#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/02/2012 09:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Φταίει η Ελλάδα, αλλά φταίει εξίσου και η Ευρώπη"Μετά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup, η κατάσταση παραμένει στην κόψη του ξυραφιού. Η 15η Φεβρουαρίου είναι το μαστίγιο, διότι μετά από αυτήν την καταληκτική ημερομηνία, μάλλον θα συμβεί μια άτακτη χρεοκοπία, με αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι δύσκολες, όπως δύσκολα θα είναι και τα όποια περαιτέρω μέτρα λιτότητας, αλλά και το εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι ευθύνες της Ελλάδας είναι εμφανείς. Αλλά θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι και ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη χειρίστηκε την ελληνική κρίση, ήταν ελαττωματικός.

Μετά το 2009, ζητήθηκε από τους Έλληνες να προχωρήσουν σε προσαρμογές που ήταν τόσο βιαστικές, έτσι ώστε να μην είναι  πολιτικά ή κοινωνικά αποδεκτές, και συγχρόνως να είναι μη εφαρμόσιμες. Μια καλύτερη μέθοδος θα ήταν η προετοιμασία κάποιων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, με βάση ένα πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα.

Η χρηματοδότηση θα έπρεπε να εξασφαλιστεί, παράλληλα με σχέδια τόνωσης της ανάπτυξης, και χωρίς να επιτραπεί στα επιτόκια του νέου δανεισμού να φτάσουν στα σημεία εκείνα που τα είδαμε να φτάνουν.

Η Ευρώπη προτίμησε να συμπεριφερθεί αλαζονικά, με την δικαιολογία ότι οι Έλληνες παραποίησαν τα λογιστικά τους βιβλία. Αυτή όμως η αντιμετώπιση έδωσε την εντύπωση, πως η μόνη επίπτωση της Ελλάδας στην ΕΕ θα ήταν το ρίσκο της μεταδοτικότητας της κρίσης της στις οικονομίες κάποιων πιο «σημαντικών» χωρών μελών.

Η Ευρώπη θα έπρεπε να προσπαθήσει πιο σκληρά, ακόμη και στο επικοινωνιακό μέτωπο, ούτως ώστε να αυξηθεί η προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας, και να πειστεί ο λαός της για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Οι ευρωπαϊκές αρχές όμως επέτρεψαν τις παρεξηγήσεις, και έσπειραν την σύγχυση στα διάφορα επί μέρους ζητήματα της κρίσης.

Κατ αρχήν, θα έπρεπε να μειώσουν τον αριθμό των διαπραγματευτών, με τους οποίους θα έπρεπε να συνεννοούνται οι Έλληνες. Η Κομισιόν συμπεριφέρθηκε σαν συμβολαιογράφος. Ένα πολύπλοκο πακέτο διμερούς βοήθειας, αντικαταστάθηκε με τις λεπτομέρειες των διάφορων εθνικών κυβερνήσεων. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, έπαιξαν από μόνοι τους, εναλλάσσοντας απειλές με απαιτήσεις, και παίζοντας κρυφτό με τις διαδικασίες και τις καταληκτικές ημερομηνίες.

Η ΕΚΤ χρειάστηκε να παίξει τον ρόλο των κυβερνήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση. Παράλληλα ζητήθηκε και η επέμβαση του ΔΝΤ, προκαλώντας δυσθυμία, αφού αποδείχτηκε ότι χωρίς τα χρήματα της Ουάσιγκτον, η Ευρώπη δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το ζήτημα της ελληνικής κρίσης.

Η επίσημη βοήθεια που τελικά δόθηκε, αύξησε τα ρίσκα των ιδιωτών επενδυτών, και άφησε τις διαπραγματεύσεις επί του εθελοντικού κουρέματος σε κάποιους λομπίστες, που παρενέβησαν έτσι στην σχέση μεταξύ του ελληνικού κράτους και στης ΕΕ.

Επικράτησε μεγάλη σύγχυση γύρω από το ζήτημα μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.  Στην αρχή, δεν αναφέρθηκε καν, επιδεικνύοντας έτσι μια περιφρόνηση των αγορών, οι οποίες εμμένοντας στα υψηλά επιτόκια που ζητούσαν, έδειχναν από την αρχή, ότι μια χρεοκοπία είναι πολύ πιθανή. Ο σκοπός των αρχών ήταν να αποφευχθεί ο πανικός στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο αποκλεισμός όμως του σεναρίου της χρεοκοπίας, προϋποθέτει μια εγγύηση διάσωσης, η οποία ποτέ δεν υπήρξε. Για αυτό και δεν μπόρεσε τελικά  να αποφευχθεί η μεταδοτικότητα.

Στη συνέχεια προκρίθηκαν διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές, μέσα στα πλαίσια μιας μερικής και εθελοντικής χρεοκοπίας, με διασφαλίσεις, βασιζόμενες άγνωστο που, ότι αυτό θα ήταν μια εξαιρετική και μόνο περίπτωση.

Εν τω μεταξύ, σημειώθηκαν σοβαρές γκάφες στους λογιστικούς κανόνες των τραπεζικών ισολογισμών, αναφορικά με τα δημόσια χρέη. Από τη μια είχαμε χαλαρά τεστ κόπωσης των τραπεζών, που έκριναν σχεδόν όλα τα κρατικά ομόλογα ως ασφαλή, και από την άλλη μια υποχρέωση να τα αξιολογήσουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, όπως αυτές που ορίζουν οι αγορές.

Σήμερα δεν ξέρουμε αν το πραγματικό πρόβλημα είναι η φερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ή αυτή των τραπεζών. Η ιδέα της επιτάχυνσης μιας αξιόπιστης διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους, πριν αυτό  αυξηθεί, με συντεταγμένο και δίκαιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός και η μεταδοτικότητα, δεν ελήφθη καν υπόψη. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε πιο κοντά την μεταδοτικότητα! Όμως, η έλλειψη μιας τέτοιας διαδικασίας δεν πρόκειται να αποτρέψει την επανάληψη του ελληνικού προβλήματος και σε κάποια άλλη χώρα, π.χ. τη Πορτογαλία.

Τέλος, υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση, που οφείλεται τόσο στους οικονομολόγους, όσο και στις ευρωπαϊκές αρχές, σε σχέση με την διαφορά χρεοκοπίας, και εξόδου από την ευρωζώνη. Μια καλά ελεγχόμενη χρεοκοπία μειώνει το χρεωστικό βάρος μιας χώρας, ενώ η αποχώρηση από την ευρωζώνη μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε απότομες μειώσεις του, που αμέσως όμως θα εξουδετερωθούν από τον πληθωρισμό, και την απομόνωση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και υπάρχουν πλέον συνεχείς αναφορές ότι η ευρωζώνη είναι διασπασμένη, και πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παραμείνει σ αυτήν.

Άραγε, πως θα είχε εξελιχτεί η κατάσταση αν η ΕΕ από την αρχή φρόντιζε να αποφύγει τόσο την σύγχυση, όσο και την αταξία;

 

La Stampa

http://www.lastampa.it/_web/cmstp/tmplRubriche/editoriali/gEditoriali.asp?ID_blog=25&ID_articolo=9756

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 13/02/2012 10:19:50

  Όλοι δίκιο έχουν, όλοι φταίνε. Δηλαδή κανείς !

  Πρήξανε πάλι τα συκώτια μας με το "τέλος της μεταπολίτευσης" κι όλα αυτά τα εξυπνακίστικα - για το τέλος της κομματοκρατίας και του φαύλου συστήματός της (δανεισμός - διορισμοί - ψήφος) που πίνει το αίμα της Ελλάδας, θα μιλήσουμε ποτέ ;

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ τσώφλι πασατέμπου 13/02/2012 16:27:20

   χμ... χωρίς "ρευστό", όλα αυτά γίνονται πια εξαιρετικά δύσκολα!

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 13/02/2012 11:28:57

  όπως έλεγε και ο αείμνηστος Σταυρίδης...γλου γλου γλου

  Αναδημοσίευση:

  Οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικές με τον τρόπο λειτουργίας του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού που θα κατατίθενται τα χρήματα της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) μεθαύριο Τετάρτη.

  Η αποδοχή του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού αποτελεί έναν από τους βασικούς όρους και μια από τις πρόσθετες εγγυήσεις που ζητεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται να επικροτεί και αυτό τη δημιουργία του λογαριασμού αναγνωρίζοντας πως αποτελεί μια ακόμη εγγύηση για την αποπληρωμή των ελληνικών χρεών.

  Βάζοντας στο λογαριασμό αυτό σημαντικό ποσό από το νέο δάνειο τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα μπορούν να ελέγχουν πλήρως τη ροή πληρωμών και να αποφασίζουν το πότε θα εκταμιεύουν τα χρήματα. Έτσι, θα εφαρμοσθεί στη πράξη η βούληση του Eurogroup η Ελλάδα να λαμβάνει χρήματα μόνον όταν είναι συνεπής με τα συμπεφωνημένα.

  Σύμφωνα με την Γερμανία η πρόταση για τη δημιουργία του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού -η οποία βρίσκει σύμφωνα πολλά τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - δεν αποτελεί ένα πρόσθετο μηχανισμό ελέγχου της Ελλάδας που πλήττει την εθνική κυριαρχία της χώρας, αλλά ένα μέσο καθησυχασμού των επενδυτών που θα διασφαλίζει την ορθή διαχείριση των χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα.

 3. Dal avatar
  Dal 13/02/2012 11:29:23

  Ο ακριβής τίτλος του editorial είναι "Όμως οι ευθύνες είναι και στις Βρυξέλλες".

 4. Flat avatar
  Flat 13/02/2012 12:09:00

  μας έπεισες ότι είσαι ιταλομαθής.

  • Dal avatar
   Dal @ Flat 13/02/2012 16:40:38

   Φίλε δεν ήταν αυτός ο λόγος.Ήθελα να επισημάνω ότι δεν υπάρχει το όνομα της χώρας μας στο τίτλο.. Γιατί το αυτο μαστίγωμα δίνει και παίρνει σε τούτο τον τόπο. Μην αρπάζεσαι τόσο εύκολα. Δεν έχει την σημασία της αυτή η επισήμανση? Με αυτό δεν θεωρώ ότι ο φακτορας το έκανε σκοπίμως . Άλλωστε έχει δείξει δείγματα γραφής διαφορετικά.

 5. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 13/02/2012 15:13:48

  Την απάντηση για το ποιος φταίει την έχει καταθέσει ο Βάρναλης. Η απάντηση δεν μπορεί παρά να απευθύνεται σε όλους τους "Μοιραίους" εμπλεκόμενους, κυρίως όμως στους άβουλους, αμήχανους και κατώτερους των περιστάσεων Ευρωπαίους ηγέτες.

  -Φταίει τὸ ζαβὸ τὸ ριζικό μας!
  -Φταίει ὁ θεὸς ποὺ μᾶς μισεῖ!
  -Φταίει τὸ κεφάλι τὸ κακό μας!
  -Φταίει πρώτ᾿ ἀπ᾿ ὅλα τὸ κρασί!
  Ποιὸς φταίει; Ποιὸς φταίει;... κανένα στόμα
  δὲν τὅβρε καὶ δὲν τὄπε ἀκόμα.

  Ἔτσι, στὴν σκοτεινὴ ταβέρνα
  πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,
  σὰν τὰ σκουλήκια κάθε φτέρνα
  ὅπου μᾶς εὕρει, μᾶς πατεῖ:
  δειλοί, μοιραῖοι κι ἄβουλοι ἀντάμα!
  προσμένουμε, ἴσως, κάποιο θάμα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.