#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/09/2012 02:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Ομπάμα, Τζιαμπάο και Μέρκελ, κρατούν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη"Ομπάμα, Τζιαμπάο και Μέρκελ είναι οι τρεις πολιτικοί ηγέτες που κρατούν ως τώρα την Ελλάδα στην ευρωζώνη αναφέρει σήμερα σε άρθρο της η γερμανική έκδοση των Financial Times. Οι ηγέτες των τριών αυτών οικονομικών υπερδυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία) είναι τελικά πιο ισχυροί από τις αγορές, γράφει η εφημερίδα.

Στην γη υπάρχουν τρία μεγάλα κέντρα εξουσίας, τα οποία χρειάζονται, επιθυμούν και και σε μεγάλο βαθμό μπορούν να επιτυγχάνουν την ηρεμία: είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ή πιο σωστά, οι Μπαράκ Ομπάμα, Βεν Τζιαμπάο και Άνγκελα Μέρκελ. Και οι τρεις, για παράδειγμα, θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πριν από το καλοκαίρι του 2012 όταν σε εμπιστευτικές συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείτο πώς η Ελλάδα θα αναγκάζοταν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, έγινε μια καταλυτική επίσκεψη του υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στον γερμανό συνάδελφό του, υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ.

Ο Γκάιτνερ, ξεκαθάρισε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και ο κίνδυνος μίας νέας διεθνούς ύφεσης εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη. Ο Ομπάμα επιθυμεί οπωσδήποτε την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ και οι Ευρωπαίοι, σαφώς, προτιμούν μια δεύτερη προεδρία Ομπάμα, από το να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ.

Από την πλευρά τους και οι Κινέζοι, έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους, ότι δεν κατανοούν πως ένα μέλος της ευρωζώνης μπορεί να αποπεμφθεί από αυτήν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα:  «Θέλουμε το Ευρώ να παραμείνει ανέπαφο», δήλωσε την τελευταία εβδομάδα ο κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Ντου Κουιβέν.

Οι Κινέζοι έχουν αυτήν την στιγμή ένα ιδιαίτερο συμφέρον να υπάρξει ηρεμία, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει νέα ηγεσία στην χώρα.

Η τριμερής συμμαχία μέχρι στιγμής, έχει λειτουργήσει.

Η καγκελάριος Μέρκελ ξαφνικά άρχισε να επαινεί τους Έλληνες, οι Κεντρικές Τράπεζες καθησύχασαν τις αγορές, ενώ η Κίνα άρχισε και πάλι να αγοράζει περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Αν οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή πιο στενά η ευρωζώνη και η Κίνα παραμείνουν ενωμένες, δεν μπορεί να υπάρξει επί μακρόν κερδοσκοπία.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι υπάρχει μίας μορφής συνωμοσία, κάποιο μυστικό σύμφωνο ή παρόμοιες ανοησίες.

Στα σενάρια συνωμοσίας ανήκουν φήμες ότι η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί την ...ημέρα των αμερικανικών εκλογών, ή η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους στις Βρυξέλλες ότι η Μέρκελ μετά την επίσκεψή της στην Κίνα μετέβαλε την πολιτική της έναντι της Ελλάδας.

Τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα. Οι Μέρκελ, Ομπάμα και Βεν Τζιαμπάο δεν συνεννοήθηκαν ποτέ στο πλαίσιο μίας τριπλής τηλεφωνικής συνδιάλεξης ούτε συναντήθηκαν γι’ αυτό το λόγο. Άλλωστε, δεν καθορίζει μόνη της η Μέρκελ την πολιτική της Ευρώπης, ούτε ο Βεν Τζιαμπάο είναι ο ισχυρότερος ηγέτης που είχε ποτέ η Κίνα.

Τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά συμφέροντα, πράγμα που ισχύει σε κάποιο βαθμό και για τους πολιτικούς. Και οι Μέρκελ, Ομπάμα και Βεν Τζιαμπάο είχαν κατά το τελευταίο διάστημα κοινά συμφέροντα. Το αν θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η κοινή γραμμή είναι ωστόσο αμφίβολο.

Ο Ομπάμα μπορεί να χάσει τις εκλογές από τον Ρόμνεϊ, και αυτός αν εκλεγεί, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα επιδείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για την Ευρώπη, ενώ είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει και μια διαμάχη με την Κίνα, όπως άλλωστε αναφέρεται στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Στην Κίνα από την άλλη, κάτι μπορεί να πάει στραβά και η μάλλον αδύναμη ηγεσία της χώρας να αναζητήσει την ισχυροποίηση μέσω μιας σύγκρουσης με την Ιαπωνία ή με άλλες γειτονικές χώρες. Η Μέρκελ επίσης στη Γερμανία, μπορεί να θεωρήσει  εν τέλει, ότι της είναι πιο σημαντική η συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού απ’ ό,τι το ίδιο το Ευρώ, ενώ τέλος και οι ίδιοι οι Έλληνες -σε κατάσταση πανικού- μπορεί από μόνοι τους να ζητήσουν να φύγουν από την Ευρωζώνη. Αυτές όμως είναι οι πιο απίθανες εκδοχές, στις οποίες θα στοιχημάτιζαν μόνον οι επαγγελματίες απαισιόδοξοι.

Θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 28/09/2012 03:24:10

  "Οι ηγέτες των τριών αυτών οικονομικών υπερδυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία)"

  Το να εκλαμβάβεται η γερμανία ως υπερδύναμη είναι γελοίο.
  Έχει ΑΕΠ οριακά μεγαλύτερο από αυτο της Γαλλίας, της Αγγλίας, ακόμη και της Ιταλίας, πράγμα που οφείλεται καθαρά και μόνο στο ότι έχει λίγο μεγαλύτερο πληθυσμό από αυτές τις χώρες. Ακόμη και με την Ισπανία είναι απόλυτα συγκρίσιμη!!!!

  Ολόκληρη η ΕΕ μαζί έχει αεπ σαν των ΗΠΑ!!!!. Ή έστω οριακά μεγαλύτερο.

  Η Κίνα απο την άλλη είναι μία δυνάμει υπερδύναμη. Είναι τώρα ακόμη καθυστερημένη οικονομικά αλλά λόγω της ανάπυξης που παρουσιάζει και του πραγματικά τεράστιου πληθυσμού, αυτό ίσως να αλλάξει μέλλον.

  Η Γερμανία όμως δεν είναι τίποτα από τα δύο. Και τώρα είναι ένα μεσαίων δυνατοτήτων κράτος, πρώτο μεταξύ ίσων, όσον αφορά την σχέση της με τους άλλους μεγάλους της ευρώπης, αλλά και για το μέλλον δεν έχει προοπτικές να γίνει κάτι παραπάνω.

  • Εθνικιστης avatar
   Εθνικιστης @ Γιώργος Αχαιός 28/09/2012 04:27:10

   Εσενα σε πειραξε που ειπαν την Γερμανια υπερδυναμη;

   Εμενα με πειραξε που ειπαν ως ηγετη της ΕΕ την Μερκελ και οχι τον Βαν Βρομαϊ ή εστω τον Μπαροζο. Φαινεται τοσο αηδιαστικα απροκαλυπτα οτι δεν υπαρχει Ευρωπη ή ΕΕ αλλα μονο Γερμανια uber alles.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Εθνικιστης 28/09/2012 10:46:29

    "Εμενα με πειραξε που ειπαν ως ηγετη της ΕΕ την Μερκελ και οχι τον Βαν Βρομαϊ ή εστω τον Μπαροζο"

    Με πείραξε κι αυτό αλλά όχι τόσο καθώς θεωρώ την ΕΕ όλο και περισσότερο αποτυχημένο πείραμα. Πιθανόν το ίδιο κι αρθρογράφος. Αν έτσι έχει το πράγμα το να αγνοήσει τους κυρίους βαν κάτι και Μπαρόζο έχει κάποια εξήγηση.

  • Lampros avatar
   Lampros @ Γιώργος Αχαιός 28/09/2012 06:32:13

   Ολόκληρη η ΕΕ μαζί έχει αεπ σαν των ΗΠΑ!!!!. Ή έστω οριακά μεγαλύτερο.

   Και ολόκληρη η Ε.Ε. είναι τσιφλίκι της Γερμανίας --υπερδύναμη δεν γίνεσαι μόνο με το ΑΕΠ σου.

   Για να μην πούμε ότι άμα οι ΗΠΑ δεν έκαναν π.χ. τα στρατιωτικά τους παιχνίδια για πετρέλαιο, πωλήσεις όπλων, πρώτες ύλες κλπ, τότε το ΑΕΠ τους θα ήταν τώρα στο 1/3 (και βγάλε).

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Lampros 28/09/2012 10:40:07

    Πάντως υπερδύναμη ΔΕΝ είσαι αν υπάρχουν ανεξέλεγκτες αμερικανικές βάσεις στο έδαφός σου, σαν κι αυτές που υπάρχουν στην Γερμανία!!!


    Και ναι, τα 3 τρις αεπ από τα 16 είναι μία διαφορά δεν νομίζεις;;;;;;;;;;;

    Όσο για την ευρωζώνη που ελέγχει η γερμανία χαιρέτα μου τον πλατανο. Θα είχε δώσει κάποια λύση αν έλεγχε την κατάσταση.

    Οι γερμανοί υπερεκπροσωπούνται μέσα στην ΕΕ αλλά δεν την κατέχουν. Είναι μεγάλη μπουκια για αυτούς. Δεν είναι δεδομένο ότι θα ασκούν την ίδια επιρροή στο μέλλον. Δεν είναι καν δεδομένο ότι θα υπάρχει ευρώ στο μέλλον. Γιατί τι κέρατο επιρροή να ασκήσει όταν έχεις οικονομία 3,2 τρις κι ο γείτονάς σου έχει 3;;;;

    Υποθέτω όμως οι βάσεις των αμερικάνων θα εξακολουθούν να υπάρχουν, έτσι για να θυμίζουν ιστορίες παλιές.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 28/09/2012 18:38:15

     H Γερμανία έχει ΑΕΠ (2011) 3,5 τρις $, η γείτων Γαλλία 2,8 τρις $ και το "απέναντι" Ηνωμένο Βασίλειο 2,4 τρις $. Ανήκουν στην ίδια κλάση οικονομικού μεγέθους, με μικρές ποσοτικές διαφορές.
     Μόνον που η Γαλλία και το ΗΒ έχουν επίσης πυρηνικά όπλα, μόνιμη Έδρα και "βέτο" στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αεροπορική δύναμη 800 μαχητικά αεροπλάνα (η Γαλλία) και 700 η Βρετανία, έναντι 250 της Γερμανίας.

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 28/09/2012 19:11:56

      Και υπήρξαν και οι δύο αυτοκρατορίες, κάτι που μάλλον δε θα καταφέρουν οι απόγονοι του Γκαίτε

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 29/09/2012 10:59:00

      Θείε,
      Από το σχόλιό σου φαίνεται ότι
      μάλλον συμφωνείς ότι η γερμανία δεν είναι "υπερδύναμη".
      Από το πρώτο μου σχόλιο επεσήμανα ότι η Γερμανία σε σχέση με τις άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ, είναι πρώτη μεταξύ ίσων (σε οικονομικό επίπεδο πάντα γιατί σε στρατιωτικό είναι αρκετά πίσω).

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Lampros 28/09/2012 18:59:00

    Οι ΗΠΑ δεν είναι χώρα που έχει έλλειμμα παραγωγής - είτε μιλάμα για πρωτογενή είτε μιλάμε για δευτερογενή τομέα. Το αντίθετο: Η παραγωγική της ικανότητα είναι τεράστια, το ίδιο και τα αποθέματα πρώτων υλών της (και όχι μόνον το πετρέλαιο).
    Όμως ακόμη πιό τεράστια είναι ως χωρα - καταναλωτής. Για τον λόγο αυτό, ειναι αναγκασμένη να καταφεύγει σε τεράστιες εισαγωγές (πρώτων υλών, βιομηχανικών προιόντων κτλ - πλήν βασικών τροφίμων, στα οποία έχει αυτάρκεια).
    Σημειωτέον, ότι οι ΗΠΑ, εκτός από εξαγωγέας τεχνολογιας και όπλων, είναι ο πρώτος παραγωγός και εξαγωγέας γεωργικών προιόντων (π.χ. σιτηρα)

 2. sirios avatar
  sirios 28/09/2012 09:07:06

  Αυτό εννοώ και εγώ οταν λέω οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ απο το Ευρώ, ακόμα κι αν απορρίψουμε το μνημόνιο (που άλλωστε ποτέ δεν εφαρμόσαμε ούτε θα εφαρμόσουμε πλήρως).Αυτό το ξέρει πολυ καλά και ο Τσίπρας και γι αυτό επιμένει οτι ακόμα κι αν ακυρώσουμε το μνημόνιο δεν θα μας βγάλουν απο το Ευρώ και έχει δίκιο.
  Αν ήταν αλήθεια αυτό που έλεγαν κάποιοι, οτι θέλουν μερικοί ηγέτες της ΕΕ να μας βγάλουν και απλώς ψάχνουν τρόπο να το κάνουν ρίχνοντας σ' εμας το φταίξιμο,αποδείχτηκε παραμύθι. Αν επι τρία χρόνια ψάχνουν να βρουν αφορμή και δεν κατάφεραν τίποτε, τότε σίγουρα δεν θα το καταφέρουν ούτε τα επόμενα τρια τουλάχιστον χρόνια.
  Εκτός αυτού, αν αυτό ήταν αλήθεια (προφανώς ο Ελληνικός λαός δεν το πιστεύει) πως θα ζήσουμε σε μια "Ενωση" όπου ξέρουμε οτι είμαστε απολύτως ανεπιθύμητοι και απομένει μόνο να βρεθεί σε βάρος μας μια αφορμή για να μας πετάξουν κλωτσηδόν έξω? Οπως λέει και ο αρθρογράφος μεταξύ κρατών υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Και αφού οι τρεις μεγάλοι έχουν αναμφισβήτητο συμφέρον να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ, εχουν το ίδιο συμφέρον και οι υπόλοιποι έστω κι αν δυσανασχετούν λόγω κακης πληροφόρησης, ή λόγω πολιτικής σκοπιμότητας .

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/09/2012 18:02:05

  Παγκόσμια υπερδύναμη χωρίς βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κάτι σαν χορτοφάγο λιοντάρι.
  Παγκόσμια υπερδύναμη με στρατό όπως της Ομοσπονδιακής Γερμανίας είναι απλώς κακό ανέκδοτο.
  Υπενθυμίζω ότι στα μέσα του 2012, όλόκληρη η Bundeswehr (στρατός ξηράς + αεροπορία + ναυτικό) έχeι ενεργή δύναμη 196,433 ανδρών και γυναικών (επαγγελματικός στρατός). Η Luftwaffe κατά τον επίσημο προγραμματισμό θα έχει 265 μαχητικά αεροσκάφη το 2015 (όσα περίπου και η Ελλάδα). To ναυτικό έχει 67 εν όλω σκάφη, μικρά και μεγάλα, που περιλαμβάνουν 4 υποβρύχια, 14 φρεγάτες, 2 κορβέτες και τα υπόλοιπα είναι μικρά (ταχύπλοα περιπολικά, ναρκαλιευτικά) σύν 21 βοηθητικά σκάφη.
  Στα οικονομικά: Το ΑΕΠ (2011) είναι:
  USΑ 15,094,025 εκατ. $
  China 7,298,147
  Japan 5,869,471
  Germany 3,577,031
  France 2,776,324
  Brazil 2,492,908
  United Kingdom 2,417,570
  Προφανώς, με μεικτούς όρους (οικονομικούς + στρατού + πολιτική ισχύς) υπάρχουν 2 υπερδυναμεις (που έλεγε και το ΕΚΚΕ παλιά): ΗΠΑ και Κίνα.
  Με σκέτους οικονομικούς, ίσως "μετρά" και η Ιαπωνία ως 3η.
  Από κεί και κάτω υπάρχει βέβαια και η κλάση των "ενδιάμεσων" δυνάμεων (Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία, Ην. Βασίλειο). Μόνο που η Γαλλία και το Ην. Βασίλειο, σε αντίθεση με την Γερμανία, έχουν επίσης βέτο στον ΟΗΕ και ...πυρηνικά όπλα.
  Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
  Άν όμως πάρουμε την ΕΕ ως σύνολο, είναι πρώτη στη λίστα: Το ΑΕΠ της είναι 17,577,691 εκατ. $, μεγαλύτερο από των ΗΠΑ. Και έχει επίσης 2 χώρες - πυρηνικές δυνάμεις - με βέτο στον ΟΗΕ.
  Περιττό να θυμίσω, ότι δεν υπάρχει καμμία σύγκριση των Γερμανικών με τις Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, ή με της Μ. Βρεττανίας: Ενδεικτικά, τα Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη υπολογίζονται σήμερα από 650 έως 800, ενώ ανάμεσα στα Βρετανικά μαχητικά μόνον τα Tornado είναι γύρω στα 150, τα Eurofighter είναι περίπου 90, τα ελικόπτερα μάχης Απάτσι είναι 70 και 100 τα Lynx...

  • Heaven avatar
   Heaven @ Ο Θείος 28/09/2012 19:41:55

   πολύ ενημερωμένο σε βρίσκω Θειο, στα Tornado, τα Eurofighter, τα ελικόπτερα μάχης Απάτσι, τα Lynx…
   Μακρυά, μακρυά, μακρυά.... γιατί κυκλοφορούν και ...οπλοφορούν λίστες!!!
   Για τέτοια είμαστε τώρα;

  • Evrimedon avatar
   Evrimedon @ Ο Θείος 28/09/2012 23:35:21

   Το θεμα ειναι οχι ποσες δυναμεις εχει ενα κρατος αλλα ποσα χερσαια και μη <> εχει να <>, υπαρχει και η επιστρατευση και τα μοντερνα στρατιωτικα μεσα που παιζουν πολυ μεγαλο ρολο.Και η Ρωσια εχει αχανεις δυναμεις και μεσα αλλα εχει χιλια δυο μετωπα να φραξη και αυτο ειναι το προβλημα της το μεγαλο. Η Τουρκια εχει πολυ μεγαλυτερα προβληματα απεναντι μας απ`οτι εχουμε εμεις εναντιον της και οι τουρκοι <> το ξερουν καλα αυτο και γιαυτο μπενουν και ΑΜΕΣΩΣ βγαινουν τα αεροπλανα τους απο τον χωρο μας αντι να μπενουν μονον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.