Goldman Sachs: Ο κόσμος πνίγεται στο χρέος
26/05/2015 15:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Goldman Sachs: Ο κόσμος πνίγεται στο χρέος

Ο κόσμος βυθίζεται κάτω από «τόνους» χρέους και η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού σημαίνει ότι η συσσώρευση χρέους των χωρών κινδυνεύει να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διαχείρισης Κεφαλαίων της Goldman Sachs. Ο Αντριου Γουίλσον, επικεφαλής για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε ότι η αυξανόμενη συσσώρευση του χρέους σε όλο τον κόσμο θέτει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία. «Υπάρχει πάρα πολύ χρέος και αυτό αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία. Κατά συνέπεια, υπάρχει σαφής ανάγκη για τη δημιουργία ανάπτυξης που θα απομακρύνει το χρέος, αλλά, καθώς τα δημογραφικά στοιχεία αλλάζουν, απαιτούνται νέοι τρόποι σκέψης σε επίπεδο πολιτικής για να γίνει αυτό» είπε. «Τα δημογραφικά στοιχεία στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας - είναι ένα σημαντικό ζήτημα και μας θέτουν το ζήτημα του πώς πρόκειται να πληρώσουμε το τεράστιο βάρος του χρέους. Με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, δεν διαθέτουμε πλέον τους νέους, εργαζόμενους πληθυσμούς που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός οικονομικού μοντέλου καθοδηγούμενου από το χρέος, με τον ίδιο τρόπο που το καταφέραμε στο παρελθόν».

Ο Γουίλσον χρησιμοποίησε την Ιαπωνία, όπου το ακαθάριστο δημόσιο χρέος έχει ανέβει πάνω 200% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ως ένα παράδειγμα όπου η γήρανση του πληθυσμού θα μπορούσε δημογραφικά να λειτουργήσει εναντίον τους. «Κάτι τέτοιο, προφανώς, δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα», είπε. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει επίσης προειδοποιήσει για την αυξανόμενη συσσώρευση χρέους της Ιαπωνίας. Το think-tank με έδρα το Παρίσι είπε ότι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πορεία εκτόξευσης άνω του 400 % μέχρι το 2040, εάν η κυβέρνηση δεν προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι η νομισματική τόνωση και η ισχυρότερη ανάπτυξη μόνο δεν θα είναι αρκετά για να βγάλουν την οικονομία από τις δύο δεκαετίας δυσφορίας. «Οι μελλοντικές προοπτικές της Ιαπωνίας εξαρτώνται από τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μακροπρόθεσμα. Με ένα έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξης του 8% του ΑΕΠ, ο λόγος του χρέους προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω σε άγνωστο σημείο», είπε. Άλλοι έχουν προειδοποιήσει κατ 'ιδίαν ότι το «βουνό» του χρέους της Ιαπωνίας δεν είναι βιώσιμο. «Το σημείο καμπής είναι όταν αρχίζει να έχει ένα έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», είπε ένας ανώτερος τραπεζίτης. «Όταν σταματήσουμε να έχουμε ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και χρειάζονται τα χρήματά μας για να επιβιώσουν, εμείς δεν πρόκειται να τους χορηγήσουμε δάνειο σε 30 ή 40 μονάδες βάσης».

Ο Γουίλσον είπε ότι δεν υπήρχε ελπίδα για χώρες με υψηλή δανειακή επιβάρυνση. «Η δημογραφική αλλαγή σημαίνει ότι θα πρέπει να εξετάσουμε πιο δημιουργικές πολιτικές, όσον αφορά θέματα όπως η μετανάστευση και η επέκταση του εργατικού δυναμικού, προκειμένου να βρούμε τρόπους για να πληρώσουμε το χρέος. Αυτό συμβαίνει στην Ιαπωνία, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να αυξάνει τη γυναικεία συμμετοχή στην αγορά εργασίας και να προσπαθεί να ενισχύσει τον πληθωρισμό».

Ο επικεφαλής της Goldman είπε επίσης ότι οι προειδοποιήσεις για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είχαν «υπερτονιστεί», ειδικά σε σχέση με την αγορά εταιρικών ομολόγων. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να αναμένονται εξάρσεις της μεταβλητότητας όταν η Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλής της JP Morgan και ο Τιμ Ανταμς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών, έχουν προειδοποιήσει ότι οι κανονισμοί που εισήχθησαν στον απόηχο της κρίσης του 2008 θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν τεράστια μεταβλητότητα στις αγορές. Ενώ ο Γουίλσον δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να κρίνουμε πόσο ρευστή ήταν η αγορά από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 60 δις ευρώ το μήνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρόσθεσε: «Θα πρέπει να περιμένουμε κάποια αύξηση της μεταβλητότητας - αλλά εγώ δεν το θεωρώ κάτι αρνητικό. Στην πραγματικότητα, θα το θεωρούσα ως επιστροφή σε έναν πιο φυσιολογικό κόσμο. Η μετακίνηση από ένα περιβάλλον όπου υπάρχει ένα τεράστιο ποσό από κυβερνητικές πολιτικές και πολιτικές της κεντρικής τράπεζας που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ασφάλεια και ρευστότητα και για τον περιορισμό της αστάθειας είναι ένα υγιές σημάδι, και όχι κάτι νοσηρό».

telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.