#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/05/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Adieu Sarkozy?Τι μας έδειξε ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών; Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, γύρω στο 80%, αντίθετα με αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι, ειδικοί και μη. Αυτό επιβεβαιώνει την μεγάλη σημασία που δίνουν οι Γάλλοι στις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει την μοίρα τους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο François Hollande πήρε το  28.63% των ψήφων, λίγο πιο πάνω από τον Nicolas Sarkozy, που πήρε 27.18%. Είναι η πρώτη φορά από το 1958, που ένας πρόεδρος που προσπαθεί να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, χάνει από τον αντίπαλό του. Και αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη της απόρριψης του Sarkozy και των πολιτικών του επιλογών, από πλευράς του εκλογικού σώματος. Οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, που οδήγησαν βασικά σε υψηλή ανεργία.

Ο Sarkozy ήταν για πολλούς le président des riches, ο πρόεδρος των πλουσίων. Επίσης, για πολλούς, ο Sarkozy απαξίωσε το προεδρικό αξίωμα. Μάλιστα, μια φορά, ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ο πρόεδρος πρόσβαλλε έναν διαδηλωτή.

Η Marine Le Pen, κόρη του  Jean-Marie Le Pen, του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, κέρδισε το 18% των ψήφων, πολύ κοντά δηλαδή στο ποσοστό που είχε πάρει ο πατέρας της στις αντίστοιχες εκλογές του 2002 και αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που πήρε στις εκλογές του 2007 (10.44%).

Γιατί άραγε αυτή η διαφορά; Το 2007 ο Sarkozy πραγματοποίησε μια πολύ δυναμική εκστρατεία, υπερασπίστηκε πολλές ιδέες της ακροδεξιάς (ασφάλεια, μετανάστες), και ως αποτέλεσμα απέσπασε μεγάλο μέρος των ψήφων της.

Αυτή τη φορά όμως, παρά το ότι προσπάθησε, ειδικά επιτιθέμενος εναντίον των μεταναστών και του Ισλάμ, απέτυχε παταγωδώς.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος για το ποσοστό αυτό του Εθνικού Μετώπου. Υπό την καθοδήγηση της Marine Le Pen, το κόμμα ξέφυγε από την εικόνα ενός φασιστικού, αντίθετου στο κράτος, αντισημιτικού μορφώματος, και σήμερα μοιάζει ένας αξιοσέβαστος σχηματισμός, που απορρίπτει τον αντισημιτισμό, αντικαθιστώντας τον με την ισλαμοφοβία, που υποστηρίζει την έννοια και τον ρόλο του κράτους, που είναι εναντίον της Ευρώπης.

Για τον Sarkozy, τα πράγματα είναι σκούρα. Ο Hollande μπορεί να βασιστεί σε όσους ψήφισαν τον αριστερό  Jean-Luc Mélenchon (11%) και τους Πράσινους, μαζί με τα άλλα μικρά κόμματα (3%). Είναι η πρώτη φορά από το 1981 που η αριστερή αυτή τάση είναι τόσο ισχυρή.

Ποιον θα ψηφίσουν αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τον κεντρώο François Bayrou (9%); Και προς τα πού θα κατευθύνουν τις ψήφους τους οι οπαδοί της Le Pen;

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως από τους ψηφοφόρους του Bayrou, το 34% θα ψηφίσει τον σοσιαλιστή υποψήφιο, το 40% τον Sarkozy και οι υπόλοιποι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, ή θα απέχουν.

Ο ίδιος ο Bayrou δεν επέλεξε πλευρά, όπως και το 2007. Το πρόβλημα όμως είναι η διαίρεση στη βάση των ψηφοφόρων του. Για να αποσπάσει τις κεντρώες ψήφους ο Sarkozy, θα πρέπει να κάνει και κάποιες παραχωρήσεις, πηγαίνοντας λίγο προς το κέντρο, αλλά ρισκάροντας τις ψήφους των ακροδεξιών.

Έχει ήδη αγκαλιάσει την προπαγάνδα του Εθνικού Μετώπου ενόψει του δεύτερου γύρου, επιτιθέμενος εναντίον των μεταναστών και του Ισλάμ, αλλά και εναντίον των συνδικάτων, των ελίτ και της Ευρώπης!

Την πρωτομαγιά, η Marine Le Pen ζήτησε από τους οπαδούς της να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ η ίδια ανακοίνωσε πως θα ρίξει λευκό ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 50% των ψηφοφόρων της θα ψηφίσει τώρα τον Sarkozy,ενώ το 15% τον Hollande. Οι υπόλοιποι θα απέχουν.

Η ίδια ποντάρει στην ήττα του Sarkozy, ελπίζοντας να θεωρηθεί ως η επίσημη αντιπολίτευση στον μελλοντικό αριστερό πρόεδρο.

Ελπίζει πως το κόμμα UMP του Sarkozy θα καταρρεύσει μετά τις εκλογές και ο ίδιος θα αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή (αν χάσει). Ήδη υπάρχουν έντονες εσωκομματικές διαμάχες μεταξύ του Γ.Γ. του κόμματος Jean-Yves Coppé, του πρωθυπουργού François Fillon και του υπουργού Εξωτερικών  Alain Juppé.

Για αυτό και η Le Pen ελπίζει πως πολλά μέλη του κόμματος, αλλά και βουλευτές του, θα θελήσουν να ενταχθούν στο δικό της κόμμα. Οι επόμενες γενικές εκλογές τον Ιούνιο, θα είναι για την Le Pen καθοριστικής σημασίας. Ακόμη και με 20% των ψήφων, μπορεί να μην έχει κανέναν βουλευτή, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του γαλλικού εκλογικού συστήματος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως την 6η Μαίου, οι μισοί οπαδοί της Le Pen θα ψηφίσουν Sarkozy. Αυτό όμως δεν φτάνει για να κερδίσει.

Η ήττα του θα σηματοδοτήσει μια σπουδαία στιγμή: Για πρώτη φορά από το 1995, η Γαλλία θα αποκτήσει και πάλι σοσιαλιστή πρόεδρο, και μάλιστα εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης.

mondediplo.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 05/05/2012 09:35:49

  Αντίο "φιλέλληνα" δεξιέ πολιτικέ!Ξεκίνησες σαν Ντε Γκωλ και κατέληξες Πεταίν στο κράτος του Βισύ,σε τύλιξε η άσχημη Γερμανίδα.Τελικά δεν κατάφερες να μας πουλήσεις ούτε μια φρεγάτα!!!

 2. franc avatar
  franc 05/05/2012 10:08:31

  Hπαραπάνω ανάρτηση "Ο «απογαλακτισμός» της Γαλλίας από την Γερμανία θα σώσει το ευρώ" της οποίας το συμπέρασμα λέει:"Η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να πείσει την Γερμανία να πάρει τη σωστή απόφαση, και μάλιστα σύντομα, πριν είναι αργά για όλους. Ο Sarkozy δεν το έκανε. Ας ελπίσουμε πως θα το κάνει ο πιθανός νικητής των εκλογών της Κυριακής François Hollande, εξασκώντας την μεγάλη επιρροή που διαθέτει η χώρα του, γιατί αλλιώς θα είναι αργά.", είναι και το καλύτερο σχόλιο για την παρούσα.

 3. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 05/05/2012 10:23:18

  Καλημέρα.Η ''Λε Μόντ'' καταθέτει σοβαρούς προβληματισμούς αλλά απαντήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρουμε αυτή τη στιγμή.Ούτως ή άλλως,η ημέρα διεξαγωγής κάθε εκλογικής αναμέτρησης-με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων-είναι η καλύτερη δημοσκόπηση.
  Σίγουρα ο υποψήφιος των σοσιαλιστών διαθέτει πιο συμπαγείς εκλογικές εφεδρείες.Το συνολικό ποσοστό των υποψηφίων του Μετώπου της Αριστεράς,των Οικολόγων και των άλλων δυο ανεξάρτητων αριστερών βρίσκεται περί του 15%(με βάση τον α'γύρο) και θα βοηθήσει αποφασιστικά τον Ολάντ.Βέβαια,τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια πολύ μικρή κάμψη των παραπάνω ψηφοφόρων ως προς την υποστήριξη τους στον Ολάντ.Οι μετρήσεις δείχνουν πως ενώ η ψήφος προς Ολάντ άγγιζε το 80% ή και παραπάνω,τώρα βρίσκεται στο 75% περίπου,με πτωτικές τάσεις.Επίσης,το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Μπαϊρού θα στηρίξει τον σοσιαλιστή υποψήφιο στο β'γύρο αύριο.Απ'ότι δείχνουν οι μετρήσεις,το ''Δημοκρατικό Κίνημα''-Modem(προέρχεται από τη πολιτική οικογένεια της UDF) θα τριχοτομηθεί.Το ένα τρίτο θα ψηφίσει Σαρκοζί,το ένα τρίτο Ολάντ και το υπόλοιπο θα προτιμήσει το λευκό.Σίγουρα το κόμμα του Μπαϊρού,μετά τις προεδρικές εκλογές,θ'αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και μεγάλους τριγμούς.Οι βουλευτικές εκλογές για τη γαλλική εθνοσυνέλευση,που έπονται,θα είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο τέστ ως προς τη συνοχή του κόμματος αυτού.
  Ο Σαρκοζί βρίσκεται,αυτή τη στιγμή,με τη πλάτη στο τοίχο.Στο ντιμπέιτ,που διεξήχθηκε,κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να ''ροκανίσει'' τη διαφορά.Οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων είναι εναντίον του,αν και έχει μια πολύ μικρή άνοδο.Ποντάρει πολλά στη αμφίπλευρη διεύρυνση που πραγματοποιεί τόσο σε δεξιούς ψηφοφόρους που ψήφισαν Λεπέν όσο και μετριοπαθείς κεντρώους που κατευθύνθηκαν προς Μπαϊρού.Η δήλωση της Λεπέν για λευκό και η δήλωση Μπαϊρού υπέρ Ολάντ ήταν ''μαχαιριές'' για την υποψηφιότητά του.Θα ισχυριστεί κάποιος πως ''δεν ψηφίζουν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων αλλά και ο απλός κόσμος''.Δεν θα διαφωνήσω.Αλλά παραμονές τόσο σημαντικών εκλογών,καθετί έχει τη σημασία του και διαθέτει τη δυναμική του.
  Σίγουρα η Λεπέν,μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ''Εθνικού Μετώπου'' από την ίδια,έχει στρογγυλέψει αρκετά το πολιτικό λόγο του κόμματος της(σε σύγκριση με την εποχή που την ηγεσία είχε ο πατέρας της).Έχει αλλάξει ελαφρώς τη πολιτική ατζέντα,ενισχύοντας τη διεύρυνση του πολιτικού της ακροατηρίου.Το αποτέλεσμα τη δικαίωσε και το ποσοστό της εκτοξεύτηκε στο 18% περίπου.Επίσης(και θα συμφωνήσω με τη Λε Μόντ) η Λεπέν ποντάρει πολλά στην ήττα Σαρκοζί.Οι τριγμοί στη UMP-Ένωση για το Λαϊκό Κίνημα θα είναι μεγάλοι και οι υπόγειες συγκρούσεις των υποψήφιων δελφίνων θ'αυξηθούν,δημιουργώντας θέματα συνοχής της παράταξης στις εκλογές της γαλλικής εθνοσυνέλευσης που ακολουθούν.
  Τέλος,θα επαναλάβω κάτι που είχα αναφέρει προ ημερών.Η σύγκρουση UMP και Εθνικού Μετώπου έχει παρελθόν.Οι εσωτερικές συγκρούσεις της Δεξιάς (μετά το β'παγκόσμιο πόλεμο εντάθηκαν διότι δεν γεννήθηκαν έτσι ξαφνικά) και η ύπαρξη τριών πολιτικών οικογενειών(βοναπαρτιστική-ριζοσπαστική δεξιά και μετέπειτα γκωλικοί που κυριάρχησαν στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο,ορλεανιστική δεξιά που κατέληξε στη ζισκαρική κεντρώα-κεντροδεξιά UDF της δεκαετίας του '70 και δεξιά με αντιγκωλικό περιεχόμενο και υπερεθνική πλατφόρμα που κατέληξε στη ίδρυση του Εθνικού Μετώπου το 1972) δημιουργούσαν και εξακολουθούν να προκαλούν σπουδαίες αναταράξεις στο κεντροδεξιό πολιτικό φάσμα της γαλλικής πολιτικής σκηνής.
  Θα κλείσω με το εξής:Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θ'αποτελέσουν το καταλύτη σ'ευρωπαϊκό επίπεδο.Ως γνωστόν η Γαλλία είναι μία απο τις ατμομηχανές της Ευρώπης και η παρουσία της έχει βαρύνουσα σημασία.Αύριο βράδυ θα γνωρίζουμε.Αναμένουμε μ'εξαιρετικό ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της μεγάλης σύγκρουσης Σαρκοζί-Ολάντ.Το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Komis Montechristo 05/05/2012 10:31:19

   Κρίνεται και το μέλλον της Μέρκελ αύριο.

 4. juliet avatar
  juliet 05/05/2012 11:42:08

  Κόμη ,
  καλημέρα ,σχολιάζοντας τα της Γαλλίας προσπαθείς να τα παραλληλίσεις με τα εντός; η δεν θες να σχολιάσεις τις δικές μας εκλογές ; κάτι πονάει ,έτσι ,Κόμη μου;
  Πάντως ανεξάρτητα με τις ερωτήσεις ,η τελευταία είναι η ψυχή που πονάει ...η τοποθέτηση σου είναι άριστη.
  Η Δευτέρα θα είναι η μέρα της οπισθοδρόμηση ή της ανάκαμψης χωρίς παρωπίδες και κούφιες τυμπανοκρουσίες.
  Τιμή μας η παρουσία σου.

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ juliet 05/05/2012 12:39:33

   Ιουλιέτα,προ ημερών έχω γράψει αναλυτικά,και για τις ελληνικές εκλογές,την άποψή μου.Το τι θα συμβεί αύριο βράδυ,πραγματικά,είναι ένας μεγάλος γρίφος.Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για οτιδήποτε.Οι δημοσκόποι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.Πάντως,όπως αναφέρω και στην αρχή του παραπάνω σχολίου μου,η ημέρα των εκλογών είναι η καλύτερη δημοσκόπηση.Ιουλιέτα,διαβάζω όσο είναι εφικτό κεντρικές αναρτήσεις και σχόλια,υπάρχουν άνθρωποι μ'εξαιρετική πένα και επιχειρήματα,ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος.Να δούμε αύριο βράδυ τι θα γίνει,να βγει τ'οριστικό αποτέλεσμα και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε.Ευχαριστώ για το καλό σου λόγο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.