#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/01/2012 09:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η παραμονή στο ευρώ, εγγυάται την καταστροφή"Του Bruce Arnold, The Irish Independent

Αποτελεί κοινή παραδοχή, πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εννοώ τις χώρες της ευρωζώνης. Οι οποίες παραμένουν σφιχτά δεμένες μεταξύ τους, παρά τα αποτυχημένα μέχρι στιγμής μέτρα για την σωτηρία τους.

Η γενική συναίνεση θέλει  η στενή συνεργασία  να πρέπει να συνεχιστεί, ενόψει της νέας εξέλιξης, που αφορά στην αλλαγή της ευρωπαϊκής Συνθήκης για μια νέα δημοσιονομική ένωση, που υποτίθεται πως θα ξαναφέρει την εμπιστοσύνη σε όλους. Οι συλλογικοί πόροι της ΕΕ θα αποτελέσουν την μέθοδο για να καταπολεμηθεί το υπερβολικό χρέος και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Η νέα συνθήκη όμως, δεν είναι αρκετή για να φέρει πίσω την χαμένη εμπιστοσύνη, ούτε το χαμένο όραμα.

Εδώ και δεκαετίες, σιγά σιγά, η δημοκρατία απογυμνώνεται. Η ΕΕ διοικείται από μια χούντα αυτόκλητων σωτήρων, που εξαρτώνται από την ανεπαρκή χρηματοδότηση της ΕΚΤ, τα λεφτά της οποίας πάνε στις αποτυχημένες τράπεζες, και του ΔΝΤ, που με τη σειρά του δεν δίνει αρκετά στην ευρωζώνη, αφού κρίνει ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες αλλού.

Η σαθρότητα της δημοκρατίας στην ΕΕ μετριέται από την αδυναμία της πλειονότητας των ευρωβουλευτών, και των τριών μεγάλων παρατάξεων που εκπροσωπούν. Δεν μπορούν να ασκήσουν βέτο στα μαγειρέματα του Herman van Rompuy, ούτε καν να τα τροποποιήσουν.

Το ευρωκοινοβούλιο θα απογοητεύσει τις χώρες που του στέλνουν αντιπροσώπους, και θα αναγκαστεί να περάσει στην άκρη, αμέτοχο, μέχρι να βρεθεί κάποια άλλο δημοκρατικό όργανο για να κάνει την δουλειά του.

Όλες οι χώρες, πλην της Βρετανίας, έχουν συμφωνήσει σε μια πρόταση για μια νέα συνθήκη που θα μας ενώσει ακόμη πιο πολύ, και που θα καταδικάσει την Ιρλανδία σε οικονομική κατάρρευση, που θα ακολουθηθεί από πολιτικό χάος.

Είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, και θέλω πραγματικά να τρομάξω τον κόσμο. Θέλω να ανοίξω τα μάτια των κυβερνώντων μας.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο, σε αυτήν εδώ την εφημερίδα, επισημάνθηκε το μάταιο της νέας προτεινόμενης μορφής της ευρωζώνης, η οποία δεν πρόκειται επ ουδενί να πετύχει, όπως και αν εφαρμοστεί.

Την  αποτυχία εγγυάται το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε δικό μας νόμισμα, και άρα τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την ισοτιμία του, τα επιτόκια, και την ανταγωνιστικότητα μας.

Χωρίς αυτήν την δυνατότητα, είμαστε καταδικασμένοι. Θα μπούμε σε βαθιά ύφεση, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, και όλα θα χειροτερέψουν.

Το άρθρο μιλούσε για εσωτερική υποτίμηση. Πρόκειται για μια υποτίμηση χωρίς εκείνους τους ανεξάρτητους μηχανισμούς που επιτρέπουν την υποτίμηση του νομίσματος. Έτσι, ο μοναδικός εναλλακτικός τρόπος υποτίμησης είναι οι απολύσεις, σώζοντας μεν τα ημερομίσθια, αλλά καταδικάζοντας τις επιχειρήσεις στην παραγωγή και πώληση των προϊόντων τους σε μη ανταγωνιστικές τιμές. Στα παραπάνω προστίθενται και οι δραματικές περιστολές των κρατικών δαπανών.

Η τρόικα μας έχει ήδη δέσει χεροπόδαρα, αναγκάζοντας μας να μειώνουμε καθημερινά τις δαπάνες. Κι αυτή η αρνητική πολιτική  θα συνεχιστεί επ αόριστον. Και θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και οι μη προνομιούχοι. Άρα που είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης, και η ανάκαμψη που κάποιοι έχουν συνδέσει με την νέα πρόταση της ΕΕ για στενότερη δημοσιονομική ένωση;

Η αλήθεια είναι σκληρή. Οι νέες σχεδιαζόμενες προτάσεις θα κάνουν την απόδραση μας από την φτώχια σχεδόν αδύνατη. Αν το κράτος δεν δαπανά, και αν οι φοβισμένοι πολίτες δεν καταναλώνουν, πως θα ανακάμψουμε;

Οι οικονομικές δυνάμεις που καθορίζουν τα πράγματα στη χώρα μας, είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην μπορέσουμε να αποκτήσουμε την απαραίτητη ανταγωνιστικότητα.

Η παραμονή μας στο ευρώ, παρά τα οράματα και τις υποσχέσεις, εγγυάται την εξαθλίωση μας. Για παράδειγμα, όλα τα χρήματα που καταφέραμε να κερδίσουμε από τον αυστηρό προϋπολογισμό του περασμένου μήνα, κατέληξαν σε αποπληρωμές επιτοκίων που μας χρεώνουν οι Ευρωπαίοι για τα τραπεζικά ομόλογα. Και αυτή η τρέλα θα συνεχιστεί στο μέλλον. Η διάσωση του ευρώ, με το οποίο είμαστε δεμένοι, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάκαμψη της διεθνούς μας ανταγωνιστικότητας.

Δεν μειώνουμε τα μεροκάματα για να μειωθούν οι τιμές, που θα ήταν λογικό για να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά μειώνουμε τις θέσεις εργασίας. Στην ουσία μειώνεται η παραγωγή, στην οποία βασίζεται η οικονομική ανάπτυξη.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις τελευταία, ότι η παραμονή μας στο ευρώ άρχισε να αμφισβητείται μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης. Κάποιοι φωστήρες πολιτικοί μας άρχισαν να συνειδητοποιούν πως η πορεία της χώρας την οδηγεί σε πρόσκρουση με παγόβουνο. Και πως το σκάφος μας θα βυθιστεί αύτανδρο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια σκέψη, ή κάποιες διαβουλεύσεις, για το αν θα πρέπει από μόνοι μας, ή παρέα με τα υπόλοιπα κράτη PIIGS, που έχουν τα ίδια με εμάς διλήμματα, να αναθεωρήσουμε την πορεία μας. Απλά περιμένουμε όλοι, να δούμε τι θα μας κάνουν.

Η έναρξη μιας τέτοιας συνεννόησης με τις χώρες PIIGS, θα πρέπει να αποτελεί την βασική μας προτεραιότητα. Αυτή την ώρα, δεν σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας. Στην πραγματικότητα σκεφτόμαστε για τις πλούσιες χώρες της ευρωζώνης, που ετοιμάζονται να μας πάνε μια ακόμη βόλτα, προς τον όλεθρο!

http://www.independent.ie/opinion/analysis/bruce-arnold-europe-steering-a-course-that-will-drive-us-to-ruin-2977260.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. astrokritis avatar
  astrokritis 04/01/2012 10:16:22

  ... να τα ! ... να τα ! ... Τα λένε κι οι Ιρλανδοί , λοιπόν ... Άντε , με το καλό να τ' ακούσουμε κι από τους Πορτογάλους , τους Ισπανούς , τους Ιταλούς , τους Γάλλους και στο τέλος - τέλος και τους Γερμανούς .. Όσο το γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουμε πως το ευρώ είναι Η απάτη και πως φτιάχτηκε μόνο και μόνο για να κατορθώσουν οι μεγάλες ευρωπαικές τράπεζες να μαζέψουν όλο το ρευστό , τόσο το καλύτερο (για μας , βέβαια !) ....

  • Orestios avatar
   Orestios @ astrokritis 04/01/2012 11:40:07

   Το ευρώ δεν είναι απλά μια απάτη. Είναι η πραγματοποίηση μιας σοσιαλιστικής φαντασίωσης, με το ευρώ να είναι το φανταστικό νόμισμα, που περιέγραψε ο μαρξ.
   Άλλη μια αποτυχία σοσιαλιστικής εμπνευσης, που καταδικάζει τους λαούς στην αιώνια εξαθλίωση για χάρη μιας μικρής σοσιαλιστικής ελίτ.

 2. madprof avatar
  madprof 04/01/2012 10:41:43

  Δεν μας φταίει το ευρώ αν δεν μπορεί ο ιταλός να έρθει στην Ελλάδα γιατί δεν μπορεί να πιεί τον espresso 0.80-0.90 cents σε stand ή στην μπάρα του bar, που τον πληρώνει στην απίστευτης αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής ομορφιάς στοά Alberto Sordi στην Piazza della Colona, μπροστά στο κοινοβούλιο.
  Τόσο απλό είναι το πρόβλημα. Εδώ αφήσανε τους ραντιέρηδες να ανεβάσουν στα ύψη τα ενοικιοστάσια με αποτέλεσμα να χαθεί το μέτρο.
  Μόνο αν πουλούσαν κοκαΐνη οι επιχειρηματίες θα τα έβγαζαν πέρα.
  Τώρα άγνωστο τι μας περιμένει! Πάντως προτιμώ την χώρα εντός ευρώ με την ελπίδα ότι οι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. θα μας οργανώσουν και θα ελέγξουν το νεποτισμό αλητ-αριό που έχει καθίσει στο σβέρκο μας.
  Ξεκινώντας από τους φορείς της Δικαιοσύνης, που είναι και η μόνη ελπίδα να καθαρίσει η χώρα από τους κόπρους της Μεταπολίτευσης.
  Κανόνες και νομολογία απλή, λητή και σαφής. Ανεξάρτητοι πυλώνες εξουσιών.

  • Judaver avatar
   Judaver @ madprof 04/01/2012 11:17:24

   Πως θέλεις να σε απαλλάσσει η ΕΕ και το ΔΝΤ από το αλη-ταριό που κάθεται στο σβέρκο σου όταν αυτοί το έχουν βάλει εκεί. Ξύπνα!!!!

   • Orestios avatar
    Orestios @ Judaver 04/01/2012 12:05:39

    +1000000000000000

 3. JOHN avatar
  JOHN 04/01/2012 11:23:26

  Επι τελους ενα αρθρο που λεει τα πραγματα με τ ονομα τους!!!

 4. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 04/01/2012 14:11:46

  10000000000

 5. Pelargos o Stylisios avatar
  Pelargos o Stylisios 04/01/2012 14:15:42

  Το ευρώ δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει υπερχρεωμένες χώρες προς όφελος των Γερμανών.Είναι εργαλείο εικονικής υπερχρέωσης.
  Το ευρώ είναι η καταστροφή των κρατών-εθνών, πρώτα των μικρών και κατόπιν των μεγαλύτερων.

 6. Κεφαλλονίτης avatar
  Κεφαλλονίτης 04/01/2012 15:13:47

  Για να σταθούμε κάπου βρε παιδιά γιατί εγώ κουρλός από τόπο γέννησης δεν έχω ανάγκη, εσείς όμως το πάτε φιρί - φιρί στο πρώτο σύνθημα του Αντρέα: ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο! Μπας και ήσαστε παλαιοπασόκοι; Έτσι για να ξέρω δηλαδή.
  Χα χα χα.

 7. madprof avatar
  madprof 04/01/2012 15:25:59

  Μήπως έχω εκλάμψεις; Μήπως έχω λαλήσει; Με τις ψήφους "μας" βρίσκονται στο κυνόβιο και στην εκτελεστική εξουσία, αγαπητέ! Ας μην το ξεχνάμε ή το προσπερνάμε, κατηγορώντας αυτούς που μας δάνειζαν φτηνά για να οργανώσουμε μια, ανταγωνιστική οικονομικά - επειχειρηματικά, πολιτεία της Ε.Ε. και η ΤσιτσιολινοΔημαγωΤραπεζοΧρηματιστοΕπιχειρηματοΝεποτισμοΝομενκλατούρα "μας" τα λεηλάτησε, καταλήστευσε και υπερχρέωσε την χώρα και οδηγεί τους δύσμοιρους πολίτες στο κοινής διαχείρησης σφαγείο της.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ madprof 04/01/2012 18:12:17

   Τώρα, αν δεν έχεις αντιληφθεί ακόμη ότι, δεν είναι δια της βίας, αλλά δια του εκμαυλισμού, που σε "αναγκάζουν" να δένεις μόνος σου την θηλειά στο λαιμό σου, αυτοί που μπορούν τέτοιας εκτάσεως δράση, τότε χρειάζεσαι πολύ διάβασμα. Κυριολεκτικό και μεταφορικό. Για να μην πας, τουλάχιστον, αδιάβαστος.

 8. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 04/01/2012 18:21:19

  Γράφει επιχειρήματα ο άνθρωπος και απέναντί του μίσθαρνοι, σαν τον κο Στουρνάρα προσφάτως, διατυπώνουν ισχυρισμούς σκέτους. Χωρίς επιστημονικοφανή, έστω, τεκμηρίωση. Θέσφατα. Το είπαν ΑΥΤΟΙ! Το αν ΟΛΟΙ οι "πατέρες" της οικονομολογίας λένε το αντίθετο, ποσώς τους ενδιαφέρει. Εκείνοι δεν ζουν για να τους βγάλουμε στο "γυαλί".
  Και χιλάδες πιστοί της νεόκοπης θρησκείας του Ευρώ, ακολουθούν αναχαράζοντας την τροφή, που τους έρριξαν στο στόμα.
  Στον τάφο τους (μας).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.