#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2013 08:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Economist: «Η ψήφος της Ελβετίας για τις αμοιβές των στελεχών πρέπει να μεταφραστεί σε εφαρμόσιμους νόμους»H δημόσια οργή για τη διεύρυνση του χάσματος στα πακέτα που επιβραβεύουν τα αφεντικά των εταιρειών και την αμοιβή του μέσου πολίτη, αντήχησε στην Ελβετία στις 3 Μαρτίου. Οι ψηφοφόροι απάντησαν 'ναι' στο ερώτημα εάν θέλουν να δοθεί στους μετόχους δικαίωμα βέτο για τα μισθολογικά θέματα των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων αλλά και να απαγορεύουν μεγάλες αποζημιώσεις είτε για νέα, είτε για αποχωρούντα στελέχη των διοικήσεών τους. Η ποινή για παραβάσεις θα μπορούσε να επιφέρει ακόμα και τρία χρόνια φυλάκιση ή την παρακράτηση των μισθών έως έξι χρόνια.

Αυτό είναι κάτι ισχυρό –παρότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας με το 68% υπέρ εξακολουθούν να πρέπει να μεταφραστούν σε εφαρμόσιμους νόμους. Ορισμένοι κυνικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να πάρει μέχρι και δέκα χρόνια. Ως σημείο εκκίνησης, το κείμενο αυτής της "πρωτοβουλίας των πολιτών", η οποία είναι στα σκαριά από το 2008, θα καταγραφεί στο ελβετικό σύνταγμα. Στη συνέχεια, εναπόκειται στα διάφορα όργανα της ελβετικής κυβέρνησης να την μετατρέψουν σε νόμο. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) πρέπει να διαμορφώσει τη συνταγματική αλλαγή μέσα σε ένα χρόνο.

Η ελβετική επιχειρηματική κοινότητα έχει συγκλονιστεί από αυτό το ξέσπασμα λαϊκισμού και ισχυρίζεται ότι θέτει σε κίνδυνο την Ελβετία ως τόπο ίδρυσης εταιρειών. Μια «αντι-πρωτοβουλία» που δίνει στους μετόχους ισχυρότερες εξουσίες ψήφου, αλλά χωρίς να απειλεί την επιβολή ποινικών κυρώσεων, απορρίφθηκε από το εκλογικό σώμα την ημέρα των εκλογών. Η Economiesuisse, η Ελβετική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων, αποδέχεται την ψηφοφορία του λαού, αλλά όπως λέει τέτοιες πολύπλοκες και συναισθηματικά φορτισμένες αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν με μεγάλη προσοχή.

Η πρωτοβουλία «Abzockerei» (μεταφράζεται περίπου ως παχυλή αμοιβή) ξεκίνησε από τον Thomas Minder, έναν επιχειρηματία της Schaffhausen. Ωθήθηκε επιπλέον τον Ιανουάριο, όταν έγινε γνωστό ότι η Novartis, η ελβετική φαρμακευτική εταιρία, προόριζε για τον πρόεδρο Daniel Vasella που θα αποχωρούσε, ένα πακέτο 76 εκατ. δολαρίων. Ο Vasella αρνήθηκε αργότερα το πακέτο.

Η λαϊκή πρωτοβουλία προβλέπει ότι οι μέτοχοι θα είναι σε θέση να ψηφίσουν δεσμευτικά κατά την ετήσια γενική συνέλευση για το συνολικό ποσό των αποδοχών που χορηγούνται σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και για την επικύρωση του διορισμού τους για το επόμενο έτος. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία πρέπει να ψηφίσουν υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των μελών τους και να δημοσιεύσουν πώς έχουν ψηφίσει. Δεν μπορούν να προσφέρουν χρυσά πακέτα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ούτε μπορούν να έχουν συμβουλευτικές ή άλλες συμβάσεις με επιχειρήσεις του ίδιου ομίλου.
Με δεδομένη την παγκόσμια συζήτηση σχετικά με τα επίπεδα των αμοιβών και άλλες ανταμοιβές, ιδιαίτερα σε τράπεζες που έχουν κοστίσει χρήματα στους φορολογουμένους, το ελβετικό δημοψήφισμα είναι μια υπενθύμιση ότι η δυσαρέσκεια μπορεί να βουίζει, ακόμη και σε μια κοινωνία αφθονίας. Το αν οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία μπορεί πραγματικά να λειτουργεί σε λαϊκίστικες γραμμές είναι ένα άλλο ζήτημα.

economist

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρηνα avatar
    Ρηνα 07/03/2013 09:21:22

    Η τελευταια παραγραφος του αρθρου ειναι ολο το ....ζουμι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.