25/08/2010 20:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Οχι" προς την Ελλάδα από τη νέα κυβέρνηση της Τσεχίας

Μετά την άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του νέου δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβακία, να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, την πρόθεση της νέας δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην Τσεχία, να τηρήσει ανάλογη αρνητική στάση στην οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα, ανακοινώνει ο επικεφαλής της, πρωθυπουργός Πετρ Νέτσιας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα "Κουρίρ".

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νέος Τσέχος πρωθυπουργός, η χώρα του λαμβάνει υπόψη το Σχεδιο Σωτηρίας για την Ελλάδα, δεν προτίθεται, όμως, να συμμετάσχει σε αυτό και συμπληρώνει πως για την Τσεχία η τωρινή μεταβίβαση δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από εθνικό επίπεδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί ένα μη υπερβάσιμο όριο.

Σε αντίθεση με τη Σλοβακία, η Τσεχία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, σχεδιάζει, όμως, την ένταξή της σε αυτή και ο κ. Νέτσιας θέτει στη συνέντευξή του το ερώτημα εάν η Ευρωζώνη, μετά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα, είναι σε θέση να δεχθεί νέα μέλη, ακόμη κι αν αυτά εκπληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Αυτός είναι κι ο λόγος, όπως σημειώνει ο ίδιος, που δεν θέλει να προσδιορίσει κάποια ημερομηνία ένταξης της Τσεχίας στο Ευρώ, πάντως η κυβέρνησή του υποστηρίζει την πειθαρχία στον προυπολογισμό και τη συνεπή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσιας, είναι γνωστό για τον "ευρωσκεπτικισμό" του και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στην ίδια παράταξη με τους Βρετανούς Συντηρητικούς και το πολωνικό δεξιό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη της αντιπολίτευσης.

Η σημερινή αρνητική τοποθέτηση του Τσέχου πρωθυπουργού απέναντι στη βοήθεια προς την Ελλάδα, φέρεται να έχει προκαλέσει, ήδη, δυσαρέσκεια στους κοινοτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι είχαν αντιδράσει επίσημα και ιδιαίτερα έντονα στην πρόσφατη απόφαση της κοινουβουλευτικής πλειοψηφίας της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας.

Τελείως σαφής ήταν στην κριτική του, ο Επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης, αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, ο οποίος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής, είχε καταγγείλει την Μπρατισλάβα για έλλειψη αλληλεγγύης και παραβίαση της δέσμευσης που είχε αυτή αναλάβει απέναντι στην Ομάδα του Ευρώ για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε προειδοποιήσει τη Σλοβακία πως "παίζει με τη φωτιά". Συγχρόνως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν, διαβεβαίωνε πως αυτή η απόρριψη της σλοβακικής συμμετοχής (ύψους 800 εκατομμυρίων Ευρώ) δεν θέτει σε κίνδυνο το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα και στην καταβολή των τμημάτων του δανείου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 25/08/2010 21:05:38

  Άρχισε να ξηλώνεται σαν κάλτσα η περιβόητη "κοινοτική αλληλεγγύη" με την οποία μάς πιπίλιζαν τα αφτιά οι πάσης φύσεως ευρωλιγούρηδες. Ε, ρε Ντόναλντ Ράμσφελντ, πόσο μπροστά ήσουν στην πρόβλεψή σου για τη "Νέα Ευρώπη" που έρχεται...

 2. Orestios avatar
  Orestios 25/08/2010 21:25:09

  Μα γιατί?
  Το GAP πασχίζει να κάνει τον τουρίστα και οι τσέχοι δεν το αναγνωρίζουν.
  Να βγεί άμεσα το πάγκαλο Κήτος και να τους σαρώσει με την σοβαρή επιχειρηματολογία του.

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/08/2010 21:50:21

  Τελικά οι πρώην ανατολικοί μας βάζουν γυαλιά, και με τον πατριωτισμό τους, και με την αυτοπεποίθηση που έχουν απέναντι στην Ευρώπη. Αλλά πού να καταλάβουν από κάτι τέτοια τα εντόπια ευρωλιγούρια που ακούν Ευρώπη και α. τους τρέχουν τα σάλια, β. χέζονται απάνω τους. Έτσι είναι οι μέτριοι, έτσι αντιδρούν κι εμάς μας έχουμε πείσει ότι είμαστε ένας μέτριος λαός. Ποιοι, οι Έλληνες. Και οι Τσέχοι με εθνική ιστορία μονοψήφιων αιώνων, μισοκατεστραμμένοι ακόμη ηθικά, οικονομικά και κοινωνικά από τον κομμουνισμό, ορθώνουν ανάστημα και λένε όχι στην εκ Βρυξελλών ανοησία.

  Στη Σλοβακία μαθαίνω ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα στον κόσμο με την εισαγωγή του ευρώ, που δεν το θέλουν καθόλου. Πήραν το μάθημά τους και οι Πολωνοί και οι Τσέχοι από αυτό και δεν τους βλέπω να μπαίνουν στο ευρώ σύντομα γιατί υπάρχει τεράστια αντίδραση στον κόσμο κατά του ευρώ. Εδώ δεν έχουν να φάνε και τους βάζουν να στηρίξουν τη ζάπλουτη, για τα δικά τους δεδομένα, Ελλάδα.

  Ζούμε την απόλυτη σχιζοφρένεια. Όσο περνάει ο καιρός τόσο πείθομαι ότι η κρίση που ζούμε είναι εντελώς τεχνητή, δημιούργημα του ΓΑΠ και των αφεντικών του. Αλλά, ο Πασόκος παραμένει Πασόκος. Τρώει ότι κουτόχορτο του σερβίρουν.

  • Misha avatar
   Misha @ Επώνυμος 25/08/2010 21:54:00

   Κι εσύ, αγαπητέ επωνυμε, έφαγες το παραμύθι του Ευρώ όπως και η ΝΔ.
   Ομοίως με την απάτη της ολυμπιάδας, τις Λισαβωνες κλπ

   • Orestios avatar
    Orestios @ Misha 25/08/2010 21:59:57

    Όλα σοσιαλιστικά όνειρα.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 25/08/2010 22:02:50

    Όχι, βρε Ορέστιε!
    Και νεοφιλελεύθερα! Αντέδρασε η ΝΔ στο ευρω και δεν το θυμάμαι; Είπε όχι στην φαραωνική Ολυμπιάδα; Έκλεισε κάποιον στη φυλακή για το χρηματιστήριο;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 25/08/2010 22:03:45

    Εδώ έχω ψηφίσει Μητσοτάκη, στο ευρώ κολλάς εσύ;

    Το παραμύθι του ευρώ δεν το έφαγα, ευτυχώς είχα ενημερωθεί για τα καλά του και τα στραβά του από πολύ νωρίς και ήμουν πολύ επιφυλακτικός εξαρχής. Της ολυμπιάδας την έφαγα, αλλά ανένηψα. Για τη Λισαβώνα ήμουν εξαρχής κάθετα αντίθετος.

    Δυστυχώς τόσο το εκπαιδευτικό μας σύστημα, όσο και η κοινωνία μας, μας μεγαλώνουν με έναν εντελώς ανεδαφικό σεβασμό για τους δυτικούς Ευρωπαίους. Τρέφουμε μόνοι μας τα συμπλέγματα κατωτερότητάς μας και συνεχώς φαντασιωνόμαστε τους εαυτούς μας ως "αυτούς που έδωσαν τα φώτα στον κόσμο", πρόταση που περιέχει ως λογική προϋπόθεση ότι σήμερα δεν κάνουμε και πολλά πράγματα, για την ακρίβεια τίποτα, ενώ ο "κόσμος" (δηλαδή η Δύση) έχει σήμερα πια αυτή τα φώτα και όχι εμείς. Λάθος. Ακόμη εμείς τα έχουμε, αλλά αυτό το κράτος δεν μας αφήνει να τα ανάψουμε.

    Είμαι βέβαιος ότι ο Αριστοτέλης όταν έγραφε δεν είχε στο μυαλό του να κάνει την Ελλάδα πνευματικό γίγαντα. Έγραφε απλώς γιατί αυτές ήταν οι απόψεις του. Και οι απόψεις αυτές προήλθαν σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα κοινωνικής πολιτισμικής επίδρασης από την ανατροφή και την παιδεία που πήρε, δεν βγήκαν από μόνες τους.

    Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει απλώς να εξακολουθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ο καθένας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και όταν έρθει το "δια ταύτα" σε συλλογικό επίπεδο εκεί να προσπαθούμε στις θέσεις ευθύνης που θα λάχουν στον καθένα μας να τις διαχειριστούμε με συναίσθηση α. της ευθύνης και β. της προσωπικής μας ανεπάρκειας.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Misha 25/08/2010 22:08:02

    Μίσα, δεν θα διαφωνήσω.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Misha 25/08/2010 22:09:22

    Επώνυμε αναφέρεσαι στην λευκή ενοχή?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 25/08/2010 22:12:17

    Λευκή ενοχή; Δηλαδή;

   • Orestios avatar
    Orestios @ Misha 25/08/2010 22:25:37

    Έκανα λάθος.
    Αν και τα συμπλέγματα κατωτερότητας στα οποία αναφέρεσαι καλλιεργήθηκαν μέσω της ενοχής αλλά όχι αυτό που ονομάζουμε λευκή και αναφέρεται στην ενοχή της λευκής φυλής του Δυτικού Κόσμου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.