#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/09/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Guardian: «Σκλάβοι» ετοιμάζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο ΚατάρΗ κακοποίηση και η εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων που προετοιμάζουν το Μουντιάλ του 2022 είναι καθημερινό φαινόμενο, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει ο Guardian. Δεκάδες εργάτες μετανάστες από το Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στο Κατάρ και χιλιάδες άλλοι υπομένουν φρικτές παραβιάσεις των δικαιωμάτων εργασίας, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προετοιμασίες του Κατάρ προκειμένου να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αυτό το καλοκαίρι, σχεδόν ένας Νεπαλέζος εργαζόμενος έχανε τη ζωή του κάθε μέρα στο Κατάρ, πολλοί εκ των οποίων νεαροί άνδρες που έπαθαν αιφνίδια καρδιακή προσβολή. Η έρευνα της εφημερίδας βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι χιλιάδες Νεπαλέζοι ανέχονται συνθήκες σύγχρονης δουλείας, όπως τις όρισε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Η έρευνα παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία της καταναγκαστικής εργασίας σε ένα τεράστιο έργο υποδομής για το Μουντιάλ, αναφέρει ότι κάποιοι εργάτες δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι οι εργοδότες κατάσχουν διαβατήρια και αρνούνται να εκδώσουν δελτία ταυτότητας. Κάποιοι λένε ότι τους έχει απαγορευθεί η ελεύθερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέσα στη ζέστη της ερήμου και περίπου 30 Νεπαλέζοι κατέφυγαν στην πρεσβεία τους στη Ντόχα για να ξεφύγουν από τις βίαιες συνθήκες εργασίας τους.

Εν ολίγοις, η συνολική εικόνα είναι ότι ένα από τα πλουσιότερα έθνη εκμεταλλεύεται μία από τις φτωχότερες χώρες, προκειμένου να ετοιμάσει την πιο δημοφιλή αθλητική διοργάνωση του κόσμου. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που η πρέσβης του Νεπάλ στο Κατάρ Μάγια Κουμάρι Σάραμ, χαρακτήρισε το εμιράτο «ανοιχτή φυλακή». Το όργανο που έχει αναλάβει την διοργάνωση των αγώνων σχολίασε ότι τα έργα που σχετίζονται άμεσα με το Μουντιάλ δεν έχουν αρχίσει ακόμα, παρόλα αυτά θα εξετάσουν τις κατηγορίες.

Το Κατάρ έχει το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών εργαζομένων σε σχέση με τον πληθυσμό του, στον κόσμο: πάνω από το 90 % του εργατικού δυναμικού είναι μετανάστες και η χώρα αναμένεται να προσλάβει μέχρι και 1,5 εκατομμύρια εργάτες για την κατασκευή γηπέδων, δρόμων, λιμανιών και ξενοδοχείων που απαιτούνται για το Κύπελλο. Οι Νεπαλέζοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 % των μεταναστών εργατών στο Κατάρ. Περισσότεροι από 100.000 Νεπαλέζοι έφυγαν για το εμιράτο μόνο πέρυσι.
Το σκοτεινό σύστημα όσων μεσολαβούν για τις προσλήψεις και των εργολάβων στο Κατάρ αφήνει τους εργάτες ευάλωτους στην εκμετάλλευση. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το Κατάρ θα δαπανήσει 100 δις δολάρια σε έργα υποδομής για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

theguardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 26/09/2013 17:48:53

  Σώωωωωπα!! Επίσης άμα λάχει χρηματοδοτούν φανατικούς ισλαμιστές που σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό στη Συρία... Μαζί με τα "καλά" ΗΑΕ και την επίσης "καλή" και... σύμμαχο Σαουδική Αραβία...

 2. Zame avatar
  Zame 26/09/2013 20:00:57

  χμ..όπως αρμόζει δηλαδη..?
  αφού αναδεικνύεται & το αναβαθμισμένο "δημοφιλέστερο"σπορ" του "αδηφάγου οικονομικου κόσμου"
  ..προς περεταίρω προώθηση του..?
  Τα αδιαμφισβήτητα & καλύτερα εύσημα στην έρευνα της εφημερίδας..
  πού έστω μόνον περισυλλογή φτάνει που προκαλεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.