#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/10/2011 10:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Ο αμερικανικός κεϊνσιανισμός είναι λάθος" λένε οι Γερμανοί



Ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί δριμεία κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες, διότι όπως λέει,  μεγέθυναν τη κρίση με την υπερβολική τους προσεκτικότητα. Αν το δούμε όμως καλύτερα, όλα ξεκίνησαν από την χώρα του.

Πρόκειται για ένα δόγμα το οποίο κυριάρχησε στην οικονομική σκέψη επί δυο τουλάχιστον δεκαετίες, και αφορά σε δυο σκέλη:

Τον «τουρμποκαπιταλισμό», που επιμένει πως οποιαδήποτε ρύθμιση απαγορεύει την ανάπτυξη, και τον «τουρμποκεϋνσιανισμό», που είναι εξίσου επικίνδυνος.

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι, οι κεντρικοί τραπεζίτες, και οι πολιτικοί που εφαρμόζουν δημοσιονομική πολιτική, έχουν επανερμηνεύσει τον Βρετανό οικονομολόγο John Maynard Keynes, και την έξυπνη ιδέα του ότι οι κρατικές δαπάνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθμιστεί μια οικονομική κατάπτωση, μετατρέποντάς την σε μια μόνιμη συνταγή.

Η δική τους εκδοχή της θεωρίας του Keynes, θέλει την μειωμένη ανάπτυξη, και την πτώση των χρηματιστηρίων να ωθούν τις κεντρικές τράπεζες στο να μειώνουν τα επιτόκια, και τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε διασώσεις μέσω γενναίων προγραμμάτων κινήτρων. Για τους Αμερικανούς οικονομολόγους, πρόκειται για μια μέθοδο «βίαιης» επαναφόρτισης της οικονομίας.

Το μόνο πρόβλημα με την παραπάνω μέθοδο, είναι ότι καθόλου δεν βοήθησε την οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά μάλλον την οδήγησε σε πορεία σύγκρουσης.

Από την ασιατική οικονομική κρίση, έως τις φούσκες του ίντερνετ, και των ενυπόθηκων δανείων, τα προγράμματα οικονομικής τόνωσης μέσω νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, οδήγησαν συστηματικά σε μια επόμενη κρίση, αντί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο όγκος του δανεισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά πέντε φορές περισσότερο απ ότι η πραγματική οικονομία.

Το φτηνό χρήμα αποτέλεσε το λίπασμα των υπερβολών του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια αποπλάνησαν τους δανειστές σε σημείο να χορηγούν στεγαστικά ακόμη και σε άστεγους. Επίσης, οδήγησαν τις επενδυτικές τράπεζες και τα διάφορα hedge funds, στο να εκμεταλλεύονται ιδιαίτερα επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα, μετατρέποντας τις αγορές ομολόγων σε καζίνο.

Τώρα όμως, η φούσκα αυτή έσπασε. Παρόλα αυτά, η Αμερική ακόμη να αναγνωρίσει πως οι συνταγές που ακολούθησε είναι λάθος. Αντίθετα, θέλει να αυξήσει την δόση! Ο Ομπάμα θέλει να επαναλάβει το αποτυχημένο πρόγραμμα κινήτρων του 2008 και πάλι φέτος.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve,  Ben Bernanke, δηλώνει πως σκοπεύει να πλημμυρίσει την οικονομία με φτηνή ρευστότητα, και αν χρειαστεί, για πολλά ακόμη χρόνια.

Το πρόβλημα όμως είναι αλλού. Δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, από την οποία πάσχει η αμερικανική οικονομία. Αυτό που της λείπει είναι τα προϊόντα με τα οποία και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στις παγκόσμιες αγορές. Η χώρα έχει ένα μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο, και όμως επιμένει να δανείζεται με τα ίδια περίπου επιτόκια που δανείζεται η σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Ακόμη και ο χρηματοπιστωτικός τομέας που έχει μεγάλη αδυναμία στο φτηνό χρήμα, δεν πιστεύει πως αυτός είναι σωστός τρόπος για να βγουν οι ΗΠΑ από την κρίση. Μόλις η Federal Reserve ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εφαρμόσει την νέα πολιτική χαμηλών επιτοκίων με την ονομασία Twist, οι χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άμεση πτώση, αντί άνοδο.

Το ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συστήνει στους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν την ίδια αποτυχημένη πολιτική. Για να σώσουν, λέει ο πρόεδρος, το ευρώ, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν κι άλλα χρέη, ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία διάσωσης, και να τονωθούν οι οικονομίες τους. Όπως κάποιος γιατρός που συλλαμβάνεται να συνταγογραφεί αναβολικά, έτσι και ο Ομπάμα συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Προσπαθεί μάλιστα να πείσει όλο και περισσότερους να εφαρμόσουν τις συνταγές του.

Ευτυχώς που η Ευρώπη δεν δείχνει να συμφωνεί μαζί του. Η συσσώρευση επιπλέον χρέους δεν έχει κανένα νόημα. Ο κόσμος ήδη πάσχει από υπερβολικά χρέη.

Για αυτό, καλά θα κάνει ο Ομπάμα να αλλάξει τη συνταγή του, ειδάλλως κινδυνεύει να φύγει νωρίς.

 

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,789624,00.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. miden_agan avatar
  miden_agan 04/10/2011 10:44:14

  Οι Αμερικάνοι ζουν με το φάντασμα του αποπληθωρισμού και οι Γερμανοί με αυτό του πληθωρισμού. Αμφότεροι δεν θέλουν να τα ξαναζήσουν και θεωρούν ότι η συνταγή τους θα τους σώσει. Οίδομεν.

  Η Ελλάδα βρίσκεται να πιέζεται και από τους δύο πόλους (δηλ. ΕΕ - ΔΝΤ) γιαυτό και η πολιτική που εφαρμόζεται (λέμε τώρα) είναι ένας αχταρμάς άνευ προηγουμένου.

 2. Dal σ avatar
  Dal σ 04/10/2011 11:10:46

  Ενώ η η δική τους συνταγή είναι η επιτυχημένη. Εδώ και τρία χρόνια οδηγούν στην ανέχεια και στη φτώχεια εκατομμύρια Ευρωπαίων και αποτέλεσμα , παταγώδης αποτυχία. Το διαπιστώνουμε στην Ελλάδα Η πολιτική των ΗΠΑ μετατοπίζει την ημερομηνία θανάτου. Των Γερμανών την επισπεύδει. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα περιθώρια και των δύο στενεύουν γιατί τα οικονομικά τους όπλα εξαντλήθηκαν. Εάν πάμε σε νέα ύφεση ,θα κλάψουν οι πάντες.Και αυτή τη φορά δεν ξέρουμε εάν θα μείνει η Κίνα αλώβητη. Τότε Αρμαγεδδών.
  Οι Γερμανοί είναι και θρασείς. Οι ΗΠΑ τους αμνήστευσαν στην ουσία από τα εγκλήματα του ΒΠΠ και τους χρηματοδότησαν την ανοικοδόμηση τους, φυσικά μπρος στο κίνδυνο της ΕΣΣΔ. Αυτοί απαντούν με αυτό τον τρόπο. Αφού αιματοκύλησαν το κόσμο 2 φορές, δεν κρατούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα.

  • lampros avatar
   lampros @ Dal σ 04/10/2011 16:20:00

   Αυτά για όσους «πολυπολιτισμικούς» νομίζουν ότι ένας λαός δεν έχει εθνική ταυτότητα και στόχους και «όλοι αδέρφια είμαστε»....

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 04/10/2011 18:52:07

  Γιατι μπερδευετε τα πραγματα, οι Γερμανοι ζητουν απο την Ελλαδα υφεση και μαλιστα μεχρις πληρους εξαντλησεως ( δηλ. μεχρι θανατου). Το δογμα Ομπαμα δεν λεει τιποτα αλλο απο αυτο που θελουμε εμεις!! ΑΝΑΠΤΥΞΗ και μονο αναπτυξη! Και αυτο μπορει να γινει αν οι Ευρωπαιοι βαλλουν νερο στο κρασι τους και παψουν να μας ζητουν τρελλα και ανεφαρμοστα !!

 4. ό παγωτατζής avatar
  ό παγωτατζής 04/10/2011 21:44:11

  Συγνώμην αλλά..΄Η συνεισφορά του Κέϋνς έγκειται στο γεγονός ότι έβαλε την κατανάλωση, ως μακροοικονομικό μέγεθος, στο κέντρο της οικονομικής θεωρίας, δίνοντας στην συνάρτηση της κατανάλωσης κεντρική θέση στην ανάλυσή του για τις οικονομικές διακυμάνσεις, δηλαδή για τις υφέσεις και τις κρίσεις στο καπιταλιστικό σύστημα. Και φυσικά από τότε η κατανάλωση και η συνάρτησή της έχει τον κυριότερο και τον κεντρικό ρόλο στην μακροοικονομική ανάλυση. Φυσικά, εκείνη την εποχή ο Κέϋνς δεν μπορούσε να στηριχθεί στην στατιστική ανάλυση των μακροοικονομικών στοιχείων για την εξέλιξη της συνάρτησης της συναθροιστικής κατανάλωσης και ως εκ τούτου, η ανάλυσή του ήταν προϊόν των εμπειρικών του παρατηρήσεων, της διαίσθησής του και της οξύνοιας, που πάντοτε τον διέκρινε.

  Eίχε κάνει τρείς σημαντικές παρατηρήσεις:

  1)Η πρώτη και σημαντικότερη όλων παρατήρηση του Κέϋνς έχει να κάνει με την οριακή ροπή για κατανάλωση (marginal propensity to consume) και η οποία προσδιορίζεται από το ποσόν, που καταναλώνεται από μια πρόσθετη χρηματική μονάδα εισοδήματος.Εγραψε:
  «θεμελιώδης ψυχολογικός νόμος, στον οποίο δικαιούμαστε να στηριζόμαστε με μεγάλη εμπιστοσύνη είναι ότι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι, κατά κανόνα και κατά μέσον όρο, να αυξάνουν την κατανάλωσή τους, όταν αυξάνονται τα εισοδήματά τους, όχι όμως τόσο όσο τα εισοδήματά τους»

  2) Εχει να κάνει με την μέση ροπή κατανάλωσης (average propensity to consume), δηλαδή με τον λόγο της κατανάλωσης προς το εισόδημα, η οποία μέση ροπή κατανάλωσης πέφτει καθώς το εισόδημα αυξάνεται.
  Είχε προσδιορίσει την αποταμίευση (την οποία θεωρούσε, έχοντας πλήρως δίκιο, ότι είναι ένα είδος πολυτελείας), ως αιτία αυτής της φθίνουσας μέσης ροπής προς κατανάλωση. Και μάλιστα εξειδίκευσε το τμήμα της αποταμίευσης για το οποίο ομιλούσε, προσδιορίζοντας ότι οι πλούσιοι αποταμιεύουν πολύ μεγαλύτερο μέρος από τα εισοδήματά τους από ό,τι οι φτωχοί, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα, διότι μεγαλώνοντας οριακή ροπή προς αποταμίευση, οδηγούν σε πτώση την οριακή ροπή προς κατανάλωση και φυσικά την μέση ροπή κατανάλωσης.

  3) Η τρίτη παρατήρηση του Κέϋνς έχει να κάνει με την σχέση του επιτοκίου με την κατανάλωση, την οποία, σε πείσμα της κλασσικής θεωρίας, την θεώρησε, ως αναξιόλογη, αφού πίστευε ότι το εισόδημα είναι αυτό που κυρίως προσδιορίζει την κατανάλωση. Είχε γράψει ότι:
  «...το κυριότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την εμπειρία είναι, νομίζω, ότι ο βραχυπρόθεσμος επηρεασμός που ασκεί το επιτόκιο στο μέρος που δαπανά ένα άτομο από το εισόδημά του έχει δευτερεύουσα σημασία και είναι μάλλον σχετικά ασήμαντος»

  Τί απο τα ανωτέρω δεν κατανοούν οι γερμανοί και τό Spiegel;
  Δεν θέλουν ή δεν μπορούν ;
  Η μήπως για να κρύψουν -παραγνωρίζοντας τίς απόψεις του- ότι τού οφείλουν ακριβώς εξαιτίας αυτών του των σκέψεων- πάνω στίς οποίες "έχτισε" ό Εθνικοσοσιαλισμός τους- τό Γερμανικό "θαύμα" της ανάκαμψης τής δεκαετίας τού ΄30..
  Απλώς αναρωτιέμαι...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ό παγωτατζής 05/10/2011 00:57:59

   Μπράβο φίλε παγωτατζή. Βάλε και την σημασία που έδινε στην νομισματική πολιτική και τα επιτόκια για να διαμορφώσει τις συνθήκες μεγιστοποιήσεως του "πολλαπλασιαστή" του, βάλε και την αυτονόητη, για την εποχή του, χρήση δασμολογικών μέτρων για την προστασία της εθνικής παραγωγής, και θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για το πως εννοούσε ο Κέϋνς την μέσω κρατικών επενδύσεων και δαπανών ανάπτυξη.
   Γιατί, εδώ θα μας τρελλάνουν μερικοί, που επιμένουν ότι σε μια αγορά χωρίς δασμούς και οικονομικά σύνορα και με νόμισμα, που δεν ελέγχουμε, θα ρίξουμε λεφτά (ΑΝ τα βρούμε...) και θα πάρουμε ανάπτυξη (και όχι Καγιέν και Κοχίμπα και Ελβετικά βιβλιάρια καταθέσεων, όπως μέχρι σήμερα).

   • ό παγωτατζής avatar
    ό παγωτατζής @ ΠΗΛΕΑΣ 05/10/2011 11:18:03

    Πηλέα μου...έτσι ακριβώς..ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ!!
    Γιατί κάποιοι θέλουν(προσπαθούν),να μας τρελλάνουν..σε δόσεις!!

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 05/10/2011 02:05:50

  παγωτατζή, που είσαι βρε φίλε;;;..
  Εύχομαι να είσαι πάντα όρθιος, όπου κι αν σε πήγε η ζωή.

  Απλά η κρίση είναι μια ευκαιρία για τους Γερμανούς να επιβάλουν σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία στους υπολοίπους, ώστε να μην κοπεί ευρώ (αλα Αμερικάνα), που θα πληθωρίσει τις αποταμιεύσεις των Γερμανών καταθετών, θα ξυπνήσει τα φαντάσματα της Βαϊμάρης και θα εξαφανίσει πολιτικά όποια πολιτική δύναμη το χρεωθεί.

  Το δημοσίευμα είναι άλλη μια υπενθύμιση στους Αμερικανούς της οικονομικοπολιτικής χειραφέτησης της Γερμανίας από αυτούς.
  Για τον ίδιο ακριβώς λόγο είπαν και στον Γκάιτνερ "α, πάαινε", στο Βρότσλαβ.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ Προφήτης 05/10/2011 11:15:21

   Α ρέ Προφήτη φίλε μου,
   Εχουμε γίνει ...survival for the fittest!
   Νάσαι καλά...σε διαβάζω όποτε μπορώ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.