22/03/2013 15:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

EE:Στα χέρια της Κύπρου η κατάσταση

Έκκληση προς τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα την νομοθεσία για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και την νομοθεσία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η EE εξετάζει τις κυπριακές προτάσεις και παράλληλα καλεί τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα τις δύο νομοθεσίες, δήλωσε σήμερα, στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν,Σάιμον Ο' Κόνορ. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως ο ίδιος ο ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε χθες βράδυ, τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα τις δύο νομοθεσίες, καθώς κρίνονται απολύτως αναγκαίες σε αυτήν τη συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την νομοθεσία για τις τράπεζες, ο Σάιμον Ο' Κόνορ διευκρίνισε ότι η Κομισιόν επιθυμεί την εφαρμογή της σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Επιτροπή από σήμερα το πρωί εξετάζει προσεκτικά τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε χθες η Λευκωσία, κυρίως σε σχέση με τη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης. «Εξετάζουμε αυτήν την πρόταση λεπτομερώς για να δούμε σε ποιό βαθμό είναι βιώσιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Όπως είπε, στελέχη της Επιτροπής, μαζί με στελέχη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, βρίσκονται στη Λευκωσία, προκειμένου να βοηθήσουν στον σχεδιασμό βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων.

Σε ό,τι αφορά την νομοθεσία για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι, βάσει της Συνθήκης της Ε.Ε., προβλέπεται να τεθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σημείωσε δε ότι ένα κράτος - μέλος μπορεί μονομερώς να αποφασίσει τον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, χωρίς την έγκριση των άλλων κρατών - μελών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκεί η σχετική νομοθεσία να πληροί τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η Συνθήκη της Ε.Ε. Για το θέμα αυτό, πρόσθεσε η Χιουζ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια στις κυπριακές αρχές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.