#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2012 16:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

“Μόνος με τον εαυτό” του ο Γκορμπατσόφ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του τελευταίου Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, και δημιουργού της περεστρόϊκα και της γκλάστνοστ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Τιτλοφορείται “Μόνος με τον εαυτό μου”. Είναι το πέμπτο βιβλίο του.Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 81 ετών σήμερα, είναι ο μοναδικός εν ζωή πρόεδρος της ΕΣΣΔ, που παρουσιάζει βιβλίο για τον εαυτό του. Για το νέο βιβλίο του, που έχει τον τίτλο “Μόνος με τον εαυτό μου”, δούλεψε πάνω από πέντε χρόνια. Η παρουσίαση έγινε πρόσφατα σε βιβλιοπωλείο της Μόσχας. Και εκεί, κάθε ενδιαφερόμενος ελεύθερα μπορούσε να παραβρεθεί στη συνάντηση με τον διάσημο πολιτικό. Πριν ακόμη ξεκινήσει η εκδήλωση, η ευρύχωρη αίθουσα του καταστήματος ήταν κατάμεστη. Και βέβαια, τεράστιες ουρές από πολίτες δημιουργήθηκαν, προκειμένου να πάρουν αυτόγραφο από τον τελευταίο γενικό γραμματέα του ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης.

Η δουλειά πάνω στο βιβλίο ήταν επίπονη, είπε ο Γκορμπατσόφ. “Είναι δύσκολο, πιο δύσκολο απ' όσο είναι να γράφει κανείς για τα βιώματά του με ειλικρίνεια και απλότητα”, είπε ο ίδιος. “Αφιέρωσα το βιβλίο στη γυναίκα μου. Η ίδια έλεγε: Αν μπορέσεις, αν έχεις τη δύναμη, θα ήταν καλό να γράψεις”. Σύμφωνα με τον Γκορμπατσόφ, η σύζυγός του Ραΐσα θέλησε η ίδια να γράψει “ένα βιβλίο για τη ζωή τους και για τους ανθρώπους, και μάλιστα ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγγραφή του. Υπάρχει ακόμη και το πλάνο του βιβλίου, όπου είναι γραμμένο, με κόκκινο μελάνι, στη σελίδα του τίτλου: Για τι πονάει η καρδιά”, ανακαλεί ο Γκορμπατσόφ. Όμως μια σοβαρή ασθένεια εμπόδισε την πραγματοποίηση του σχεδίου. Η Ραΐσα Γκορμπατσόβα απεβίωσε το 1999. “Μετά απ' όλα αυτά που έγιναν, αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο με περισσότερες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα για τη Ραΐσα. Βέβαια, εκείνη θα έγραφε ένα βιβλίο διαφορετικό. Αυτό εδώ είναι δικό μου βιβλίο, γιατί παρ' όλα αυτά, εδώ, φυσικά, υπάρχει μεγάλη δόση πολιτικής”, είπε ο ίδιος”.

Το “Μόνος με τον εαυτό μου” είναι ένα βιβλίο αναμνήσεων και περισυλλογής. Για τον δρόμο που άφησε πίσω, για τις επιτυχίες, τα λάθη, την οικογένεια. Για την αγάπη. Η σχέση του ζεύγους Γκορμπατσόφ αποτελούσε ένα υπόδειγμα ιδανικού συζυγικού βίου για όλους εκείνους που τους γνώρισαν. Η απλότητα και η ειλικρίνεια, με την οποία ο συγγραφέας μιλάει για τα αισθήματά του, καθηλώνει τον αναγνώστη.Ακόμη και ο λόγος για την πολιτική έχει έναν εξαιρετικά λυρικό τόνο. Και στις αναμνήσεις για τις πιο δύσκολες στιγμές της οικογενειακής ζωής, όπως η γέννηση του παιδιού τους, η πρώτη έκτρωση, η ασθένεια και ο πόνος από τον χαμό του αγαπημένου ανθρώπου, ο βαθμός της ειλικρίνειας είναι τόσο μεγάλος, που,άθελά σου, νιώθεις αμηχανία, λες και ακούς κάποιον να εξομολογείται.

Το “πραξικόπημα” του 1991

“Η καμπάνα της λύπης χτύπησε για πρώτη φορά στο Φορός, όπου, στις 18 Αυγούστου του 1991, μας εγκλώβισαν και μας απομόνωσαν από τον έξω κόσμο. Εκεί η Ραΐσα έπαθε είτε βαρύ εγκεφαλικό ανεύρυσμα, ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο. (… ) Θυμάμαι τα μάτια της εκείνη τη στιγμή, τα βλέπω και τώρα, είχαν φόβο, μια έγκληση για βοήθεια μέσα τους”. Και τόνισε ο κ.Γκορμπατσόφ: “Δεν με αφήνει το αίσθημα ενοχής για τον θάνατο της Ραΐσα. Προσπαθώ να αποκαταστήσω τα πάντα στη μνήμη μου. Πώς ήταν δυνατόν να μην μπορέσω να τη σώσω;”

Έχοντας εγκαταλείψει το Κρεμλίνο πριν από σχεδόν 25 χρόνια, ο Γκορμπατσόφ έκτοτε διαχειρίζεται το Ίδρυμα Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών που πήρε το όνομά του. Συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες διεθνών οργανισμών, ασχολείται με τη φιλανθρωπία.

Η περεστρόϊκα

Εκείνα τα έξι χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία (1985 – 1991) η χώρα άλλαξε εντελώς. Η περεστρόικα του Γκορμπατσόφ και η γκλάσνοστ έδωσαν ώθηση όχι μόνο σε αλλαγές στην  εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά και διεθνώς. Εληξε ο Ψυχρός Πόλεμος, επανήλθε ο αμερικανοσοβιετικός διάλογος σχετικά με τον πυρηνικό αφοπλισμό, επανενώθηκε η Γερμανία, διαιρεμένη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γκορμπατσόφ είναι ένας από τους λίγους Ρώσους πολιτικούς που, αφότου έφυγε από την εξουσία, παρέμεινε πλήρες μέλος του άτυπου κλαμπ των ηγετών του κόσμου. Οι εκτιμήσεις του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικού έχουν βάρος ακόμη και σήμερα, και έχει ακόμη πράγματα να πει.

Ο Γκορμπατσόφ γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Πριβόλνογιε της περιοχής της Σταυρούπολης, από οικογένεια αγροτών. Και οι δύο του παππούδες υπέστησαν διώξεις από τις σταλινικές αρχές. Το 1950 μπήκε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας. Από το 1955 εργάστηκε στη τοπική Επιτροπή του Κ.Κ.Σ.Ε. στη Σταυρούπολη. Ο ίδιος, συνήθως, υπαγορεύει τα βιβλία του. Όμως στη συνέχεια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των βοηθών του, με μεγάλη σπουδή επιμελείται το κείμενο και προσθέτει πολύ υλικό. Το πρώτο βιβλίο γράφτηκε το 1987 και είχε τον τίτλο “Περεστρόικα. Νέα σκέψη για τη χώρα μας και τον κόσμο”. Το 1995 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Η ζωή και οι μεταρρυθμίσεις”. Ακολούθησαν το “Πώς συνέβη. Η Επανένωση της Γερμανίας”, και μετά “Το νόημα της περεστρόικα”.

Το βίβλίο “Μόνος με τον εαυτό μου” έχει περίπου 700 σελίδες. Οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Γκορμπατσόφ πιστεύουν ότι θα μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες, όπως επισημαίνει το ειδησιογραφικό πόρταλ Βέστι.

rbth.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βατάτζης avatar
    Βατάτζης 20/11/2012 01:04:29

    Δίκιο έχει... Μόνος του είναι, με τον εαυτό του...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.