14/05/2010 18:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

15 δισεκατομμύρια ευρώ οι αμυντικές δαπάνες Ελλάδας και Τουρκίας

Η Ελλάδα και η Τουρκία προσπαθούν να υλοποιήσουν ένα νέο όραμα που δεν θα βασίζεται στις εκατέρωθεν απειλές αλλά στο κοινό συμφέρον. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Davutoglu: «Όταν θα πετύχουμε το κτίσιμο αυτού του κοινού μέλλοντος, οι αμυντικές ανάγκες θα πάψουν να υφίστανται και για τους δυο…».

Τέτοιου είδους λόγια ακούγονται καλά, αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στη πράξη, λένε οι ειδικοί αναλυτές.  Ο βετεράνος ειδικός επί διεθνών θεμάτων αρθρογράφος της Milliyet Sami Kohen λέει: «Αυτές είναι σημαντικές αποφάσεις, όμως για να εφαρμοστούν, χρειάζονται δυο πράγματα: πρώτον η πολιτική θέληση και δεύτερον η αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Η Αθήνα και η Άγκυρα έχουν πολλές φορές βρεθεί αντιμέτωπες για διάφορα ζητήματα του Αιγαίου, όπως τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, τα δικαιώματα άντλησης πετρελαίου, το FIR, και η κυριαρχία επί των βραχονησίδων. Οι δύο χώρες κόντεψαν να φτάσουν σε πόλεμο το 1987 και το 1996, ενώ το ναυτικό και η αεροπορία τους συνεχίζουν  να προκαλούν ο ένας τον άλλον σε καθημερινή βάση, παρά τα διάφορα μέτρα εμπιστοσύνης που πάρθηκαν με σκοπό την πρόληψη επικίνδυνων στρατιωτικών επεισοδίων. Σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή της εφημερίδας Hurriyet, το ενδεχόμενο επίλυσης της υφιστάμενης διαμάχης είναι απίθανο. «Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν είναι δυνατό να αναδομηθεί μια συνεργασία ασφαλείας στο Αιγαίο».

Παρόλα αυτά, οι δυο χώρες μπορούν να σημειώσουν προόδους αν συγκεντρωθούν σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, και οι δυο δέχονται μεγάλη πίεση για μείωση των φουσκωμένων στρατιωτικών προϋπολογισμών τους. Με την Ελλάδα να απαιτεί μια αστρονομική διεθνή οικονομική βοήθεια προκειμένου να διασωθεί, η ΕΕ την πιέζει να περικόψει δραστικά τις στρατιωτικές της δαπάνες.

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ζήτησε το ίδιο και από τη Τουρκία, ανεβάζοντας την ελπίδα πως επιτέλους οι δυο χρόνιοι αντίπαλοι θα σταματήσουν να ξοδεύουν τόσο πολλά χρήματα για τους εξοπλισμούς τους.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Ειρήνης της Στοκχόλμης, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας και της Τουρκίας μαζί, ξεπέρασαν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008.

8.7 δισ. για τη Τουρκία και 7.2 δισ.  για την Ελλάδα αντίστοιχα.

SETimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.