#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/05/2013 18:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς τελικές αποφάσεις η Σύνοδος Κορυφής

[caption id="attachment_216602" align="alignnone" width="600" caption="Φωτο: consilium.europa.eu"][/caption]

Κατώτεροι των περιστάσεων για ακόμη μια φορά, εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για κοινή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ενώ στον ενεργειακό τομέα τα πάντα έμειναν στη θεωρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η προηγούμενη απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή η αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων καταθετών σε όλες τις τράπεζες της ΕΕ από το 2015, βρήκε πολλούς αντίθετους με πρώτη την Αυστρία.

Φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να διατηρήσουν το «άβατο» στις τράπεζές τους και τα συστήματά τους και θίγονται από κανονισμούς που θα έπρεπε να έχουν τεθεί εδώ και χρόνια σε εφαρμογή.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος αποχώρησε για την Τουρκία αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε πως η συνεδρίαση ήταν σύντομη, αλλά αποτελεσματική, και πως είχε καλά αποτελέσματα.

«Μιλήσαμε για τη φοροδιαφυγή και την ενέργεια. Θα ξεκινήσω από τη φοροδιαφυγή, καθώς είναι καιρός να την πατάξουμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

«Η ΕΕ είναι σε θέση να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, την Ανδόρα, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο, για να βεβαιωθεί πως συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η ΕΕ θα προωθήσει επίσης τρόπους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε οργανισμούς όπως η G7 και η G20» δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επανέλαβε πως η ΕΕ είναι πλέον έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί τις φορολογικές συμφωνίες με τις πέντε αυτές χώρες, υπογραμμίζοντας πως είναι κάτι που ζητά η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, για να συζητήσουν το μέλλον της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των προτάσεων του προέδρου της Γαλλίας.

Αναφερόμενη στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας των νέων, δήλωσε πως έχει προσκαλέσει όλους τους Ευρωπαίους υπουργούς Εργασίας για μια μεγάλη συνάντηση στο Βερολίνο σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφερε πως το ζήτημα της ανεργίας των νέων θα έχει ξεχωριστή θέση στη σύνοδο του Ιουνίου.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αναφέρθηκε ακόμα και στην ανάγκη αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς οι υψηλές τιμές στην ενέργεια πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως πρότεινε τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας στην ΕΕ, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλά βήματα για να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα και πρότεινε η χρηματοδότηση για τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας να γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης 23/05/2013 08:21:58

    Δηλαδή οι Ευρωπαίοι θα το κάνουν σαν τον αγά που τά'κοψε μόνος του για να τιμωρήσει τη γυναίκα του? Η ΕΕ θα κλείσει τους 5-10 δικούς της φοροπαραδείσους με πρώτη την Κύπρο, στέλνοντας όλα τα λεφτά στο δίκτυο των 20-30 νησιών-φοροπαραδείσων της Βρεττανικής Κοινοπολιτείας και στο δίκτυο των 30-40 φοροπαραδείσων των ΗΠΑ? Μήπως νομίζουν οτι οι Αγγλοσάξωνες θα συγκινηθούν από την κίνηση "αυτοθυσίας" τους και θα πράξουν το ίδιο? 'Η μήπως όλα αυτά τα κάνουν ως "παρηγοριά στον άρρωστο" (λέγε με Κύπρο) μέχρι να βάλουν χέρι στους υδρογονάνθρακές της? Ο Σαρκοζί στην δραματική συνάντηση του G20 μετά το σκάσιμο της Leehman bros είχε δηλώσει απερίφραστα οτι μόνο με κοινή απόφασγη τουλάχιστο του G20 θα μπορούσε να αρχίσει το ξήλωμα των φοροπαραδείσων . Αν οι μεγάλοι μείνουν απ' έξω θα πρόκειται για αυτοτραυματισμό της ΕΕ και τίποτε άλλο. Eκτός αν αυτό είναι το "σχέδιο" των Υπερτραπεζιτών, ώστε η ΕΕ να συρρικνωθεί στην "παραγωγή" μόνο πραγματικού χρήματος ανεξαρτήτως "παραπλεύρων απωλειών" του λαουτζίκου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.