19/11/2010 16:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Βερσαλλίες χωρίς πόλεμο"

Οξεία κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ ασκεί η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας "Χάντελσμπλατ". Σε πρωτοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο "Βερσαλλίες χωρίς πόλεμο" ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γκάμπορ Στάινγκαρτ στηλιτεύει την "πολιτική της αυστηρότητας" που ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ έναντι των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι οδηγεί τις χώρες αυτές στην καταστροφή, ενώ βλάπτει και τα γερμανικά συμφέροντα.

Η γραμμή που ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ "με όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα" συνοψίζεται στις λέξεις-κλειδιά "λιτότητα" και "τιμωρία", μία επιλογή που "πιέζει ακόμα περισσότερο τις χώρες που έχουν γονατίσει" υπό το βάρος των χρεών, σημειώνει.

Ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι "τα γερμανικά συμφέροντα - δηλαδή η αποπληρωμή των χρεών, η σταθερότητα των τραπεζών και η διατήρηση της ευρωζώνης, δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν με την πολιτική αυτή". Προβλέπει δε ότι "τα πακέτα λιτότητας που έχουν επιβληθεί και η απειλή προς τους πιστωτές θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα: οι πληγείσες χώρες θα έχουν στο τέλος περισσότερα χρέη, οι τράπεζες θα είναι σε καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας και η Ευρώπη θα επιστρέψει σ΄ αυτό που ήταν, δηλαδή ένας τόπος, όπου ο ένας δεν θα ανέχεται τον άλλον".

Ο αρχισυντάκτης της "Χάντελσμπλατ" επισημαίνει και την ευθύνη των τραπεζών για το γεγονός ότι "Έλληνες, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, ακόμη και οι Ισπανοί έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους", τονίζει όμως ότι "όποιος ανακηρύσσει τις υπερχρεωμένες χώρες σε προτεκτοράτο κερδίζει μόνο τη δυσαρέσκεια", ενώ με την πολιτική λιτότητας "δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για εξυγίανση και ενδυνάμωση των οικονομιών των χωρών, αντιθέτως καταστρέφονται". Εκτιμά δε ότι, "ακόμα και αν οι δεινοπαθούσες χώρες βυθιστούν στη λιτότητα, δεν πρόκειται να απαλλαγούν από το βρόχο που τους πνίγει. Αντίθετα, οι εθνικές οικονομίες τους θα αποδυναμωθούν, τα βάρη θα γίνουν επαχθέστερα και τελικά όλες μαζί θα καταποντιστούν".

Ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ παραπέμπει στο "σχέδιο Μάρσαλ", του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που σηματοδότησε το 1947 το πέρασμα των ΗΠΑ από την απαίτηση επανορθώσεων και την περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση της ήδη ηττημένης Γερμανίας στη λογική της ανασυγκρότησης, χωρίς την οποία "ουδέποτε η Γερμανία θα έβρισκε το δρόμο για την ευημερία". Αυτό ακριβώς, σημειώνει, "η αναζωογόνηση" θα έπρεπε να είναι ο στόχος της γερμανικής πολιτικής, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τον ευρωπαϊκό Νότο που χρειάζεται "απευθείας επενδύσεις και νέα επιχειρηματικότητα".

Ο αρχισυντάκτης της Χάντελσμπλατ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "η πολιτική της Μέρκελ δεν οδηγεί στον πόλεμο, αλλά οδηγεί στην ανασφάλεια και στη δυσαρέσκεια. Η Άγκελα Μέρκελ είναι ισχυρή έναντι των αδυνάτων. Ο δρόμος όμως τον οποίο ακολουθεί δεν οδηγεί στην Ευρώπη".

Η εφημερίδα "Χάντελσμπλατ" στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους, στις 3 Μαΐου 2010 προχώρησε στην καμπάνια "αγοράστε ελληνικά ομόλογα", που βρήκε απήχηση σε προσωπικότητες από τον πολιτικό και οικονομικό χώρο της Γερμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 19/11/2010 16:54:13

  Αρχαίε, ΝΤΑΝΤΟΝ, εγώ θα επιμένω : υπάρχουν και καλοί Γερμανοί. Και είναι περισσότεροι απ' όσους νομίζετε.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Προφήτης 19/11/2010 17:06:21

   έχω την εντύπωση ότι ο Στρως-Καν ήταν ακόμη πιό ξεκάθαρος χθες, όταν υπενθύμισε ότι η υπερχρέωση των αδυνάτων οφείλεται κυρίως στην εξαγωγική οικονομία των δυνατών - κάνω λάθος?

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ δρόμος 19/11/2010 17:22:24

    Ναι, αλλά και η Γαλλία έβγαλε πολλά.
    Ο Στρος Καν κάνει τον "καλό χωροφύλακα" στο παιγνίδι.

    • δρόμος avatar
     δρόμος @ Προφήτης 19/11/2010 17:41:56

     συμφωνώ, άλλωστε "δυνατοί" είναι δύο σ'αυτό το παιγνίδι - απλώς λέω ότι διαμορφώνεται γενικώτερη κατακραυγή κατά της Μέρκελ, κυρίως από τον φόβο να μην εισπραχθούν τα οφειλόμενα αν ισοπεδωθούν οι αδύναμες οικονομίες

 2. man8os avatar
  man8os 19/11/2010 17:02:24

  Η κυβερνηση υπεγραψε την συνθηκη των Βερσαλλιων, χωρις να υπαρχει αναγκη.
  Το εκανε εκ του πονηρου.
  Οσο για την Μερκελ, εχει ξεστρατισει.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 19/11/2010 17:03:57

  Δείτε κι αυτό, πάλι της Handelbalatt, της χθεσινής:
  h**p://www.nooz.gr/economy/o-papandreou-nika-ti-merkel-sta-simeia
  Ο τίτλος είναι παράδοξος και εξίσου εικονοκλαστικός με τις Βερσαλλίες για Γερμανό:
  "Ο Παπανδρέου νικά τη Μέρκελ στα σημεία".
  Yπογράφει το άρθρο ο Γιόζεφ Γιόφφε, κύριος πολιτικο-οικονομικός αρθρογράφος της πολιτικής εφημερίδας Zeit.

  "Η Ευρωζώνη εξελίσσεται σε διανεμητική Ένωση (tranferrunion) που θα λειτουργεί όπως στην περίπτωση της ομοσπονδιακής Γερμανίας όπου η εύρωστη Βαυαρία στηρίζει οικονομικά το πτωχό κρατίδιο της Βρέμης".
  Ο κ. Γιόφε παρατηρεί ότι «όσοι είχαν αναγνώσει τους ισολογισμούς Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, γνώριζαν πολύ καλά ότι τα μέτρα του μηχανισμού διάσωσης δεν λύνουν το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτουν για αργότερα». Ωστόσο σημειώνει, «η κρίση ήρθε γρηγορότερα απ΄ ότι αναμενόταν και εκεί βρίσκεται η ουσία της αντιπαράθεσης Μέρκελ-Παπανδρέου».
  Κατά τον κ. Γιόφε μπορεί η Μέρκελ να έχει δίκιο, «αλλά τελικά ο Παπανδρέου θα βρεθεί σε θέση ισχύος, επειδή το τραίνο της ΟΝΕ πρέπει να μην εκτροχιαστεί».
  Και αυτό εκτιμά ότι δεν θα συμβεί, επειδή «εκείνος που έχει μεγαλύτερο συμφέρον στη διατήρηση αυτού του κοινού επιτεύγματος (της ΟΝΕ), όπως η εξαγωγική δύναμη Γερμανία που καταβάλει και τα περισσότερα μέσα, προτιμά να μην απομακρυνθεί από την προστατευτική σιγουριά του ευρώ και να μείνει απροστάτευτη στην δίνη των νομισματικών ανατιμήσεων».
  Αυτά τα ίδια που συζητούνται τόσο καιρό και εδώ, συζητούνται εξίσου και στη Γερμανία. Και αλλού.
  Είναι όντως η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας.
  Η "πολιτικά ορθή" Γερμανία αντεπιτίθεται με όχι "πολιτικά ορθό" στύλ.
  Βερσαλλίες! Οι "εθνοπροδότες" Φρίτσιδες ! Αυτά να τα βλέπουμε εμείς!

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 19/11/2010 17:09:58

  Στις Βερσαλλίες πάντως (1919), συνθηκολόγησαν οι Γερμανοί όταν χάσανε τον 1ο πόλεμο. Η αναφορά της λέξης από Γερμανό, ακούγεται εκεί κάπως ειρωνικά "εθνοπροδοτική" - είναι σκληρή ειρωνία προς τους εκεί κυβερνώντες. "Τι τον θέλατε τον πόλεμο - θα τον χάνατε ούτως ή άλλως", αυτό σημαίνει.
  Είναι σαν να λές εδώ σε Βενιζελικό, "τί δουλειά είχατε σεις οι Κρητικοί στη Μ. Ασία" ( ο Υδραίος στη Λάρισα!), ή σε Λαικό "Σαγγάριο και Άγκυρα μου θέλατε έ!"

  • man8os avatar
   man8os @ Ο Θείος 19/11/2010 17:13:30

   Θειε,
   Ξερω οτι η συνθηκη ηταν ταπεινωτικη για τους Γερμανους, οπως ακριβως το μνημονιο ειναι ταπεινωτικο για εμας.
   Και ειναι υποχρεωση μας, να προσπαθησουμε να αναθεωρησουμε το μνημονιο, οπως εκανε η Γερμανια επι 15 ετη για να αναθεωρησει τις Βερσαλιες.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ man8os 19/11/2010 17:25:09

    Ξέρεις όμως τη συνέχεια της "ανατροπής των Βερσαλλιών". Στάχτη και μπούρμπουλη, και τους ξανάχτισε το Σχέδιο Μάρσαλ. Είδες, το αναφέρει μέσα στο σημερινό άρθρο.
    Είναι πολύ σκληρή ειρωνεία αυτά που γράφουν. Έχω ζήσει στη Γερμανία χρόνια, και ξέρω καλά το διπλό τους εθνικό τραύμα.

    • man8os avatar
     man8os @ Ο Θείος 19/11/2010 17:35:00

     Ναι, εμεις θα ημαστε πιο σοφοι.
     Δεν θα παρεκτραπουμε σαν αυτους.
     Ευτυχως δεν πασχουμε απο αυτην την κληρονομικη μεγαλομανια.

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 19/11/2010 17:18:44

  Η Γερμανία διατηρεί -ακόμα- έναν μικρό "πυρήνα ήθους".
  Αυτός ο "πυρήνας" εμπεριέχει αρχές, ιδεολογία, ιστορία, παράδοση, φιλοσοφία.
  Δεν είναι κυρίαρχος στη Γερμανική δημόσια ζωή. Αλλά υπάρχει.
  Και σε στιγμές κρίσιμες εμφανίζεται.

  Αυτή είναι η τεράστια διαφορά με την Αμερική. Εκεί έχουν γίνει πνευματική έρημος. No man's land. Μόνο ναρκισσιστικά, καταναλωτικά ανθρωπάκια.

  Η Χαντελσμπλατ γράφει έχοντας υπόψιν πρωτίστως τα γερμανικά συμφέροντά. Σύμφωνοι. Αλλά οι διατυπώσεις έχουν εξέχουσα βαρύτητα, αφού αναδεικνύουν σαν ζητούμενο την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη αντί του ενδεχόμενου από την πολιτική Μέρκελ ευρωπαϊκού αλληλοσπαραγμού.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Προφήτης 19/11/2010 17:44:26

   " Αυτή είναι η τεράστια διαφορά με την Αμερική. Εκεί έχουν γίνει πνευματική έρημος. No man’s land. Μόνο ναρκισσιστικά, καταναλωτικά ανθρωπάκια."
   Kαί εκεί ακριβώς ή ίδια κατάσταση με την Γερμανία,σε πληροφορώ.
   Με έναν αρωστημένο Αμερικανικό πετριωτισμό..κρυφό!
   Η ΚΚΚ ζεί και βασιλεύει,και μεταλάσσεται και σε φύλλα ..τσαγιού, άμα λάχει να 'ουμ΄..πού λέει και ο Καλαμαριώτης .

 6. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 19/11/2010 17:28:07

  Ουσιαστικά, αυτό που καταλογίζεται στη Μέρκελ είναι έλλειψη διορατικότητας. Βασικό έλλειμμα αυτό για έναν ηγέτη.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 19/11/2010 17:30:59

  Φίλε Προφήτη, η Handelsblatt εκφράζει τα συμφέροντα της παραγωγικής, βιομηχανικής, εξαγωγικής Γερμανίας κόντρα στον (οικονομικά σχετικά αδύναμο στη Γερμανία) χρηματοπιστωτικό κλάδο των καπιταλιστών-ακρίδων.
  Ο εσωτερικός διχασμός στο γερμανικό κεφάλαιο μοιάζει πολύ με του δικού μας.
  Συμφωνώ αρκετά μ' αυτό που γράφεις, συγκρίνοντας Γερμανία - ΗΠΑ.
  Η Μέρκελ έχει τελειώσει πολιτικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.