#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/04/2013 11:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Frankfurter Zeitung: «Ελαττωματικό κατασκεύασμα» η τρόικαΓια «αμερικανοποίηση» της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη κάνει λόγο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Zeitung. Ο συντάκτης του άρθρου Πάτρικ Βέλτερ χαρακτηρίζει την τρόικα «ελαττωματικό κατασκεύασμα», υποστηρίζοντας πως μέσω αυτής το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβάλει στην αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της ευρωζώνης κυβερνιέται ή συγκυβερνιέται από ένα τρίτο, το οποίο αποκαλείται τρόικα και είναι παιδί της κρίσης χρέους στην Ελλάδα». Τρία χρόνια μετά την αρχή της κρίσης η τρόικα έχει εισβάλει και σε άλλες χώρες, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, ενώ το ΔΝΤ αναμιγνύεται και στην Ισπανία. Με τη συμμετοχή των ταμείων στην τρόικα, για πρώτη φορά τρίτες χώρες άρχισαν να έχουν άμεση επιρροή στην πολιτική σε τμήματα της ευρωζώνης. Μπορεί μεν η ανάμιξη του ΔΝΤ σε οικονομικές κρίσης να είναι αναπόφευκτη, ωστόσο θα επισφραγίσει για πολλά χρόνια το σύνολο ης Νομισματικής Ένωσης.

Ως μέτοχος της τρόικας, το ΔΝΤ εξάγει το σκεπτικό του στην Ευρώπη, το οποίο προσανατολίζεται στη ζήτηση. Άλλα είχαν υποσχεθεί στους Γερμανούς όμως, όταν σπρώχθηκαν να ενταχθούν στο ευρώ.  Εξ' αρχής η τρόικα ήταν ένα «ελαττωματικό κατασκεύασμα». Η ΕΚΤ δεν έχει τίποτα κοινό με την τρόικα, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνη για την πολιτική κυκλοφορίας του χρήματος. Για την ανάμιξή της στην οικονομική πολιτική δεν έχει νομιμοποίηση και κάθε ανάμιξή της έρχεται σε αντίθεση με την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Στην περίπτωση της Κύπρου ο δανεισμός της χώρας συνδυάστηκε με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αναφέρει το άρθρο.

Η πολιτική κυκλοφορίας του χρήματος γίνεται μοχλός, για να αναγκαστούν κάποιες χώρες να προβούν σε μεταρρυθμίσεις. Με αυτή την ενέργεια η πολιτική αυτή απώλεσε την αθωότητά της. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ με την συμμετοχή του στην τρόικα εισήλθε σε έναν άγνωστο για αυτό χώρο. Όταν ένα κράτος ταλανίζεται από οικονομική κρίση, τότε το ΔΝΤ έχει απέναντί του στην διαπραγμάτευση την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Στην ευρωζώνη όμως το ΔΝΤ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις χώρες κρίσης, αλλά και τους συντρόφους από την τρόικα. Ακόμα και εάν το ήθελε, δεν μπορεί να συστήσει σκληρή γραμμή, όπως έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη, επειδή πρέπει να έχει μια γραμμή σύμπλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Μετά από πολλά χρόνια θα αποδειχθεί εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ στην κρίση της ευρωζώνης έχει βοηθήσει πραγματικά. Πρώτα πρέπει να λήξει η κρίση χρέους. Κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης υπήρξαν προβλήματα στους κόλπους της τρόικας, δεδομένου ότι το ΔΝΤ πέρασε τη δική του γραμμή, δηλαδή το κεϋνσιανό μοντέλο σκέψης, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον προσανατολισμό της Γερμανίας για σταθεροποίηση της οικονομίας. Έτσι το ΔΝΤ συμβάλλει στην αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Στις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και για την Κύπρο υπήρξε μεγάλη διχογνωμία στην τρόικα, επειδή το ΔΝΤ επεδίωκε περισσότερο ρεαλισμό όσον αφορά την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, απ' ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΔΝΤ πιέζει ακόμα πιο πολύ, επειδή στο Διευθυντήριο αυξάνεται η δυσαρέσκεια όσον αφορά τη διάσωση του Ευρώ. Οι χώρες που βρίσκονται σήμερα στο μεταίχμιο της οικονομικής ανάπτυξης υποπτεύονται μια ειδική μεταχείριση της Ευρώπης. «Όσο λοιπόν συνεχίζει η κρίση του Ευρώ, άλλο τόσο το ΔΝΤ παίζει με την υστεροφημία του. Κατά ειρωνικό τρόπο έδεσε τα χέρια του με τη συμμετοχή του στην Τρόικα, από την άλλη πλευρά όμως απέκτησε επιρροή μεγαλύτερη από τις δυνατότητές του».

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/kommentar-die-fehlkonstruktion-der-troika-12136549.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 05/04/2013 12:31:03

  Η σοβαρή δεξιά εφημερίδα της Φραγκφούρτης λέει στους Γερμανούς πολίτες ότι ο "κακός" Κέυνς φταίει για την μη σταθεροποίηση στην Ευρώπη...
  Ε ρε Ο' Μπάμιας και Άγιος Μπερνάνκιος και η Αγία Τριάδα Κρούγκμαν-Στίγκλιτς-Ρουμπίνι σε συσκευασία του ενός που τους χρειάζεται !
  Μήπως ήρθε ο καιρός να σκεφθούν άν θα στέλουν μαζί και τους marines, με 1 -2 αεροπλανοφόρα και 2 - 3 σμηναρχίες Stealth; Παραπάνω δεν χρειάζεται.
  Είμαι σίγουρος ότι στις ακτές της Βόρειας θάλασσας θα τους περιμένουμε πάρα πολλοί με Αμερικανικές σημαίες. Παρέα με εξέχοντες Γερμανούς, από Χέλμουτ Σμίτ και Χάμπερμας μέχρι Γιούργκεν Τρίττιν και Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
  Ιστορικά έχει γίνει μόνιμο: Πάντα μετά τις βλακείες στην Ευρώπη, έρχονται οι Γιάνκηδες και μας σώζουν.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Uncle Stgm 05/04/2013 18:38:07

   Αχ μακάρι να εφαρμόσουμε κεϋνσιανή πολιτική!!! Στην Ελλάδα ειδικά 2008 και 2009 που αυξήθηκαν τα πρωτογενή ελλείμματα σε βαθμό παγκοσμίου ρεκόρ και το κράτος ενίσχυε τη ζήτηση, αλλά μα τον Άγιο John Maynard και η ανεργία αυξήθηκε και ύφεση! Απορώ πώς έγινε αυτό; Θα μου το αναλύσει η κεϋνσιανή-μαρξίστρια(!) Sahra Wagenknecht... Τέλος μακάρι να γίνουμε ΗΠΑ τα συνολικά ονομαστικά ελλειμματάκια του προϋπολογισμού μας να είναι 1,1 τρις δολάρια, η Fed να εκτιμά ότι στα τέλη του 2013 θα έχουμε 20,6 τρις χρέος (γύρω στο 117% του ΑΕΠ, έλα μωρέ και τι να λέει), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας να οργιάζει ελλειμματικά, ο Όσιος Bernanke να κατηγορείται ότι με την ποσοτική χαλάρωση ετοιμάζεται η αμερικάνικη ''οικονομία'' να σκάσει από την υπερβολική μόχλευση,να έχουν καταρρεύσει εκατοντάδες περιφερειακές τράπεζες, η ανταγωνιστικότητα να κατρακυλαέι 2 θέσεις ενώ οι μερκελιστές ανεβαίνουν (Ολλανδία+2 θέσεις,Αυστρία+3,η μνημονιακή Ιρλανδία+2, η Φινλανδία+1,Ιταλία+1 κλπ) και παρόλα αυτά η αμερικάνικη ''οικονομία'' να μένει στάσιμη και όλα αυτά για να έχει δουλειά ο Bob,η Jessica και η Lucy στο μαγαζί του John στο Boise του Idaho και να πουλάνε κινέζικα και γερμανικά εισαγόμενα στη Katy και τον Sam που ο γιος τους υπηρετεί σε αεροπλανοφόρο...Αχ John Maynard μετά το θάνατό σου 2 μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις γνώρισε ο πλανήτης! Η μία τη δεκαετία του 70' κατέρριψε πλήρως τη θεωρία σου περί κυκλικών οικονομικών φαινομένων (κακούργε στασιμοπληθωρισμέ!!) και η δεύτερη βρήκε τα πολυαγαπημένα σου κράτη υπερχρεωμένα καθώς ενίσχυαν τόσα χρόνια τη ζήτηση όπως εσύ μας πρότεινες μεγάλε δάσκαλε. Δε ζητώ μαντικές ικανότητες από εσένα δάσκαλε JMK, αυτές τις έχει μόνο ο Oscar συνοδοιπόρος της Sahra,που αποχώρησε από το SPD για την ''agenda 2010'' και πήγε στο Die Linke, από τότε η ελαφρώς εμπορικά ελλειμματική Γερμανία έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια εξαγωγών αν και ο Oscar το 2003 ζήταγε τις δικές σου μαγικές λύσεις τόνωσης της ζήτησης για να πάρει μπρος η γερμανική οικονομία και κατηγορούσε την agenda ως αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη, αλλά σε πρόδωσε ο Jurgen Trittin και στήριξε την agenda...Αλλά θα διαψευσθεί στο μέλλον και αυτός όπως ο Nouriel και ο Paul καθημερινά...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Συριζαλβανία του Χότζα 06/04/2013 12:13:19

    Αγαπητέ Χότζα της Σχολής της Βιέννης (για να μη πώ Chicago Χότζα), μπερδεύεις άσχετα πράγματα. Αρχιζω απο κάτω:
    1. Η Agenda των Σρέντερ - Φίσσερ - Τρίττιν ήταν κατεξοχήν Κευνσιανη - ανικυκλική πολιτική: Έβαλαν "τάπα" στη φούσκα στη φάση της ανάπτυξης, αμέσως μετά το 2000. Αντικυκλική πολιτική πρέπει να κάνεις ήδη στην άνοδο (με αυξήσεις φορολογίας και μείωση μισθών των ρετιρέ). Στην πτώση του κύκλου είναι πολύ αργά. Η σημερινή ευρωστία της Γερμανικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στην προηγηθείσα πολιτική Σρέντερ.
    2. Οι Linke ταλαντεύονται ανάμεσα σε μια Κευνσιανή πολιτική και στην πολιτική βίαιης απομόχλευσης (γενικευση του Κυπριακού παραδείγματος). Προς το παρόν, εκτός από την "κευνσιανή-μαρξίστρια" Ζάρα, συνιστώ ν΄απολαύσεις τον "μαρξιστή-κευνσιανό" Νούριελ στο Project Syndicate.
    3. Τα κατεξοχήν κράτη με Κευνσιανή πολιτική "ισχυρού κράτους - διορθωτή των κύκλων" είναι η πολυαγαπημένη σου (και μου) Φινλανδία, η Δανία και τα άλλα 2 σκανδιναβικά. Όχι μόνον δεν είναι υπερχρεωμένα, αλλά ξέρεις - χρέος κάτω απο 40 %. Είχαν και αυτά τις κυκλικές κρίσεις τους, αλλά λίγο μετά το 1990 - δεν συντονίσθηκαν με την Αγγλοσαξωνική bubble. Ξέρεις πώς ξεπέρασαν την κρίση...
    4. Η Αμερικανική οικονομία το 2012 έχει ανεργία 6 % και ρυθμό ΑΕΠ 2,6 %. Οι "φίλοι" σου τα βλέπουν αυτά και βγάζουν σπυριά. Από έκπληξη, δεν βγαίνει με τις θεωρίες τους.
    5. Για το αν είναι "αμαρτωλός" ο Άγιος (Μπερνάνκιος), την καλύτερη απάντηση έδωσε προκαταβολικά ο προκάτοχός του Αλαν Γκρίνσπαν, καταθέτοντας στο Κογκρέσσο για την νεοφιλελεύθερη φούσκα: "Αυτά που πιστεύαμε αποδείχθηκαν λανθασμένα"
    6. Κατακλείδα: Η φούσκα και η υπερμόχλευση (με τη στεγαστική "μητέρα όλων των φουσκών") ήταν μονεταριστικό-νεοφιλελεύθερο κατασκεύασμα. Αυτοί σκάσανε τις τράπεζες γεμίζοντάς τις αέρα και παλιόχαρτα. Το θέμα είναι πώς απομοχλεύεις. Άν εμπιστευθείς ως απομοχλευτή αυτόν που τρομπάριζε στη φούσκα (τον απορρυθμιστικό μονεταρισμό), είναι σαν να βάζεις τον διαρρήκτη να συνεφέρει τα οικονομικά σου. Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. Και άς κρατήσουμε μια ύστατη πισινή για τα δύσκολα: "Ο Μάρξ μπορεί να είχε δίκιο, ο καπιταλισμός να έχει μηχανισμό αυτοκαταστροφής" (Ρουμπίνι).

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Uncle Stgm 06/04/2013 12:22:33

     Φυσικά, οι Σκανδιναβοί για να έχουν “ισχυρά κράτη – διορθωτές των οικονομικών κύκλων” (έτσι τα αποκαλεί κάπου ο JMK), έχουν φορολογίες με συντελεστή 49 και 55 %. Αυτό τσούζει, έ;
     Σημειώνω βέβαια ότι τα εταιρικά κέρδη που μένουν μέσα επενδύονται, συνήθως τα φορολογούν με 0%. Τα διανεμόμενα όμως, στην κλίμακα φυσικών προσώπων.
     Σκανδιναβία: Ο νεοφιλελεύθερος κόσμος γυρισμένος ανάποδα.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Uncle Stgm 06/04/2013 14:20:01

     Αγαπητέ μόλις κερδίσατε το όσκαρ ανακρίβειας!
     Σας το παραδίδω:
     1) Η agenda 2010 μείωσε κατά 25% τις δαπάνες του δημοσίου (μείωση συντάξεων,προνοιακών κλπ) και εφάρμοσε την πιο πλήρη ''νεοφιλελεύθερη'' αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Η περιοριστική αντικυκλική πολιτική εφαρμόζεται όταν η οικονομία βρίσκεται σε φάση υπερθέρμανσης από επενδύσεις και αύξησης του πληθωρισμού, η γερμανική οικονομία το Μάρτιο του 2003 που ψηφίστηκε η agenda είχε 1.3% πληθωρισμό και πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας με ελλείμμα του ισοζυγίου πληρωμών άρα η κεϋνσιανή πολιτική θα ήταν η ενίσχυση της ζήτησης, αυτά που έλεγε τότε ο Λαφοντέν και φαντάζομαι και η Ζάρα...
     Έλεος,δε θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε...
     2) Συνιστώ Raghuram Rajan από το P.S. αν ποτέ βαρεθείτε από τις αυτοδιαψέυσεις του Nouriel. Στις πόσες δημόσιες παραδοχές του για λάθος προβλέψεις περιμένετε για να αλλάξετε άποψη;
     3) Η ανακρίβεια σε αυτά που λέτε είναι στον κύβο!!!! Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Σουηδία (δε βάζω μέσα Φινλανδία γιατί θα κατηγορηθώ ως μερκελιστής και Δανία που έχει οικονομικά προβλήματα και θα οδηγηθεί σε περιοριστική πολιτική αναγκαστικά). Πάμε,εταιρικός φόρος 22% Σουηδία ενώ 24% στη ''νεοφιλελεύθερη'' Βρετανία, δημόσιες δαπάνες στο 49% του ΑΕΠ και του χρόνου θα έχουν κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό επί του ΑΕΠ της Βρετανίας, συνεχή μείωση των δαπανών για να έχουν τώρα συνολικό ονομαστικό πλεόνασμα (όχι μόνο πρωτογενές) και παράλληλα ΑΝΑΠΤΥΞΗ από το μόνο τομέα που δημιουργεί πλούτο σε μια κοινωνία, τον ιδιωτικό τομέα. Μετά τα αποτέλεσματα των σοσιαλιστικών/σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών της εποχής 1960-1990, το αλλάξανε το ρεπερτόριο σε νεοφιλελεύθερο και βρίσκονται στην οικονομική και ανταγωνιστική πρωτοπορία.
     4) Κοιτάξτε με τους αριθμούς δε θα παίζουμε όταν μιλάμε μαζί. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η ανάπτυξη είναι στο 0,3% έναντι 2% το αντίστοιχο διάστημα πέρσι και η ανεργία ανακοινώθηκε εχθές στο 7.6% (όλο το 2012 κυμάνθηκε από 7.9% έως 8,3%, τώρα που το είδατε εσείς το 6% μάλλον πρόβλεψη της Ζάρα ή του Νούριελ θα ήταν...) με αποτελέσμα οι χρηματαγορές να πέσουν χθες γιατί το μόνο μακροοικονομικό δεδομένο που μπορεί να συγκρατήσει την αμερικάνικη οικονομία είναι η ανεργία όλα τα άλλα (δημ.χρέος,ελλείμματα προϋπολογισμού,εμπορικά ελλείμματα,ανταγωνιστικότητα κλπ) προκαλούν τρόμο.
     5. Ο Γκρίνσπαν μπορεί να είχε φιλελεύθερες αντιλήψεις (και ο Μπερνάνκι ρεπουμπλικάνος είναι ειρήσθω εν παρόδω) αλλά με την πολιτική του στη Fed τα κατέρριψε όλα. Προχώρησε στην αύξηση των ποσοτήτων χρήματος (πολιτική μηδενικών επιτοκίων από 0 έως 1%, κάτι που συνεχίζει ο Μπερνάνκι) με όλο αυτό το φθηνό χρήμα προήλθε η φούσκα ακινήτων κλπ. Βασική αρχή του μονεταρισμού είναι ότι η διακύμανση στην προσφορά χρήματος έχει επίδραση στο τελικό παραγόμενο προϊόν και ερμηνεύει τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου ως ένα καθαρά νομισματικό φαινόμενο. Είναι άλλο να μιλάμε για να μιλάμε (και σωστά) για τη λάθος πολιτική μη διαχωρισμού επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών (κατάργηση του Glass-Steagall το 1999) και άλλο ότι τα ''παιχνίδια'' με τις ποσότητες χρήματος είναι νεοφιλελεύθερη πολιτική.
     6) Ο απομοχλευτής που λες είναι ο ίδιος με το μοχλευτή, δηλαδή η ποσοτική χαλάρωση του χρήματος που συνδυάζεται πάλι με έκρηξη των δαπανών του κράτους. Μάλλον ότι επί Μπους αυξάνονταν οι δημόσιες δαπάνες πολύ αλλά όχι τόσο όσο επί Μπαράκ (2008 459 δις ονομαστικό
     έλλειμμα προϋπολογισμού, 2012 στο 1,1 τρις δολάρια)

     και το ρόλο των hedge funds

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 06/04/2013 14:25:03

      ''και το ρόλο των hedge funds'' πηγαίνει μετά την παρένθεση για το Glass-Steagall απλά βγήκε στο κάτω μέρος.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Συριζαλβανία του Χότζα 06/04/2013 16:03:09

      Δες το διάγραμμα αγαπητέ (ΑΕΠ Γερμανίας) και θα καταλάβεις σε πιά φούσκα έβαλε τάπα ο Σρέντερ (2004 - 2005). Είναι διάγραμμα ΑΕΠ οικονομιας σε πτώση; Η πτώση είχε αναστραφεί ήδη από το 2000, όταν "απορροφήθηκε" η ένταξη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
      h**p://www.google.gr/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:GRC&dl=en&hl=enl&q#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:DEU&ifdim=region&hl=el&dl=en&ind=false
      2005 - 2008 από 2,76 τρις $ στα 3,62 (+31 % σε 4 χρόνια, εμπεριέχεται βέβαια υποτίμηση δολλαρίου !)
      Δες μετά και το αντιστοιχο Ελληνικό διάγραμμα ΑΕΠ: Η φούσκα δίχως αντικυκλική τάπα (και με τρόμπα να δουλεύει στο φούλ):
      h**p://www.google.gr/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:GRC&dl=en&hl=enl&q#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:GRC&ifdim=region&hl=el&dl=en&ind=false
      2005 - 2008 από 240 δις $ στα 341 (+42% σε 4 χρόνια, σε μια οικονομία με τη "φοβερή παραγωγικότητα" της Ελληνικής, τη στιγμή που η αντίστοιχη Γερμανική άνοδος - με έκρηξη εξαγωγών - "ψαλιδίστηκε" στο 31 % !)
      Οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα: Ότι αφήνεται ν' ανεβαίνει πολύ, μετά κατεβαίνει πολύ.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Uncle Stgm 06/04/2013 17:46:12

      Έγραψα πάνω τι σημαίνει αντικυκλική πολιτική όχι για μένα αλλά για όλη την οικονομική επιστήμη. Τα υπόλοιπα μάλλον είναι νέες οικονομικές θεωρίες δικής σου έμπνευσης ή της Sahra.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Συριζαλβανία του Χότζα 06/04/2013 16:12:51

      ΑΕΠ ΗΠΑ, μην τρελλαθούμε κι όλας:
      "Την ισχυρότερη ανάπτυξη από τις χώρες της G7 προβλέπεται ότι θα έχουν το 2013 οι ΗΠΑ, με την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να αναπτύσσεται με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2013 και με 2% το β’ τρίμηνο" (ΟΟΣΑ)
      h**p://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_28/03/2013_490518
      Ανεργία 7,6 % το σωστό ! - κινείται πτωτικά όμως.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Uncle Stgm 06/04/2013 17:48:05

      3,5% ήταν πρόβλεψη. Ουδείς σοβαρός άνθρωπος ασχολείται με προβλέψεις σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, παρά μόνο με στοιχεία
      http://www.business2community.com/finance/u-s-gdp-to-suddenly-turn-negative-in-first-quarter-of-2013-0452354

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Συριζαλβανία του Χότζα 06/04/2013 12:17:03

    Για τα ημέτερα, θυμίζω βέβαια ότι ο Alogo με τις ταρζανιές του με την τρόμπα των στεγαστικών (συνεχείς αναβολές της εισαγωγής ΦΠΑ στα ακίνητα) και ο Παπαθανάσης με το ...τριετές ομόλογο jumbo των 26 δις, μόνον Κευνσιανοί δεν είναι.
    "Που να στα λέω τώρα" Χότζα μου, που έλεγε και ο σέρ Μπιθί.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 05/04/2013 15:33:37

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πρόβλημα αφού:

  "το ΔΝΤ επεδίωκε περισσότερο ρεαλισμό όσον αφορά την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, απ’ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή"

  Δηλαδή η εφημερίδα λίγο πολύ λέει ότι οι Ευρωγερμανοί θάθελαν να είναι ακομη πιο σκληροί και τέλως πάντων το ΔΝΤ ενοχλεί που αραιά και που ψελίζει κάτι για ανάπτυξη και μη βιωσιμότητα του χρεόυς!!!!!

  Ας ήταν ικανοί οι Ευρωπαίοι να λύνουν μόνοι τους τα προβλήματα αλλά φαίνεται είναι ίκανοί μόνο να δημιουργούν προβλήματα. Είναι τόσο άχρηστοι που θα προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιά ρίχνοντάς της βενζίνη αντί για νερό και να σε πείσουν κιόλας ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος!!!

  Απορία: Γιατί δεν κόβουν 2 τρις ευρώ, 350 δις για την Ελλάδα, και 1,65 τρις για Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλια, κύπρο. Δικά μας δεν είναι τα ευρώ; Μήπως τα έχουν οι αμερικάνοι; Γιατί θα ανέβει ....... ο πληθωρισμός;;;;;?????/@@@@

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γιώργος Αχαιός 06/04/2013 12:32:01

   Δεν κόβουν, γιατί θα γίνει αναστροφή του κύκλου, θ' αρχίσουν επενδύσεις, θα πέσει απότομα η ανεργία και θα επαναρρυθμιστεί η αγορά εργασίας. Τόσο απλό. "Παίζουν σκληρά" με την κατανομή των μεριδίων υπεραξίας και αμοιβής μισθωτής εργασίας. Οι δεξιοί ήταν πάντα ηλίθιοι στα οικονομικά - όπως το 1929: Κάνουν το αντίθετο του Ρουσβελτιανού new deal, δηλαδή πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται ολόκληρο το Ευρωπαικό σύστημα.
   Δεν θα καταρρεύσει βέβαια ο καπιταλισμός (είναι ζήτημα μακράς διαρκειας), απλά θα "μας φάνε όλους μια μπουκιά" Αμερικανοί + BRICS. Γερμανούς, Έλληνες, Γάλλους, Ιταλούς, Κύπριους...
   Τηρουμένων των αναλογιών, η Αμερικανική οικονομία "σκίζει".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.