#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2013 16:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Άνω Βουλή μπλόκαρε τη ΜέρκελΑμηχανία και εκκλήσεις για συναίνεση επικρατούν στο Βερολίνο, μετά το προσωρινό μπλοκάρισμα της Bundesrat στην εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Η απόφαση αποτελεί ακόμα έναν πονοκέφαλο για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δείχνει τώρα ότι δυσκολεύεται να πείσει ακόμα και την ίδια της τη χώρα για το Σύμφωνο που φέρει την υπογραφή της και έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση του ευρώ και την επιβολή μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο νόμος, που ψηφίσθηκε τον Ιανουάριο, ρυθμίζει μεταξύ άλλων την διανομή της πληρωμής των πιθανών προστίμων ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και κρατίδια, σε περίπτωση αθέτησης του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Μετά την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στην Κάτω Σαξονία, τον έλεγχο της Άνω Βουλής έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους. Η Bundesrat  θεώρησε ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε αποφασιστικής σημασίας συμφωνίες με τα ομόσπονδα κρατίδια και παρέπεμψε τον εφαρμοστικό νόμο στην Επιτροπή Διαμεσολάβησης. Η χρονική καθυστέρηση που συνεπάγεται η παραπομπή όμως, δημιουργεί αμηχανία και προβληματισμό στην καγκελάριο Μέρκελ, καθώς φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιβάλει στην χώρα της αυτό που διακηρύττει τόσο καιρό για τους εταίρους.

Μετά την έκδοση της απόφασης, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε έκκληση προς το «ευρωπαϊκό αίσθημα ευθύνης των κρατιδίων», προκειμένου «σύντομα να εξευρεθεί δυνατότητα συνεννόησης». Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας, Στάνβισλαβ Τίλιχ, προειδοποίησε για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν θέλουμε ιταλικές συνθήκες στη Γερμανία».

businessweek

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/03/2013 17:07:03

  Η κατάσταση είναι όπως ακριβώς στις ΗΠΑ, όπου το ένα Νομοθετικό σώμα το ελέγχουν οι Δημοκρατικοί της προεδρικής πλειοψηφίας, ενώ το άλλο οι Ρεπουμπλικάνοι.
  Με μόνη διαφορά ότι στη Γερμανία ο έλεγχος της Άνω Βουλής είναι "συνεταιρικός", SPD και Πράσινων.
  Πράγμα που καθιστά ακόμη πιό πολύπλοκη την λήψη αποφάσεων, γιατί πρέπει πρώτα "να τα βρίσκουν" για ένα ζήτημα SPD και Πράσινοι (φυσικά δεν έχουν κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα), και μετά να βρεθεί η τομή της κοινής τους θέσης με την (συνήθως αντίθετη) θέση του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/FDP...
  Δύσκολη η διακυβερνηση όταν έχεις 2 νομοθετικά σώματα. Οι Αμερικανοί το θεωρούν πιό ισορροπημένο, πιό σύμφωνο με τις συνταγές του Μοντεσκιέ - μέρος του "check and balances". Αλλά δεν λειτουργεί πάντα έτσι. Απόδειξη οι βαρειές περικοπές που αναγκάσθηκε να κάνει χθες στον κρατικό προυπολογισμό ο Ομπάμα, ακριβώς επειδή τελικά "δεν τα βρήκαν".

 2. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 02/03/2013 17:20:43

  Και που είσαι ακόμα...

  Βλέπω τη Μερκελίνα μέχρι τον Σεπτέμβριο να'χει καταπιεί τη γλώσσα της απο τις δολιοφθορές της αντιπολίτευσης.

  Να πω ότι δεν το χαίρομαι, θα πω ψέματα...

 3. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 02/03/2013 19:03:15

  '' Δεν θέλουμε ιταλικές συνθήκες στη Γερμανία''.
  Συμπαράσταση, συμπόνια, κατανόηση για τη θεία Άγγελα!
  H κατάποση του πικρού ποτηριού, μόλις ξεκίνησε. Καλό κουράγιο.

  Κι εμείς δε θέλουμε συνθήκες Άουσβιτς στον Ευρωπαϊκό Νότο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.