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, προς επίτευξη ενός σκοπού.

Πρόκειται για τους ίδιους οίκους που αξιολόγησαν τα παράγωγα με ΑΑΑ, μέχρι τέλους, και που τώρα κάνουν το ίδιο για τα κρατικά ομόλογα. Που για όλα τα κράτη PIIGS, όχι ΑΑΑ, όχι ΑΑ, αλλά ούτε F δεν θα έπρεπε να είναι αξιολογημένα.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει συστήσει ένα καρτέλ οίκων αξιολόγησης. Επισήμως αναγνωρίζει τους S&P,  Moody’s, και Fitch, και απαιτεί από τα διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τα επενδυτικά ρίσκα. Οι οίκοι αυτοί αποτελούν ένα ολιγοπώλιο που ελέγχει το οικονομικό μέλλον ολόκληρων κρατών. Για αυτό και δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει αν η αμερικανική κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί ως εργαλεία, προκειμένου να αποσταθεροποιεί οικονομικά περιοχές ολόκληρες.

Μάλιστα η τελευταία μαζική υποβάθμιση εννέα χωρών, σε στυλ «σοκ και δέος», μυρίζει από μακριά αμερικανική κυβερνητική παρέμβαση. Ο αμερικανικός  στρατός προετοιμάζεται και εκτελεί εικονικές ασκήσεις οικονομικού πολέμου εδώ και καιρό, με κωδική ονομασία Unified Quest 2011, και δεν θα σοκαριζόμουν καθόλου αν μάθαινα ότι η τελευταία επίθεση εναντίον της ευρωζώνης οργανώθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

Έτσι, ο πόλεμος πλέον είναι οικονομικός, και η Αμερική προσπαθεί να υπερασπίσει τον ιμπεριαλισμό του δολαρίου της, εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου.

Που και που, το τέρας του καπιταλισμού γεννά και κάποιον μοναχικό ήρωα. Έτσι προέκυψε και ο Devan Sharma, πρώην επικεφαλής της S&P, που ύψωσε το ανάστημά του το καλοκαίρι που μας πέρασε, υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης. Αποπέμφθηκε λίγες ημέρες αργότερα, χωρίς πολλές φανφάρες.

Κατά «σύμπτωση», η τελευταία αυτή ευρωπαϊκή υποβάθμιση συνέπεσε και με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Έτσι, η συνέχιση της κρίσης της ευρωζώνης παίζει σημαντικό ρόλο στον αντιπερισπασμό της αμερικανικής κοινής γνώμης, από την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Η Αμερική παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα έλλειμμα ύψους $4-5 τρισεκατομμυρίων! Το έλλειμμα αυτό είναι σχεδόν ίσο με την αξία όλου του χρυσού που υπάρχει στον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως μελλοντικά, η αξία του χρυσού θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι παγκόσμιες χρηματαγορές πλημμυρίζουν από δολάρια που δεν θα έχουν καμιά αξία.

Ζούμε σε έναν κόσμο που αποτελείται από κράτη ζόμπι. Πρόκειται για ένα οικονομικό σύστημα που ταιριάζει σε ζωντανούς νεκρούς. Οι κυβερνήσεις, με την σημερινή τους μορφή, αποκλείεται να υπάρχουν σε μερικά χρόνια.  Το ίδιο και τα διάφορα εθνικά νομίσματα. Ή θα καταρρεύσουν, ή θα υποτιμηθούν σε μεγάλο βαθμό, ή θα αντικατασταθούν με χρυσό.

Για αυτό παρακολουθούμε όλη αυτή την ιστορία με τους οίκους αξιολόγησης να κυνηγούν την ευρωζώνη, και να σπρώχνουν το ευρώ στον γκρεμό. Για να κερδίσει μερικά χρόνια ακόμη η Αμερική, και το δολάριο της ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Πρόκειται για έναν «γυμνό αυτοκράτορα». Και όσοι το αντιληφθούν, αυτοί  θα είναι και οι τυχεροί. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να κάνουν τους αδιάφορους. Σε αυτές τις εποχές, κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα πρέπει να διαθέτει περιουσία σε χαρτιά. Ούτε ομόλογα, ούτε χαρτονομίσματα. Και όποιος έχει μετοχές, θα πρέπει να τις έχει στο όνομα του, ενώ καλά θα κάνει να διαφοροποιήσει (γεωπολιτικά) τη περιουσία του.

Μόλις και οι υπόλοιποι αντιληφθούν την γύμνια του αυτοκράτορα, τα πράγματα θα πάρουν μια πολύ ενδιαφέρουσα τροπή.

 

Του Jeff Berwick

Leo Rockwell.com

http://lewrockwell.com/berwick/berwick29.1.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. madprof avatar
  madprof 21/01/2012 19:47:27

  "Αυτή λοιπόν θα είναι η τραγική κατάληξη της επιδίωξης της σοσιαλιστικής ουτοπίας, ......... ανακαλύψουν ότι δεν έχουν πλέον φαί να φάνε."
  S.A., είμαι βέβαιος ότι ο αρθρογράφος έκανε λάθος copy/paste και βγήκε αυτό το "υβριδικό" άρθρο!

 2. sapiens avatar
  sapiens 22/01/2012 12:36:52

  Λάθος μέγα!
  Οι μεγάλες ανθρωπιστικές ιδέες έχουν την ρίζα τους στην αρχαία Ελλάδα και βρίσκουν την σύγχρονη ανάπτυξή τους από τις αρχές του 19ου αιώνα. Η σημερινή θέση του ανθρώπου στην κοινωνία, είναι ο ώριμος καρπός όλων αυτών των ιδεών. Η ενδεχόμενη επιστροφή στην μεσαιωνική αντίληψη ότι ο άνθρωπος είναι εξάρτημα του κράτους (όπως παλιότερα τμήμα της ιδιοκτησίας του εδάφους που έλεγχε ο φεουδάρχης) μας γυρίζει πίσω απ' τον μεσαίωνα. Όσο για την "ακραία σοσιαλιστική μορφή πολιτεύματος" που θεωρήσατε τον σοβιετισμό, όλοι όσοι έχουμε διαβάσει επικεφαλίδες έστω της μαρξιστικής θεωρίας ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η μεταπήδηση της τσαρικής Ρωσίας στον "σοσιαλισμό" ήταν ένα πείραμα χωρίς καμία τύχη. Ο Στάλιν απλά αντικατέστησε τον τσάρο.
  Αυτή η άκρως αποκρουστική ιδέα να θεωρηθεί ο άνθρωπος άβουλο εξάρτημα ενός συστήματος που βρίσκεται σε ακραία κρίση δεν νομίζω ότι θα βρει και πολλούς υποστηρικτές. Τα γεγονότα μας λένε ότι το σύστημα έχει "βρει" σε τοίχο. Οι επιλογές πλέον είναι σαφείς:
  1) Τα κράτη αναλαμβάνουν τον εθνικό τους ρόλο και θέτουν το χρήμα και τις τράπεζες στην λειτουργία των κοινωνιών.
  2) Πόλεμος για να μηδενίσει το σύστημα και να έχουμε μπροστά μας κάποια λίγα χρόνια αναπροσαρμογών.
  3) Αποδεχόμαστε ότι αυτό το κοινωνικοοικονομικό σύστημα απέδωσε ό,τι είχε να αποδώσει και πρέπει, σύμφωνα και με την διαλεκτική λογική, να αντικατασταθεί μ' ένα νεώτερο, όπως γίνονταν καθ' όλην την διάρκεια της ιστορίας.
  Αλλά κοινωνίες σκλάβων πάψτε να ονειρεύεστε. Τέτοιες λογικές έχουν κοστίσει στην ανθρωπότητα ποταμούς αίματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.