Daily Telegraph: Οι Κύπριοι μπορούν να γίνουν οι «Νορβηγοί της Μεσογείου» αν εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου
19/02/2014 20:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Daily Telegraph: Οι Κύπριοι μπορούν να γίνουν οι «Νορβηγοί της Μεσογείου» αν εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

Έως και 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου υπάρχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, που είναι ικανά να μετατρέψουν τους Κύπριους σε «Νορβηγούς της Μεσογείου», γράφει η Daily Telegraph

Έως και 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου υπάρχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, που είναι ικανά να μετατρέψουν τους Κύπριους σε «Νορβηγούς της Μεσογείου», γράφει η Daily Telegraph. Στην ανταπόκρισή του από τη Λευκωσία, ο Ambrose Evans-Pritchard αναφέρει παράλληλα ότι η Κύπρος έχει βεβαιώσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων «παρά τις απειλές από την Τουρκία να εμποδίσει την εξόρυξη με στρατιωτική βία, αν δεν προηγηθεί συμφωνία επανένωσης του διαιρεμένου νησιού».

Η εφημερίδα αναφέρει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ότι «όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει το δικαίωμα επί των αποκλειστικών της οικονομικών πόρων». Το άρθρο αναφέρεται και στην παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού Princess από τουρκική φρεγάτα, παραθέτοντας δήλωση του Κασουλίδη ότι «απέχουμε πολύ από μια διπλωματία κανονιοφόρων, ακόμα και για την Τουρκία» και ότι «όμιλοι όπως η Noble Energy, η ENI και η Total δε θα επένδυαν δισεκατομμύρια σε ερευνητικές εργασίες αν πίστευαν πραγματικά ότι η Τουρκία θα τους σταματούσε».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, η Noble Energy έχει ήδη βρει 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου σε ένα τεμάχιο του κοιτάσματος Αφροδίτη, τα οποία είναι αρκετά για να αντιστρέψουν το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο μετά την περσινή κατάρρευση. Ο εντοπισμός των κοιτασμάτων όμως έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην περιοχή, με την Κύπρο να συσφίγγει τη σχέση της με το Ισραήλ και να υποβάλλει αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει πόρους του ΝΑΤΟ. «Είμαστε στην πρώτη γραμμή μίας άστατης περιοχής και αναβαθμίζουμε την ευθύνη μας. Έχουμε κάνει έναν αριθμό πραγμάτων που δεν είναι στη δημόσια σφαίρα», αναφέρει ο Κασουλίδης.
Τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταλύτης για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, τονίζει το άρθρο: «Η Τουρκία χρειάζεται πολύ το αέριο της περιοχής για να απελευθερωθεί από τον κλοιό της Ρωσίας. Ένας αγωγός προς την Τουρκία θα βοηθούσε στην αποκατάσταση των διαταραχθέντων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ και θα σταθεροποιούσε την περιοχή, με κάποιους διπλωμάτες να προτείνουν την ιδέα μίας ‘μεγάλης συμφωνίας’ που θα διευθετούσε πολλές διενέξεις με τη μία», γράφει.
Παράλληλα, όμως, η αξιοποίηση του αερίου θα μπορούσε εξίσου να προκαλέσει συρράξεις. «Αν δε γίνει σωστή διαχείριση, το κυπριακό αέριο θα μπορούσε να εντείνει τις πολιτικές διαφωνίες» σημειώνει ο Rem Korteweg ειδικός σε θέματα ενέργειας του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας για στρατιωτική δράση.

Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν που άνοιξε το δρόμο για νέες συνομιλίες, η Telegraph παραθέτει δήλωση του Κασουλίδη με την οποία τονίζει ότι είναι εντελώς διαφορετικό από το σχέδιο Ανάν, καθώς «μιλά για μία χώρα και μία κυριαρχία και δεν επιτρέπει νομικό διαζύγιο». Ο Υπουργός προβλέπει πως οι Ελληνοκύπριοι είναι πιθανότερο να ψηφίσουν «ναι» σε ένα νέο δημοψήφισμα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει απόπειρα να χρησιμοποιηθεί η οικονομική κρίση για την άσκηση πίεσης σε βάρος τους.

«Ο μεγάλος άγνωστος παράγοντας είναι το πώς η Κύπρος μπορεί να φέρει το αέριό της στην αγορά» σημειώνει το άρθρο. «Η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της μονάδας υγροποιημένου αερίου κόστους 10 δις δολαρίων, ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση από έναν φθηνότερο αγωγό, κόστους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω της Τουρκίας. Αλλά η Κύπρος δεν έχει βρει ακόμα αρκετό σίγουρο αέριο ώστε να δικαιολογείται η επένδυση. Το ελάχιστο όριο για μονάδες LNG είναι έξι τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια», σημειώνεται.

telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.