#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/12/2011 10:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bradley Manning… ο νέος ήρωας των ΗΠΑ;Πριν από ένα χρόνο (17/12/10), ο πλανόδιος μανάβης της Τυνησίας Mohamed Bouazizi αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπιεστική πολιτική της κυβέρνησης. Η θυσία του πυροδότησε μια ολόκληρη επανάσταση που ανέτρεψε τον Τυνήσιο δικτάτορα, και οδήγησε σε εξεγέρσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Πριν από τρεις μήνες, στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε το κίνημα Occupy Wall Street. Ένα κίνημα που έβαλε στο στόχαστρο του την πλεονεξία του τραπεζικού συστήματος της Αμερικής, το χρήμα δηλαδή που ελέγχει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Ένα κίνημα που σύντομα εξαπλώθηκε σε εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρη την Αμερική.

Σήμερα, η πλειονότητα των Αμερικανών συμφωνεί ότι μια χώρα όπου 400 δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν περισσότερο πλούτο από όσο διαθέτουν μαζί 160 εκατομμύρια πολιτών, δεν είναι μια επιθυμητή κατάσταση. Το 99% εξεγείρεται εναντίον του 1%, και δεν υπάρχει επιστροφή.

Πριν από 24 χρόνια γεννήθηκε ο στρατιώτης Bradley Manning. Σήμερα, έχει ήδη εκτίσει 570 μέρες σε στρατιωτική φυλακή, χωρίς δίκη, απλά και μόνο επειδή «κάρφωσε» τις παρανομίες και την ανηθικότητα του πολέμου του Ιράκ. Έφερε στη δημοσιότητα το κακό που έκανε η κυβέρνηση του Μπους, και το πεντάγωνο, διαρρέοντας έγγραφα και βίντεο στην WikiLeaks. Πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν αφορούν μόνο στο Ιράκ, αλλά και στο πως η Αμερική στηρίζει τα διάφορα δικτατορικά καθεστώτα, και πως οι επιχειρηματίες της εκμεταλλεύονται τους φτωχούς του κόσμου όλου.

Στα στοιχεία που διέρρευσαν, υπάρχουν και μερικά τρελά, όπως ένα τηλεγράφημα με λεπτομέρειες για το πώς το State Dept προσπαθούσε να αποτρέψει έναν υπουργό κάποιας χώρας από το να προβάλλει την ταινία Fahrenheit 9/11.

Ο «θησαυρός» της WikiLeaks ήταν μια εντυπωσιακή ματιά στο πως οι ΗΠΑ κανονίζουν τις δουλειές τους. Και συνεπώς όλοι όσοι δεν θέλουν τον κόσμο να γνωρίζει του τι ακριβώς κάνει η χώρα μας σε άλλες χώρες (π.χ. Τυνησία), δυσαρεστήθηκαν σφόδρα με τις αποκαλύψεις του Bradley Manning.

Ο Mohamed Bouazizi ταλαιπωρούνταν από τις αρχές, ενώ το μόνο που ήθελε ήταν να έχει έναν πάγκο και να πουλάει ζαρζαβατικά. Η αστυνομία τον παρενοχλούσε όμως. Ο νεαρός γνώριζε, όπως όλοι οι συμπατριώτες του, ότι η κυβέρνηση  ήταν βουτηγμένη στη διαφθορά. Όταν όμως η WikiLeaks προχώρησε στη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων, μέσω των οποίων ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα επιβεβαίωνε την διαφθορά, οι Τυνήσιοι δεν άντεξαν, και βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν μια εβδομάδα πριν αυτοκτονήσει ο Bouazizi.

Ολόκληρος ο πλανήτης καταβρόχθισε τις αποκαλύψεις, και τα στοιχεία που προέκυψαν χρησιμοποιήθηκαν από κινήματα στην Αίγυπτο, στην Ισπανία, και τελικά και στην Αμερική. Όλοι γνωρίζαμε τι συμβαίνει, αλλά τώρα είχαμε και τις αποδείξεις.

Στη συνέχεια ένα ευρύτατο δημοκρατικό κίνημα φούντωσε σε ολόκληρη την υφήλιο, μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Όποτε με ρωτάνε «ποιος ξεκίνησε το κίνημα Occupy Wall Street»;, μερικές φορές απαντώ: η Goldman Sachs ή η Chase, αλλά συνήθως λέω πως το ξεκίνησε ο Bradley Manning!

Το θάρρος του ήταν η κρίσιμη καμπή, και δεν αποτέλεσε έκπληξη πως ο δικτάτορας της Τυνησίας απαγόρευσε και λογόκρινε όλα τα στοιχεία που προέκυψαν μέσω της WikiLeaks.

Το διαδίκτυο όμως πήρε το δώρο του νεαρού ομοφυλόφιλου στρατιώτη, και το μετέδωσε σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα ένας άλλος νεαρός να αυτοπυρποληθεί, και να οδηγηθούμε στην αραβική άνοιξη, και στη συνέχεια στο κίνημα Occupy Wall Street!

Για αυτό και θέλω να τιμήσω τον νεαρό Bradley Manning, και να ζητήσω από όλους εσάς, τα εκατομμύρια ανθρώπων που με διαβάζουν, να απαιτήσουμε την άμεση αποφυλάκισή του.

Δεν αξίζει αυτό που υφίσταται, ούτε του αξίζει η αυστηρή απομόνωση. Αυτό που του αξίζει είναι ένα παράσημο. Έκανε αυτό που έκαναν και άλλοι μεγάλοι πατριώτες, πήρε θέση απέναντι στην αδικία, χωρίς να εξετάσει τις προσωπικές συνέπειες.

Το πεντάγωνο και οι αρχές ασφαλείας θέλουν να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά. Έχουμε όμως το δικαίωμα ως πολίτες να ξέρουμε που πάνε οι φόροι μας. Αν η κυβέρνηση καλύπτει τις παρασπονδίες της, είναι καθήκον όλων μας, πάση θυσία, να αποκαλύπτουμε την αλήθεια.

Πρόσφατα κατέβηκε η αμερικανική σημαία από το Ιράκ. Ο εκεί πόλεμος για εμάς τελείωσε και επίσημα. Και αν κάποιος θα πρέπει να βρίσκεται στη φυλακή, αυτός είναι εκείνος (ή εκείνοι) που μας είπε ψέματα για να πάμε σε πόλεμο, και που έστειλε στον θάνατο 4.500 Αμερικανούς και εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς.

Όμως δεν είναι στη φυλακή ούτε ο Μπους, ούτε οι Rumsfeld, Cheney , και Wolfowitz. Στη φυλακή σαπίζει ο ήρωας που τους εξέθεσε. Η φυλάκιση του είναι ένα ακόμη έγκλημα που διαπράττεται εν ονόματι όλων μας.

Αφήστε τον ελεύθερο να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του. Αρκετή βία προκαλέσαμε στον κόσμο την δεκαετία που μας πέρασε, ενώ την ίδια ώρα διακηρύττουμε παντού ότι είμαστε μια χώρα που θαυμάζει την ειρήνη.

Ο πόλεμος τελείωσε. Και ένα ολόκληρο κίνημα χρωστά πολλά στον ήρωα Bradley Manning.

huffingtonpost.com

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 20/12/2011 10:42:20

  Σημ. Το άρθρο είναι του γνωστού Μάικλ Μούρ.

  • madprof avatar
   madprof @ Strange Attractor 20/12/2011 18:46:11

   Μακάρι να είχαμε ένα "στρατιώτη" Bradley Manning στον δημόσιο βίο, έστω και τώρα που μας κατάντησαν προτεκτοράτο, να αποκαλύψει το φαύλο καθεστώς της βολεμένης ΝεποτισμοΝομενκλατούρας και του νόμου της Omerta που παραπέμπει ευθέως σε Ομοσπονδία Μαφιόζικων Οργανώσεων (ΟΜΟ)!

   • Agni avatar
    Agni @ madprof 20/12/2011 19:10:55

    Θα προτιμούσα,να ήταν κάθε συνανθρωπός μου πολίτης και όχι απλά υπήκοος,να ασκεί τα συνταγματικά,και κατωχυρωμένα απο όλες τις συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων,δικαιώματα του με πρώτο απο όλα το δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη,δηλαδή να έχει μια υποτυπώδη ικανότητα ενώ βομβαρδίζεται απο τους απόγονους του Γκαίμπελς να φιλτράρει ότι ακούει,και όχι να αδιαφορεί με αποτέλεσμα να του μένουν καρφωμένα στο μυαλό τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα χειρότερα,αυτό θα ανάγκαζε τα ΜΜΕ να είναι πιο αντικειμενικά.Να είναι ανοικτός στο διάλογο και να μην εκμηδενίζει τεκμηριωμένες απόψεις,που δεν καταλαβαίνει αλλα δεν έχει και διάθεση να μάθει,τέλος να μην χρειάζεται καν ένα αθώο παλικάρι όπως ο Μάνινγκ να ρισκάρει τη ζωή και την ελευθερία του ωστε να υπάρχουν αποδείξεις για το αυτονόητο,οτι κάποιοι άνθρωποι είναι και φαίνονται καθάρματα..

 2. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 20/12/2011 12:15:03

  Και μονο που το εγραψε ο Μουρ το παληκαρι θα μπει σε πιο βαθεια απομονωση, ετσι καταλαβαινουν οι Αμερικανοι την δημοκρατια,εκδικηση και εξασφαιρα αυτη ειναι η πολιτικη τους.

  • Στάθης avatar
   Στάθης @ NIK THE GREEK 20/12/2011 13:10:01

   Όσο ο μέσος Αμερικανός WASP "redneck" , που στο ένα χέρι κρατάει τη Βίβλο και στο άλλο το εξάσφαιρο (επικαλούμενοι το Second Amendmend του Αμερικάνικου Συντάγματος) , θα αποκαλεί τον καθένα που επαγγέλεται αλλαγές και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη "goddamn commie", άλλο τόσο θα απομονώνονται άνθρωποι σαν τον Mike Moore.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 20/12/2011 13:21:35

  Το 37% των Αμερικανών δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Ομπάμα.
  Στα 300 εκατ. Αμερικανών, ψηφίζουν περίπου τα 20-30 εκατ. και αυτοί βγάζουν πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και πλανητάρχη!
  Εξαρτόμαστε δηλαδή ως χώρα από την ψήφο μιας μειοψηφίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
  Νιντ άι σέι μορ;

 4. Agni avatar
  Agni 20/12/2011 13:33:17

  Θα μπορούσε να είναι κατα 90% και του Ρον Πωλ,δεν έχει σημασία,οι παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι,ελάχιστα διαφέρουν απο τους παραδοσιακούς δημοκρατικούς με εξαίρεση την οικονομία..Το πρόβλημα,το οποίο αντιμετωπίζουν όμως όλες οι δυτικές δημοκρατίες έγκειται στο οτι έχει χαθεί η περιεκτικότητα,οι πλειοψηφίες δεν εκφράζονται οχι τόσο,απο τα μεγάλα κόμματα ως μεγάλα κόμματα αλλα απο το γεγονός οτι οι νεοσυντηριτικοί(πολεμοκαπηλεία,κορπορατισμός,επεμβάσεις,παγκοσμιοποίηση,κρατική παρέμβαση για τις τράπεζες,φορολογία,βιβλικός μεσσιανισμός,περιορίσμός ελευθεριών εν ονόματι της ασφάλειας) μονοπωλούν τόσο τη δημόσια σφαίρα και την εξουσία,όσο και τα μεγάλα ΜΜΕ,οπότε καλώς η κακώς η όποια πραγματική αντιπολίτευση αναγκάζεται να πάρει κινηματική μορφή..Βέβαια εντάξει,το χάλι και η αμορφωσιά που επικρατούν στην Μπανανία μας( "ο άξιος ο επιτυχημένος που μας κυβερνά,που σ'ολη την οικουμένη θαυμάζουν!!") είναι παγκοσμίου βεληνεκούς και μόνο με πρώην σοβιετικές χώρες μπορεί να συγκριθεί,ίσως μόνο στην Ελλάδα μοναχά μια άποψη θεώρείται η σωστή και όλες οι υπόλοιπες λοιδορούνται με φανατικό λαικισμό ως "ακραίες","βολεμένων παιδιών που έχουν χρόνο να σκεφτούν","τεμπέληδων","κρατικοθρεμμένων","λαθρολάγνων","σταγονιδίων",''λαικιστικες(χωρίς να είναι!!)" και λοιπά καραγκιοζιλίκια.Στην ουσία επικρατεί η μη γνώμη,η δικτατορία του γερονταριάτου που ανησυχεί για το κομπόδεμα και τη σύνταξη και επιθυμεί ένα "σύγχρονο" (φασιστικό) κράτος που ζήτημα είναι αν θα προλάβει να δει..Η χώρα αυτή έχει και νεολαία όμως,που ενημερώνεται ξέρει τι ακριβώς παίζει φιλτράρει την ενημέρωση,και μπορεί να μην έχει ξεκάθαρες αριστερές η δεξιές ιδέες,κινητοποιείται όμως απο το αίσθημα δικαίου και τον ορθό λόγο,αυτη τη νεολαία θα την ακούσει ποτέ κανείς?η όλοι θα χαιδεύουν τα -όχι και τόσο υγιή,λόγω ηλικίας- αυτιά εκείνων που ίσως να μην φτάσουν ως τις κάλπες?Θα προσπαθήσεις κανείς να επουλώσει το τεχνητό "χάσμα των γενεών"?η θα επιβεβαιώσουμε το πόνημα του "στοχαστή" Μίμη Ανδρουλάκη,οτι δηλαδή η επόμενη επανάσταση θα είναι ενάντια στους ηλικιωμένους και σε ότι αυτοί εκπροσωπούν?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.