Ψάχνει αντικαταστάτη της Άγκυρας η Ουάσινγκτον;
25/02/2014 08:46
του ΤόμαςΤζέφερσον
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψάχνει αντικαταστάτη της Άγκυρας η Ουάσινγκτον;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής πολλαπλών σεναρίων, διατηρεί μια ελπίδα ότι η Τουρκία θα επανέλθει στο ρεαλισμό του παρελθόντος, σκεπτόμενη τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά της, για αυτό το λόγο παίζει έντονα το τρίγωνο Τέλ Αβίβ – Λευκωσία – Άγκυρα με στόχο στο βάθος τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην εξωτερική πολιτική σε συνδυασμό με την ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω των αυταρχικών πολιτικών που εφαρμόζει, έχουν οδηγήσει την Ουάσινγκτον να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις στην περιοχή μετά από δεκαετίες προνομιακής σχέσης με την Άγκυρα.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής η Ουάσινγκτον επιδιώκει συμμάχους οι οποίοι θα μπορέσουν να αποδεχθούν την παραδοσιακά στενή σχέση που έχει με το Ισραήλ, έτσι ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί από την έντονη ανάμειξη στην περιοχή.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής η αμερικανική εξωτερική πολιτική με τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη γραμμή, κατέβαλλε σθεναρές προσπάθειες να επουλώσει τη βαθιά πληγωμένη σχέση της Άγκυρας με το Τέλ Αβίβ. Μέχρι και το σκληρό ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πίεσε ο αμερικανός πρόεδρος να ζητήσει συγγνώμη από τον Ερντογάν, αλλά ακόμη και με αυτό ο τούρκος πρωθυπουργός δεν έπαψε να λειτουργεί εχθρικά έναντι του Ισραήλ και να στηρίζει εχθρικές για το Τέλ Αβίβ και την Ουάσινγκτον πολιτικές.

Αποτέλεσμα αυτής της απογοήτευσης από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ήταν να παίξει το χαρτί της αποκατάστασης των σχέσεων με το Ιράν. Τα μηνύματα από την Τεχεράνη αναδύουν μια διάθεση να εξελιχθεί η χώρα αυτή σε μια μετριοπαθή ισλαμική δημοκρατία. Αυτό η Ουάσινγκτον δείχνει να το εξετάζει σοβαρά, έχοντας χάσει τις ελπίδες της για το ρόλο αυτό στις περιπτώσεις της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Το εάν αυτή η ζαριά της Ουάσινγκτον θα πετύχει, μένει να το δούμε και σίγουρα δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Στα πλαίσια της αναθέρμανσης με το Ιράν, όσο και να ακούγεται παράξενο, το Ισραήλ είναι έτοιμο να ξεκινήσει ένα κοινό με την Τεχεράνη έργο αφαλάτωσης νερού (το Ισραήλ είναι πρωτοπόρο στην τεχνολογία αφαλάτωσης) για να το προμηθεύσει με φρέσκο νερό, κάτι το οποίο είναι κρίσιμο για το Ιράν.

Άλλωστε το θέμα της προμήθειας πόσιμου νερού θα εξελιχθεί σε θέμα πιο σημαντικό και από το πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Τη στιγμή λοιπόν που η Τεχεράνη μπαίνει σε κοινά προγράμματα με το Ισραήλ, αναβαθμίζει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον και εκπέμπει ένα μετριοπαθές προφίλ στον υπόλοιπο κόσμο, η Τουρκία με τις πολιτικές του Ερντογάν παραμένει στην εφαρμογή ακραίων πολιτικών.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής η Ουάσινγκτον επεκτείνει και τη δραστηριότητα της στην Αρμενία, και σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις όπως η αύξηση των δραστηριοτήτων και του μεγέθους της αμερικανικής πρεσβείας στο Ερεβάν. Σύμφωνα με σοβαρούς αναλυτές τέτοιων θεμάτων υπάρχουν σχεδιασμοί στην αμερικανική πρωτεύουσα για αναγωγή της πρωτεύουσας της Αρμενίας σε κέντρο πληροφοριών των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.

Αυτό αποτελεί μια ακόμη σοβαρή ένδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει τις ελπίδες τους στην Τουρκία η οποία έπαιζε παραδοσιακά αυτό τον ρόλο και βρίσκεται σε σοβαρή αναζήτηση νέων επιλογών.

Με δεδομένο βέβαια ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην στρατηγική της λειτουργεί πάντα με εναλλακτικά σενάρια, δεν αποκλείεται υπό μια άλλη ηγεσία (εκτός Ερντογάν) οι συνθήκες να αλλάξουν και οι σχέσεις να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς.

Κάποιες αναλύσεις προερχόμενες από το Ισραήλ εστιάζουν την προσοχή τους σε κάτι που ανέφερε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, και επιβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον πάντα παίζει σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

Στα πλαίσια της νέας διαδικασίας για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι μια επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να συνεισφέρει στην βελτίωση το σχέσεων μεταξύ του Τέλ Αβίβ και της Άγκυρας, αφού μια συμφωνία στην Κύπρο θα επέτρεπε στην Τουρκία να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή σε άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι η κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία, αποτελεί τη φθηνότερη επιλογή.

Προφανώς αναφέρονταν στην τεράστια πηγή της Ανατολικής Μεσογείου, Λεβιάθαν, για την οποία εκτός του Ισραήλ που βρίσκεται σε ηγετική θέση διαγωνίζονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις. Η Ουάσινγκτον και το Τέλ Αβίβ ήδη παίρνουν μέτρα για να ελέγξουν αυτή την τεράστια ενεργειακή πηγή και όπως έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα η αναζωογονημένη διαδικασία του Κυπριακού εντάσσεται σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Αναστασιάδης μπορεί να διαχειριστεί τη διαδικασία αυτή προς το συμφέρον της Κύπρου, με δεδομένη την βιασύνη του να προσδεθεί στο άρμα αυτών των σχεδιασμών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής πολλαπλών σεναρίων, διατηρεί μια ελπίδα ότι η Τουρκία θα επανέλθει στο ρεαλισμό του παρελθόντος, σκεπτόμενη τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά της, για αυτό το λόγο παίζει έντονα το τρίγωνο Τέλ Αβίβ – Λευκωσία – Άγκυρα με στόχο στο βάθος τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Τα κρίσιμα ερωτήματα σε αυτό το σκηνικό είναι δυο. Το πρώτο εάν θα παίξει μπάλα η Τουρκία. Το δεύτερο εάν το παιχνίδι αυτό θα κοστίσει αρνητικά και πόσο στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/02/2014 10:47:37

  Βάστα Ερντογάν. Η Ελληνική πολιτική ΟΦΕΙΛΕΙ να τον στηρίξει, με κάθε μέσο. Δυστυχώς το ελλαδικό κατεστημένο δεν μπορεί να συζεύξει τα εθνικά συμφέροντά μας με αυτά της Αμερικής, είναι τόσο αλυσσοδεμένο με τα Γερμανικά (το ταϊζουν αφειδώς) που πλέον μόνο την επιβίωσή του σκέφτεται.

 2. IP 1311.2.728 avatar
  IP 1311.2.728 25/02/2014 12:27:10

  Ελλάδα - κύπρος - Ισραήλ + κουρδιστάν (ήδη το ιρακινό είναι ημιανεξάρτητο), μπορούν κάλλιστα να συμπλεύσουν με την Αμερική. Η τουρκία είναι ένα επικίνδυνο-αλλοπρόσαλο ισλαμικό και φονταμενταλιστικό κράτος.

 3. Ελλην Πολίτης avatar
  Ελλην Πολίτης 25/02/2014 17:15:45

  H Ελλάδα πέρα απο τον άξονα Ελλάδα Κύπρος Ισραήλ οφείλει να αναπτύξη και τον άξονα Ιράν Ισραήλ ΗΠΑ Ελλάδα να επιδιώξει την μεσολάβηση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ-Ισραήλ. Το Ιράν (Περσία) ΔΕΝ είναι σουνιτικό κράτος και οι πολίττες του έχουν φιλικά αισθήματα για την Ελλάδα, μην ξεχνάμε ότι ήταν το μόνο κράτος που μας έδινε πετρέλαιο με πίστωση σε περίοδο κρίσης (ενώ η ομόδοξη Ρωσσία δεν μας κατεβάζει ούτε το φυσικό αέριο στον μέσο όρο που το πουλά στην Ευρώπη)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.