#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/09/2013 13:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψυχογραφώντας την Άνγκελα Μέρκελ

[caption id="attachment_227900" align="alignnone" width="580" caption="Οι χειρτονομίες σήμα-κατατεθέν της Μέρκελ"][/caption]

Η καγκελάριος της Γερμανίας έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο η «μητέρα» του γερμανικού έθνους, γράφει ο Ben Knight.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ άρχιζε η τελική εβδομάδα της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών κατάφερε να προσβάλει το σύνολο του εκλογικού σώματος. Ο Πέερ Στάινμπρουκ ενέκρινε μια φωτογραφία για το εξώφυλλο ενός από τα μεγαλύτερα κυριακάτικα ένθετα της Γερμανίας, που τον έδειχνε να προτάσσει το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του στους  αναγνώστες, με μια έκφραση περιφρόνησης στο πρόσωπό του. Αυτό ήταν, συμφώνησαν οι ειδήμονες, το μοιραίο πλήγμα για τις πιθανότητές του. Αλλά ήταν επίσης μια ταιριαστή γκάφα, ως μια χυδαία αντίφαση στην χειρονομία που κυριάρχησε σε αυτές τις εκλογές: τον «ρόμβο» της Άνγκελα Μέρκελ - δάχτυλα που ενώνονται προσεκτικά, προς τα κάτω, μπροστά από την κοιλιά, σχηματίζοντας ένα διαμάντι. Είναι το σήμα κατατεθέν της για χρόνια, αλλά μέχρι αυτές τις εκλογές δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα δώρο στους μίμους της. Τώρα, με τη δημοτικότητα της Μέρκελ να είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της κυβέρνησής της, ο «ρόμβος» σημαίνει πολλά περισσότερα.
Τρεις εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών, η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας των Χριστιανοδημοκρατών παρουσίασε μια τεράστια πινακίδα στην καρδιά του Βερολίνου: σε αυτήν, τα χέρια της Μέρκελ μεγεθύνονταν σε τερατώδεις διαστάσεις , κάνοντας την εν λόγω κίνηση. Τα χέρια εξακολουθούν να κρέμονται εκεί, φτάνοντας ως το κτίριο της καγκελαρίας που είναι πολύ κοντά. Και το πιο τρομακτικό, η νεολαία του CDU αναπαριστά τα «χέρια της Μέρκελ» ως ένδειξη της πίστης στην ηγέτιδα που έχουν αρχίσει να ονομάζουν Mutti, ή «μητέρα». Έτσι, αυτή η ήδη σουρεαλιστική εκστρατεία περιλαμβάνει πλέον το θέαμα των αγοριών που αυτοπροσδιορίζονται ως παιδιά της Μέρκελ και σχηματίζουν με τα χέρια τους κάτι που φαίνεται να αποτελεί τη μήτρα από την οποία εύχονται να είχαν ξεπηδήσει.
Ένας σοσιαλδημοκράτης διαμαρτυρόταν ότι η αφίσα αντιπροσωπεύει «μια τερατώδη, κενή, λατρεία της προσωπικότητας». Αλλά η διαμαρτυρία του ήταν μάταιη, γιατί η Μέρκελ δεν εμπνέει μόνο πίστη σε άπειρους νέους της Γερμανίας. Εμπνέει ολόκληρο τον πληθυσμό.
Ο ψυχοθεραπευτής Tilmann Moser, γράφοντας στην Süddeutsche Zeitung, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μέρκελ έχει η ίδια μετατραπεί σε Παναγία της Γερμανίας και οι ψηφοφόροι έχουν συνταχθεί σε αυτήν, καθώς είναι σα μια ιερή μητέρα. Σε αντίθεση με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, συνέχισε, η Μέρκελ δεν πολώνει, αλλά κερδίζει τον πληθυσμό μέσω της υπόσχεσης για λύτρωση. Στη γλώσσα της ψυχανάλυσης, αυτή είναι η κλασική συμπεριφορά μεταβίβασης: «Σε μια τέτοια ‘οπισθοδρομική’ εμπιστοσύνη στη μητέρα, κάποιος απορρίπτει την αλλαγή, καταστέλλει τις αμφιβολίες του και εκφράζει την εμπιστοσύνη και την αφοσίωσή του με έναν τρόπο ανώτερο από αυτόν που εκφράζεται στην καθημερινή πολιτική».

Φυσικά, κάθε φορά που μια γυναίκα παίρνει την πολιτική εξουσία, οι ψυχαναλυτές το εκμεταλλεύονται δεόντως. Αυτό ίσχυε και πριν από 13 χρόνια, όταν η Μέρκελ αναρριχήθηκε στην ηγεσία του CDU. Τότε, είχε χαρακτηριστεί ως ο θηλυκός Οιδίποδας – που έπρεπε να σκοτώσει τον πολιτικό πατέρα της, Χέλμουτ Κολ (του οποίου η κυριαρχία είχε γίνει τοξικό από το σκάνδαλο με τις δωρεές στο κόμμα) για να αναλάβει τον έλεγχο. Καθώς η Μέρκελ όφειλε τόσα στην πατριαρχική ανατροφή από τον Κολ, η σχέση τους είχε επενδυθεί από μια επικίνδυνη τάση: «Από τη μία πλευρά, η Μέρκελ προωθήθηκε από τον Κολ, από την άλλη την απέρριπταν πάντα ως ‘το κορίτσι’», παρατήρησε η ψυχαναλύτρια Thea Bauriedl σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit το 2000. Το υποσυνείδητο μήνυμα του Κολ στη Μέρκελ ήταν: «Θα είναι σημαντική, αλλά κατώτερη» - μία κοινή  δυναμική πατέρα-κόρης. Η αντίδραση της Μέρκελ ήταν πατροκτονία.
Αλλά η εξουσία σήμερα έχει μετατρέψει το κορίτσι σε μητέρα. Ο ψυχαναλυτής Torsten Milsch - συγγραφέας του βιβλίου «Η κρυφή δικτατορία των Μητέρων», εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι 3SAT πριν από μερικούς μήνες για να προσφέρει τη δική του διάγνωση. Βασισμένος σε μια φράση της Μέρκελ, που έλεγε ότι έζησε «μια σχιζοφρενική ζωή» στο πλαίσιο της δικτατορίας της Ανατολικής Γερμανίας, κρύβοντας τις αληθινές σκέψεις της από το καθεστώς - ο αναλυτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει υιοθετήσει αυτή την εξαιρετική ικανότητα να καλύπτει την πολιτική ζωή της τόσο καλά, ώστε να στερείται «εμπάθειας και ικανότητας διαλόγου».

Ό,τι και αν συμπεράνετε από αυτό, είναι αλήθεια ότι το εξαιρετικά παθητικό στυλ ηγεσίας της Μέρκελ έχει δημιουργήσει μια ελεύθερη από τριβές ζώνη τριγύρω της, που φαίνεται να παρηγορεί το εκλογικό σώμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις πολιτικές της έχουν περάσει από τους κεντροαριστερούς αντιπάλους της, εξαλείφοντας τις διαφορές σε βασικά θέματα. Τελικά , αυτές οι εκλογές είχαν μόνο έναν νικητή: το μεσαίο δάχτυλο ή κανένα μεσαίο δάχτυλο.

 

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/20/angela-merkel-germany-mother

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nik avatar
  Nik 21/09/2013 14:05:32

  Στερείται "εμπάθειας" μάλλον είναι παρμένο από το κείμενο που υποθέτω λέει "empathy" και ΔΕΝ είναι ίδια έννοια με την δική μας εμπάθεια! Μάλλον το αντίθετο είναι!

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Nik 21/09/2013 16:19:50

   Έχεις απόλυτο δίκιο η μετάφραση είναι λάθος.

   empathy είναι η ικανότητα να αισθάνεσαι τα συναισθήματα των άλλων, να συμπάσχεις μαζί τους, να ταυτίζεσαι μαζί τους.

   Ενώ εμπάθεια σημαίνει είναι η κατάσταση όπου κάποιος τρέφει αρνητικά συναισθήματα, είναι μνησίκακος απέναντι σε κάποιον/κάτι.

   Δεν ξέρω αν υπάρχει λέξη στα ελληνικά που να αποδίδει το empathy (ενσυναίσθηση κατά πάσα πιθανότητα), πάντως πολλοί που δεν ξέρουν και τι σημαίνει εμπάθεια μπερδεύονται....

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Γιώργος Αχαιός 21/09/2013 18:25:11

    Συμμερισμός.

  • Vee avatar
   Vee @ Nik 21/09/2013 20:44:28

   Η Αγγλική λέξη "empathy" μεταφράζεται σε "ενσυναίσθηση" στα Ελληνικά.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 21/09/2013 14:35:27

  Bad Bat!

 3. Mariana avatar
  Mariana 21/09/2013 14:44:33

  "Ο ψυχοθεραπευτής Tilmann Moser, γράφοντας στην Süddeutsche Zeitung, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μέρκελ έχει η ίδια μετατραπεί σε Παναγία της Γερμανίας και οι ψηφοφόροι έχουν συνταχθεί σε αυτήν, καθώς είναι σα μια ιερή μητέρα."
  Έχει γίνει Φυρερ (καθοδηγητής) δηλαδή. Χμμμ... ωραία!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Mariana 21/09/2013 18:26:04

   Καί δέ τῆς πάει τό μουστάκι..

 4. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 21/09/2013 15:17:26

  [Διαβάστε τὸ παρακάτω μήνυμα ἔχοντας ὑπ' ὄψιν (α) ὅτι δὲν ἐπιθυμῶ νὰ ζήσω ἐπὶ μακρὸν στὴν Γερμανία καὶ ὅτι (β) δὲν θὰ μπῶ ἐδῶ στὴν συζήτηση τοῦ κατὰ πόσον αὐτὴ ἡ εὐημερία εἶναι ἡ ἄλλη πλευρὰ τῆς οἰκονομικῆς κρίσης στὴν Εὐρώπη.]

  Σχετικὰ μὲ τὶς αὐριανὲς ἐκλογές: πῶς νὰ τὸ κάνουμε, ἡ Γερμανία αὐτὴν τὴν ἐποχὴ πετάει: οἱ ἀριθμοὶ ἔχουν φτάσει στοὺς οὐρανοὺς (ἄρα καὶ οἱ ἄνθρωποι, χαζέ!), ἡ εὐημερία εἶναι πρωτοφανής, οἱ μισθοὶ ἀνεβαίνουν πέρα ἀπὸ τὸν πληθωρισμό, ἡ ἀνεργία εἶναι στὸ πάτωμα, δημιουργοῦνται συνεχῶς νέες θέσεις ἐργασίας κλπ κλπ, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ μονοπωλοῦν τὴν προεκλογικὴ συζήτηση ζητήματα ὅπως ὁ ἀκριβὴς ἀριθμὸς τῶν νηπιαγωγείων κλπ. Μάλιστα, ἠ Γερμανία διατηρεῖ κι ἕνα ἠθικὰ καὶ πολιτικὰ σκανδαλῶδες καὶ ἀπαράδεκτο κοινωνικὸ κράτος (...ἂχ αὐτοὶ οἱ χριστιανοί!), τὸ ὁποῖο δίδει εὐμέγεθες ἐπίδομα ἀ(ν)εργίας, βοήθειας ἐνοικίου καὶ ἐπιδόματος ἐπίπλων (!) κατ' οὐσίαν ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ τὸ ἐπιθυμεῖ (ὑπεραπλουστεύω, ἀλλὰ περίπου ἔτσι), μὲ τὰ χρήματα τῶν φόρων ὅσων ἐργάζονται. Ἡ χώρα ἀρνεῖται νὰ συμμετάσχει σὲ πολέμους, ἡγεῖται de facto τῆς Εὐρώπης καὶ σύμφωνα μὲ δημοσκοπήσεις ἀπολαμβάνει μιὰ πρωτοφανῆ διεθνῆ δημοφιλία. Θυμίζω ὅτι ἡ προ-προηγούμενη κοκκινοπράσινη (SPD-Grünen) κυβέρνηση εἶχε καταρρεύσει στὴν ἀνικανότητα, ἀπὸ χαμένη ψῆφο ἐμπιστοσύνης, ἐνῷ σήμερα προτείνουν φόρους, φόρους, φόρους. Δηλαδὴ τί ἄλλο νὰ ζητήσεις; Οἱ Γερμανοὶ θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι τρελλοί, παλαβοί, μαζοχιστὲς γιὰ νὰ μὴν ἐπιθυμοῦν ξανὰ τὴν Μέρκελ οἰακοστρόφο, καὶ γι' αὐτὸν ἀκριβῶς τὸν λόγο ἀπὸ δευτέρα θὰ εἶναι ξανὰ καγκελάριος, μὲ ἢ χωρὶς τὸ ἀχώνευτο καὶ κομπλεξικὸ FDP. Γιὰ τὴν δὲ Ἑλλάδα καὶ τὴν Εὐρώπη, μὴ νομίζετε ὅτι οἱ ἀνταγωνιστές της θὰ ὁδηγοῦσουν σὲ μιὰν οὐσιαστικῶς πιὸ «γενναιόδωρη» πολιτική - κατὰ τὴν προσωπική μου ἐκτίμηση καὶ γιὰ διάφορους λόγους, μᾶλλον ἀκριβῶς τὸ ἀντίθετο.

  • Για άλλο κοινό... avatar
   Για άλλο κοινό... @ Σωτ Μητραλ 21/09/2013 18:46:42

   Σωστά τα λέτε. Αλήθεια, στη Γερμανία το επίδομα ανεργίας για πόσο χρονικό διάστημα χορηγείται και σε πόσα ευρώ αντιστοιχεί; Πληροφοριακά ρωτάω, γιατί σε μία χώρα όπου η ανεργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη δε θα υπάρχουν και πολλοί ...δικαιούχοι, άρα μπορείς να προσφέρεις ένα ικανοποιητικό ποσό, μιας και δεν πρόκειται να το χορηγήσεις σε ...εκατομμύρια, ούτε για μακρύ χρονικό διάστημα.

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/09/2013 16:22:08

  Αν είχα καμία θείτσα που έκανε τέτοιες κινήσεις με τα χέρια θα της έλεγα να πάει σε γιατρό αμέσως.

  Διστακτικότητα σε βαθμό που να μετατρέπουν ένα μικρό πρόβλημα σε τεράστιο, είναι αυτό που σημαίνουν αυτές οι κινήσεις.

 6. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 21/09/2013 18:31:15

  Τή μαύρη τρύπα τῆς ἑλληνικῆς οἰκονομίας δείχνει μέ τά χέρια της...

  • γελωτοποιος avatar
   γελωτοποιος @ Κυθήριος 22/09/2013 00:10:09

   αχαχαχαχα!!!

 7. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/09/2013 20:04:06

  Ευχαριστούμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.