#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2014 08:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

2014: Μια σημαντική χρονιά για τη ΒραζιλίαΗ μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής εισέρχεται σε μια απρόβλεπτη χρονιά εκλογών.

«Δεν είναι για τα 50 λεπτά» γράφει σε ένα παράθυρο στην Avenida Faria Lima, μία από τις βασικές αρτηρίες του Σάο Πάολο. Δίπλα, το μήνυμα είναι χωρίς περιστροφές: «Γα….στε  την αστυνομία». Έξι μήνες μετά από μια μικρή διαδήλωση ενάντια στην αύξηση των 50 λεπτών στα εισιτήρια των λεωφορείων, που εξελίχθηκε στις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στους δρόμους της Βραζιλίας εδώ και πολλά χρόνια, ελάχιστα σημάδια  του θυμού που αποκάλυψε παραμένουν ορατά:  σχετικά με τη διαφθορά, τις κακές δημόσιες υπηρεσίες και την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Οι πρόσφατες προσπάθειες να αναβιώσουν αυτές οι διαμαρτυρίες προσελκύσαν μόνο μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές.

Η υποστήριξη στην πρόεδρο, Ντίλμα Ρούσεφ, του Εργατικού Κόμματος, που έπεσε κατακόρυφα μετά από τις διαμαρτυρίες του Ιουνίου, ανέκαμψε. Μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο για την πρόθεση ψήφου στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου της έδωσε 47%, έναντι 30% για τους δύο πιθανότερους αντιπάλους της, μαζί.

Ακόμα κι έτσι, η μάχη θα είναι δύσκολη. Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θέλουν ο επόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας να κάνει σαρωτικές, αν και απροσδιόριστες, αλλαγές πολιτικής. Αυτό δείχνει ότι το πνεύμα του Ιουνίου είναι ακόμα ζωντανό και ότι η υποστήριξη στην Ρούσεφ θα μπορούσε να τελειώσει αν προκύψει μια ισχυρή εναλλακτική λύση. Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η στρατηγική της ψηφοφορίας πολλών Βραζιλιάνων είναι να υποστηρίζουν αυτόν που προηγείται, όποιος και αν είναι, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ανταγωνιστής  που θα καταφέρει να προχωρήσει στις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να αποκτήσει μια ισχυρή θέση.
Κανένας από τους πιθανούς αντιπάλους της Ρούσεφ δεν κάνει ακόμα κάποια σοβαρή προεκλογική εκστρατεία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Αέσιο Νέβες έχει πληγεί από αποδεδειγμένα στοιχεία περί δωροδοκίας και υπερτιμολογήσεων για τις δημόσιες συμβάσεις στο Σάο Πάολο. Ο Εντουάρντο Κάμπος, ο κυβερνήτης της πολιτείας του Περναμπούκο, σχηματίζει ένα πρόγραμμα με την πιθανή συνυποψήφιά του Μαρίνα Σίλβα, μία περιβαλλοντολόγο η οποία εντάχθηκε στο κόμμα του όταν έχασε την προθεσμία για να δημιουργήσει το δικό της.

Η οικονομία προσφέρει μια γραμμή επίθεσης και για τους δύο υποψήφιους. Από τη στιγμή που η Ρουσέφ ανέλαβε την εξουσία το 2011, η ανάπτυξη ήταν αναιμική. Η ανεργία είναι χαμηλή και, μέχρι πρόσφατα, τα εισοδήματα είχαν αυξηθεί ταχύτερα από τον πληθωρισμό. Όμως, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αύξηση των μισθών τώρα παγώνουν, ενώ οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν. Τα δημόσια οικονομικά έχουν επιδεινωθεί και δεν πρόκειται να διορθωθούν σε ένα έτος εκλογών.

Ένα σατιρικό ημερολόγιο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει το 2014 ως άλλη μια χαμένη χρονιά για την ανάπτυξη, με το Καρναβάλι να πέφτει αργά αυξάνοντας το θερινό διάλειμμα από τα Χριστούγεννα έως το Μάρτιο και μια τρίμηνη διακοπή λειτουργίας γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο φιλοξενεί τη Βραζιλία. Δείχνει τον Μάιο να είναι αφιερωμένος στην προετοιμασία, τον Ιούνιο στο τουρνουά και τον Ιούλιο στην γιορτή – ή, απλά πιθανώς, στο πένθος. Οι επιπλέον δαπάνες για μπύρα και νέες τηλεοράσεις μόλις που θα αντισταθμίσουν το κλείσιμο των σχολείων και των κυβερνητικών γραφείων τις ημέρες των αγώνων, προκειμένου να μην κυκλοφορούν οι ντόπιοι στις διοργανώτριες πόλεις προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση και επιτρέποντας στους οπαδούς να πάνε στους αγώνες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει άλλους κινδύνους για τους αξιωματούχους. Οι πορείες του περασμένου Ιουνίου συνέπεσαν με το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, μια πρόβα για το φετινό τουρνουά. Η χρονική στιγμή έριξε λάδι στη οργή ​​των διαδηλωτών, τονίζοντας την αντίθεση ανάμεσα στα ακριβά νέα στάδια και τις κακής ποιότητας δημόσιες υποδομές και τους έδωσε την ευκαιρία να εκφράσουν τα παράπονά τους στον κόσμο που παρακολουθούσε. Το πάθος των Βραζιλιάνων για το ποδόσφαιρο και η εθνική υπερηφάνεια κάνουν μάλλον απίθανη την επανάληψη των διαμαρτυριών κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου. Αλλά τα μέλη του Μαύρου Μπλοκ –νεαρών που παρελαύνουν ντυμένοι στα μαύρα, με κουκούλες και μάσκες και επιδιώκουν τη βίαιη αντιπαράθεση με την αστυνομία- δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς.

Η Έσθερ Σολάνο, του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, έχει πάρει συνέντευξη από μέλη του Μαύρου Μπλοκ. Όλοι ανεξαιρέτως, λέει, έχουν στόχο να διακόψουν το τουρνουά. Η αστυνομία επιδιώκει να τους αποφύγει με την ανταλλαγή πληροφοριών και την παρακολούθηση σχετικών με το κίνημα ιστοσελίδων. Αλλά  η άμορφη φύση της ομάδας κάνει την αξιολόγηση της επιτυχίας της αστυνομίας σχεδόν αδύνατη.

Ένας άλλος κίνδυνος για την Ρουσέφ είναι ότι τουλάχιστον ένα γήπεδο του Παγκόσμιου Κυπέλλου θα πρέπει να ακυρωθεί. Αυτό θα προκαλούσε μεγάλη αμηχανία, δεδομένου ότι τα εισιτήρια για τα παιχνίδια και στα στάδια 12 έχουν ήδη πωληθεί. Παρά το γεγονός ότι όλα έπρεπε να είναι έτοιμα μέχρι τώρα, έξι έχουν καθυστερήσει εξαιτίας προβλημάτων στη χρηματοδότηση, απεργιών και ατυχημάτων. Η μοιραία κατάρρευση ενός γερανού τον Νοέμβριο στο νέο γήπεδο του Σάο Πάολο, η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει τον εναρκτήριο αγώνα, δεν άφησε κανένα περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση.

Παρά τα προβλήματα αυτά, η Ρούσεφ δύσκολα θα ηττηθεί. Οι παραλήπτες της Bolsa Familia, ενός μισθού που πηγαίνει σε 14 εκατ. φτωχές οικογένειες, είναι πολύ πιο πιθανό να την εγκρίνουν, από ό,τι άλλοι Βραζιλιάνοι. Μια ψεύτικη φήμη τον Μάιο ότι το ποσό θα περικοπεί, προκάλεσε ταραχές σε υποβαθμισμένες βορειο- ανατολικές πόλεις, υπενθυμίζοντας το μέγεθος και την ισχύ αυτής της εκλογικής περιφέρειας. Άλλες πολιτικές που προσδιορίζονται από την πρόεδρο, όπως είναι η εισαγωγή κουβανών γιατρών για να εργαστούν σε φτωχές περιοχές, έχουν επίσης αξιολογηθεί πολύ πιο σημαντικά από τις μάζες, παρά από την ελίτ. Παρά την πείνα των Βραζιλιάνων για αλλαγή, οι ανταγωνιστές θα πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι πολλά θα παραμείνουν ίδια, αν κάποιος από αυτούς καταφέρει να κερδίσει.

economist.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.