#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/10/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Οι Αμερικάνοι είναι «ένας προδομένος λαός»"


Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι θα πρέπει να αρνηθούν την ασφάλιση υγείας σε εκατομμύρια από τους φτωχότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, λόγω των αποφάσεων που λαμβάνονται κυρίως από το Ρεπουμπλικανικούς, γράφει το κύριο άρθρο των New York Times. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε για το κρατικό πρόγραμμα Medicaid για τους φτωχούς, ούτε για την επιδοτούμενη κάλυψη για νέα προγράμματα ασφάλισης που είναι υπό σύσταση σε κάθε πολιτεία από τη μεταρρύθμιση του νόμου για την υγεία.
Η κατάστασή τους είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του περασμένου έτους, που ακύρωσε την υποχρεωτική επέκταση του νόμου περί μεταρρύθμισης του Medicaid και έκανε την επέκταση προαιρετική. Όλες οι πολιτείες στο Βαθύ Νότο, εκτός από το Άρκανσας, απέρριψαν την επέκταση, όπως και άλλες πολιτείες με επικεφαλής Ρεπουμπλικάνους. Αυτές οι 26 πολιτείες θα προτιμούσαν να απορρίψουν απίστευτα γενναιόδωρα ομοσπονδιακά  κεφάλαια που θα χρηματοδοτούσαν το 100 τοις εκατό του κόστους επέκτασης για τρία χρόνια και τουλάχιστον το 90 τοις εκατό μετά, από το να προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας στους πιο ευάλωτους κατοίκους τους.
Όπως έγραψαν στους Times την Πέμπτη η Sabrina Tavernise και ο Robert Gebeloff, τα δύο τρίτα των φτωχών, των ανασφάλιστων μαύρων της χώρας και των ανύπαντρων μητέρων  και περισσότεροι από τους μισούς ανασφάλιστους χαμηλόμισθους εργαζομένους ζουν σε αυτές τις πολιτείες. Η μεταρρύθμιση του νόμου αρχικά προσπάθησε να βοηθήσει τους φτωχούς και μεσαίου εισοδήματος ανθρώπους μέσα από δύο παράλληλους μηχανισμούς. Ο πρώτος ήταν η υποχρεωτική επέκταση του Medicaid (που στις περισσότερες πολιτείες καλύπτει κυρίως τα παιδιά και τους γονείς τους με εισοδήματα πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας) στην κάλυψη ενηλίκων χωρίς παιδιά και στη βοήθεια ανθρώπων με εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας. Εκείνοι με ελαφρώς υψηλότερα εισοδήματα θα ήταν υποψήφιοι για τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις, για την αγορά ιδιωτικών πολιτικών για τα νέα προγράμματα ασφάλισης. Η προσέγγιση αυτή κατέρρευσε, όταν 26 μέλη αποφάσισαν να μην επεκταθεί το Medicaid, τουλάχιστον για τώρα. Δεν υπάρχει καμία διάταξη στο νόμο για την παροχή επιδοτήσεων ασφάλισης υγείας για οποιονδήποτε κάτω από το όριο της φτώχειας, διότι οι άνθρωποι αυτοί υποτίθεται ότι πρέπει να καλύπτονται από το Medicaid .

Το ρεπορτάζ των Times, με βάση την ανάλυση των στοιχείων απογραφής, διαπίστωσε ότι οκτώ εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι φτωχοί και ανασφάλιστοι δεν θα είναι υποψήφιοι για καμία βοήθεια. Και επιπλέον, προσθέτοντας στην όλη παραφροσύνη, οι άνθρωποι των οποίων τα εισοδήματα πληρούν αρχικά τις προϋποθέσεις για τις επιδοτήσεις σχετικά με τα προγράμματα θα μπορούσαν - εφόσον το εισόδημά τους έχει μειωθεί εξαιτίας της ανεργίας- να καταλήξουν χωρίς καθόλου κάλυψη.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τις δυσκολίες που προκάλεσε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την αναλγησία των κρατικών υπαλλήλων που γραπώθηκαν από αυτό για να καταστήσουν θύμα τους φτωχούς. Πολιτείες όπως ο Νιου Χάμπσαϊρ, το Οχάιο, η Πενσυλβάνια και το Τενεσί, που εξακολουθούν να φλερτάρουν με την ιδέα της επέκτασης, θα πρέπει να κάνουν το σωστό και να επεκταθούν. Οι πολιτείες που έχουν αρνηθεί πεισματικά να επεκταθούν πρέπει να χαλαρώσουν και να λάβουν τα γενναιόδωρα ομοσπονδιακά κονδύλια. Και αν κάποτε οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου εγκαταλείψουν  την εμμονή τους να καταστρέψουν το νόμο μεταρρύθμισης της υγείας, το Κογκρέσο θα μπορούσε σίγουρα να βρει τρόπους για να βεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο ανάγκη από βοήθεια θα τη λάβουν.

http://www.nytimes.com/2013/10/04/opinion/a-population-betrayed.html?hp

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 05/10/2013 10:35:48

  http://www.antinews.gr/2012/07/09/169994/
  *Ο ιμπεριαλισμός της δύσης, οδηγεί στην παρακμή*

 2. George avatar
  George 05/10/2013 12:41:56

  Τόλμα να το πεις στους Αμερικάνους, όμως...
  Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει ότι η Αμερική είναι "η καλύτερη χώρα στον κόσμο" θεωρείται σχεδόν ένοχος εσχάτης προδοσίας.
  Ο εθνικισμός και ο φασισμός στο φουλ.

  • Στάθης avatar
   Στάθης @ George 06/10/2013 22:17:21

   Θυμήθηκα ενα βιντεο-ρεπορταζ που ειχε μεταδοθει απο την ΕΡΤ πριν την εκλογικη νικη του Ομπαμα...αν θυμαμαι καλα ηταν απο συνεργειο της ΕΡΤ και ειχαν βρεθει καπου στα μεσοδυτικα...πανε σε ενα κουρείο και ρωτανε τον κουρεα (κλασσικός redneck WASP) ποια ειναι ειναι η αποψή του για τον Ομπαμα...και αυτος εμφανώς οργισμενος απο την ερωτηση "Obama who? that goddamn commie?"...και ηταν απλα ενας κουρέας μια μικρης ξεχασμενης town καπου στα μεσοδυτικά...

 3. Στάθης avatar
  Στάθης 05/10/2013 16:16:55

  μμμ....προσφατα μιλουσα με redneck λευκο WASP Αμερικανό, της μεσαιας ταξης, απο τα μεσοδυτικά, με την δουλειά του, το bachelor απο το college, το Msc του...σχολιαζοντας το medicair μου ειπε "γιατί να πληρώσω εγω την υγειονομική περίθαλψη του καθε τεμπελη που δεν θελει να εργαστει;"...σαν και αυτον ειναι δεκαδες εκατομυρια στις ΗΠΑ.... εντελως διαφορετική νοοτροπία απο την ευρωπαϊκή του "κοινωνικοπυ κρατους"

  • George avatar
   George @ Στάθης 05/10/2013 20:09:29

   Έτσι λένε όλοι, μέχρι να αρρωστήσουν και να ανακαλύψουν ότι η χρυσοπληρωμένη ασφάλισή τους δεν τους καλύπτει παρά μόνο για μια γενική αίματος κι ένα χανζαπλάστ. Μετά, πουλάνε σπίτια και αυτοκίνητα για να πληρώσουν τους γιατρούς και μουτζοκλαίνε ότι έκαναν λάθος και ότι η δημόσια υγεία είναι κάτι το καλό και καθόλου κομμουνιστικό.

 4. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 05/10/2013 17:02:09

  Δυστυχώς ή ευτυχώς στην μεταβιομηχανική κοινωνία μας με την χρήση υψηλής τεχνολογίας και την αυτοματοποίηση το 60% των ανθρώπων θα μπορούσαν να κάλλιστα να εξαφανιστούν (δεν λέω "πεθάνουν", ας πούμε να μεταναστεύσουν στο Θιβέτ και να γίνουν μοναχοί) χωρίς καμμία απολύτως αρνητική επίπτωση στην οικονομία, την βιομηχανική παραγωγή ή τις υπηρεσίες. Πολύ πιθανόν δε και με θετική επίδραση λόγω μείωσης της πίεσης στις υποδομές και των εξόδων περίθαλψης, δημόσιας παιδείας (δηλαδή παιδείας με τους φόρους των άλλων) κ.λπ. Σε 20 χρόνια από τώρα με τις προόδους της ρομποτικής και το 3D printing το ποσοστό αυτό θα είναι 80-90% ή και παραπάνω. Δηλαδή θα μπορούσατε την Κυριακή το βράδυ να κοιμηθείτε σε μια Ελλάδα 10 εκατομμυρίων ψυχών και Δευτέρα πρωί να ξυπνήσετε και να ξεκινήσετε την εβδομάδα σας σε μία Ελλάδα 1-2 εκατομμυρίων και να δουλεύουν όλα ρολόι, τράπεζες, σουπερμάρκετ, νοσοκομεία, εστιατόρεια, συγκοινωνίες. Η ευρεία συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος θα οδηγήσει σε τρομαχτικές κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις και ζυμώσεις καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε τέτοια έκταση. Τον μεσαίωνα ακόμα και ο πλέον εξαθλιωμένος χωρικός μπορούσε να κάνει κάποια χρήσιμη παραγωγική εργασία και επομένως να διεκδικήσει μία θέση στον καταμερισμό της εργασίας. Πλέον αυτό δεν ισχύει για δύο λόγους: (α) αυτοματισμοί και (β) σοσιαλιστικές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας (υψηλή φορολογία / ύπαρξη κατώτατου μισθού / υποχρεωτική ασφάλιση κ.λπ). Κοιτώντας τις αξιότιμες κυρίες της φωτογραφίας (ας αφήσουμε έξω το αγοράκι) μπορείτε να αναρωτηθείτε αν ανήκουν στο 40% που παράγει πλούτο ή στο υπόλοιπο 60% που δεν είναι επικερδές να παίρνει ούτε καν τον κατώτατο μισθό και επομένως οδηγείται στο περιθώριο αφού δεν έχει δικαίωμα ("για το καλό του") να πουλήσει την εργασία του σε μια πιο ρεαλιστική τιμή. Στην Ελλάδα π.χ. δεν έχει γίνει ποτέ μια σοβαρή μελέτη που να αναδυκνύει την συσχέτιση ανάμεσα στην περιθωριοποίηση των Ρομά (που είναι κάτι αντίστοιχο με τους μαύρους στις ΗΠΑ) και την ύπαρξη του κατώτατου μισθού. Οι Έλληνες Ρομά έκαναν άλματα ενσωμάτωσης και οικονομικής ανέλιξης σε όλες τις δεκαετίες του 20 αιώνα πλην των 2-3 τελευταίων ακριβώς λόγω της σοσιαλιστικής λαίλαπας της μεταπολίτευσης και των μέτρων "προστασίας" της εργασίας. Ακριβώς όπως και η πρόοδος των μαύρων στις ΗΠΑ ανεκόπει την δεκαετία του 60.

  • Albert avatar
   Albert @ Μανώλης Πετράκης 05/10/2013 20:48:17

   Η πρόοδος των μαύρων ανεκόπη τη δεκατία του '60? Σοβαρολογείτε τώρα?

  • MCA avatar
   MCA @ Μανώλης Πετράκης 05/10/2013 23:02:25

   Εάν εξαφανισθεί το 60% ποιοι θα καταναλώνουν τον τεράστιο όγκων των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών;

   Οι κοινωνίες με τους περισσότερους μορφωμένους και καταρτισμένους είναι αυτές που θα επικρατήσουν στο μέλλον.
   Η έκρηξη της τεχνολογίας των τελευταίων 100 ετών προήλθε ακριβώς από την δυνατότητα ίσων ευκαιριών σε περισσότερους ανθρώπους. Επειδή καλλιεργήθηκαν και αξιοποιήθηκαν οι ικανότητες πολλαπλάσιου αριθμού ατόμων. Περισσότερα αλλά και ποιοτικότερα ΄΄μυαλά΄΄.

  • Μπαρμπαθωμας avatar
   Μπαρμπαθωμας @ Μανώλης Πετράκης 06/10/2013 10:24:59

   Νομιζω πως συμφωνα με την δικια σας λογικη η προοδος των μαυρων ανεκοπει μετα των Αμερικανικο εμφυλιο με την καταργηση της δουλειας. Απο την ασφαλεια του γεωκτημονα, εκτεθηκαν σε μια απαιτητικη αγορα εργασιας, και οντας χαμηλης επαγγελματικης καταρτησης, αντιμετωπισαν τεραστια ποσοστα ανεργιας!

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 05/10/2013 21:06:57

  Γιατί,ἡ περιθωριοποίηση τῶν ρομά πού λέει,εἶναι πιό σοβαρό;...

 6. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 05/10/2013 21:20:13

  Σοβαρολογώ απολύτως. Μετά το 60-70 είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στο περιθώριο, τον κοινωνικό παρασιτισμό (food-stamps, affirmative action κ.ο.κ) ή και τα δύο μαζί. Περισσότερα εδώ: http://tinyurl.com/knd3yaz

  • Βατάτζης avatar
   Βατάτζης @ Μανώλης Πετράκης 05/10/2013 22:51:33

   Αυτά να τα πείτε σε έναν redneck κάτοικο του Ντιτρόιτ και να μας δείξετε την αντίδρασή του αμέσως μετά....

  • Albert avatar
   Albert @ Μανώλης Πετράκης 06/10/2013 13:05:21

   Ξέρετε, κι εγώ είμαι φαν του Mises αλλά στο Rockwell.com εχουν μια λόξα. Μελετούν καταστάσεις αποκομμένες απο την ιστορία και το context για να φτάσουν σε σικέ συμπεράσματα. Επίσης παραβιάζουν συστηματικά τον κανόνα "corelation is not causation".

   Το άρθρο που παρέχετε ας πουμε, συγκρίνει την ανεργία των 16χρονων(!) μαυρων του 1948 με την ανεργία των μαύρων σήμερα (η οποία είναι μεγαλύτερη) για να υποδείξει ότι τότε ήταν καλύτερα, και ότι φταίει ο κατώτατος μισθός.
   (Ακόμα κι έτσι, το άρθρο μιλάει για τον κατώτατο μισθό. Τα περί παρασιτισμού -λέξη πιπίλα- είναι δικές σας σάλτσες.)

   Αλλά έτσι, όταν δε θέλουμε να μοιραστούμε τα αγαθά του καπιταλισμού με όλους τους συμπολίτες μας, πιάνουμε μια κοινωνική ομάδα, ας πούμε τους μαυρους που τους είχαμε μια ζωή του κλώτσου και του μπάτσου, τους ψέγουμε ότι δεν έγιναν ανταγωνιστικοί μέσα σε δύο γενιές, τους βαφτίζουμε παράσιτα και αμπελοφιλοσοφούμε περί μεγάλου κράτους και affirmative action.

   Είναι κρίμα που ενώ το ζήτημα του κοινωνικού κρατους έχει πολλές παραμέτρους οι οποίες χρήζουν βελτίωσης, γίνεται προκάλυμα για εκδήλωση καραμπινάτης ιδιοτέλειας.

 7. Οτι λάμπει δεν ειναι Χρυσός avatar
  Οτι λάμπει δεν ειναι Χρυσός 08/10/2013 01:08:02

  Τίς κυρίες της φωτογραφίας ξέρετε ποιός τις θρέφει ποιός τις ντύνει
  και ποιός τους πληρώνει το νοίκι;
  Ο πιτσιρίκος της φωτογραφίας !
  Αν ποτέ μάθετε το πώς θα πέσετε απο τα σύνεφα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.