#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/08/2011 07:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς την ενεργή συμμετοχή της Γερμανίας, η ΕΕ θα διαλυθείΈφτασε επιτέλους η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο, οι Ευρωπαίοι όλο προχωρούν σε λειτουργικούς συμβιβασμούς, με συνεχείς αναβολές, ελπίζοντας πως οι συμβιβασμοί αυτοί θα ηρεμήσουν τις αγορές.

Η στρατηγική τους ήταν συχνά αποτελεσματική. Οι υποσχέσεις πολλές: «Ναι θα διασώσουμε τα αδύναμα κράτη με τα τεράστια χρέη, αλλά θέλουμε ως αντάλλαγμα κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές. Και όσο βλέπουμε αυτές τις αλλαγές, τόσο περισσότερο θα τα διασώζουμε. Και αν τυχόν η  κρίση ενταθεί, θα τα διασώσουμε για μια ακόμη φορά».

Έτσι, οι Ευρωπαίοι δημιουργούσαν συνεχώς νέα πακέτα διάσωσης τα οποία ήταν αρκετά για να ικανοποιηθούν οι αγορές. Έλπιζαν πως από κάποιο σημείο και μετά, οι ανησυχίες θα εξασθενούσαν, και ξαφνικά μέσα στην ησυχία της νύχτας, θα επέτρεπαν μια ήπια διάσωση της Ελλάδας, με μια μορφή συμβάντος, που δεν θα τρόμαζε τον κόσμο  όπως έγινε με την Lehman Brothers. Στην ουσία επεδίωκαν μια ανακατάταξη του χρέους. Αυτή όμως η ήπια επιλογή, είναι πλέον αδύνατη.

Αυτό που όλοι ρωτάνε σήμερα είναι αν το ευρωπαϊκό χρέος θα επικεντρωθεί ή όχι. Με άλλα λόγια, θα μπορέσει η Ευρώπη να πει «ενώνουμε όλα μας τα χρέη, και θεωρητικά, ως μια ενιαία οντότητα, τα αποπληρώνουμε»;

Το κλειδί για μια τέτοια δέσμευση είναι η Γερμανία, που αποτελεί το μόνο κράτος με τις δυνατότητες να πληρώσει.

Η Γερμανία όμως διστάζει. Αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι η ανάδυση μιας νέας «φυσιολογικής» Γερμανίας, που στη συνέχεια θα οδηγήσει σε μια επανεμφάνιση της παλιάς, και καθόλου φυσιολογικής Ευρώπης.

Η παλιά δομή της Ευρώπης βασίζονταν σε ένα μεγάλο βαθμό στην απεμπόληση των γερμανικών συμφερόντων, αφού οι Γερμανοί πίστευαν πως τα εθνικά τους συμφέροντα θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αν έμπαιναν πίσω από τα γενικότερα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Σε αυτά τα πλαίσια είχε οργανωθεί η Ευρώπη.

Για αυτό, αν επισκεφτεί κανείς σήμερα τις Βρυξέλλες, βλέπει την ΕΕ ως ένα γαλλικό ζήτημα,  που όμως το πληρώνουν οι Γερμανοί. Έναν οργανισμό δηλαδή που διοικείται από τους Γάλλους, με γερμανικά χρήματα.

Αυτό τώρα άλλαξε. 60 χρόνια μετά το τέλος του Β`ΠΠ, η Γερμανία μετατρέπεται και πάλι σε μια φυσιολογική χώρα. Οι Γερμανοί παραμένουν Ευρωπαίοι, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι  να προωθήσουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα εις βάρος των δικών τους.

Παρά τα όσα ακούγονται, η Angela Merkel είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να διασώσει τις ασθενέστερες χώρες της ΕΕ. Για να το κάνει, έθεσε αρκετούς όρους όσον αφορά στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, σε χώρες όπως η Ελλάδα.  Και το έκανε παρά τη γερμανική κοινή γνώμη, που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διάσωση, σε ποσοστό 75%.

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον. Τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν δεσμευτεί η Γερμανία. Και αν δεν το κάνει, το ευρώ δεν θα είναι και πολύ ασφαλές στη σημερινή του μορφή.

Το κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης, είναι το πώς θα αντιληφτούν οι Γερμανοί τα ειδικά τους συμφέροντα. Αν τα δουν με φυσιολογικούς όρους (να βάλουν δηλαδή τα δικά τους συμφέροντα επάνω από τα ευρωπαϊκά), η Ευρώπη όπως την ξέρουμε θα τελειώσει οριστικά.

Η Ευρώπη, ως οργανωμένη πολιτική οντότητα, δομημένη και στηριζόμενη από κάποια κράτη, κυρίως τη Γερμανία, δεν θα υπάρχει, παρά το όποιο κόστος.

 Fareed Zakaria, CNN

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Saint avatar
  The Saint 20/08/2011 08:24:42

  H Γερμανική κοινή γνώμη, (που αντιτίθεται κατα 75% σε οποιαδήποτε διάσωση) καλά θα κάνει να ενημερωθεί γιά τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεών τους, τις πολιτικές που οδήγησαν τις χώρες της Ευρώπης σε αυτό το χάλι που βλέπουμε σήμερα.
  Και να ξέρουν, πώς ούτε το δικό τους βιοτικό επίπεδο θα ήταν αυτό που είναι σήμερα, αν όλα είχαν πάρει διαφορετικό δρόμο. Φυσικά και αναφέρομαι -μεταξυ άλλων- στο εμπόριο γερμανικών προιόντων ανα την Ευρώπη. (Γιά να μην αναφερθώ σε κάτι μ@λ@κ€$ που πήγαν και αγόρασαν τα χαλασμένα τους υποβρύχια...)

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ The Saint 20/08/2011 13:27:19

   Οσονούπω θα σταματήσει και η Κίνα να αγοράζει και βιομηχανικό εξοπλισμό από αυτούς (θα αρχίσουν να φτιάχνουν μόνοι τους ότι χρειάζονται) και τότε θα προβληματιστούνε για τα καλά.

  • Στάθης avatar
   Στάθης @ The Saint 20/08/2011 17:13:52

   Εμένα με ανησυχεί ότι πάνω απο 1,5 εκατομμύρια Γερμανοί αγόρασαν το βιβλίο του Sarrazin, το οποίο απροκάλυπτα επαναφέρει θεωρίες που παραπέμπουν στους φυλετικούς νόμου της Νυρεμβέργης του 1935 και στην ναζιστική θεωρία περί "Untermenschen", των φυλετικά κατώτερων "υπανθρώπων"...

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 20/08/2011 09:13:31

  Είναι σαν να αναπολούμε τις νίκες του Γ' Ράϊχ...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 20/08/2011 09:38:27

   Ξέρεις τι ετήσιο τζίρο κάνει το εμπόριο ναζιστικών memorabilia; Τεράστιο.
   Θυμάσαι τα "ημερολόγια" του Χίτλερ;
   Η νοσταλγία του Ράιχ δεν είναι μόνο μπίζνα, η επαναφορά του είναι και υποφώσκουσα επιθυμία για πολλούς.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Strange Attractor 20/08/2011 10:00:41

    αν δεν ακουγόταν "αντι-Δυτικό", θα έλεγα ινς αλλάχ για τον Πούτιν!...

    • Στάθης avatar
     Στάθης @ archaeopteryx 20/08/2011 17:08:11

     Δεν ξέρω αν έχει κάποια σημειολογική σημασία, αλλά να ξέρετε ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο στεγάζεται στο επιβλητικό κτηριακό συγκρότημα που κατασκεύασε ο Albert Speer για να στεγαστεί το Επιτελείο της Luftwaffe του Goering, ένα από τα ελάχιστα ναζιστικά κτήρια που σώθηκαν ανέπαφα μετά τον Β΄ ΠΠ. χμμμμ....

 3. East avatar
  East 20/08/2011 19:36:28

  Οι εθνικιστές διαλύουν την ΕΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.