21/10/2009 14:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Ok" της Γερουσίας στη μεταγωγή κρατουμένων από το Γκουαντανάμο στις ΗΠΑ

Το πράσινο φως για τη μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντανάμο στις ΗΠΑ άναψε η αμερικανική Γερουσία, εγκρίνoντας υπό αυστηρούς όρους το σχετικό νομοσχέδιο-πρόκριμα για το κλείσιμο των φυλακών ώς τον Ιανουάριο του 2010. Το «ναι» της Γερουσίας αποτελεί άλλη μία νίκη του Μπαράκ Ομπάμα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 79 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά, αλλά η Γερουσία έθεσε αυστηρούς όρους: Οι κρατούμενοι μπορούν να μεταφερθούν στις ΗΠΑ μόνο για να δικαστούν από αμερικανικά δικαστήρια. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα πρέπει να απελαθούν. Δηλαδή, σε περίπτωση που καταδικαστούν θα πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους σε άλλη χώρα, ενώ εάν αθωωθούν και πάλι θα πρέπει να μεταβούν σε άλλη χώρα. Η περίπτωση αυτή, ωστόσο, ενδέχεται να ρυθμιστεί στο μέλλον με νεώτερο νομοσχέδιο, ενώ ήδη -σύμφωνα με το BBC- το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή Κινέζων Ουιγούρων -πρώην κρατουμένων στο Γκουαντανάμο- οι οποίοι αθωώθηκαν και διεκδικούν το δικαίωμα να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει δεδικασμένο για μελλοντικές προσφυγές. Επίσης, η Γερουσία ορίζει να υπάρχει περιθώριο 15 ημερών πριν τη μεταγωγή κρατουμένων και ο φάκελός τους να συνοδεύεται από έκθεση που θα περιγράφει το επίπεδο «κινδύνου» για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.