#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2012 12:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Guardian: Οι Ρώσοι εξοπλίζουν το καθεστώς Άσαντ

[caption id="attachment_197027" align="alignnone" width="575" caption="The Buk-M2 air defence missile system. Photograph: Mikhail Metzel/AP"][/caption]

Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία αποτελεί πρόκληση για την παρέμβαση της οποίας ηγούνται οι Αμερικάνοι. Τα ρωσικά εξοπλιστικά συστήματα επανδρώνουν ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας της Συρίας - κάτι που θα έκανε ακόμα πιο πολύπλοκη μελλοντική παρέμβαση, γράφει ο Guardian.

Υπάρχει νέος εξοπλισμός σε συστήματα εδάφους-αέρος και αναβαθμίσεις παλαιών συστημάτων, που η Μόσχα έχει προμηθεύσει στο καθεστώς Άσαντ της Συρίας, από την αρχή της εξέγερσης πριν 21 μήνες. Το βάθος και η πολυπλοκότητα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας σημαίνει ότι οποιαδήποτε άμεση δυτική εκστρατεία για τη στήριξη της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή με τη μορφή της αεροπορικής επίθεσης εναντίον της ηγεσίας, θα είναι δαπανηρή, χρονοβόρα και επικίνδυνη. Η δυνατότητα των ρωσικών στρατιωτικών απωλειών σε μια τέτοια εκστρατεία θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες γεωπολιτικές συνέπειες.
Εν τω μεταξύ, οι καθημερινές αγριότητες πιέζουν τις δυτικές κυβερνήσεις να δράσουν. Μια αεροπορική επίθεση της συριακής κυβέρνησης κοντά στην Χάμα την Κυριακή σκότωσε δεκάδες αμάχους που περίμεναν να αγοράσουν ψωμί, σύμφωνα με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ερασιτεχνικό βίντεο από τη Χαλφάγια έδειξε παραμορφωμένα ανθρώπινα σώματα, διάσπαρτα κατά μήκος ενός δρόμου. Η Human Rights Watch είχε κατηγορήσει στο παρελθόν το καθεστώς ότι στοχεύει αρτοποιεία. Η ομάδα προειδοποίησε το καθεστώς Άσαντ ότι ο στοχευμένος βομβαρδισμός αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Ωστόσο, αγνοώντας ένα ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το διεθνές ποινικό δικαστήριο δεν είχε την εντολή να διερευνήσει τις αγριότητες που διαπράχθηκαν από τις δύο πλευρές. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι ο αριθμός των νεκρών από την αρχή της σύγκρουσης έχει ξεπεράσει τους 40.000 και συνεχώς αυξάνεται.
Τούρκοι αξιωματούχοι, οι οποίοι προέβλεψαν με ακρίβεια ότι το συριακό καθεστώς θα χρησιμοποιήσει πυραύλους Scud, αφού καταρρίφθηκαν αρκετά πολεμικά αεροσκάφη από τους αντάρτες, θεωρούν επίσης ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει σκεφθεί πολύ σοβαρά δύο φορές να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα όπως το σαρίν, το αέριο που δρα στο νευρικό σύστημα: πρώτα μετά τη βομβιστική επίθεση στα αρχηγεία του καθεστώτος στη Δαμασκό τον Ιούλιο, η οποία σκότωσε τον γαμπρό του  προέδρου Assef Shawkat, και στη συνέχεια τον περασμένο μήνα, όταν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σημείωσαν σημαντικές νίκες.
Οι Τούρκοι και Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο Άσαντ βλέπει τα χημικά όπλα ως ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση της βίας, και όχι σαν ένα παιχνίδι ορίων που θα έληγε το καθεστώς του. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Τουρκία έχουν προειδοποιήσει τη Συρία ότι η χρήση των όπλων αυτών θα προκαλέσει στρατιωτικά αντίποινα. Αλλά κάθε τέτοια απάντηση θα είναι γεμάτη δυσκολίες.
Οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον αποθηκών χημικών όπλων θα διαλύσουν δυνητικά τα θανατηφόρα αέρια σε μία αχανή περιοχή, προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή. Οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές ειδικές δυνάμεις έχουν εκπαιδευτεί για να καταλάβουν τις αεροπορικές βάσεις όπου φυλάσσονται οι κεφαλές, αλλά δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Θα ήταν φυσικά αδύνατο να πετάξουν τις εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές έξω από τη χώρα, ενώ θα χρειαζόταν χιλιάδες στρατιώτες για τη φύλαξη του οπλοστασίου. Εν τω μεταξύ, οι δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν στόχος των ισλαμιστικών ομάδων που μάχονται την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση εναντίον στόχων του καθεστώς, ως απάντηση στην χρήση χημικών όπλων, ή οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν οι περαιτέρω βομβαρδισμοί των στρατοπέδων προσφύγων, θα απαιτούσε την καταστολή των τρομερών αμυντικών συστημάτων της Συρίας. Αυτά έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά από τις ισραηλινές επιθέσεις σε μια υποτιθέμενη πυρηνική εγκατάσταση στο Αλ Κιμπάρ το 2007 και μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Συρία, το Μάρτιο του 2011.
Οι αναβαθμίσεις παρέχονται από τη Μόσχα, η οποία θεωρεί ότι είναι ένα προπύργιο έναντι των καθεστώτων που επιβάλει η Δύση και η προστασία μιας μακροχρόνιας επένδυσης στη Συρία. Η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό σύστημα υποκλοπών της  Ρωσίας εκτός του εδάφους της, στη Λατάκια, και το πάτημά του στη Μεσόγειο, μια μικρή ναυτική βάση στο Ταρτούς.
Ρώσοι αξιωματούχοι ασφάλειας και άμυνας, οι οποίοι είναι εμφανώς απρόθυμοι να σχολιάσουν δημοσίως τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι παρέχουν βοήθεια στο καθεστώς Άσαντ. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο επικεφαλής της ρωσικής αεράμυνας επί εδάφους, Υποστράτηγος Αλέξανδρος Λεόνοφ, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy: «Η αεράμυνα της Συρίας δεν είναι της πλάκας. Ως εκ τούτου, κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ σοβαρή εναέρια δύναμη εναντίον της».
Αυτό το «δεν είναι της πλάκας» σύστημα αεράμυνας  αποτελείται από δύο τμήματα και περίπου 50.000 στρατιώτες – διπλάσιος αριθμός από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι - με χιλιάδες αντιαεροπορικά όπλα και περισσότερες από 130 αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων. Σύμφωνα με τον Jeremy Binnie, αρχισυντάκτη του Jane's Terrorism and Security Monitor, πρόσφατες ρωσικές παραλαβές περιλαμβάνουν πυραυλικά συστήματα και ραντάρ Buk-M2 και Pantsyr-S1 (γνωστά στο ΝΑΤΟ ως SA-22). Οι αναφορές για την αποστολή ενός σύγχρονου, μεγάλου βεληνεκούς S-300 δεν έχουν επιβεβαιωθεί και οι συριακές ένοπλες δυνάμεις δεν έδειξαν κανένα S-300 σε επίθεση του τρέχοντος έτους. Είναι πιθανόν να έχουν παραδοθεί αλλά να μην είναι ακόμη σε λειτουργία.
Ο Guy Ben-Ari, ένας ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, είπε: «Δεν πουλάνε μόνο τον εξοπλισμό. Μπορούν επίσης να εκπαιδεύσουν πληρώματα.  Μερικές φορές δεν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν αυτά τα συστήματα, όπως συμβαίνει και στη Συρία». Πηγές εξοικειωμένες με τη σχέση Μόσχας-Δαμασκού επιβεβαίωσαν την παρουσία πληρωμάτων ρωσικής αεράμυνας στο εσωτερικό της Συρίας. Η ανάπτυξή τους θα ληφθεί υπόψιν όταν αρχίζουν να σκέφτονται τα δυτικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, είπαν.
Ένα τέτοιο πυκνό, πολυεπίπεδο και επικαλυμμένο σύστημα αεράμυνας θα απαιτούσε μια τεράστια αεροπορική εκστρατεία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από χιλιάδες κατευθυνόμενα βλήματα ακριβείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και άλλοι αμερικανοί σύμμαχοι στην Ευρώπη χρησιμοποίησαν τα αποθέματά τους από τέτοια όπλα στη Λιβύη και παρόλο που λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, υπήρξαν ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα προ-Λιβύης επίπεδα.
«Γνωρίζουμε ότι λίγο πολύ χρησιμοποιήθηκαν αρκετά τέτοια όπλα στη Λιβύη. Δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών με τους οποίους οι Ευρωπαίοι λειτουργούν, και σε μια εποχή όπου κάθε ευρώ που δαπανάται για την άμυνα ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι δύσκολο να ξαναμαζευτεί στοκ σε αυτά τα  πράγματα» δήλωσε ο Ben-Ari. «Και δεν θα είναι αρκετά όσα υπήρχαν στη Λιβύη. Θα χρειαστούν πολύ περισσότερο για τη Συρία».
Μια αεροπορική εκστρατεία ενάντια στη Συρία θα απαιτούσε επίσης αεροσκάφη stealth και πολύ εξοπλισμό μυστικών υπηρεσιών, δορυφορικές εικόνες και εναέριες αναγνωρίσεις, όλες εκ των οποίων είναι αμερικανικές σπεσιαλιτέ. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ουάσιγκτον δεν θα είναι σε θέση να «οδηγήσει παρασκηνιακά», όπως έκανε στη Λιβύη.
Η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν μέχρι στιγμής εξαιρετικά δύσπιστη στο αν θα πρέπει να μπλεχτεί σε έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κυρίως γνωρίζοντας ότι η μακροχρόνια ιρανική πυρηνική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει μια σύγκρουση στον Κόλπο, ανά πάσα στιγμή. Με την παραίτηση του διευθυντή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους τον περασμένο μήνα, η διοίκηση έχασε αναμφισβήτητα έναν ισχυρό συνήγορο της παρέμβασης στη Συρία.
Ο Τζον Κέρι, ο νέος υπουργός Άμυνας, τάχθηκε υπέρ μιας μεγαλύτερης υποστήριξης στους αντάρτες, αλλά δεν ανέφερε άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ. Τα ισχυρά αμυντικά συστήματα της Συρίας, σε συνδυασμό με τη συνεργασία της Δαμασκού με τη Μόσχα και τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, θα βοηθήσουν στην εξήγηση του γιατί μια καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ παρέμβαση – που προέβλεψαν πριν από ένα χρόνο τόσο υποστηρικτές όσο και αντίπαλοί της- δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί και γιατί δεν υπάρχει διάθεση για μια τέτοια κίνηση στην Ουάσιγκτον και στις περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες, με εξαίρεση μια σημαντική, επαληθεύσιμη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 24/12/2012 12:31:19

  Αυτοί οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ (που πρόσφατα πήρε και νόμπελ ειρήνης), είναι καλοί άνθρωποι; Μόλις νικήσουν τον κακό Άσαντ, θα φτιάξουν μια δημοκρατία όπου όλα θα είναι ρόδινα; Γιατί εγώ άλλα έχω ακούσει. Ότι διώχνουν Χριστιανούς από τα σπίτια τους, και αν αυτοί δεν δεχτούν τους σκοτώνουν, ότι θέλουν την Σαρία σαν τον κύριο νόμο του κράτους και άλλα τέτοια. Αυτά, μωρέ, που γίνονται και τώρα στην δημοκρατική Αίγυπτο (αφού ο κακός δικτάτορας Μουμπάρακ έφυγε)...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γιώργος 24/12/2012 13:12:45

   Έτσι είναι αδελφέ αλλά βλέπεις η παγκοσμιοποίηση στα ΜΜΕ επιβάλλει στα μέσα των δυτικών χωρών να μεταδίδει ακριβώς ότι και όπως τα μεταδίδουν τα BBC και CNN...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Γιώργος 24/12/2012 13:24:09

   Το ότι διώχνουν Χριστιανούς δεν κάνει άγιο τον Ασαντ.Και απο την άλλη ο Ρώσος κάνει τα παιχνίδια του,θεμιτό,αλλά μόλις προχθές τον ''αδειασε'' ο Βλαδίμηρος στην συνέντευξη τύπου.

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Μεγάλες στιγμές 24/12/2012 15:30:53

    Μα δεν είπε κανείς ότι ο Άσαντ είναι άγιος. Κανείς δεν είναι. Αλλά εδώ μας τον προβάλλουν σαν το απόλυτο κακό!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Μεγάλες στιγμές 24/12/2012 19:13:59

    Το θέμα δεν είναι ποιος είναι ο Άγιος εδώ. Το θέμα είναι πως κάποιοι το παίζουν ακόμα και θεοί και καθορίζουν τη μοίρα κρατών και λαών με χρηματοδότηση επαναστάσεων μέσω μισθοφόρρων τρομοκρατών ακόμη και Ταλιμπάν που σφάζουν χριστιανούς και που υποτίθεται έριξαν τους δίδυμους πύργους στη Ν.Υ. Η Ύβρις είναι δική τους όπως και η Νέμεσις που τους έρχεται...

 2. sunra1 avatar
  sunra1 24/12/2012 13:18:40

  Αρα οι Ρώσοι δεν έχουν γίνει εντελώς σφουγγοκωλάριοι της Δύσης, παρ' ότι δεν τόλμησαν να στηρίξουν τελικά την Κύπρο και την άφησαν στα νύχια των Μπάνκστερς. Εκτός αν είναι συνενοημένοι για να πουλάνε και οι δύο τα όπλα τους στους Σύριους και να σφάζονται αυτοί μεταξύ τους για να κερδίζουν οι μεγάλοι κι απ' τις δύο πλευρές...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ sunra1 24/12/2012 15:38:21

   Στην Ρωσία επικρατεί ο νόμος του εθνικού συμφεροντος.Μόνο με αυτό το κριτήριο πλέον κινείται το κράτος.Απλώς ενοχλεί πολλούς γιατί είναι ντυμένο με τον μανδύα του μιλιταρισμού.
   Και δεν το λεω με αρνητική ερμηνεία..

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Μεγάλες στιγμές 24/12/2012 19:14:25

    Σωστό!

 3. Bob ο μάστορας avatar
  Bob ο μάστορας 25/12/2012 13:05:33

  Σύμφωνα με το debka, οι Ρώσσοι ανέπτυξαν ταυτόχρονα με τους patriot στην Τουρκία, 24 συστοιχίες Iskander (h++p://en.wikipedia.org/wiki/9K720_Iskander), ότι πιο σύγχρονο στους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

  Τα χαρακτηριστικά τους (7 μαχ, ΗΜ παλμός, 4.5 τόνοι γόμωση, 500 km εμβέλεια, 4 m ακρίβεια, δεν αναχαιτίζονται) και η στόχευση (αμερικάνικοι στόχοι σε Ιορδανία, Τουρκία, Ισραήλ) φέρνουν κρύο ιδρώτα στους δημοκράτες δυτικούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν άρον άρον να αλλάξουν το ρεπερτόριο από σκληρό ροκ σε νοσταλγική μπαλάντα και να θυμηθούν τη διπλωματία. Απέσυραν μάλιστα και τα 2 αεροπλανοφόρα από τα συριακά ύδατα, στενοχωρόντας και το φίλο μας το βεζύρη...

  Η αρκούδα λιμάρει τα νύχια της...

  • Γιαννης avatar
   Γιαννης @ Bob ο μάστορας 26/12/2012 12:59:03

   Και ευτυχως που "η αρκουδα" επανερχεται σιγα αλλα στεθερα στην παγκοσμια πολιτικη αρενα, διοτι η μονοκρατορια των αγγλοσαξωνων πολλα δεινα συσωρευσε. Η αποτομη αυξηση των αντικαθεστωττικων μισθοφορων στη Συρια, με την υποστηριξη της Τουρκιας και τον δυτικο εξοπλισμο δεν μπορει να χαρακτηριστει σαν "εσωτερικη επανασταση" ουτε καν εμφυλιος. Εδω τεθηκε σε εφαρμογη το Αμερικανικο σχεδιο καταστροφης ενος ακομη κρατους του "Αξωνα του Κακου" του κρετινου G. W. Bush (τον θυμαστε πιστευω), που εξυπηρετει και τα σχεδια του Ισραηλ για επεκταση των οικισμων σε κλεμενα εδαφη των Παλαιστηνιων. Επεται το Ιραν. Το Ιρακ το κατεστρεψαν. Αυτη ειναι μακροπνοη πολιτικη, φιλοι. Να χτυπας οταν οι καταστασεις ειναι προσφορες. Καταστασεις και συγκυριες που εσυ δημιουργεις σταθερα σε βαθος χρονου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.