30/08/2012 20:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Financial Times: Κι όμως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά

Αν η Ελλάδα δείξει ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, για τον εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα της, θα της δοθεί η επιμήκυνση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής χωρίς όμως πρόσθετη χρηματοδότηση, αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους, οι Financial Times.

Το καινούριο, στο δημοσίευμα, -γιατί τα προηγούμενα, τα έχουμε ξαναδιαβάσει- είναι ότι η εφημερίδα, παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα (για την οικονομία της), από ότι πολλοί θεωρούν, καθώς το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώνεται και το πρωτογενές έλλειμμα - πριν από τις δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους - έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Οι πολιτικές για τη διάσωση θα αλλάξουν σημαντικά, προσθέτει το άρθρο, αν η Ελλάδα επιτύχει σύντονα πρωτογενές πλεόνασμα.

Μία διακοπή της χρηματοδότησης θα ήταν λιγότερο κρίσιμη στην περίπτωση αυτή, καθώς θα οδηγούσε μεν σε μία αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά θα ήταν λιγότερο επώδυνη σε σχέση με το αν υπήρχε ένα μεγάλο κενό χρηματοδότησης.

Το σημαντικό είναι ότι μία χρεοκοπία δεν θα χρειαζόταν να οδηγήσει σε μία έξοδο από το ευρώ, αναφέρει το άρθρο.

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Ευρωζώνη προχωρήσει στην τραπεζική ένωση, η Ελλάδα δεν θα έχει να κερδίσει τίποτε από την έξοδό της από το ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Η επιστροφή στη νέα δραχμή είναι λιγότερο πιθανή από ότι θεωρούν οι αγορές, καταλήγει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι στην Ευρώπη, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πιο θετικά την Ελλάδα, απ' ότι ένα μήνα πριν, ακόμη και κατεστημένα, που μόνο αρνητικά, έβρισκαν ως τώρα.

Η εικόνα  βελτιώνεται. Αλλά μόνο η εικόνα. Στον δικό μας πραγματικό καθημερινό κόσμο, αυτό που επίσης είναι παραπάνω από βέβαιο, είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών, βλέπουν τα εισοδήματά τους, να εξανεμίζονται μέρα με τη μέρα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.