#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2012 09:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Δημοκρατία", το καλύτερο πολίτευμα που μπορεί να αγοράσει κανείςΟ John F. Kennedy  αγόρασε την συμμετοχή του στην πολιτική. Ο πλούσιος πατέρας του,  επέλεξε μια θέση γερουσιαστή στην Μασαχουσέτη, και πλήρωσε τον εκεί Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο προκειμένου να μην συμμετάσχει στις εκλογές.

Στη συνέχεια, και επειδή δεν μπόρεσε να εξαγοράσει και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, έπεισε τον μεγιστάνα του τύπου William Randolph Hearst να μην βάζει φωτογραφίες ή προεκλογικές του διαφημίσεις σε κανένα από τα έντυπα μέσα που ήλεγχε. Μάλιστα, πλήρωσε και έναν άσημο θυρωρό ονόματι Joseph Russo, να βάλει υποψηφιότητα, προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από κάποιον άλλο υποψήφιο των Δημοκρατικών με το ίδιο όνομα!

Τέλος, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα των δημοσίων σχέσεων, η οικογένεια Kennedy διέθεσε $600.000 (τεράστιο ποσό για το 1946) για να κτισθεί ένα νοσοκομείο παίδων στην εκλογική περιφέρεια όπου έβαζε υποψηφιότητα ο JFK.

Το είδος αυτό της πολιτικής δεν ανήκει στο χρυσό παρελθόν, αλλά συνεχίζεται και σήμερα. Οι εκλογές του 2010 ήταν οι πιο ακριβές της ιστορίας των ΗΠΑ. Μια θέση στο κογκρέσο κόστιζε περίπου $1.4 εκατομμύρια, και μια θέση στη Γερουσία έως και $9.8 εκατ.

Το 2008, η προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα έσπασε κάθε ρεκόρ σε πολιτικές δωρεές, αφού συγκεντρώθηκαν περίπου $750 εκατομμύρια. Και όπως όλα δείχνουν, αυτό το ρεκόρ θα καταρριφθεί το 2012.

Πολλοί υποψήφιοι βασίζονται στους πλούσιους γονείς τους. Αν δεν γεννηθούν πλούσιοι, σύντομα γίνονται. Τα μισά μέλη του αμερικανικού κογκρέσου είναι εκατομμυριούχοι. Ο πλούτος και το εισόδημα του μέσου Αμερικανού έπεσε κατά 8% μεταξύ 2004-2008, αλλά όσον αφορά στα μέλη του κογκρέσου, αυξήθηκε κατά 15%. Έχουμε το καλύτερο κογκρέσο που μπορεί να αγοράσει κανείς.

Το χρήμα κυριαρχεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Όλα έχουν μια τιμή. Και βέβαια, όλα αυτά δεν τα θεωρούμε ως διαφθορά. Τον όρο αυτό τον κρατάμε για περιπτώσεις πολιτικών που πιάνονται να πουλάνε εξυπηρετήσεις, ή να δωροδοκούνται. Αυτού του είδους τα περιστατικά αποτελούν εξαιρέσεις, ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Αν είναι όμως απλά εξαιρέσεις, αυτό οφείλεται στο ότι οι νόμοι που ψηφίζουμε επιτρέπουν στους πλούσιους να λειτουργούν όπως θέλουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Η διαφθορά, λέμε, υπάρχει μόνο στα άλλα κράτη. Ειδικά σε αυτά που η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει κάτω από τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στο νούμερο 24. Ένα από αυτά τα κράτη, είναι η Ρωσία, που ισοβαθμεί με την Νιγηρία στην 143η θέση του πίνακα διαφθοράς.

Πρόσφατα οι Ρώσοι ψήφισαν για την βουλή τους (Δούμα). Το κυβερνών κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας» κέρδισε τις εκλογές, αλλά έχασε κάποια ποσοστά από αυτά που απολάμβανε. Παρά τα χαμηλά ποσοστά που πήρε, κάποιοι εμμένουν ότι σημειώθηκε και εκλογική νοθεία. Η οργάνωση επιτήρησης των ρωσικών εκλογών Golos μιλάει για 5.300 καταγραμμένες καταγγελίες για καλπονοθεία, ενώ υπάρχουν και πολλά βίντεο ιδιωτών που δείχνουν ανθρώπους να ρίχνουν παράνομα ψηφοδέλτια μέσα στις κάλπες. Πρόκειται για εικόνες που αποδεικνύουν την νοθεία.

Για αυτό και αυτή τη φορά, οι Ρώσοι δεν περιορίστηκαν στην γκρίνια, αλλά βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, και μάλιστα σε συνθήκες παγωνιάς.

Οι διαμαρτυρίες τους είχαν ως αντικείμενο την εκλογική απάτη. Αλλά υπάρχουν και βαθύτερα παράπονα σχετικά με τον ρόλο του χρήματος στα ρωσικά πολιτικά πράγματα. Το κυβερνών κόμμα συναγελάζεται εδώ και χρόνια με τις πιο μεγάλες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας στον τομέα ειδικά της ενέργειας.Όπως έγραψε πριν από μερικά χρόνια στην Washington Quarterly, o Dmitri Trenin, « με πρόεδρο τον Πούτιν, το ρωσικό κράτος έγινε κάτι σαν Ρωσία ΑΕ, με τους κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια διάφορων κρατικών εταιριών, και να συμμετέχουν ενεργά στην κερδοφορία τους».

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι αυτό της εταιρίας Gazprom, του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον πλανήτη. Πρόκειται για κράτος εν κράτει, που λειτουργεί ακόμη και πόλεις κατά μήκος του αγωγού της προς την Σιβηρία. Διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό, 26 πολιτιστικά κέντρα, κλπ. Όταν ο Medvedev ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, ήταν παράλληλα και ο πρόεδρος του ΔΣ της Gazprom, θέση που άφησε μόλις έγινε πρόεδρος της χώρας. Όσον αφορά στην εντιμότητα της εταιρίας, η Διεθνής Διαφάνεια την αξιολογεί με τον χειρότερο βαθμό!

Η μεγάλη εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας, και το όλο και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αποδεικνύουν ότι , χάρη στην Gazprom, η χώρα πάσχει από την λεγόμενη «κατάρα των φυσικών πόρων».

Αντί η ρωσική ηγεσία να εκμεταλλευτεί τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας ώστε να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των πολιτών, τα χρησιμοποιεί για να στηριχτεί στην εξουσία και να τα έχει καλά με τους πλούσιους. Η διαφθορά επικάθεται επί της χώρας, σαν τοξικό νέφος. Η Ρωσία έχει μετατραπεί σε μια Νιγηρίαμε πυρηνικά!

Όπως γράφτηκε στο The New Yorker, «η Ρωσία του Πούτιν δεν είναι δημοκρατία… ισχύει η εξουσία για την εξουσία, και η συγκέντρωση του απέραντου πλούτου στα χέρια κάποιων ομάδων και φίλων του Κρεμλίνου, που κυριαρχούν. Ελάχιστοι είναι οι ζάπλουτοι της Ρωσίας που απέκτησαν τα πλούτη τους, και που μπορούν να τα διατηρήσουν, χωρίς στενές διασυνδέσεις με το καθεστώς…».

Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ δημιούργησε μια χρυσή εποχή μεγιστάνων, και πολιτικών υποστηρικτών τους. Μια τέτοια εποχή θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί αλλιώς, αν υπήρχε επίβλεψη από πλευράς της κοινωνίας και κάποιων οργανώσεων. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια διαφθορά του στυλ της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Όταν όμως ανέβηκε στην εξουσία ο Πούτιν (2000), συσσώρευσε όλη την πολιτική δύναμη στα χέρια του, και τιμώρησε όσους μεγιστάνες διαφωνούσαν. Η αμερικανική διαφθορά νομιμοποιείται από τις αγορές, ενώ η αντίστοιχη ρωσική από το κράτος!

Οι αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα στη Ρωσία αποτελούν ένα μείγμα μεταξύ των κινημάτων tea party και  Occupy Wall Street. Οι αναρχικοί συντάσσονται με τους εθνικιστές. Οι ελευθεριστές με τους σταλινικούς. Και υπάρχει μεγάλη οργή εναντίον της μικρής ομάδας των πολιτικών και των μεγιστάνων, που κερδίζει χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και από τις κρατικοποιήσεις!

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η σύγκρουση μεταξύ του Πούτιν και του ρωσικού λαού, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα υπάρξει όμως στροφή προς τον εθνικισμό, που αποτελεί την μεγαλύτερη ενοποιητική δύναμη στη χώρα. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 59% των Ρώσων υποστηρίζουν το σύνθημα «Η Ρωσία στους Ρώσους». Και όπως περιγράφει ο διάσημος Ρώσος μπλόγκερ και πολέμιος του Πούτιν Alexei Navalny, «έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ξένων στη χώρα μας, η συμπεριφορά των οποίων, όπως και οι πολιτισμικές τους αξίες, δεν συμβαδίζουν με αυτές των γηγενών…».

Το 2011, εκατομμύρια άνθρωποι γέμισαν τους δρόμους των πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην δύναμη του χρήματος, στην διαφθορά του Μουμπάρακ και του Μπεν Αλί, στις δυσμενείς επιπτώσεις των πρακτικών της Wall Street και των τραπεζών, αλλά και της πολιτικής ελίτ της Μόσχας.

Είναι πραγματικά απαράδεκτο όταν οι πλούσιοι και ισχυροί καταφέρνουν να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, είτε αυτοί είναι ο JFK το  1946, είτε ο Πούτιν το 2011.

Η δημοκρατία δεν πρέπει να καταντήσει μια ακόμη μέθοδος, μέσω της οποίας οι πλούσιοι παραμένουν πλούσιοι. Τόσο στην Αμερική όσο και στην Ρωσία, η δημοκρατία πρέπει να λειτουργεί υπέρ του λαού, και ειδικά όλων εκείνων οι οποίοι δεν έχουν καμιά βοήθεια ούτε από το κράτος, ούτε από τις αγορές.

 

Του John Feffer

Huffington Post

http://www.huffingtonpost.com/john-feffer/russia-nigeria-with-nukes_b_1181592.html

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αχιλλέας avatar
  Αχιλλέας 06/01/2012 11:38:27

  Η ουσία του άρθρου συνοψίζεται στις παρακάτω παραγράφους που και ο ίδιος ο αρθρογράφος τονίζει με έντονα γράμματα :

  "Πολλοί υποψήφιοι βασίζονται στους πλούσιους γονείς τους. Αν δεν γεννηθούν πλούσιοι, σύντομα γίνονται. Τα μισά μέλη του αμερικανικού κογκρέσου είναι εκατομμυριούχοι. Ο πλούτος και το εισόδημα του μέσου Αμερικανού έπεσε κατά 8% μεταξύ 2004-2008, αλλά όσον αφορά στα μέλη του κογκρέσου, αυξήθηκε κατά 15%. Έχουμε το καλύτερο κογκρέσο που μπορεί να αγοράσει κανείς."

  "Η αμερικανική διαφθορά νομιμοποιείται από τις αγορές, ενώ η αντίστοιχη ρωσική από το κράτος!"

  "Όταν όμως ανέβηκε στην εξουσία ο Πούτιν (2000), συσσώρευσε όλη την πολιτική δύναμη στα χέρια του, και τιμώρησε όσους μεγιστάνες διαφωνούσαν."
  (Ενώ στην Αμερική κανείς πρόεδρος ποτέ δεν τιμώρησε κανέναν απ' αυτούς τους διεφθαρμένους μεγιστάνες, έστω και αυτούς που διαφωνούσαν πχ. με το αδιαμφισβήτητα δίκαιο σύστημα υγείας).
  Επί πλέον στην Αμερική κανένας πρόεδρος δεν θα μπορούσε να συγκρίνει την προσφορά του στο λαό με εκείνην του Πούτιν.

  Μ' άλλα λόγια παραδέχεται ο αρθρογράφος της Huffington Post, αυτό που εμείς εδώ γνωρίζουμε πολυ καλά. Οτι δηλαδή η" διαφθορά" στα πλούσια "ευγενή" κράτη είναι προνόμιο των ολίγων εκλεκτών και το μεγαλύτερο και απεχθέστερο μέρος της δεν καταγράφεται, διότι θεωρείται νόμιμο όπως το παράδειγμα της οικογένειας Κέννεντυ, που ισχύει έκτοτε τουλάχιστον για όλες τις προεδρικές οικογένειες των ΗΠΑ που αγοράζουν με αυτόν τον ξεδιάντροπα βρώμικο τρόπο την προεδρία. Ετσι η Ελλάδα, η Ρωσία και η Νιγηρία ενώ συνολικά δεν έχουν ούτε τη μισή πραγματική διαφθορά απο πχ. τις ΗΠΑ, την Γαλλία ή την Γερμανία, εμφανίζονται στις "επίσημες? λίστες" (ποιός και γιατί τις συντάσσει?)ως πρωταθλητές, επειδή προφανώς σ' αυτά τα κράτη συμμετέχουν και κλεφτοκοτάδες στην διαφθορά.

  Θα ήταν πχ. ενδιαφέρον αυτοί που συντάσσουν αυτές τίς λίστες να μας πούν ως ποσοστό του ΑΕΠ της κάθε χώρας, ποιός "έφαγε"τα περισσότερα, η Μαντάμ Μπετανκούρ, ή ΣΥΝΟΛΙΚΑ οι έλληνες γιατροί με τα "φακελλάκια" ,που στην Αμερική δεν καταμετρώνται καν στη διαφθορά εφ' όσον προσφέρονται μετά την εγχείρηση ως φιλοδώρημα (Tip).

  Δεν εννοώ βεβαίως οτι είναι καλό που γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα, όμως έτσι γίνονται απο αρχαιοτάτων χρόνων και αυτό είναι άδικο και ανήθικο και πρέπει να το καταπολεμούμε με κάθε τρόπο για να μειωθεί τουλάχιστο και να φτάσουμε κάποτε στο επίπεδο των Σκανδιναυικών χωρών που και αυτές δεν το έχουν εξαλείψει, αλλά το έχουν μειώσει περισσότερο από κάθε άλλον και βρίσκονται τουλάχιστον 50 χρόνια μπροστά απο εμάς...

  Εν κατακλείδι απο το άρθρο βγαίνει το συμπέρασμα οτι τόσον οι ΗΠΑ όσον και η ΡΩΣΙΑ είναι πλέον διεφθαρμένα κράτη αφού και τα δύο είναι τώρα καπιταλιστικά, όμως από τα αναφερθέντα συνάγεται οτι ο Ρωσικός καπιταλισμός είναι λιγώτερο επιβλαβής για τον λαό.

  • madprof avatar
   madprof @ Αχιλλέας 06/01/2012 12:38:49

   “Η αμερικανική διαφθορά νομιμοποιείται από τις αγορές, ενώ η αντίστοιχη ρωσική από το κράτος!”
   Στο ΤατιανοΤσιτσιολινοΧουντοΦασιστοΨευδοΧριστιανοΠροτεκτοράτο η διαφθορά νομιμοποιήται και από τις αγορές και από το κράτος!

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 06/01/2012 13:29:13

  Δεν έχουνε βαρεθεί οι Αμερικάνοι να ασχολούνται με τα της Ρωσίας? Ας κοιτάξουν εκεί το ετοιμόρροπο τσαρδί τους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.