H Άνγκελα Μέρκελ δείχνει στον Ντέιβιντ Κάμερον της έξοδο
03/11/2014 20:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Άνγκελα Μέρκελ δείχνει στον Ντέιβιντ Κάμερον της έξοδο

Η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε τα αιτήματα του βρετανού Πρωθυπουργού για ένα ανώτατο όριο στους ανειδίκευτους μετανάστες, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Spiegel.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι προτιμά να δει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά να αλλάξει τους νόμους για την ελευθερία της μετακίνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η Downing Street την Κυριακή δεν αρνήθηκε ότι η συζήτηση αυτή είχε πραγματοποιηθεί, αφού το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι η Μέρκελ είχε απορρίψει τα αιτήματα του Κάμερον για έναν περιορισμό στον αριθμό των ανειδίκευτων μεταναστών. Πηγές είπαν στο περιοδικό πως η καγκελάριος ανέφερε ότι τα αιτήματα για τυχόν αλλαγές στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης αντιπροσώπευαν ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» και ότι αυτό θα σήμαινε το τέλος της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για τις ποσοστώσεις σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τους Γερμανούς και ότι ο Κάμερον εξετάζει τώρα κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από τους μετανάστες της ΕΕ να εγκαταλείψουν τη χώρα, εκτός και αν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους μέσα σε τρεις μηνών από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ερωτηθείς κατά πόσον το ρεπορτάζ του Der Spiegel για την συνάντηση Μέρκελ- Κάμερον ήταν ακριβές, ένας αξιωματούχος της Downing Street σχολίασε μόνο το εξής: «Ο πρωθυπουργός θα κάνει ό, τι είναι σωστό για τη Βρετανία, όπως ο ίδιος έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές».

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελάριου επιβεβαίωσε έμμεσα το ρεπορτάζ του Der Spiegel, επαναλαμβάνοντας μια δήλωση που είχε κάνει η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ: «Η Γερμανία δεν θέλει να αγγίξει τη βασική αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων εντός της ΕΕ». Τα επιχειρήματα της Μέρκελ υποστήριξε και ο Κεν Κλαρκ, βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος είπε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων ήταν «απολύτως απαραίτητη» για την έννοια της ενιαίας αγοράς.

Όπως δήλωσε στο BBC, «δεν είναι μόνο μία από τις αρχές της ΕΕ, είναι η βάση της οποιασδήποτε σοβαρής εσωτερικής αγοράς. Οι Νορβηγοί, τους οποίους οι ευρωσκεπτικιστές θαυμάζουν, αποδέχονται την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων. Έχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό άλλων υπηκόων της ΕΕ στη χώρα τους, σε σχέση με τους δικούς τους υπηκόους, από ό,τι έχουμε εμείς. Αν θέλετε να είστε στην ενιαία αγορά, εάν θέλετε να είστε μια σύγχρονη οικονομία, τότε η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων είναι απαραίτητη, αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση».

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω εικασιών ότι ο Κάμερον έχει αλλάξει στάση και τη σκληρή γλώσσα για τη μετανάστευση, εν μέσω φόβων ότι οι Συντηρητικοί δεν θα είναι ποτέ σε θέση να φτάσουν τόσο μακριά όσο θέλουν οι υποστηρικτές του UKIP. Ο Τζιμ Μεσίνα, ειδικός σε προεκλογικές εκστρατείες ο οποίος εργάστηκε στη εκστρατεία του Μπάρακ Ομπάμα, λέγεται ότι είπε ανεπίσημα στους Τόρις ότι κάθε στιγμή που το κόμμα δεν μιλάει για την οικονομία, από τώρα και ως τις εκλογές, είναι χαμένη.

Το θέμα της μετανάστευσης είναι τα τελευταία «κακά νέα» για τον Κάμερον, όσον αφορά την Ευρώπη, τις τελευταίες ημέρες: την περασμένη εβδομάδα υπέστη ένα διπλό πλήγμα, όταν ένα κοινοβουλευτικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2017 κατέρρευσε και ένας βασικός σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Δανία, είπε στη Βρετανία να αποδεχτεί το αίτημα των Βρυξελλών να πληρώσει επιπλέον 1,7 δισ. λίρες.

www.theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σκεπτικιστης avatar
  σκεπτικιστης 03/11/2014 21:11:48

  Αν πληγεί η ελευθερία μετακίνησης εργαζομένων, είναι βέβαιο ότι θα υπονομευτεί και η ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίου. Και ποιο λόγο θα έχουν οι φτωχότερες χώρες να εισάγουν αδασμολόγητα βιομηχανικά προϊόντα, αν οι δικοί τους εργάτες δεν γίνονται δεκτοί στις βιομηχανικές χώρες; Και, στο τέλος, αντίο ΕΕ. Βέβαια οι Βρετανοί το εύχονται αυτό, αφού δεν είναι οι ηγέτες της. Οι Γερμανοί όμως , κάνουν ό τι μπορούν να τη διαλύσουν με άλλους τρόπους (για την ακρίβεια να την ποδηγετήσουν, αν και δεν είναι η μεγάλη δύναμη της Ευρώπης . Η μεγάλη δύναμη είναι οι ΗΠΑ).

  • Δημήτρης Κ. avatar
   Δημήτρης Κ. @ σκεπτικιστης 03/11/2014 22:57:37

   Τελικά, αν και δεν τό ήθελαν, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να βγάλουν τη Γερμανία εκτός ΕΕ, αφού είναι προφανές οτι οι πολιτικοί της δεν την κυβερνούν πλέον αλλά είναι υποχείρια των τραπεζιτών. Ο Κάμερον με αυτά που σκαρφίζεται σπρώχνει την Γερμανία στην έξοδο. Αλλωστε αυτόν τον κυνηγάει πλέον ο Φάρατζ...

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 03/11/2014 23:17:46

  Είναι απίστευτο το πόσο έχει προχωρήσει η ισχύς της Γερμανίας, που φτάνει σε σημείο να υπαγορεύει τρόπους δράσης στη νικήτρια του Β΄ ΠΠ Αγγλία. Τυπικά είναι μεν σωστό αυτό που λέει η Μέρκελ, όμως ο τρόπος που το λέει είναι τουλάχιστον άκομψος και ταπεινωτικός για τον αποδέκτη του λόγου της. Δεν υπήρχε περίπτωση να μιλήσει έτσι Γερμανός ηγέτης στον Άγγλο 20 χρόνια πριν. Που φαίνονται, και είναι, τόσο πολύ μακριά!

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Διογένης 04/11/2014 17:22:29

   Δεν έχω υποστηρίξει ποτέ την μέρκελ εδώ μέσα, αλλά ο τρόπος της είναι άκομψος γιατί οι άγγλοι φαλτσάρουν του κερατά.
   Η ελεύθερη μετακίνηση είναι βασικη αρχή της ΕΕ. Αν δεν αποδέχονται έστω αυτό δεν έχουν θέση μέσα στην ΕΕ. Η στάση της Αγγλίας δείχνει περιφρόνηση και χλευασμό για τους υπόλοιπους ευρωπαίους που δεν βρίσκονται σε πολύ χειρότερη μοιρα απότι οι βρετανοί. Ποιος του είπε του κάμερον ακταρχήν ότι δεν υπάρχουν βρατανοί μετανάστες και πάροικοι στις άλλες ευρωπαικές χώρες; Στην Ελλάδα ζουν 15.000 άγγλοι ενώ μόλις 35.000 έλληνες στην αγγλία, μία χώρα 60 εκ. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρα υποδοχής ζουν περισσότεροι άγγλοι εδώ. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπου υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άγγλοι απότι στην ελλάδα. Εμείς στην ελλάδα, στην ιταλία κτλ δυσανασχετούμε γιατί δεχόμαστε δεκάδες χιλιάδες εξαθλιομένους τριτοκοσμικούς με αρώστιες που έχουν εξαφανιστεί από την ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Και βάσει δουβλίνου δεν μπορούμε να τους μοιραστούμε με την υπόλοιπη ευρώπη εύκολα. Οι άγγλοι δεν μπορούν να δεχτούν ούτε ιταλούς, γερμανούς κτλ? Πολύ τον σήκωσαν τον αμανέ

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Άπαντα Επιστάμενος 04/11/2014 20:55:51

    Άψογος! Το σωστό, σωστό!

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 03/11/2014 23:33:09

  Μα με την πρόταση Κάμερον διαφωνούν οι ριζικά οι Βρετανοί Εργατικοί και έχουν δηλώσει ότι ακόμη και άν γίνει αποδεκτή στην ΕΕ, άν αναλάβουν αυτοί την κυβέρνηση στο ΗΒ θα την καταργήσουν ουτως ή άλλως... Οπότε τι νόημα έχει όλη αυτη η ιστορία; Ένας διαγκωνισμός Κάμετον-Φάρατζ είναι, για ψήφους. Καληνύχτα Ντέηβιντ...

 4. George N avatar
  George N 03/11/2014 23:42:02

  Ένα ακόμα δημοψήφισμα μένει, αυτήν την φορά για την ανεξαρτησία του ΗΒ. Και θα επικρατήσει το ΝΑΙ.

 5. alex avatar
  alex 04/11/2014 19:10:42

  Στο καλο και να μας γραφουν,με την Λιρα για κανενα μηνα τους βλεπω να επιζουν,εκτος Ευρωπης

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 04/11/2014 20:54:33

  Προσωπικά θα χαιρόμουν πολύ να είναι εκτός ΕΕ οριστικά η Μ.Β. και να είμαστε μέσα εμείς και χωρίς το ΔΝΤ στο σβέρκο μας. Θα ήταν η εκδίκηση της Ιστορίας για τα κακά που μας έχουν κάνει οι σοβινιστές Βρετανοί από προ του 1821 έως σήμερα με την προκλητική τους στάση στο θέμα Κύπρου-Τουρκίας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.