20/10/2009 14:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Gazprom: Τι εξυπηρετεί η δαιμονοποίηση μας από την Ε.Ε.

Προβληματίζει τη Gazprom η προβλεπόμενη εκτόπιση του φυσικού αερίου από το ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του τμήματος Συμβάσεων και Διαμόρφωσης Τιμών της Gazprom Export, στο 4ο Παγκόσμιο Φόρουμ για Ρυθμιστικά Θέματα στην Ενέργεια, που διεξάγεται στην Αθήνα, από 18 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.

«Σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γαιάνθρακες, το φυσικό αέριο είναι η φθηνότερη τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε ο κ. Κόμλεφ.

Το στέλεχος της Gazprom Export προέβη, παράλληλα, στην εκτίμηση ότι η δαιμονοποίηση της Ρωσίας ως αναξιόπιστο ενεργειακό προμηθευτή της Ευρώπης εξυπηρετεί σκοπούς διαχείρισης εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Κόμλεφ παρότρυνε, τέλος, την ΕΕ και τη Ρωσία να αναγνωρίσουν την ύπαρξη της ενεργειακής αλληλεξάρτησής τους και να την εξελίξουν.

Στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων και τις προοπτικές στον τομέα της εξόρυξης μη συμβατικού φυσικού αερίου (σχιστολιθικού αερίου, μεθανίου από κοιτάσματα γαιανθράκων, κλπ.) στην Ευρώπη, εστίασε η κ. Μπεάτε Ράαμπε, διευθύντρια ευρωπαϊκών υποθέσεων στη Διεθνή Ενωση Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (OGP).

Η κ. Ράαμπε υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της OGP, η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι επαρκής για την κάλυψη σε ποσοστό 32% των αναγκών μέχρι το 2030. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι ευοίωνες οι προοπτικές σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Αρκτική, με τα εκτιμούμενα αποθέματα στη Γροιλανδία να ανέρχονται σε 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της αμερικανικής εταιρίας ενεργειακών συμβούλων Cambridge Energy Research Associates (CERA) κ. Σάιμον Μπλέικι επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου απαιτούν μια επανεκτίμηση του ρόλου των ρυθμιστικών αρχών, στην κατεύθυνση της υπέρβασης των εθνικών πλαισίων.

Η δραματική αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως αυτή καταδεικνύεται από την αύξηση - αλλά και την αυξητική τάση που διαπιστώνεται - του στόλου των ειδικών δεξαμενοπλοίων για τη μεταφορά LNG, ανατρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μπλέικι, τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Ο διευθυντής της CERA τόνισε, παράλληλα, ότι η «επανάσταση» στο μη συμβατικό φυσικό αέριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόρεια Αμερική, ανοίγει μια νέα βάση πόρων για τη βιομηχανία φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.