#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/09/2013 16:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

" Ο Τζον Κέρι συγχέει το διεθνές δίκαιο με την αμερικανική υπερηφάνεια"

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στο Λονδίνο για να προβάλλει τα επιχειρήματά του για τις επιθέσεις, αλλά τέτοιου είδους πυραυλικές επιθέσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ποταμοί τρόποι επιβολής του νόμου, σχολιάζει ο Simon Jenkins στον Guardian.


Κάθε λογικός άνθρωπος πρέπει να δεχτεί ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποίησε χημικά όπλα τον περασμένο μήνα στα περίχωρα της Δαμασκού. Όλα τα όπλα είναι απαίσια. Οι Δυτικοί συγχώρεσαν τη χρήση τους από τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ και έχουν κατασκευάσει βόμβες ναπάλμ και λευκού φωσφόρου. Αλλά το σαρίν είναι ειδικά παράνομο κατά το διεθνές δίκαιο και ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στη Συρία να μην το χρησιμοποιήσει. Δεν έχουν καμιά σημασία τα λόγια του;
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, βρίσκεται στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί. Μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί του. Στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, τη Λιβερία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου έχουν βρεθεί ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων. Η Αμερική σπάνια υπήρξε υποστηρικτής των εν λόγω δικαστηρίων, φοβούμενη ότι οι συχνές επιθέσεις της εναντίον άλλων κρατών θα μπορούσαν να την κάνουν ευάλωτη σε δικαστικές διαμάχες. Αν η Αμερική τώρα αλλάζει τροπάριο για την ανελέητη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, αυτό είναι ευπρόσδεκτο.

Αλλά η Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε καθόλου στο να κάνει τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ να λογοδοτήσει. Δεν αναφέρεται καθόλου στο ενδεχόμενο να τον φέρει μια μέρα ενώπιον της δικαιοσύνης. Θέλει απλώς να βομβαρδίσει τις πόλεις του, σε κάτι που μοιάζει με εξαγριωμένα αντίποινα επειδή ο Άσαντ ντρόπιασε τον Ομπάμα αγνοώντας την προειδοποίηση για την «κόκκινη γραμμή» του. Σε αυτό το σημείο, το διεθνές δίκαιο συγχέεται με την αμερικανική υπερηφάνεια.
Οι πύραυλοι είναι ένας ποταπός τρόπος επιβολής του νόμου. Σκοτώνουν σπάνια τους σωστούς ανθρώπους. Μπορούν να προκαλέσουν τεράστια καταστροφή, καταστρέφοντας τις ζωές των πολιτών και την αύξηση της εξάρτησής τους από τους καταπιεστές τους. Οι πυραυλικές επιθέσεις είναι απλές επιδείξεις εξουσίας, συνήθως ως μία θεαματική εναλλακτική λύση σε μια επίθεση επί του εδάφους. Η στρατιωτική αναποτελεσματικότητά τους, τους καθιστά επιρρεπείς σε μια διευρυμένη αποστολή.
Ήδη ο Ομπάμα έχει αλλάξει, από την απειλή ενός «χειρουργικού τιμωρητικού χτυπήματος», σε ένα μαζικά καταστροφικό, με σκοπό να βοηθήσει την εξέγερση και έτσι να συμβάλει στην αλλαγή του καθεστώτος. Αυτό συμβαίνει να είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου. Πιο συγκεκριμένα, τέτοιες πυραυλικές επιθέσεις δεν «δουλεύουν» στη Σερβία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Χρησιμοποιήθηκαν απλώς ως ένα προοίμιο για το χάος επί του εδάφους και την πίεση για την παρέμβαση χερσαίων δυνάμεων.
Αν ο Ομπάμα εννοεί το ότι θέλει να αλλάξει το καθεστώς στη Συρία θα πρέπει να είναι έτοιμος να εισβάλει. Δεδομένου ότι δεν έχει τη βούληση και τα μέσα για το σκοπό αυτό, απλώς οδεύει προς μια δεύτερη ταπείνωση. Θα έπρεπε να υπαναχωρήσει και να αναπτύξει τη διπλωματία και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αντ’ αυτού. Δεν είναι και πολλά, αλλά είναι καλύτερα από τους βομβαρδισμούς.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/09/syria-john-kerry-international-law

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 09/09/2013 17:20:09

  Εάν είστε από αυτούς πού θεωρούν το περιστατικό στόν Κόλπο τού Tonkin κατά τήν διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ότι έγινε όπως οι ΗΠΑ επέμειναν, ή ότι οι ιρακινοί στρατιώτες έσφαζαν τά νεογνά στίς θερμοκοιτίδες τους στό Κουβέϊτ στόν πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, ή ότι τήν σφαγή στό Razcak τήν κάνανε οι Σέρβοι, ή ότι οι βοσνιοσέρβοι προκάλεσαν τά θύματα στήν αγορά τού Σεράγεβο μέ τίς βολές τους, ή στά όπλα μαζικής καταστροφής τού Χουσεΐν στόν Δεύτερο Πόλεμο τού Κόλπου, ή ότι στήν Λιβύη θέλανε μόνο νά προστατέψουν τούς άμαχους τής Βεγγάζης, τότε σίγουρα θα πιστεύσετε καί στήν χρήση χημικών από τόν Ασάντ στήν Συρία.

  Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η προπαγάνδα γιά πόλεμο είναι το χειρότερο έγκλημα, επειδή διευκολύνει όλα τα άλλα εγκλήματα πού έπονται ενός πολέμου καί τά κάνει πιθανά.

  Διεθνές Δίκαιο καί εφαρμογή του. Η απόλυτη διαστροφή κάθε έννοιας ανθρώπινου Δικαίου.

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Ιαπετός 09/09/2013 18:38:56

   To κακό είναι ότι όσοι έχουν γνώση , κρίση και αντιστάσεις , δεν έχουν εξουσία . Το παρήγορο είναι ότι , η Ελλάδα ανήκει σε αυτούς που βλέπουν από την τηλεόραση την φρίκη και την αιματοχυσία και όχι στους πρωταγωνιστές αυτών.

 2. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 09/09/2013 17:32:32

  Δηλαδή θέλετε να μου πείτε, ότι μπορεί κανείς να είναι εναντίον της επίθεσης στη Συρία, χωρίς να υποστηρίζει μετά λόγου γνώσεως και απύθμενη σιγουριά ότι ο Άσαντ είναι αθώος όσον αφορά τη χρήση χημικών; Ε δεν το πιστεύω...

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ MAYRO XABIARI 10/09/2013 00:52:22

   Αυτό που θέλουν να "σας" πουν είναι ότι όσοι, όπως ο αρθρογράφος, έχουν απύθμενη σιγουριά για την ενοχή του Άσαντ είναι είτε αφελείς είτε εγκληματικά ψεύτες.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ pythagorean 10/09/2013 10:48:21

    Αυτό που λέτε τώρα, δεν είναι ίδιο με όσα εδώ και ημέρες υποστήριζαν διάφοροι σχολιαστές εδώ, οι οποίοι ορκίζονταν για την αθωότητά του Άσαντ για τη χρήση χημικών. Προσωπικά εξ αρχής ήμουν επιφυλακτικός σε οποιαδήποτε εκδοχή, αλλά τι ξέρω εγώ, δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση όπως κάποιοι από σας...

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ MAYRO XABIARI 11/09/2013 09:43:21

     Η επιφυλακτική θέση σας φαίνεται ως η πλέον αντικειμενική και ορθή. Οι 2 "ακραίες" θέσεις, όμως, δεν είναι ισοδύναμες. Το "αποκλείεται να ευθύνεται ο Άσαντ" έχει πρακτικά ίδιες συνέπειες με το "ίσως ευθύνεται", γιατί καμιά από τις 2 εκδοχές δεν δικαιολογεί επίθεση. Απεναντίας, η θέση "σίγουρα ευθύνεται ο Άσαντ" όταν δηλώνεται από άτομα με επιρροή (πολιτικούς ή και δημοσιογράφους), δίνει πάτημα σε επίθεση με συνεπακόλουθη ενίσχυση των ισλαμοκατσαπλιάδων, και συνεπώς είναι εγκληματική.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 09/09/2013 19:38:15

  O κ. Τζων Κέρρυ, της ρητορικής τοποθέτησης ο συγχυσμένος, καλύτερα να επανατοποθετηθεί στα παλιά λημέρια «Κρανία και Οστά», όπου και ανήκει, και κάθε μέρα που περνάει, φυσιογνωμικά, όλο και πιο πολύ τους μοιάζει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.