20/02/2010 11:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Κατέρρευσε" η κυβέρνηση της Ολλανδίας

Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας υπό τον Χριστιανοδημοκράτη Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, λόγω των διαφωνιών σχετικά με το αίτημα του NATO να παραταθεί η αποστολή των στρατευμάτων της χώρας στο Αφγανιστάν.

Στην πρώτη δήλωσή του με την οποία ανακοίνωσε την διάλυση της κυβέρνησής του, ο χριστιανοδημοκράτης Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε ότι θα επισκεφθεί αργότερα το Σάββατο τη βασίλισσα Βεατρίκη για υποβάλει την παραίτηση των μελών της κυβέρνησής του που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα.

"Ως πρόεδρος της κυβέρνησης, ήμουν αναγκασμένος να παραδεχθώ ότι δεν υπάρχει γόνιμος τρόπος προκειμένου αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει", είπε ο Μπαλκενέντε μετά από τις 16ωρες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα, που οδήγησαν σε πτώση την κυβέρνηση.

Ανέφερε ακόμη ότι οι τοποθετήσεις των στελεχών των Εργατικών αυτή την εβδομάδα με την οποία απαιτούσαν να απορριφθεί το αίτημα του NATO να συνεχίσουν οι σχεδόν 2.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να επιχειρούν στην επαρχία Ουρουζγκάν του Αφγανιστάν "υποθήκευσαν πολιτικά" τη συνεργασία του συνασπισμού και εμπόδισαν την διεξαγωγή ενός "ισορροπημένου διαλόγου" για το αίτημα του Συμφώνου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) του Μπαλκενέντε τάσσονταν υπέρ της παράτασης της αποστολής, που λήγει τον Αύγουστο, με παράλληλη μείωση της ολλανδικής δύναμης στη χώρα της Ασίας πέραν της προθεσμίας του Αυγούστου του 2010.

Ωστόσο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Εργατικών (PvdA) Βούτερ Μπος αντιτάχθηκε σθεναρά σε κάθε τέτοια προοπτική, δηλώνοντας ότι η αποστολή πρέπει να τελειώσει όπως είχε προγραμματιστεί, και "με τον τελευταίο Ολλανδό στρατιώτη να έχει αποχωρήσει από την Ουρουζγκάν ως το τέλος της χρονιάς".

Η Ολλανδική αποστολή στο πλαίσιο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) άρχισε το 2006 και έχει ήδη παραταθεί για δυο χρόνια. Τουλάχιστον 21 Ολλανδοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν.

Οι χριστιανοδημοκράτες κατηγόρησαν τον Μπος ότι χρησιμοποιεί το θέμα για μικροκομματικό όφελος, καθώς το κόμμα του έδειχνε να χάνει έδαφος εν όψει των τοπικών εκλογών της 3ης Μαρτίου. Η ανάπτυξη Ολλανδικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους ψηφοφόρους στη χώρα εξ αρχής.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο επικεφαλής του NATO, Άντερς Φο Ρασμούσεν, ζήτησε από την Ολλανδία να αναλάβει νέο, εκπαιδευτικό ρόλο και να μείνει στο Αφγανιστάν ως το 2011 τουλάχιστον. Έκκληση στον Μπαλκενέντε και στον υπουργό του των Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν να μην αποσύρουν τα Ολλανδικά στρατεύματα απηύθυνε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Όμως η λήψη τέτοιων αποφάσεων απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Μπαλκενέντε, που ανέλαβε καθήκοντα πριν τρία χρόνια, είναι η τέταρτη υπό το συγκεκριμένο πρωθυπουργό που διαλύεται πριν τη λήξη της θητείας της μέσα σε οκτώ χρόνια.

Εάν διεξαχθούν, όπως αναμένεται, πρόωρες εκλογές πριν την παρουσίαση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς το Σεπτέμβριο, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί από μια νέα συντηρητική κυβέρνηση ότι ακυρώνει την υφιστάμενη συμφωνία να αναβληθεί η λήψη μέτρων λιτότητας για την ελάττωση του χρέους ως το 2011.

Οι αγορές αξίωναν μεγαλύτερη "αποφασιστικότητα" στο θέμα αυτό από τον Μπαλκενέντε.
www.skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. aris53m avatar
    aris53m 20/02/2010 14:43:33

    μα πάρα πολύ το χάρηκα ουουουουυου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.