#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/03/2013 08:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Ευρώπη στη δίνη της ΣυρίαςΚαθώς η κρίση της Συρίας εισέρχεται στο τρίτο έτος, την Παρασκευή, ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών δήλωσε ότι η αντιπολίτευση «δεν θα τα παρατήσει ποτέ» και ζήτησε περισσότερη στήριξη, παρότι η ώθηση από τη Γαλλία και τη Βρετανία για τον εξοπλισμό των ανταρτών συνάντησε μεγάλη αντίσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες χώρες απώθησαν δυναμικά την γαλλο-βρετανική προσπάθεια να άρουν το εμπάργκο όπλων στη Συρία και να επιτρέψουν τον εξοπλισμό των ανταρτών - οι οποίοι λένε ότι χρειάζονται απεγνωσμένα αντιαεροπορικά και άλλα εξελιγμένα όπλα για να στρέψουν τον πόλεμο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 70.000 άτομα, υπέρ τους.

Μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανησυχεί πως ένα τέτοιο βήμα «απλά θα εντείνει τις φλόγες της σύγκρουσης».
Ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου συριακού στρατού, προσπάθησε να αντικρούσει την Παρασκευή ορισμένα βασικά επιχειρήματα κατά του εξοπλισμού των ανταρτών – όπως οι φόβοι των θρησκευτικών συγκρούσεων και η επιρροή των εξτρεμιστών ισλαμιστών - δηλώνοντας ότι οι αντάρτες καλωσόρισαν όλους τους Σύριους στους κόλπους τους, συμπεριλαμβανομένων των μελών της αίρεσης των Αλαουιτών του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Εμείς, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θέλουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία για όλους τους Σύριους, όποιοι κι αν είναι - Σουνίτες ή Σιίτες, Αλαουίτες, Χριστιανοί ή Δρούζοι», είπε, κατονομάζοντας τις μεγάλες αιρέσεις της Συρίας σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.
Όμως, δύο χρόνια μετά την εξέγερση στη Συρία, υποστηρικτές και αντίπαλοι του προέδρου Άσαντ συχνά φαίνεται να περιγράφουν δύο διαφορετικές συγκρούσεις.
Οι αντίπαλοι κατηγορούν τον πρόεδρο ότι συντρίβει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες και, όταν η εξέγερση έγινε ένοπλη, ισοπέδωσε ολόκληρες γειτονιές με εναέριες και χερσαίες επιθέσεις. Οι υποστηρικτές θεωρούν τους αντάρτες εξτρεμιστές που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και απειλούν τις μειονότητες της Συρίας
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν την Παρασκευή ότι είχαν λάβει μόλις το ένα πέμπτο των χρημάτων που απαιτούνται για τη φροντίδα για τους πρόσφυγες της Συρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται με καταιγιστικό ρυθμό. Τον Δεκέμβριο υπήρχαν περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες, ένας αριθμός που αναμενόταν να διπλασιαστεί μέχρι τον Ιούνιο. Αλλά την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Ωστόσο, με τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής λύσης να έχουν κολλήσει και τον κόσμο να διχάζεται σχετικά με το αν θα παρέχει όπλα στους αντάρτες, δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς να στείλουν  χρήματα σε ομάδες ανταρτών της Συρίας, τροποποιώντας τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε προηγούμενο στάδιο της σύγκρουσης, που απαγόρευε οποιεσδήποτε συναλλαγές με Σύριους. Η αλλαγή επικρίθηκε από εκείνους που ανησυχούν ότι τα χρήματα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κινήσεις χρηματοδότησης που απειλούν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Οι διαφωνίες στη σύνοδο των Βρυξελλών υπογράμμισαν τις δυσκολίες της Ευρώπης στην ομοφωνία όσον αφορά διεθνή θέματα και κυρίως την ξένη στρατιωτική επέμβαση. Η Γαλλία και η Βρετανία, πρώην ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είχαν μια πολύ πιο ενεργή προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική από ό,τι η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες θέλουν εδώ και δεκαετίες να εκδιώξουν οποιουσδήποτε υπαινιγμούς μιλιταρισμού έχουν απομείνει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Γαλλία και η Βρετανία προσπάθησαν μόνες τους, σε μεγάλο βαθμό να επιτρέψουν τις παραδόσεις όπλων στους αντιπάλους του Άσαντ. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης, Κάθριν Άστον, η οποία είναι Βρετανίδα, τάχθηκε στο πλευρό της Μέρκελ, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη σοφία της στο θέμα άρσης του εμπάργκο όπλων.
Η Γαλλία, η οποία τον Ιανουάριο έστειλε στρατεύματα στο Μάλι, μια πρώην γαλλική αποικία, προκειμένου να απωθήσει την επίθεση ισλαμιστών ανταρτών, είναι απογοητευμένη επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την υποστήριξή της για την επιχείρηση μήνες μετά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι αρχίζει να ελπίζει, καθώς η θέση της Ευρώπης για τη Συρία έχει ήδη «εξελιχθεί», από μια αρχική άρνηση να μην παρέχει τίποτα άλλο εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια και «μη δολοφονική» στρατιωτική βοήθεια, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα και τεθωρακισμένα οχήματα. Την Παρασκευή, η Μέρκελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών, λέγοντας ότι «δεν είχε καταλήξει ακόμη σε μια οριστική θέση» σχετικά με το ζήτημα των προμηθειών όπλων. Είπε ότι η Άστον είχε παρουσιάσει μια σειρά από προειδοποιήσεις για την παροχή θανατηφόρων όπλων, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου της αστάθειας στο Λίβανο, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν.
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εδώ και μήνες απαιτεί μια πιο ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική για την υποστήριξη των ανταρτών, δήλωσε στα μέλη του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα ότι αν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίσουν να μπλοκάρουν τον εξοπλισμό στη Συρία, η Βρετανία θα είναι έτοιμη να δράσει μονομερώς.
Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, εν τω μεταξύ, μπορούν να ασκήσουν ελάχιστη πίεση στις δωρήτριες χώρες που υποσχέθηκαν πάνω από 1,5 δις δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες, σε μια σύνοδο στο Κουβέιτ που πραγματοποιήθηκε προ μηνών.

http://www.nytimes.com/2013/03/16/world/europe/europe-conflicted-on-whether-to-arm-syrian-insurgents.html

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.