22/10/2009 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

8,9% στο τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

Η κινεζική οικονομία επεκτάθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους στο τρίτο τρίμηνο του 2009, καθώς τα πακέτα κρατικής στήριξης και η αύξηση-ρεκόρ του δανεισμού ωθούν την χώρα στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ανάκαμψης.

 Η οικονομία ενισχύθηκε από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 15,1% σε ετήσια βάση, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1,1%. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,7%.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 7,7% στα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 7,9% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ στο πρώτο είχε καταγράψει αύξηση 6,1%, τη χαμηλότερη από το 1999.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι «εντελώς πέραν των προσδοκιών», επιδεκνύνοντας μία «συνεκτική» ανάκαμψη από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Μετά από τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, η κυβέρνηση ανέφερε ότι η καλή πορεία της οικονομίας οφείλεται στην «έγκαιρη και συνολική εφαρμογή του κυβερνητικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας και άλλων πολιτικών».

Το πακέτο, ύψους 4 τρις γουάν (590 εκατ. δολαρίων) επικεντρώθηκε στις υποδομές, στον τραπεζικό δανεισμό και την τόνωση της εγχώριας αγοράς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παρά την βελτίωση της εικόνας όσον αφορά την ανάπτυξη, η κυβέρνηση έκανε λόγο περί μεγάλων προκλήσεων, ειδικά όσον αφορά τις ανισότητες στην οικονομία.

Το Πεκίνο εκτιμά ότι καλύπτει το στόχο του ρυθμού ανάπτυξης 8% του ΑΕΠ φέτος, επίπεδο που θεωρείται κρίσιμο για την διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας στη χώρα όπου ζουν 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.