#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2013 10:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Eπέμβαση του γαλλικού στρατού στο Μάλι

[caption id="attachment_199005" align="alignnone" width="600" caption="Ισλαμιστές αντάρτες στο Τιμπουκτού"][/caption]

Ένοπλη επέμβαση στο Μάλι για να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των ισλαμιστών ανταρτών, άρχισαν γαλλικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι αεροπορικές επιθέσεις ήταν επιτυχημένες και οι αντάρτες υποχώρησαν από στρατηγική θέση που κατείχαν. Οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι ανακατέλαβαν από τους ισλαμιστές αντάρτες την πόλη Κόνα στο κέντρο της χώρας, με την βοήθεια των Γάλλων, ανακοίνωσε αξιωματούχος του μαλινέζικου υπουργείου Αμύνης και επιβεβαιώνουν κάτοικοι της περιοχής. Οι δυνάμεις των ανταρτών αναπτύσσονται στο βόρειο τμήμα της χώρας και πρόσφατα κατέλαβαν την πόλη Κόνα, την μεγαλύτερη πριν το Μόπτι όπου βρίσκονται κυβερνητικά στρατεύματα, γεγονός που επιτάχυνε ακόμη περισσότερο την απόφαση για επέμβαση.

Το Μάλι έχει ήδη τεθεί με εντολή του προέδρου Ντιονκουντά Τραορέ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι ισλαμιστές της Ανσάρ Ντίνε, που έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, ελέγχουν το βόρειο, ερημικό τμήμα της χώρας και επιθυμούν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που θα διοικείται με βάση τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία. Όπως έχει καταγγελθεί, έχουν ακόμη προχωρήσει σε καταστροφές σε παραδοσιακά ιερά στο Τιμπουκτού, τα οποία είναι στη λίστα των προστατευόμενων μνημείων της Unesco.
Ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε ότι το Μάλι «αντιμετωπίζει επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων από το βορρά, των οποίων όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον την βαρβαρότητα και τον φανατισμό», ενώ τόνισε ότι θα διαφυλάξει με κάθε μέσο την προστασία των 6.000 γάλλων υπηκόων που ζουν εκεί.

Οι γαλλικές δυνάμεις πραγματοποίησαν και αεροπορική επιδρομή, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Την απόφαση της Γαλλίας στηρίζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Για την ώρα δεν έχουν συνδράμει άλλες δυτικές χώρες, στη χώρα βρίσκονται όμως νιγηριανές και σενεγαλέζικες δυνάμεις. Η Γαλλία είχε πιέσει διπλωματικά για να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των ισλαμιστών ανταρτών του βορείου Μάλι που απειλούν με τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα.

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-20991723

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kράντωρ avatar
  Kράντωρ 12/01/2013 17:19:32

  Ο Ολαντ το Ποντικάκι σε πόλεμο. Επειδή είναι κοντός, νομίζει,
  ότι μπορεί να γίνη νέος Ναπολέων.
  Υπάρχουν αδαμοντωρυχεία των Ρόθσιλντ στο Μάλι και δεν το γνωρίζωμε;
  Οι γαλλικές δυνάμεις έχουν την σύνθεση των γαλλικών « εθνικών » ομάδων δλδ απαρτίζονται κυρίως από Άραβες και νέγρους;
  Παρεπιπτώντως, γαλλικές ειδικές δυνάμεις έδρασαν στην Σομαλία με αντικειμενικό στόχο την απελευθέρωση Γάλλου πράκτορος.
  Αποτέλεσμα: Δύο Γάλλοι στρατιώται νεκροί κ΄ένας αιχμάλωτος. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα τέσσερα ελικόπτερα, που έλαβον μέρος στην επιχείρηση , επέστρεψαν σώα στις βάσεις τους μεταφέρωντας ικανό αριθμό τραυματιιών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.